Доколко са важни инвестициите в ранното детско образование

Доколко са важни инвестициите в ранното детско образование

© Георги КожухаровРанното образование на децата от бедни общности оказва дългосрочно влияние не само върху резултатите в училище, но и върху качеството им на живот.


На възраст от 3 до 6 години едва 45% от децата в неравностойно положение в България са включени в образователната система.


Да се започне широк обществен разговор за ефективността от инвестициите в ранното детско образование като средство за преодоляване на трайната бедност, както и да обърне внимание на предизвикателствата при осигуряване на достъп до ранно детско образование за най-бедните граждани на България. 
Това е целта на националния конкурс за детска рисунка "Готови за училище!", който приключи в сряда с церемония по награждаване на победителите в градинката "Кристал" в София, където е подредена и изложбата.


В конкурса участваха деца от подготвителните групи в детски градини в 127 общини в България, в които се изпълняват дейностите по проекта "Готови за училище".


Доколко са важни инвестициите в ранното детско образование

© Георги Кожухаров


Победител в подготвителната група на 5-годишните стана Огнян Валериев Ганчев от ЦДГ "Звънче" в Петрич, а в подготвителната група на 6-годишните - Вяра Ивайлова Стоянова от ЦДГ "Люляче" в Попово, област Търговище.


Рисунките на победителите, фотографии на децата, както и личните истории на семействата и учителите им, са събрани в изложба на открито, която може да се разгледа до 14 юли в градинката "Кристал" в София. 


Въпреки че за последните осем години посещаемостта на децата в детските градини в България се е повишила от 73% на 85.5%, слабо обхванати остават децата от общностите в неравностойно положение (около 45%). Основните причини за това са


финансови затруднения на семействата, липса на физически достъп и ниска мотивация на родителите 


Доколко са важни инвестициите в ранното детско образование

© Георги Кожухаров


Стратегическия фонд за оценка на въздействието на Световната банка, изследователския институт "Лабораторията за борба с бедността" и институт "Отворено общество" – София провеждат проучване с цел да се изследва икономическата ефективност на различни подходи за увеличаване на участието на децата от уязвими общности в ранното образование. Информацията от него ще бъде предоставена на отговорните институции.


По проекта "Готови за училище 2014–2015 г." са подпомогнати над 1300 семейства за извършването на задължителните за прием в детските градини медицински тестове. Участващите в проекта градини са получили учебници, помагала и пособия за децата на 3 и 4 години, както и 197 лаптопа.
 


Проектът "Готови за училище 2014-2015 г." се изпълнява от фондация "Тръст за социална алтернатива" (ТСА) с финансовата подкрепа на фондация "Америка за България" и 23 партньорски неправителствени организации в цялата страна. Той ще продължи и през следващата учебна година и цели да установи кои са икономически най-ефективните мерки за повишаване на посещаемостта в детска градина на деца от крайно бедни и уязвими общности. 


В рамките на "Готови за училище 2014-2015 г." бе подпомогнато посещението на детска градина за над 4 400 деца на възраст между 3 и 6 години.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (8)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 2531 Неутрално
 2. 2 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4710 Неутрално

  Неслучайно съществува изразът за първите 7 години!

 3. 3 Профил на Gopeто
  Gopeто
  Рейтинг: 2389 Неутрално

  Много е важно какво се разбира под образование за деца до 6 години. Ако е повтаряне на първи клас, по-добре да забравят.
  Аз може да изглеждам като някакъв аристократ, но предпочитам до 7 години децата предимно да играят.

  "За мен върхът е онова високо място, от което ясно съзирам следващата си цел" Боян Петров
 4. 4 Профил на tucker case
  tucker case
  Рейтинг: 1004 Весело

  с правилен подход и качествено ранно възпитание много от проблемите с приобщаването на циганите и вразумяването на българите могат да бъдат решени на сравнително ниска цена...

  Now what's a few miles between the beauty and the beast...
 5. 5 Профил на malart
  malart
  Рейтинг: 793 Неутрално

  Явно под обхващане на общностите в неравностойно положение се разбира пак някой друг да плати сметката. Но с оглед на възможен последващ пробиви в манталитета и забавяне на раждането поне до 18та година, ще си струва.

  malart.blog.bg
 6. 6 Профил на babameca
  babameca
  Рейтинг: 454 Любопитно

  До коментар [#3] от "Gopeто":

  Ми като гледам децата от развитите държави колко повече знаят на 7 от нашите, не знам как го виждате да се конкурираме в това глобално село? 7. 7 Профил на Gopeто
  Gopeто
  Рейтинг: 2389 Неутрално

  До коментар [#6] от "babameca":
  Детето на мой познат отиде в САЩ за половин учебна година в трети клас и впечатлението му бе, че там едва ли не само играят, а не учат. Подобни неща са споделяли колеги, ходили да видят внуците си там. Може би затова знаят повече?

  "За мен върхът е онова високо място, от което ясно съзирам следващата си цел" Боян Петров
 8. 8 Профил на Gopeто
  Gopeто
  Рейтинг: 2389 Неутрално

  До коментар [#6] от "babameca":
  И още малко по темата. Много трудно някой ще ме убеди, че деца от развитите държави знаят повече от нашите. Интересно ми е какво повече знаят.
  По-важният въпрос е "какво от това". Има деца, които чак в гимназията развиват потенциала си да учат, да усвояват знания и да мислят. Това, което ние като родители можем да направим е да се опитаме след като започнат училище да им помогнем по-рано да реализират този потенциал. Без да бъдем нетърпеливи.

  "За мен върхът е онова високо място, от което ясно съзирам следващата си цел" Боян Петров
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK