Рататуй по "Рататуй"

Рататуй по "Рататуй"

© Димитър Катерински



Лято е и рубриката "С децата в кухнята" също получава своето време за почивка. В следващите няколко недели "Детски Дневник" ще ви припомни някои от най-популярните досега идеи за кулинарни подвизи с децата. От септември очаквайте нови свежи идеи.


Рататуят, както всяко простичко ястие, има много разновидности. Задушен, запържен, с патладжани или без, със срамежливо прокрадващи се чушки и воден лук. Зеленчуците може да се приготвят едновременно или последователно, или пък да се изпекат във фурната. Неизменно в тази френска рецепта обаче винаги са зехтинът и ароматните подправки – мащерка, риган, босилек и розмарин, скилидки чесън.


Реално погледнато, рататуят е обикновено лятна гозба, напомняща на нашенските зеленчуци в гювеч, на италианската капоната и на турското имам баялдъ. Вълшебно погледнато, авторитетът му на изискано ястие се издигна неимоверно след появата на анимационното филмче "Рататуй", където забавното плъхче Реми развихри виртуозните си кулинарни способности в изискан парижки ресторант.




Оттук нататък рататуят се възроди с нова слава и от провансалска зеленчукова яхния премина в редиците на красиво и уханно поднесените специалитети. Особено когато е приготвен по един определен начин – подреден като дъга в кръгла тавичка, където всеки цвят изпъква, галейки окото с вкуса си, още преди да сте опитали първата хапка.


Рататуят влезе и в списъка с предизвикващите интерес при децата гозби, което е добре дошло, защото зеленчуците рядко се славят с голяма популярност сред тях. А ако на вас ви е омръзнало пърженето на тиквички и патладжани в лятната жега, комбинирайте се с малчуганите у дома и пригответе дружно специалитета на Реми.


Рататуй по "Рататуй"

© Димитър Катерински


Нужни са ви само свежи зеленчуци, хубав зехтин, сухи или пресни подправки и достатъчно търпение, докато чакате ястието да се изпече във фурната. През това време можете отново да изгледате филмчето "Рататуй" - за разпалване на апетита и вдъхновението.


Продукти за четири порции: 2 малки патладжана, 1 голяма тиквички, 1 тъмнозелена тиквичка (тип цукини), 1 оранжева или жълта чушка, 3 малки домата, 4-5 с.л. зехтин, 3 скилидки чесън, ½ ч.л. розмарин, ½ ч.л. риган, ½ ч.л. мащерка, ½ ч.л. босилек (пресни или сушени), сол и черен пипер.


Скилидките чесън се нарязват на малки парченца и се запичат за кратко, докато покафенеят леко, на сух тиган. В купичка се смесват зехтинът, подправките и чесънът (без солта и черния пипер) и се разбъркват добре.


Рататуй по "Рататуй"

© Димитър Катерински


Патладжанът, тиквичките, чушката и доматите се нарязват на тънки кръгчета. Взима се кръгла или елипсовидна, не много голяма тава, чието дъно се намазва с малко от ароматния зехтин и се сипват 3-4 с.л. вода. Зеленчуковите кръгчета се нареждат плътно едни до други, като реда е според вкуса, но цветово се получава добре ето така – патладжан, тиквичка, домат, тъмнозелена тиквичка, чушка.


Отгоре се посоляват и поръсват с черен пипер, след което се заливат с останалия зехтин, покриват се с фолио и се пекат във фурната около един час на 200 градуса. Към края на печенето се маха фолиото, за да изври напълно отделената течност.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (31)
  1. Подредба: Сортирай
  1. 1 Профил на chicago514
    chicago514
    Рейтинг: 2049 Неутрално
  2. 2 Профил на puknatastotinka
    puknatastotinka
    Рейтинг: 1212 Весело

    [quote#1:"chicago514"]Много е вкусно. [/quote]

    Ти за 8 минути наскуба подправките, наряза зеленчуците, нареди ги, изпече ги и дори опита!...

  3. 3 Профил на Kiril Kirilov
    Kiril Kirilov
    Рейтинг: 8 Неутрално

    До коментар [#2] от "puknatastotinka":

    Аз ли да ти кажа, или ти сам ще се сетиш?

  4. 4 Профил на КОТАРАКЪТ В ЧИЗМИ
    КОТАРАКЪТ В ЧИЗМИ
    Рейтинг: 726 Неутрално

    Това ми прилича на недосготвени зеленчуци. У нашенско си готвим гювеч и е в пъти по вкусен.

    Глупостта е дар божи, но с него не трябва да се злоупотребява. /Ото фон Бисмарк/
  5. 5 Профил на Чардо
    Чардо
    Рейтинг: 1291 Любопитно

    До коментар [#4] от "КОТАРАКЪТ В ЧИЗМИ":


    [quote#4:"КОТАРАКЪТ В ЧИЗМИ"]У нашенско си готвим гювеч[/quote]
    Има малка разлика в продуктите. В гювеча има картофи, чушки и зелен боб,някъде слагат и грах, а в рататуя ги няма и вкуса е различен.

    Вярвам, Господи, помогни на моето неверие! Марко гл.IХ,ст.24
  6. 6 Профил на Чардо
    Чардо
    Рейтинг: 1291 Неутрално

    Моята зеленчукова манджа е малко по-различна и по-лесна в приготвянето.
    Взимате каквито се сетите зеленчуци , (без картофи ,зелен боб и грах), тиквички, домати, чушки, лук, целина , патладжан, чесън - всичко нарязано на ситно , омешано в тавата и го "хвърляш" във фурната .
    Ако имаш желание , на края може да му сложиш и заливка в която добавям натрошено сирене и настърган кашкавал.
    Става и с ракийка и със студено бяло . . .

    В Е С Е Л О

    Вярвам, Господи, помогни на моето неверие! Марко гл.IХ,ст.24
  7. 7 Профил на simval
    simval
    Рейтинг: 827 Неутрално

    До коментар [#5] от "Чардо":

    Бамята, приятел. Бамята.
    Гювеч без бамя, сватба без булка.

    Аз не зареждам в Лукойл.
  8. 8 Профил на 2.5
    2.5
    Рейтинг: 1442 Неутрално

    Пробвал съм варианта с пържене.
    Наистина е много вкусно!

    I Want To Believe
  9. 9 Профил на Ghost
    Ghost
    Рейтинг: 983 Любопитно

    Очаквам кулинарна статия и за Спанака на Попай-моряка...

    Форумът е в будна кома...
  10. 10 Профил на Чардо
    Чардо
    Рейтинг: 1291 Любопитно

    До коментар [#7] от "simval":


    [quote#7:"simval"]Бамята, приятел. Бамята. [/quote]
    Абсолютно прав си ! ! !
    Без да искам съм я пропуснал !
    Даже съм я пропуснал и в моята зеленчукова манджа , а я слагам и нея.
    Харесваме я и даже БАБ я готви само бамя на яхния с домати, лук и чесън

    Вярвам, Господи, помогни на моето неверие! Марко гл.IХ,ст.24
  11. 11 Профил на Free person
    Free person
    Рейтинг: 675 Неутрално

    Заслужава си сега,когато е лято да се направи,когато зеленчуците са много и цените са добри.
    Обожавам постни ястия.Обичам да правя само постна бамя,ама не е от евтините,най обичам една бъра манджа в тенджера - картофи с грах/дори и месоядците я харесват/.Пробвала съм да правя имам баялда,ама след като ядох такава в Турция в едно ресторантче,само мога да я сънувам тази баялда-страхотна беше.

    Tony
  12. 12 Профил на calypso
    calypso
    Рейтинг: 422 Неутрално

    До коментар [#5] от "Чардо":

    И в рататуя има картофи. Просто тази рецепта е без тях.

  13. 13 Профил на angevins
    angevins
    Рейтинг: 677 Неутрално

    До коментар [#12] от "nonsens2":

    Тази е класическата при която основни съставки са патладжана,тиквичките,чесъна и подправките босилек и риган. Иначе всеки може да допълва каквото си иска има рецепти и с картофи,макарони,ориз и месо.

    ...ЕвОлЮцИЯ а Не РеВоЛюЦиЯ...
  14. 14 Профил на simval
    simval
    Рейтинг: 827 Весело

    До коментар [#10] от "Чардо":


    [quote#10:"Чардо"]Без да искам съм я пропуснал ! [/quote]

    Тука няма страшно дето си я пропуснал, внимавай да не я пропуснеш в гювеча, че ще е грехота.

    Аз не зареждам в Лукойл.
  15. 15 Профил на Чардо
    Чардо
    Рейтинг: 1291 Весело

    До коментар [#14] от "simval":

    Постния гювеч ми е една от любимите манджи ,
    но никога не мога да си я харесам !
    Виж БАБ като я сготви или малката й дъщеря Миленка е друга работа !
    Знаеме си кой кое готви най-добре и
    имаме разделение в тази област

    Вярвам, Господи, помогни на моето неверие! Марко гл.IХ,ст.24
  16. 16 Профил на ikar_01
    ikar_01
    Рейтинг: 895 Неутрално

    До коментар [#6] от "Чардо":

    Нещо подобно е специалитет на съпруга ми - праз лук, кромид лук, моркови, чушки, тиквички, може и гъби, и всичко се задушава в масло. Подправките са черен /бял пипер/.

  17. 17 Профил на calypso
    calypso
    Рейтинг: 422 Неутрално

    До коментар [#13] от "angevins":

    Вероятно е така. Но това го ядох във Франция. Освен това имаше лук, нарязан на кръгове и вероятно изпечен на сух тиган предварително. Беше вкусно.

  18. 18 Профил на Чардо
    Чардо
    Рейтинг: 1291 Разстроено

    До коментар [#16] от "ikar_01":


    [quote#16:"ikar_01"]и всичко се задушава в масло.[/quote]
    Никога не запържвам/задушавам с мазнина, каквато и да е !
    Задушаване става и с вида и манджите , както и супите са много леки .
    Тигана, т.е. запържването/задушаването и чубрицата са враг на стомаха , което научих от докторите след масиран кръвоизлив на язви в стомаха и дванайсетопръстника през 1984-та !
    А много харесвам чубрица , но а хапна и ми се вдигат киселини

    Вярвам, Господи, помогни на моето неверие! Марко гл.IХ,ст.24
  19. 19 Профил на shileto
    shileto
    Рейтинг: 1034 Неутрално

    Ял съм такова, трепач е. Браво на Катеринска за идеите.

  20. 20 Профил на Нефертити
    Нефертити
    Рейтинг: 1517 Весело

    Добре изглежда на снимката

    Предразсъдъците са за ограничените.
  21. 21 Профил на hodounski
    hodounski
    Рейтинг: 2788 Неутрално

    До коментар [#17] от "nonsens2":

    Червен лук

  22. 22 Профил на stenlyaka
    stenlyaka
    Рейтинг: 1165 Неутрално

    Вкусно , но безполезно ястие .
    Нито енергия , ни протеин !Мъка за организма !
    Става за гарнитура , да речем на 200 гр сланинка на скара ......и то в малко количество !

  23. 23 Профил на vspassov
    vspassov
    Рейтинг: 367 Неутрално

    Мисля, че авторката никога не е яла рататуй във Франция.
    Това е едно от националните ястия на страната и е като яхния, наподобяваща гювеча. Задължително има моркови и грах.
    Ако си го поръчате в студентски или ученически стол няма да останете толкова очаровани.

  24. 24 Профил на BarBQ
    BarBQ
    Рейтинг: 829 Неутрално
  25. 25 Профил на gianni
    gianni
    Рейтинг: 786 Неутрално

    [quote#23:"vspassov"]Задължително има моркови и грах. [/quote]

    Задължително в рататуя няма моркови, грах, а също и картофи. В рататуя има патладжани, тиквички, чушки, лук, домати, няколко скилидки чесън и подправки. Някои не слагат патладжан. Инак, както вече се каза, може да сложат всякакви зеленчуци, може да стане по-вкусно, но това вече не е рататуй.

  26. 26 Профил на girl power
    girl power
    Рейтинг: 982 Неутрално

    До коментар [#6] от "Чардо":

    Прав си за това, че картофките нямат място при тиквички и патладжан. За сметка на тях, доматите, патладжаните и тиквичките обичат сиренето и кашкавала. Получава се добро съчетание. Патладжанът е вкусен най-вече с домати, а към тях е хубаво да се прибавят подправки като копър, магданоз и босилек. Нищо друго. Зелените перца на лука придават по-добър вкус, отколкото чесъна и т.н. По принцип аз обичам да слагам повече различни зеленчуци и кореноплодни в манджичките ми, но напоследък се спирам на по-малобройни комбинации и се получават по-добри рецепти.

    В гювеча на баба ми от село се слагаше само картофи, домати, зелен боб и свинско от буркан... Беше невероятен. Забит в някоя разкашкана вдлъбнатина от размекнало се картофче, стърчеше тук-там по някой дафинов лист, а за да присъства и на тази манджа, имаше повечко черен пипер на зърна. Е, имаше и характерния вкус на силна запръжка, но така обичаме в нашия край.

    Самотата обливаше сърцето ми
  27. 27 Профил на fpyyh
    fpyyh
    Рейтинг: 1600 Неутрално

    почти всички средиземноморски нации имат интерпретации на темата постно зеленчуково ядене, различните рецепти си имат особености и е въпрос на вкус кое на кого ще допадне. за мен студената сицилианска капоната е най-лека за горещите летни дни, докато един гювеч с картофи е доста по-тежък. все пак в България не става особено горещо лятото, та е приемлив.

    за да разберете всичко за белодробния рак, продължавайте да пушите
  28. 28 Профил на angevins
    angevins
    Рейтинг: 677 Неутрално

    До коментар [#22] от "stenlyaka":

    Ако си мислиш че мускули се правят само от месце и мляко се лъжеш. Плодовете, зеленчуците и ядките също са важни.

    ...ЕвОлЮцИЯ а Не РеВоЛюЦиЯ...
  29. 29 Профил на stenlyaka
    stenlyaka
    Рейтинг: 1165 Неутрално

    До коментар [#28] от "angevins":

    За какво са важни плодовете ?

  30. 30 Профил на angevins
    angevins
    Рейтинг: 677 Неутрално

    До коментар [#29] от "stenlyaka":

    [quote#29:"stenlyaka"]За какво са важни плодовете ?[/quote]

    Протеини има и в соята, бобовите, спанака, броколито и в по малки количества в някои плодове: ягоди, банани, пъпеши. В плодовете има витамини, минерали и фибри. А от месото най-добрия вариант за набавяне на протеини е рибата и пилешкото.

    ...ЕвОлЮцИЯ а Не РеВоЛюЦиЯ...
  31. 31 Профил на stenlyaka
    stenlyaka
    Рейтинг: 1165 Неутрално

    До коментар [#30] от "angevins":

    Питах само за плодовете ,благодаря .
    Сега , ако искаш да ЖИВЕЕШ , забрави какво знаеш до тук , почети малко за високомазнинните диети .
    Плодовете са абсолютно ненужни , освен за удоволствие а езика и небцето .





За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK