Възможна ли е мисията "Път за бебешки колички в София"

Възможна ли е мисията "Път за бебешки колички в София"

© Фейсбук страницатаКвартал "Гео Милев". И двата тротоара са блокирани от коли. От друга страна, това са нашите коли, на същите тези хора с количките, защото София е съвършено непригодена за броя на хората, които живеят в нея. Въпреки лошото паркиране, често самите ние сме принудени да паркираме по този начин. Колко построени надземни паркинга от общината за обществено ползване имаме?


Този текст придружава снимка на улица в квартала, публикувана в страницата в социалната мрежа "Фейсбук" "Път за бебешки колички в София". Създадена преди четири дни с цел да обедини бутащите бебешки колички по улиците на столицата, страница бързо набира популярност. Повече от 3 хиляди души са я харесали и споделят снимки на порутени тротоари, невъзможни за детски колички подлези и други инфраструктурни "особености".


"Аз отдавна искам да повозя Фандъкова с количка из София. Силна съм, ще я бутам. Например, да пресечем заедно пешеходната на "Дондуков" при Министерския съвет, където паветата са закачливо вълнисти и има отчетливо изкачване и слизане, почти като да се качиш на Черни връх. Преди това ще се опитаме да слезем в подлеза на Сердика, където е ПЪРВАТА станция на метрото в Клета Майка България, и явно от еуфория по историческия прогрес е пропуснато да бъде инсталиран асансьор. Така че там се пускаш шус по стълбите с количката и който оцелее - чака долу, докато детето проходи само, за да се качи от другата страна.
Възможна ли е мисията "Път за бебешки колички в София"

© Фейсбук страницата


Междувременно, докато това стане, по Коледа и лични празници идват роднини и хвърлят на майката бисквити и рагу. Каналите и техните шахти из София -


тези мистериозни инфраструктурни елементи


тези далечни и непознати устройства, които винаги стърчат с поне 10 сантиметра над повърхността, така че успешно да заседнеш с количката, също ще бъдат включени в тура. Няма да пропуснем и тротоарите, в края на които има или от въпросните криви шахти, или криви и счупени плочки, ИЛИ И ДВЕТЕ. Така че, госпожо Фандъкова, каня ви на пътешествие! Пътьом ше ви черпя сокче", пише Красимира Хаджииванова на страницата на "Път за бебешки колички в София".


"ВЕДНЪЖ ми се наложи да сляза в подлеза на сп. Сердика от страната на Шератон и се оказа невъзможно. Защото аз не съм културист и защото нямаше други културисти наоколо. Тръгнах посока Президенството, обиколих покрай БНБ, пресякох на Художестаната галерия, обиколих Парламента, пресякох на въпросната палава пешеходна пътека и оттам до ЦУМ, където има асансьор. Хиляда пъти съжалих, че от Сердика просто не се върнах на спирката на НДК...", споделя Jenia Yordanova.


Възможна ли е мисията "Път за бебешки колички в София"

© Фейсбук страницата


"Приветстваме всички съпричастни към каузата ни да ни подкрепят, като харесат страницата, и да ни съдействат в намирането на адекватно разрешаване на проблема, а именно - спешното ремонтиране на столичните тротоари и осигуряването на нормално, безопасно и безпрепятствено придвижване на майките и бащите с бебешки колички в София", се казва в описанието на страницата.


За идеята и целите на инициативата "Дневник" разговаря с Елисавета Белобрадова, един от създателите на страницата. 


"Катастрофалното състояние на пътната инфраструктура не само възпрепятства така нареченото "разхождане" на бебета. То възпрепятства десетки всекидневни нужди и дейности, като придвижване с детето във връзка с работа, пазаруване, достъп до събития, и на практика лишава майките и бащите от елементарни права и възможности", казва тя.


Две са основните цели на инициативата: първата е да бъде разобличено и оповестено чрез снимков материал, видео и разкази на очевидци изключително тежкото положение, в което са поставени гражданите на София.


"Администрацията на града не прави нищо, с което да бъде улеснено отглеждането на дете в него - столица в Европейския съюз. Напротив, неглижирането до крайна степен носи всекидневна вреда - както на най-малките деца, така и на родителите, които инак съставляват най-активната част от данъкоплатците и производителите на брутния вътрешен продукт за страната", заяви Елисавета Белобрадова, която е майка на три деца.


Възможна ли е мисията "Път за бебешки колички в София"

© Фейсбук страницата


На второ място инициативата цели твърд и ясен ангажимент от страна на администрацията на София по проблема, обвързан с ясни срокове и конкретни улици и квартали.


Достъпна градска среда - това е основната функция и крайна цел на инициативата. "Това е средата, която ни се полага по право", заяви Елисавета Белобрадова и обяви, че в следващите дни създателите на "Път за бебешки колички в София" планират широка кампания по проблема: консултации с юристи, компетентни по темата, публично разясняване на гражданите как и къде да подават сигнали при съществуващи нарушения и дори завеждане на


съдебни дела за отказ от достъп до градски транспорт или подлези


"Всички бъдещи инициативи, които дадат резултат, ще се отразят и на други сериозно пострадали от инфраструктурата групи, като хора в неравностойно положение или хора в напреднала възраст. Другата важна функция на инициативата е да се следят всички дадени предизборни обещания и да се алармира обществото, когато има неизпълнени такива", подчерта тя.


Какви проблеми срещат родителите с колички в градската среда


Ужасно състояние на тротоарите, счупени плочки, изкъртени павета, хлътнали шахти, стърчащи железа, знаци, сложени по средата на твърде тесен и разбит тротоар, липса на асансьори, липса на рампи в подлезите. Най-опасни са обаче съществуващите рампи на 80% от местата, където ги има. Там могат да се случат страховити, дори фатални инциденти. Реално, не съществува метална рампа, сложена върху стълби на подлез, която да пасва дори за 20% от колелата на бебешките колички. Рампите често са толкова стръмни, че е невъзможно ползването им без сериозен риск за родителя или детето.


Възможна ли е мисията "Път за бебешки колички в София"

© Фейсбук страницата


Невъзможността родител с бебешка количка да ползва по удобен и лесен начин градския транспорт в София също е огромен проблем. В града няма почти никакъв транспорт (автобусен, трамваен, тролейбусен ) с нисък под, достъпен за човек с количка.


Разбира се, паркът е най-удобното място за бутане на бебешка количка, но достъпът до парковете в София също е трудно възможен. "Освен това презумпцията, че родителите бутат колички само за да се разхождат в парка, е изключително вредна и противоречи на съвременното разбиране за функциите на един активен родител, който освен деца, има стотици всекидневни ангажименти и е готов да ги изпълнява, стига средата да му даде възможност за това", казва Елисавета Белобрадова.


Според създателите на "Път за бебешки колички в София" състоянието на инфраструктурата сериозно нарушава правата на родителите за свободно придвижване, изпълнение на професионални задължения или обгрижване на останалите деца, ако семейството има повече от едно дете.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK