"Различни, не БЕЗразлични" търси общ език между деца, родители и учители

"Различни, не БЕЗразлични" търси общ език между деца, родители и учители

© "Уча.се"Да намери и наложи общ език на общуване между ученици, учители и родители. Това е целта на кампанията "Различни, не БЕЗразлични" на образователния сайт "Уча.се".


Идеята за инициативата се заражда в резултат на работата на образователната платформа с трите ключови аудитории и настъпилите обществени и технологични промени в последните две десетилетия.


В търсене на промяна в общуването между поколенията и преодоляване на различията, "Уча.се" започва поредица от инициативи, насочени към подобряване на диалога между поколенията. В анкетни форми всеки може да сподели от какво се вълнува, какво обича да прави, в какво вярва, за какво мечтае. Образователната платформа се наема с ангажимента да опознае и сподели с обществото резултатите, за да се намери решение за нуждите на комуникационния мост между ученици, родители и учители.
"Различни, не БЕЗразлични" търси общ език между деца, родители и учители

© "Уча.се"


"Чрез работата ни с учители, ученици и родители открихме, че те често изпитват затруднения в комуникацията помежду си. Учениците се вълнуват от последните технологични нововъведения, социални мрежи и онлайн приключения, докато родителите имат съвсем друга представа за това кое е важно, значимо и дори интересно. Учителите от своя страна търсят начини да бъдат достатъчно "готини", за да печелят вниманието на децата", коментира Дарин Маджаров, основател на "Уча.се".


Той отбеляза, че с кампанията образователната платформа търси провокация между трите аудитории. Анкетите са създадени, за да помогнат процеса на опознава на различията между тях.


Кампанията ще продължи до 23 август, като образователният сайт обещава да оповести резултатите от анкетите преди началото на учебната година през септември. Инициативата се радва на подкрепа от страна на организации с голяммо обществено значение като "Заедно в час", Асоцияция на българските училища в чужбина и други.

"Различни, не БЕЗразлични" търси общ език между деца, родители и учители

© "Уча.се"

Ключови думи към статията:

Коментари (20)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на М.Георгиева
  М.Георгиева
  Рейтинг: 458 Неутрално

  Човекът е по правило социално ориентиран и животът му е немислим без платформа, върху която да се изгради комуникация с околните.
  За подрастващите - това са образованието, познанието спортът.
  В Обединеното кралство, за зрялата възраст е наложен модел със сформиране на множество клубове по интереси (на база хоби, професия и пр.). Осмисля съществуването, запазва активността, удължава професионалната активност и личния принос за обществото.
  Връзката между поколенията е стабилна при дефиниране на общи цели.
  В България няма клубове. Социалният живот е организиран от църквата и стъпва върху догмата.
  Странното е, че английският опит не се припознава от родните анализатори.
  Как мислите, кое е за предпочитане?

 2. 2 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2928 Неутрално

  Родители изоставят децата сами да си изпилят мозъчетата на тези устройства ! Писал бях ,че деца на 6-7 години владеят най-високите нива в игри за разпознаване на корпоративно лого !  Libertarianism is just anarchy for rich people
 3. 3 Профил на 7777
  7777
  Рейтинг: 2253 Неутрално

  [quote#1:"М.Георгиева"]В България няма клубове. Социалният живот е организиран от църквата и стъпва върху догмата. [/quote]
  Българите и без да имаме клубове, имаме близки връзки с приятелите и съседите си. Нямаме нужда някой да ни организира по интереси. Това, че в България социалният живот се организирал от църквата, е толкова изтрещяло твърдение, че започвам да се чудя какво пушиш.

  A man without faith is like a fish without a bicycle.
 4. 4 Профил на Кирето
  Кирето
  Рейтинг: 1415 Весело

  До коментар [#1] от "М.Георгиева":


  [quote#1:"М.Георгиева"]В България няма клубове. Социалният живот е организиран от църквата[/quote]

  Кажи Миме, ти сериозно ли?
  Я разясни как точно БПЦ организира социалният живот на българите?
  Май се излюска много неподготвена...
  Българската църква "организирала" социалният живот.... смЕх...

  Научих "God Save the Queen".........е, струва си....
 5. 5 Профил на М.Георгиева
  М.Георгиева
  Рейтинг: 458 Неутрално

  Създаването на клубове по интереси ще направи животът на възрастните много по-смислен и щастлив.
  Младите могат да им съдействат.
  НЯМА НУЖДА ОТ РЕЛИГИЯ.
  Догмата, под формата на "традиции", е превзела съзнанието на българина и отнема от потенциала му.
  Нашите родители са самотни и обзети от страх и опасения. Радват се само, когато ние ги отклоним от постоянните молитви и мисълта за старостта.
  Знам, че няма да го признеете. Това би означавало да отречете религията.

 6. 6 Профил на malart
  malart
  Рейтинг: 768 Неутрално

  Е, ако ще трябва да туитвам в час, че да се харесвам на учениците си, загазил съм го. Въобще някак си това залитане в техниката и разните там апликации, за да се изпишем на модерни и в час с малките е според мен не точно правилната посока на модернизиране. Модерността би се изразила в промяна на отношението, подходите в общуването. Родителят и учителят не може, а и не трябва да е приятелче с детето, респективно ученика.По-скоро трябва да е активен помощник в развитието му. Но пак - не съм съгласен, че родителите и учителите трябва да отиват на нивото на детето, за да му се харесат.

  malart.blog.bg
 7. 7 Профил на zidane
  zidane
  Рейтинг: 704 Весело

  абе на никого ли не правят впечатление картинките горе? само на мен ли изглеждат като от буквар от 80-те?

 8. 8 Профил на wiligri
  wiligri
  Рейтинг: 956 Неутрално

  Не може всичко да бъде интересно на всички. Мнозинството винаги е мат'рял - мат'рял са част от учениците и естествено родителите им, и дори част от учителите. На мат'ряла му е интересно да яде, да спи и да се размножава и интересите му се изчерпват с това. Няма значение с какви технически средства и на какъв език се пънеш да му поднасяш информация, която не го интересува.

 9. 9 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 458 Неутрално

  Добра инициатива. Успех!

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  властта ражда паразити
 10. 10 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 458 Неутрално

  [#5] +++!

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  властта ражда паразити
 11. 11 Профил на blaf
  blaf
  Рейтинг: 623 Неутрално

  В анкетата за ученици въпросите ми изглеждат по-скоро като маркетингово проучване? "Коя музикална телевизия предпочитате?" и тн...

 12. 12 Профил на areta
  areta
  Рейтинг: 1493 Неутрално

  До коментар [#1] от "М.Георгиева":

  Георгиева, извинявай, но си се фиксирала върху религията и пишеш откровени дивотии. Де да организираше църквата социалния живот у нас, поне щеше да върши някаква полезна работа. Но уви нищо подобно не се случва - поповете са заети предимно с освещаване на офиси, защото от модата "бизнесмени" да се представят за много благочестиви, морални и духовни падат парите.

 13. 13 Профил на areta
  areta
  Рейтинг: 1493 Неутрално

  До коментар [#7] от "zidane":

  Не само на теб, но предполагам нямат пари за нещо по-добро.

 14. 14 Профил на areta
  areta
  Рейтинг: 1493 Неутрално

  До коментар [#6] от "malart":

  Абе всъщност има много смисъл от модерни техники на преподаване. Далеч по-интересни са и забавляват децата, които покрай забавлението неусетно научават доста неща. Разбира се не е нужно да се принизяваш до нивото на децата, а да ги накараш да се почувстват значими и видими. Ако се почувстват като твои партньори в процеса на обучение, ще има далеч по-добри резултати, отколкото да те имат за началник, чиято цел е да ги тормози и да им отнема от времето за компютърни игри.

 15. 15 Профил на blaueaugen
  blaueaugen
  Рейтинг: 515 Неутрално

  [quote#1:"М.Георгиева"] Социалният живот е организиран от църквата и стъпва върху догмата. [/quote]
  Докладвай трола!

 16. 16 Профил на double_check
  double_check
  Рейтинг: 233 Неутрално

  До коментар [#6] от "malart":

  Напълно съгласна. Отдавна говоря на директорката в нашето училище, че учителите имат нужда от шлифоване на уменията за работа с хора - лидерски, комуникационни, презентационни. Те обаче държат, че най-важно е компютърното обучение за учителите. За съжаление, личностните дефицити създават много по-дълбока пропаст между учители и ученици от новите технологии.

 17. 17 Профил на М.Георгиева
  М.Георгиева
  Рейтинг: 458 Неутрално

  До коментар [#12] от "luda_krava":

  Знаеш ли, права си за много неща, но тук отново се заблуждаваш.
  В малките населени места възрастните хора се сабират на малки групи пред домовете си и обичайно си говорят за болести (съмнявам се, че това им повдига духа), следват всеки религиозен празник, а те са през ден-два и заемат половината от дните в годината (моите наблюдения са, че това ги тласка към мисълта за "края", защото забиват все повече и повече в суеверия. Някой се осамотяват (което пък им създава усещането че са "бракувани" от обществото. Единствено тези, които работят, запазват жизнеността си.
  Наистина ли си мислиш, че развитото клубно начало по-света е станало случайно и е глупост.
  Наистина ли не приемаш заниманието с религиозни празници (подготовка и ритуали) за вид социална активност.
  Съжалявам. Дори представа нямаш.
  Ефектът е потресаващ. За няколко години стават напълно объркани.
  Нужна им е труг тип социална ангажираност.

 18. 18 Профил на М.Георгиева
  М.Георгиева
  Рейтинг: 458 Неутрално

  Нужна е друг тип социална ангажираност.

 19. 19 Профил на М.Георгиева
  М.Георгиева
  Рейтинг: 458 Неутрално

  Всъщност, клубове има и в момента, само че широтата на интересите не е достатъчна. Например самодейните състави (фолклорни групи), запалените по карти, риболов и др. Но в огромната си част възрастните не са обхванати и са оставени....хм, щах да кажа на произвола.....оставени са на религиозните ритуали и непрестанната мисъл за смъртта. Много се заблуждавате, ако си мислите, че расото им вдъхва други асоциации. Духът им се повдига за много кратко, казано с метафора - "за една от 60 секунди".
  Това лесно може да се провери.
  Създаването на ежедневен клубен ангажимент, стъпил върху приятно занимание, насочва мисленето и действията им в различна посока. Ще бъдат много по щастливи.

 20. 20 Профил на double_check
  double_check
  Рейтинг: 233 Неутрално

  До коментар [#17] от "М.Георгиева":

  Първият Ви постинг прозвуча наистина странно, но сега се съгласявам с Вас. По селата единствените социални социални събития са погребенията.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK