Над 330 сигнала за деца в риск са подадени до средата на 2015 г.

Над 330 сигнала за деца в риск са подадени до средата на 2015 г.

© Анелия НиколоваДо юни тази година на Националната телефонна линия за деца - 116 111 - са подадени 332 сигнала за деца в риск. В две трети от случаите става въпрос за пренебрегване на деца (119) или за физическо насилие (116), а в останалите - за риск от отпадане от училище, принуждаване за просия и изоставяне от родителите. В 44 от случаите са постъпили данни за деца свидетели на домашно насилие между родителите, показва отчетът на Агенцията за закрила на детето за полугодието.


От януари до юни психолозите на националният телефон са получили над 57 хиляди обаждания - с 3 000 повече, отколкото за същия период на 2014 г. От тях - 6 604 човека са потърсили и получили консултации от специалистите като мнозинството са деца. Само през юни позвъняванията са 11 хиляди, а проведените консултации са 1 369. 


При всяко обаждане на линията, се осъществява оценка на риска и когато консултантът прецени, че такъв съществува, се уведомяват органите за закрила на детето на местно ниво, поясняват от агенцията. 
През месец юни са подадени 54 сигнала за деца в риск, като 12 от тях са получени от самите деца, а останалите 42 – от близки или други пълнолетни хора. В 23 от случаите водещият риск е бил от физическо насилие, често в комбинация с пренебрегване. Сигналите за неглижиране са втори по честота – 18.

Специалистите отдават голяма част от проблемите, за които чуват по телефона, на склонността насилието да се ползва като възпитателна мярка и проблемите на родителите да се изливат под формата на домашно насилие. Конфликтите вкъщи се отразяват негативно на психиката на младите хора, които водят и до проблеми в адаптацията и справянето с учебния материал. 


Децата, които се обаждат на 116 111, търсят помощ най-вече при семейни проблеми (конфликти с родители, с братя и сестри), психосоциални проблеми (тревожност, самота, страхове), насилие, училищни проблеми, а също и за взаимоотношения с връстници (любовни връзки, приятелства) и за информация за правата си, за компетентни органи и програми. 


Друга, по-малка група звъни с притеснения за предстоящ ранен брак. Има момчета и момичета, които осъзнават ранното съжителство като нередно, нежелано или пречка на плановете им за развитие, посочват от Агенцията за закрила на детето. Например през месец юни експертите на Националния телефон за деца са дали 14 консултации по темата за ранния брак. В такива случаи на младежите се разяснява, че подобни съжителства са нарушение на закона и техните права и застрашават тяхното бъдеще.

Коментари (6)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на БМЗ
  БМЗ
  Рейтинг: 1435 Неутрално

  В страна с над 1 млн. ромове, всички български деца са в риск по подразбиране!

  Апокалипсисът апокалиптичен
 2. 2 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7240 Неутрално

  А в ромските гета влизат ли служителите от Закрила на детето.Там тези мръсни,гладни,голи и боси деца, не са ли в риск?

 3. 3 Профил на хм
  хм
  Рейтинг: 1163 Неутрално

  един телефонен секретар би свършил същата работа.

  поредната "институция", минала тихомълком към НСИ.

 4. 4 Профил на angevins
  angevins
  Рейтинг: 805 Неутрално

  До коментар [#1] от "Bulgarische Motoren Werke":

  3-годишното дете което лежи в кома в Пирогов от ромове ли беше пребито ?? Циганите са много но те не са единствения проблем на българина !!!

  ...ЕвОлЮцИЯ а Не РеВоЛюЦиЯ...
 5. 5 Профил на xcheffo
  xcheffo
  Рейтинг: 262 Неутрално

  "... насилието да се ползва като възпитателна мярка..."

  Истински случай: бащата е привикан в училище, синковецът правел проблеми. Бащата: "Две седмици не съм те бил и взе да се лигавиш. Ама ще те науча аз".
  Педагогическият състав отчете много положително влияние на тази среща върху момчето. Научено било, поне за следващия месец.

 6. 6 Профил на potrebitel3
  potrebitel3
  Рейтинг: 217 Неутрално

  1000: 100 000 = 1%.
  Т.е. линията регистрира 99% други неща.
  Какво точно? Или това просто са доноси? За всеки случаи?
  Фондация Анимус, която държи линията ОТКАЗВА ДА КОМЕНТИРА И ПРИКРИВА проблеми, причиниявани от чиновници, като прехвърля автоматично вината на родителите. Срещу това е лицензирана. Ако се обади, кранчето се врътва.

  50 деца годишно се самоубиват заради трудни уроци
  http://news7.bg/predavania/newsroom/vsichki-videa/50-detsa-godishno-se-samoubivat-zaradi-trudni-urotsi/131965#.Vsq8SVJA41M

  Някой трябва да скочи срещу учебникарската мафия, иска ексдепутат
  https://news.bg/education/nyakoy-tryabva-da-skochi-sreshtu-uchebnikarskata-mafiya-iska-eksdeputat.html

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK