
© Ирина Катеринска
Преди консумация милинките се оставят да се охладят напълно.
Милинките са едни от най-нефотогеничните закуски, но за сметка на това вкусът им се нарежда сред първите места в класацията за неделна закуска, редом с палачинките и мекиците. Повечето семейства си имат изпитана рецепта, но ако вие не сте сред тях, можете да зарадвате децата с приготвянето им по тази.
В нея част от бялото брашно е заменено с пълнозърнесто, като рецептата би могла да се направи изцяло с бяло или само с пълнозърнесто, според вкуса. Включете децата в направата на топчетата и се забавлявайте заедно в кухнята с приготвянето на милитките. А след това и с изяждането им, разбира се.
За направата им са нужни: 400 г бяло брашно, 250 г пълнозърнесто, 7 г суха мая, 1 ч.л. сол, 1 ч.л. захар, 300 мл хладко прясно мляко, 1 яйце, 2 с.л. зехтин, 300 г сирене; за поръсване: 80 г разтопено масло, 1 яйце, 4 с.л. кисело мляко, 2 с.л. галета, щипка сол.
Брашното се разбърква със захарта, маята и солта. Отделно се смесват и разбиват прясното мляко, яйцето и зехтина. В брашното се прави кладенче, сипват се течните съставки и се замесва меко, еластично тесто. Оставя се на топло да втаса, докато удвои обема си.
Кръгла тава с диаметър 30 см се намазва с масло и се поръсва с брашно.
Втасалото тесто се разделя на две и всяка част се разточва на тесен правоъгълник. Поръсва се с натрошено сирене, завива се на руло и се нарязва на парчета с размер 3-4 см. Всяко парче се оформя на топка, като процепите около сиренето се затварят и топчетата се подреждат в намаслената тава. Оставят се да втасат за 30 мин на топло.
Фурната се включва да загрява на 180 градуса. Милиниките се заливат равномерно с разтопеното масло. В купичка се разбъркват яйцето, киселото мляко, солта и галетата и се със сместа се намазват топчетата. Милинките се пекат около 30-40 мин или докато придобият приятен златист цвят. Преди консумация се оставят да се охладят напълно.
chicago514
Рейтинг: 2471 НеутралноЕдно голямо парче добре охладена диня стига за тези горещини.
staska
Рейтинг: 1094 НеутралноКласическа рецепта, на малчуганите им харесва.
"Този, който търси ангел и следи само за крилата, рискува да се прибере в къщи с гъска."Чардо
Рейтинг: 1366 ВеселоДо коментар [#2] от "staska":
Вярвам, Господи, помогни на моето неверие! Марко гл.IХ,ст.24[quote#2:"staska"]Класическа рецепта, на малчуганите им харесва[/quote]
Тук в Сливен правят по-хубави "ямболски милинки",отколкото в Ямбол
ariel28
Рейтинг: 551 НеутралноСнощи правих калоферски милинки - те са още по-добри, включително на вид
'Let light surround you' Dream Theatercalypso
Рейтинг: 449 НеутралноВ старите рецепти в тестото не се слага зехтин. Той е нова привнесена мода от средиземноморието. Има специфичен дъх, който не допада на всички.Иначе, да на милинките. Вкусно.
sortero
Рейтинг: 225 Неутрално"...И помолете наместника да нареди...и третия- до Тачовата фурна. Много хубави милинки правеше той и много ги обичах. Преди да ме хване болестта, всяка сутрин по половин тавичка изяждах..." ("Страх"- Чудомир)
BarBQ
Рейтинг: 877 НеутралноНе ми харесва.
彼得。斯托亚诺夫
Рейтинг: 461 Неутралноя кажете как е правилно според вас - мИлинки или милИнки ?
-- 子曰:[人能弘道,非道弘人]卫灵公15:28Orchid
Рейтинг: 898 ВеселоДнес направих милинките, спазвайки точно рецептата. Станаха божествени!
Единствената неточност е, че това количество тесто няма начин да се събере в тава с 30 см диаметър, а в по-голяма
Благодаря за рецептата, Ирина!