Червеният хартиен самолет, или за 20-те пълноценни минути с вашето дете- Сони, искаш ли тази седмица да си главен готвач?

- Даааа! Какво е главен готвач?

- Главният готвач има една голяма бяла шапка и избира менюто за седмицата за всички хора в ресторанта! Ти можеш да си главният готвач вкъщи, да избереш и сгитвиш менюто за неделя - какво ще имаме за закуска, обяд и вечеря.

- Ама ти ще ми помагаш ли?

- Дааа, аз ще ти бъда помощник-готвач.

- Ама аз ще имам ли шапка?

- Да, ще имаме и двамата шапки.

- Ама и татко трябва да има шапка! И Ани.

- Добре, всички ще имаме шапки.

- А какво ще готвя? Ще беля ли? Искам да режа с нож!

- Ти ще имаш мисия: всеки ден в градината ще запомняш какво си ял. Вечер ще си спомняш, ще ми казваш и ще рисуваме в дневника на готвача. Всеки главен готвач си има дневник и тази вечер ще направим за теб. Искаш ли?

- Дааа!

- И така от днес до петък ще запомняш какво си закусвал и обядвал в градината. А в събота ще си избереш най-любимата закуска, най-любимия обяд и най-любимата вечеря. Така ще направим менюто за неделя. А в неделя ще го сготвим заедно!

- А ще пари ли много менюто в неделя?

- Не, Сони. Ще го оставим да изстине, ако пари.

Този диалог между майка и четиригодишния й син би могъл да се проведе в понеделник сутринта, ако участниците в него са се впуснали в мисията "Готвач" от играта Red Paper Plane (Червен хартиен самолет).


Мисии за решаване на предизвикателства


Като родители срещаме сериозни затруднения с детските игри и книги на пазара - почти всички представят нещата твърде опростено и не показват впечатляващия свят, който ни заобикаля. А и все нямаме време. Иска ни се да се занимаваме заедно с децата си и все търсим подходящата ситуация за това, а тя идва рядко. 
Цвети Камова

© Red Paper Plane

Цвети Камова


Това разказва Цвети Камова, създател на Red Paper Plane, и добавя, че тези разсъждения са засилили убеждението й, че има по-добър начин да се прекара семейното време с децата. "Всяка ежедневна ситуация може да бъде превърната в приключение, което носи смисъл и удовлетворение, а не просто забавления. Затова искахме да дадем в ръцете на родителите нещо, което да им помогне в тази посока", разказва тя за пътя, който са изминали със съпруга й Георги Камов до създаването на Red Paper Plane - мисии за решаване на предизвикателства.


"Трудно ми е да си представя, че в период, в който децата поемат повече информация от когато и да било в живота си и образуват по 700 синапса (връзки между невроните) всяка секунда, ние можем да предизвикаме любопитство и откривателство с играчки без посока и смисъл, като светещи динозаври например. В този случай нашите родителски стандарти не съответстват на техните, а не обратното", казва Цвети Камова.


Хартиеният самолет е символ на детството - нещо творческо, семпло, задружно като направа и непреходно във времето като радост и емоции. И въпреки че хартиените самолети изискват общи усилия - децата не могат да ги направят сами, родителите трябва да помогнат, малките са тези, които ги засилват да летят напред и нагоре. Принципът на играта е същият - 


Задружно, семпло, весело, творческо, но пилотът е един


Играта е предназначена за деца от 3 до 6 години, мисиите са тематични, предизвикателствата - реални, а решенията им - полезни. Може да се играе навсякъде, с всякакви подръчни материали, в най-различен семеен състав и по много пъти, защото резултатът винаги е различен.


Червеният хартиен самолет, или за 20-те пълноценни минути с вашето дете

© Red Paper Plane


Досега в играта са разработени четири мисии: "Главен готвач" (да изберем семейното неделното меню, като наблюдаваме какво похапваме през седмицата), "Читател" (да запомним лесно докъде сме стигнали в книгата, която четем и разглеждаме), "Фотограф" (да изработим своя първи фото албум, като снимаме избрани обекти), "Писател" (да създадем своята първа книга, като разкажем историята на пясъка) и "Картограф" (да направим картa на забележителностите по пътя с Google Maps или рисунки).


И една малка тайна: следващата мисия е "Вексилолог", а какво ще е предизвикателството в нея предстои да разберем днес в 12 часа.


Мисиите са по 20 минути на ден за няколко поредни дни, а всеки петък излиза по едно ново предизвикателство за решаване. Те се състоят от четири основни стъпки: 1) наблюдавам и събирам информация, 2) избирам от множество опции и по зададен критерий, 3) моделирам, за да си представя визуално идеята и да проверя дали работи, 4) изработвам финално и презентирам.


Ето пример: в мисия "Главен готвач" се започва от това детето да запомни какво похапва през седмицата и се стига до избора на меню за неделя и участието му в приготвянето на избраните ястия. И докато то научава много нови неща в процеса, родители също откриват нови аспекти от неговия свят. А удовлетворението от видимия краен резултат е за всички.


Червеният хартиен самолет, или за 20-те пълноценни минути с вашето дете

© Red Paper Plane


Цвети Камова уточнява, че всеки родител може да контролира мисията така, че да я съобрази с интереса и нуждите на детето си - няма програма минимум и максимум, няма и праг за преминаване.

Детето играе ролята на пилот и е основната движеща сила във всяка мисия, а родителите помагат в процеса като навигатори (можете да видите "Наръчника за навигатори" в прикачения файл). "Докато си говорим, се смеем, рисуваме, чертаем, снимаме или вършим нещо друго съобразно задачата за деня, научаваме много за света около нас, за себе си и за другите", обяснява Цвети Камова.


За метода дизайн мислене


Това, което прави Red Paper Plane различнa от други игри и занимания, e, че е базирана на процес и метод, а не е изолирано, еднократно занимание.


Дизайн мисленето е методът, който прави идеите реалност. Той помага за креативното решаване на проблеми и стимулира най-важното качество в днешния свят - постоянно да променяш средата около себе си като я подобряваш, воден от своето любопитство, емпатия и творческа увереност.


С този метод през цялото време човек учи чрез преживяване. Дизайн мисленето помага на децата да наблюдават света около тях, да организират информация и идеи, да взимат решения, да опитват нови неща и да придобиват знания и умения. И да, могат да правят всичко това още докато са на три -  необходимо е само да им бъде поднесено по достъпен и приятен начин и да знаят, че могат да разчитат на внимание и подкрепа.


Червеният хартиен самолет, или за 20-те пълноценни минути с вашето дете

© Red Paper Plane


Всекидневно ни се налага да решаваме проблеми - малки и големи, специфични и объркани, семейни и професионални. Дали се справяме с тях е не по-малко важно от това как се справяме с тях.


Владеенето на инструмент за креативно решаване с проблеми дава увереност, че можеш да посрещнеш всичко, което ти се изпречи по пътя. Увлечени в забавните приключения на мисиите, децата привикват към използването на метод, който им съдейства да придобиват знания и умения, да взимат решения и да подобряват ситуации.


Някои от мисиите стимулират балансирано всички умения, докато други са със засилен фокус върху определено качество - наблюдателност, памет и разлики, чувство за контрол, последователност, разказване и въображение, визуализация на идея, емоционална интелигентност. Даже умението за приемане на разочарование и справянето с него, което е много трудно на тази възраст. 


А по нататък, порасналите вече деца, могат да създадат и по-амбициозна промяна в света, в който живеем. Стъпка по стъпка, мисия след мисия.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (10)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Георги Камов
  Георги Камов
  Рейтинг: 1297 Неутрално

  Тъй като в момента линковете в статията не работят, адресът на уебсайта е http://rpp.designthinking.bg, а Facebook страницата е на https://www.facebook.com/redpaperplane1

 2. 2 Профил на subaru
  subaru
  Рейтинг: 776 Любопитно

  "Всяка ежедневна ситуация може да бъде превърната в приключение, което носи смисъл и удовлетворение, а не просто забавления. Затова искахме да дадем в ръцете на родителите нещо, което да им помогне в тази посока", разказва тя за пътя, който са изминали със съпруга й Георги Камов до създаването на Red Paper Plane - мисии за решаване на предизвикателства.
  Чудесна теза. За изпълнението и обаче са абсолютно необходими поне две задължителни условия - интелигентност на родителите/божа работа/ и нормално/европейско/ качество на живот/общество и държава/. Което не означава, че трябва да се откажем да опитваме. Децата го заслужават. Още повече, че децата порастват и също стават родители.

 3. 3 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 4099 Неутрално

  МОЧА имени Валодя Ибрик Ленина

  Червена Партия
  Червена Армия
  Червено Знаме
  Червена Къща
  Червен Готвач
  Червен Гювеч
  ...

  Води ни Партиьо любима
  в мисии неудържими!

  Прабаби... внучки... син

  "... Този диалог между майка и четиригодишния й син би могъл да се проведе в понеделник сутринта, ако участниците в него са се впуснали в мисията "Готвач" от играта Red Paper Plane (Червен хартиен самолет).

  Мисии за решаване на предизвикателства..."

 4. 4 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 880 Неутрално

  Много интересно четиво, благодаря, че го споделихте!
  Бих измислила друг термин вместо "дизайн мислене", но останалото е просто чудесно.

  Доброто е заразно
 5. 5 Профил на stankow
  stankow
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Хубави са идеите, ама това "Ред папер плане" ? Българчета ли ще възпитаваме или емигрантчета ?

  stankow
 6. 6 Профил на Георги Камов
  Георги Камов
  Рейтинг: 1297 Неутрално

  До коментар [#4] от "dogwoman":

  Дизайн мислене не е термин, измислен от нас - това е името на методологията, която използваме. А и за съжаление думата "дизайн" няма добър превод на български - "създаване" се доближава най-много, но пак не обхваща целия процес.

 7. 7 Профил на Георги Камов
  Георги Камов
  Рейтинг: 1297 Неутрално

  До коментар [#5] от "btn16470014":

  Както виждате от заглавието на статията, има и български еквивалент. Името е на английски, защото мисиите са предвидени да бъдат разпространявани навсякъде, не само в България.

 8. 8 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 880 Неутрално

  До коментар [#6] от "Георги Камов":

  Съвсем професионално разбирам трудностите. Не го възприемайте като мрънкане - щом е възприето като термин, трябва да се следва, инак само ще се създадат допълнителни проблеми.
  Дерзайте в това великолепно начинание!

  Доброто е заразно
 9. 9 Профил на princess_x
  princess_x
  Рейтинг: 1188 Неутрално

  [quote#5:"btn16470014"]Хубави са идеите, ама това "Ред папер плане" ? Българчета ли ще възпитаваме или емигрантчета ?[/quote]

  Ще ги отглеждат направо за експорт!

 10. 10 Профил на evolutionary
  evolutionary
  Рейтинг: 213 Неутрално

  Чудесно предложение! Ще пробваме

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK