Милинки от пълнозърнестно брашно

Преди консумация милинките се оставят да се охладят напълно.

© Ирина Катеринска

Преди консумация милинките се оставят да се охладят напълно.



Милинките са едни от най-нефотогеничните закуски, но за сметка на това вкусът им се нарежда сред първите места в класацията за неделна закуска, редом с палачинките и мекиците. Повечето семейства си имат изпитана рецепта, но ако вие не сте сред тях, можете да зарадвате децата с приготвянето им по тази.


В нея част от бялото брашно е заменено с пълнозърнесто, като рецептата би могла да се направи изцяло с бяло или само с пълнозърнесто, според вкуса. Включете децата в направата на топчетата и се забавлявайте заедно в кухнята с приготвянето на милитките. А след това и с изяждането им, разбира се.


За направата им са нужни: 400 г бяло брашно, 250 г пълнозърнесто,  7 г суха мая, 1 ч.л. сол, 1 ч.л. захар,  300 мл хладко прясно мляко, 1 яйце, 2 с.л. зехтин, 300 г сирене; за поръсване: 80 г разтопено масло, 1 яйце, 4 с.л. кисело мляко, 2 с.л. галета, щипка сол.




Брашното се разбърква със захарта, маята и солта. Отделно се смесват и разбиват прясното мляко, яйцето и зехтина. В брашното се прави кладенче, сипват се течните съставки и се замесва меко, еластично тесто. Оставя се на топло да втаса, докато удвои обема си.


Кръгла тава с диаметър 30 см се намазва с масло и се поръсва с брашно.


Втасалото тесто се разделя на две и всяка част се разточва на тесен правоъгълник. Поръсва се с натрошено сирене, завива се на руло и се нарязва на парчета с размер 3-4 см. Всяко парче се оформя на топка, като процепите около сиренето се затварят и топчетата се подреждат в намаслената тава. Оставят се да втасат за 30 мин на топло.


Фурната се включва да загрява на 180 градуса. Милиниките се заливат равномерно с разтопеното масло. В купичка се разбъркват яйцето, киселото мляко, солта и галетата и се със сместа се намазват топчетата. Милинките се пекат около 30-40 мин или докато придобият приятен златист цвят. Преди консумация се оставят да се охладят напълно. 


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (9)
  1. Подредба: Сортирай
  1. 1 Профил на chicago514
    chicago514
    Рейтинг: 2471 Неутрално

    Едно голямо парче добре охладена диня стига за тези горещини.

  2. 2 Профил на staska
    staska
    Рейтинг: 1094 Неутрално

    Класическа рецепта, на малчуганите им харесва.

    "Този, който търси ангел и следи само за крилата, рискува да се прибере в къщи с гъска."
  3. 3 Профил на Чардо
    Чардо
    Рейтинг: 1366 Весело

    До коментар [#2] от "staska":


    [quote#2:"staska"]Класическа рецепта, на малчуганите им харесва[/quote]
    Тук в Сливен правят по-хубави "ямболски милинки",отколкото в Ямбол

    Вярвам, Господи, помогни на моето неверие! Марко гл.IХ,ст.24
  4. 4 Профил на ariel28
    ariel28
    Рейтинг: 551 Неутрално

    Снощи правих калоферски милинки - те са още по-добри, включително на вид

    'Let light surround you' Dream Theater
  5. 5 Профил на calypso
    calypso
    Рейтинг: 449 Неутрално

    В старите рецепти в тестото не се слага зехтин. Той е нова привнесена мода от средиземноморието. Има специфичен дъх, който не допада на всички.Иначе, да на милинките. Вкусно.

  6. 6 Профил на sortero
    sortero
    Рейтинг: 225 Неутрално

    "...И помолете наместника да нареди...и третия- до Тачовата фурна. Много хубави милинки правеше той и много ги обичах. Преди да ме хване болестта, всяка сутрин по половин тавичка изяждах..." ("Страх"- Чудомир)

  7. 7 Профил на BarBQ
    BarBQ
    Рейтинг: 877 Неутрално
  8. 8 Профил на 彼得。斯托亚诺夫
    彼得。斯托亚诺夫
    Рейтинг: 461 Неутрално

    я кажете как е правилно според вас - мИлинки или милИнки ?

    -- 子曰:[人能弘道,非道弘人]卫灵公15:28
  9. 9 Профил на Orchid
    Orchid
    Рейтинг: 898 Весело

    Днес направих милинките, спазвайки точно рецептата. Станаха божествени!
    Единствената неточност е, че това количество тесто няма начин да се събере в тава с 30 см диаметър, а в по-голяма
    Благодаря за рецептата, Ирина!





За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK