Как се решават нерешими задачи

Как се решават нерешими задачи

© Георги КожухаровДесет задачи с по няколко подусловия с растяща трудност - такава, че на последните условия дори и авторите не знаят решенията. Френска, немска, руска, румънска и арабска реч се чува от различни посоки между хората в тениски в еднакъв цявт. Сини, зелени, червени, жълти, лилави... Водят любезни, но ожесточени спорове помежду си или на английски с противниците си. Изчакват гласуването на журито и след това започва новият рунд. 


Миналата седмица Висшето транспортно училище и Софийския университет бяха домакини на уникално по рода си математическо състезание за ученици от целия свят. У нас пристигнаха отбори от Беларус, Бразилия, Египет, Франция, Грузия, Германия, Иран, Румъния и Русия. България беше представена с отбор от Софийската математическа гимназия. След три дни на викторини и дебати в различни формати победителят стана ясен в събота - Франция, а България си подели третото място с Германия и Русия. Междувременно учениците посетиха Народното събрание по покана на Цецка Цачева. 


Международният турнир за млади математици е по-различен от всички останали състезания по математика,
на които децата се явяват, решават задачи за определено време, дават им се точки и т.н. Тук задачите се публикуват няколко месеца преди състезанието, в които отборите могат да работят по тях. Растящата им трудност е с цел по тях да може да се дебатира и да поставят въпроси за бъдеща изледователска дейност за младите хора, обясни за "Дневник" един от организаторите на събитието -  доц. Веселин Гушев от Софийския университет. Освен това, това не е едно състезание, а четири в едно, защото в рамките на седмицата отборите преминават през няколко вида съревнования и тестове, допълни той по време на финала в събота.


На финала всеки от отборите влезе на ротационен принцип в четири роли - на докладчик, на опонент, на рецензент и на наблюдател. Докладчикът представя възможно решение на някоя от задачите (дори само в сферата на теорията), опонентът опитва да намери слабите места и неясноти в решението, рецензентът прави същото и за докладчика и за опонента, а наблюдателят се изказва, само ако види някакъв голям пропуск в дебатите. В хода на дебатите (често пъти с помощта на журито) се стига до истински спорове, защото за решаването на задачите може да се използват по няколко различни подхода, да има уловки и условности.  


Победителите - отбор "Франция 1"

© Георги Кожухаров

Победителите - отбор "Франция 1"


Победителите


На първо място с убедителна преднина пред останалите се класира отборът "Франция 1". Франция, също като Германия и Румъния бяха представени с по два тийма. И двете френски групи бяха на големия финал, също и едната от германските и тази от Беларус. Отборът на Беларус, където състезанието има традиция от 15 години, се класира втори. 


Анри Бамбюри и Пиер Годфар от отбора на победителите спечелиха и първите места в индивидуалното общо класиране за презентация и добро възможно решение на последната (най-трудната) задача, посветена на полиномни уравнения. Треньорът им Мерседес разказа за "Дневник", че успехът им се дължи на това, че са уверени в решенията си, до които са достигнали след дълга подготовка и проучване. За посещението им в българския парламент разказа, че е било много интересно, но по неясна причина преводът бил такъв, че не разбрали съвсем какво им се говори. 


Теофил (в ляво) представя едно от решенията на българския отбор, а опонентът му от Румъния опитва да го обори.

© Георги Кожухаров

Теофил (в ляво) представя едно от решенията на българския отбор, а опонентът му от Румъния опитва да го обори.


Българският отбор


Тео, Иван, Виктор и Манол от СМГ се класираха в тройката, но на практика са на шесто място, защото и второто и третото място във финалното класиране се споделят от по три отбора. Само за 10 стотни българските тийнейджъри изпаднаха от големия финал и на малкия се съревноваваха с двата отбора на Румъния, единия от Германия и този от Русия.  


Треньорът им Велина Иванова, която участва в състезанието в последните три години, а тази година за пръв път е в ролята на ръководител, коментира, че този път задачите са страшно трудни и това е обезкуражило част от българските участници. Вместо от 5 или 6 човека, както е стандартно, българският отбор се състоеше само от четирима. Освен това в момента успоредно се провеждат други големи състезания за математици като международната олимпиада, така че математическите редици са разредени.


<strong>Източник: </strong><a href="http://www.itym.org/" target="_blank">http://www.itym.org/</a>

Източник: http://www.itym.org/


Все пак шестото място (или трето) е добър успех, предвид наистина високото ниво на задачите и конкуренцията. Миналата година българите отново са се класирали трети, а през 2013 г. са били на първо място на състезанието в Румъния. 


It's too hot! (Твърде горещо е), 
възкликваха младежите, когато в почивките между рундовете ги питах как се справят в състезанието и как им се струва в България. 


Аймерик Малтер от Германия, който с отбора си изпревари само с няколко стотни момчетата от СМГ, сподели, че за четвърта година участва в състезанието. Не е доволен от представянето си в първите два рунда тази година, което им коствало мястото в челната четворка, но нищо не могло да се направи. Освен това слабите резултати на Бразилия и Грузия, които отпаднали преди финалното класиране, променили сметките за разпределението във финалите. За престоя си в България, германският младеж коментира, че е "изненадан" от условията в общежитието във Висшето транспортно училище, които "не са съвсем по германските стандарти", но пък храната била "невероятно вкусна". 

  

Проф. Борис Дубров

© Георги Кожухаров

Проф. Борис Дубров


"Далеч над средното ниво"

Проф. Борис Дубров от Беларуския държавен университет беше председател на състава от 10-членното жури на малкия финал, където българският отбор се класира втори. Той участва в международното жури за втора година и е авторът на една от нерешимите задачи тази година. Признава, че въпросите са доста трудни и изискват много подготовка и проучване, но от друга страна винаги има и лесна част, която позволява на всички участници да постигнат някакъв успех. 


Според Дубров умението на учениците да решават сложни проблеми и да се представят добре на международни състезания като това, не зависи толкова от общия изглед на образователните системи, колкото от индивидуалната работа с талантливите деца. "Тук работим с едни много талантливи младежи, които са далеч над средното ниво за страните си. Убеден съм, че всяка държава има такива таланти и истинското предизвикателство е да бъдат намерени и развити", казва професорът по математика.


По негово мнение, както винаги и тази година на състезанието е имало няколко открояващи се млади математици, които ще бъдат част от бъдещето на точните науки, стига да продължават да дерзаят. В Беларус има вече няколко научни пуликации, вдъхновени от дебатите по време на състезанието.   

Коментари (14)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на zidane
  zidane
  Рейтинг: 679 Весело

  "За посещението им в българския парламент разказа, че е било много интересно, но по неясна причина преводът не бил такъв, че да разберат какво им се говори."
  ---------------------
  не знам защо от цялото писание - ей това нещо ми се наби!

 2. 2 Профил на sto67nes
  sto67nes
  Рейтинг: 1337 Неутрално

  Браво! Все пак шестото място е добър успех, предвид наистина високото ниво на задачите и конкуренцията.

  Не питай управника,защо е простак,попитай себе си,защо е управник!
 3. 3 Профил на Free person
  Free person
  Рейтинг: 727 Неутрално

  Понеже това състезание съвпада с едно друго,където нашите момчета - математици се представят също,това класиране е блестящо.

  Tony
 4. 4
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 5. 5 Профил на razlichen123
  razlichen123
  Рейтинг: 561 Неутрално

  Заглавието е малко подвеждащо.
  Има и "нерешими" задачи свързани с техника, технологии, физика, химия и много видове такива от комбиниран характер. Реших, че за такива нерешими и нерешени проблеми става дума.
  А при тях подхода е различен.
  Но браво на децата, както и на организаторите. Каквито и сложнотии да са, те развиват мисленето и търсенето на решения, понякога и нелогични такива.

 6. 6
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 7. 7 Профил на dearblue
  dearblue
  Рейтинг: 554 Неутрално

  всяка задача се решава с начални условия
  без начални условия не може да се реши никоя задача

 8. 8
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 9. 9 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 4095 Неутрално

  Brain storming - Мозъчна атака

  Браво "атакисти"!

  Браво на Децата!

  Знаме на Мира.
  Забрави враждата...

  С любезна "жестокост" спори с другарчета.

  На английски с противни - лъжечавдарчета.

  За десерт накрая, тетка ви Цецка
  реч ще беседва в Парламентарна беседка.

  От там... то се знае, в Академия мама.
  Алма матушка за Соц реклама.

  Учредена съвестно, задружно и честно
  с пп "Атака", а.к.а. "Щурмовака".

  Анти Натистки!
  Анти Евристки.

  Англо противно.
  Азийски интимно.

  Киевска Рус?

  О, не. Не!

  Трудно за Цецка.
  С нарастваща трудност.
  Трудна е Цецка.

  Не, Не и Не.

  "Десет задачи с по няколко подусловия с растяща трудност - такава, че на последните условия дори и авторите не знаят решенията.

  Френска, немска, руска, румънска и арабска реч се чува от различни посоки между хората в тениски в еднакъв цявт.

  Сини, зелени, червени, жълти, лилави...

  Водят любезни, но ожесточени спорове помежду си

  или на английски с противниците си.

  Изчакват гласуването на журито и след това започва новият рунд.

  Миналата седмица Висшето транспортно училище и Софийския университет бяха домакини на уникално по рода си математическо състезание за ученици от целия свят.

  У нас пристигнаха отбори от Беларус, Бразилия, Египет, Франция, Грузия, Германия, Иран, Румъния и Русия.

  България беше представена с отбор от Софийската математическа гимназия. След три дни на викторини и дебати в различни формати победителят стана ясен в събота - Франция, а България си подели третото място с Германия и Русия.

  Междувременно учениците посетиха Народното събрание по покана на Цецка Цачева."

 10. 10 Профил на franklin
  franklin
  Рейтинг: 1514 Неутрално

  Поздравления за българските ученици! Браво!

  "На света има само едно нещо по-лошо от насилието - това е капитулацията пред него." Амос Оз
 11. 11 Профил на Скандинавец
  Скандинавец
  Рейтинг: 450 Неутрално

  Състезание, което учи децата да мислят и да играят в един отбор.

 12. 12 Профил на Perfanov
  Perfanov
  Рейтинг: 561 Неутрално

  Браво на всички участвали! Все пак, да не забравяме, че състезанието се прави със спортен дух, и всеки, който участва - печели!

  .
 13. 13 Профил на areta
  areta
  Рейтинг: 1378 Неутрално

  "За посещението им в българския парламент разказа, че е било много интересно, но по неясна причина преводът бил такъв, че не разбрали съвсем какво им се говори."

  Не мисля, че проблемът е бил в превода... за съжаление.

  А иначе това много интересен формат за състезание и доста труден.

 14. 14 Профил на paolo51
  paolo51
  Рейтинг: 506 Неутрално

  Най-неприятното е,че тези надарени млади хора (боли ме главно за българите) стават лесна плячка за ловците на глави и заминават в последствие към по-добрите места по света за живот и реализация, а България изобщо не е между тях. Воденето им до Парламента като, че ли е най-показателно за това какво ще последва. Някой като че ли им казва: вижте действителността и мислете с умните си глави какво да направите в бъдеще. Тази задача дали е нерешима? Вие как мислите?

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK