Италианска фокача с рикота и зелени подправки

След като се извади от фурната се оставя да се охлади за 5 мин и се намазва с остатъка от сместа от зехтин и подправки.

© Ирина Катеринска

След като се извади от фурната се оставя да се охлади за 5 мин и се намазва с остатъка от сместа от зехтин и подправки.



Фокачата е пухкав, въздушен и мек италиански хляб, който може да се приготви по много различни начини – със сирена, със сушени домати, с пресни зелени подправки или чесън, с лук и маслини или просто с дъх на масло.


Тестото е изключително лесно за работа, а във варианта със сирене рикота и много нежно и сочно. Използвайте пресни зелени подправки, включете децата в приготвянето на рецептата и се насладете заедно на фокачата за обяд или вечеря, а защо не и на пикник в гората.


За направата ѝ са нужни: 350 г брашно, 1 с.л. зехтин, ½ пакетче суха мая, ½ ч.л. сол, 80 мл хладка вода, 100 г сирене рикота, микс от свежи зелени подправки – риган, розмарин, мащерка и магданоз + 1 с.л. зехтин




Зелените подправки се накълцват на ситно и се смесват с 1 с.л. зехтин.


Брашното се слага в купа, в средата му се прави кладенче и се сипват солта, маята, зехтина, сиренето рикота и водата. Замесва се меко, еластично и леко лепкаво тесто. Оставя се на топло да втаса, докато удвои обема си или около 1 час.


Фурната се включва да загрява на 200 градуса. Тава се намазва със зехтин и се поръсва с брашно.


Втасалото тесто се разтегля с ръце на правоъгълник (или кръг) с дебелина 2-3 мм и се поставя в тавата. Отгоре се правят дупки с пръст и с помощта на четка се намазва половината смес от зехтин и зелени подправки.


Фокачата се пече около 30 мин или докато придобие приятен златист цвят. След като се извади от фурната се оставя да се охлади за 5 мин и се намазва с остатъка от сместа от зехтин и подправки.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (34)
  1. Подредба: Сортирай
  1. 1 Профил на ariel28
    ariel28
    Рейтинг: 571 Неутрално

    Изглежда страхотно и звучи много вкусно!

    'Let light surround you' Dream Theater
  2. 2 Профил на КОТАРАКЪТ В ЧИЗМИ
    КОТАРАКЪТ В ЧИЗМИ
    Рейтинг: 818 Весело

    Не пише, че децата ще помагат. Най сетне са ги пуснали да си поиграят.

    Глупостта е дар божи, но с него не трябва да се злоупотребява. /Ото фон Бисмарк/
  3. 3 Профил на дерибеев
    дерибеев
    Рейтинг: 3180 Неутрално

    [quote#1:"ariel28"]Изглежда страхотно и звучи много вкусно![/quote]
    "тайната" е зехтина . промоционален зехтин превръща фокачата в .. циганска баница .

    всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
  4. 4 Профил на convince
    convince
    Рейтинг: 1303 Неутрално

    До коментар [#2] от "КОТАРАКЪТ В ЧИЗМИ":

    Тя, Катеринска, така смята, че ще е по-атрактивно четима...
    Децата, та децата де, щото ТОХ-а приема ограничено!

  5. 5 Профил на dmarev
    dmarev
    Рейтинг: 458 Неутрално
  6. 6 Профил на chicago514
    chicago514
    Рейтинг: 2113 Неутрално
  7. 7 Профил на convince
    convince
    Рейтинг: 1303 Неутрално

    До коментар [#3] от "deribeev":

    Деребеев, тя баба ти все със зехтин, муфташе баниците или?

    Дивата комуноомуно българската експлоатирана беднота в "черното фашистко минало" преди "особождението" на 9.9.1944, пари немаше за вчерашен типов, къде ти за зехтин, а!

    Нали?

  8. 8 Профил на КМЕТ В СЯНКА
    КМЕТ В СЯНКА
    Рейтинг: 4905 Любопитно

    става ли добре с пълнозърнесто брашно ?

    ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
  9. 9 Профил на дерибеев
    дерибеев
    Рейтинг: 3180 Весело

    смяташ ли че с тази фамилия родът ми е изпитвал липса на каквото и да е , през вековете от съществуването си ?
    До коментар [#7] от "convince":
    остроумен си ....

    всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
  10. 10 Профил на convince
    convince
    Рейтинг: 1303 Неутрално

    До коментар [#9] от "deribeev":

    Знам ва аз, с псевдонимите, още Вл. Илич се турил "Ленин", уж за конспиративност, а всъщност за да среща тайно с приятел на палатка и да обсъждат проблемите на световната революция...

    Та "дерибеев", ако не е "душевадник", то ще да е за самочуствие, поради неосъществени заложби...

  11. 11 Профил на Bicho Raro
    Bicho Raro
    Рейтинг: 1427 Неутрално

    Оф, Кате, стига с тези тестени неща, дай нещо леко, с плодове, овесени ядки, такива неща...

    "Tolerance is a crime when what is tolerated is evil or sin" - Thomas Mann
  12. 12 Профил на дерибеев
    дерибеев
    Рейтинг: 3180 Весело

    [quote#10:"convince"] то ще да е за самочуствие, поради неосъществени заложби...[/quote]
    мдаа , с остър ум и вродена интуиция ме хвана . всъщност хвана някой от прадедите ми , ама то е същото . поклон

    всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
  13. 13 Профил на Коте
    Коте
    Рейтинг: 965 Весело

    До коментар [#11] от "Barcelina #Je suis la libertad":


    [quote#11:"Barcelina #Je suis la libertad"]Оф, Кате, стига с тези тестени неща, дай нещо леко[/quote]
    Тестените неща са за нормалните хора и подрастващите малчугани, дебелите на каквато и диета да сте пак си оставате дебели!

  14. 14 Профил на senser
    senser
    Рейтинг: 446 Неутрално

    Сухата мая при зехтина?!?
    Глупости!!!

    simple mind
  15. 15 Профил на ariel28
    ariel28
    Рейтинг: 571 Неутрално

    [quote#10:"convince"]още Вл. Илич се турил "Ленин", уж за конспиративност, а всъщност за да среща тайно с приятел на палатка и да обсъждат проблемите на световната революция... [/quote]
    Както стана ясно от личната му кореспонденция, той там в палатката други неща е "обсъждал" с "приятел":
    "Историкът Соколов привежда намерената в архива на Зиновиев любовна записка от Ленин. Писмото е написано още на 1 юли 1917 г. „Григорий! Обстоятелствата ме накараха незабавно да се скрия от Петроград. Далече да замина не е възможно, работата не позволява.Другарите предлагат едно място, което било напълно безопасно. Но така скучно е да бъдеш самотен,… Присъединявай се към мен, и ние ще си прекараме двамата чудни дни далеч от всичко…Ако можеш да се уединиш с мен, телефонирай бързо – аз ще дам указания да приготвят всичко за двама души.”

    http://forum.vestnikataka.bg/index.php?topic=25477.0

    'Let light surround you' Dream Theater
  16. 16 Профил на captainFill
    captainFill
    Рейтинг: 838 Весело

    [quote#11:"Barcelina #Je suis la libertad"]Оф, Кате, стига с тези тестени неща, дай нещо леко, с плодове, овесени ядки, такива неща... [/quote]
    Що бе, в момента пека пай с праскови.

    Андрей Пионтковский: "Путинизм – это высшая и заключительная стадия бандитского капитализма в России".
  17. 17 Профил на captainFill
    captainFill
    Рейтинг: 838 Весело

    [quote#13:"69"]дебелите на каквато и диета да сте пак си оставате дебели! [/quote]
    Горе долу е така ...

    Андрей Пионтковский: "Путинизм – это высшая и заключительная стадия бандитского капитализма в России".
  18. 18 Профил на murttle
    murttle
    Рейтинг: 986 Весело

    До коментар [#2] от "КОТАРАКЪТ В ЧИЗМИ":

    Повечето деца всъщност много обичат да играят с тесто.

  19. 19 Профил на grand funk railroad
    grand funk railroad
    Рейтинг: 1134 Весело

    Отивам в кухнята, да я направя за обяд.

    Parmi ceux qui n'ont rien à dire les plus agréables sont ceux qui se taisent. Coluche
  20. 20 Профил на Orchid
    Orchid
    Рейтинг: 937 Любопитно

    Много добре звучи!
    Имам един въпрос: стандартните пакетчета суха мая са около 7 г. За такива ли говорим (т.е. около 3,5 г)?

  21. 21 Профил на historama
    historama
    Рейтинг: 4158 Неутрално

    Вземете една питка (кръгъл хляб) Фокача. Разрежете го по средата, разделете го на 2, горна и долна половина, полейте ги обилно със зехтин Екстра Върджин. Подредете върху долната половина последователно резени топено сирене, риба тон на трохи (за сандвичи), маслини без костилки, резени домати, захлупете с другата половина на фокача, притиснете двете части с дъска и някаква тежест, и след 2-3 часа разрежете питката на 4 части, и консумирайте задължително с добре охладено бяло сухо вино - никакви водки или ракии! Чудесна вечеря през лятото или обяд! Защо не и закуска?

  22. 22 Профил на Time is on my side
    Time is on my side
    Рейтинг: 1249 Неутрално

    В класическото италианско тесто за фокача може да се сложи пресован варен картоф, квас, смес от два вида брашно (тип"ОО" + семолина) и повече вода (на 500 гр. брашно - 350 мл.).
    А сухата мая, солта и подправките обикновено първо се смесват с брашното, а след това се добавят останалите (течни) съставки.

    “In an age in which the media broadcast countless pieces of foolishness, the educated man is defined not by what he knows, but by what he doesn't know.” ― Nicolas Gomez Davila
  23. 23 Профил на bramasole
    bramasole
    Рейтинг: 3880 Неутрално

    Когато замесвам тесто за фокача/чабата, използвам обикновено жива мая - около 1/3 пакетче за 2 чаши брашно. Пробвала съм и със суха мая; в моята рецепта зехтинът е повече - 40 - 50 мл, и винаги се получава вкусно.

    "На народите с къса памет преходите са им много дълги." Тони Филипов, д-р
  24. 24 Профил на shileto
    shileto
    Рейтинг: 1134 Неутрално

    Супер, да ви е сладко!

  25. 25 Профил на Bai Stavri
    Bai Stavri
    Рейтинг: 233 Весело

    До коментар [#15] от "ariel28":

    Браво драги ми убитаци! Успяхте и статия за фокача да обърнете на комунизъм. Идиотщината ви отдавна е надминала всякакви граници

  26. 26 Профил на convince
    convince
    Рейтинг: 1303 Неутрално

    До коментар [#25] от "Bai Stavri":

    Ставри, подготви ли новите помещения? Гледай да ги боядисат добре, а не само да зацапат влагата от калпавия ремонт на покрива.
    И скоро чакай нови гости.
    Ше пратим една фокача с маслинки, нямай грижа!

  27. 27 Профил на convince
    convince
    Рейтинг: 1303 Неутрално

    До коментар [#23] от "Bramasole":

    Нали найш, че фокачата не е чабата, че последната изисква да се пече връз тухла, а не в тава, а и зехтин не и трябва...

    Чабатата е по-вкусна вчерашна, а фокачата...с тези зелении е по-скоро баница...Трябва да се консумира топла, топла, иначе кофти!

  28. 28 Профил на convince
    convince
    Рейтинг: 1303 Неутрално

    И още, фокачата, можеш да я направиш от стара чабата, в по-дълбока тава не от тенекя, а от глина, като нарежеш вече сухата чабата най-отдолу и сложиш зеленото, чушки, домати и маслини отгоре, и преди това, подмокриш всичко с прясно мляко и некое и друго яйцо, размесено със сиренцето...
    Печенето е около 30 минути на 200, като се наглежда как върви.

    Бялото, трябва да е охладено под 7 градуса, но не повече от 6.

  29. 29 Профил на bora bora
    bora bora
    Рейтинг: 1023 Неутрално

    [quote#14:"senser"]Сухата мая при зехтина?!?
    Глупости!!! [/quote]
    И аз така викам!Глупости на търкалета!
    До коментар [#11] от "Barcelina #Je suis la libertad":
    Дамата , хич я нЕма в подбора на рецепти и поднасянето им- та не ги чета!
    Ама се веселя с коментарите под статията!

  30. 30 Профил на Bai Stavri
    Bai Stavri
    Рейтинг: 233 Весело

    До коментар [#26] от "convince":

    Не те разбирам, но вероятно е за добро

  31. 31 Профил на convince
    convince
    Рейтинг: 1303 Неутрално

    До коментар [#30] от "Bai Stavri":

    Кат дойдат гостите, тогава ше разбереш, ся и да ти обяснявам, няма смисъл.
    Наровете и тоалетните да са в изправност, да няма мъмрене после!
    Новите униформи и кепетаа да са изпрани и гладени, както се изисква, щото хора има с претенции...

  32. 32 Профил на Bai Stavri
    Bai Stavri
    Рейтинг: 233 Неутрално

    До коментар [#31] от "convince":

    Разбрано. А киселото зеле, кога да донесем ?

  33. 33 Профил на convince
    convince
    Рейтинг: 1303 Неутрално

    До коментар [#32] от "Bai Stavri":

    След изборите.
    На есен...

  34. 34 Профил на Храбър
    Храбър
    Рейтинг: 3498 Неутрално

    [quote#33:"convince"]След изборите.
    На есен... [/quote]
    Какво кисело зеле на есен бе?

    "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"




За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK