Синдикат иска поведението на учениците да се оценява и да влиза в бала за прием

Синдикат иска поведението на учениците да се оценява и да влиза в бала за прием

© Анелия НиколоваПоведението на учениците да стане балообразуващ компонент за приема след седми и осми клас. Тази е сред промените, предложени от синдикат "Образование" към КТ "Подкрепа" до Министерството на науката и образованието (МОН), става ясно от публикация на сайта на профсъюза.


"Синдикатът предлага въвеждане на нов компонент при балообразуването – "Поведение", който да носи 4 точки при формиране на бала". Това на практика ще остави учениците с незадоволително поведение на дъното на класацията, без значение какви са оценките им в училище и на матурите.


"Този компонент ще бъде първата стъпка в посока за по-добро българско образование, защото в образователния конгломерат има два равностойни стълба: обучение и възпитание", е аргументът на синдиката.
"За съжаление, вторият много важен клон - възпитание, беше забравен поради делегираните бюджети и необузданата политизация на образователната система, която допусна налагането на два паразитни приоритета: икономии на държавата за сметка на качественото образование и диктат на родителите по отношение на организация на системата и оценяването на ученици от учители. Последните 25 години показаха, че учителите сами, без подкрепа от институции, без партниране от родители, не могат да се справят с доброто възпитание, което да доведе до европейските и световни стандарти на доброто образование", се казва още в съобщението.


Синдикалистите подчертават, че адмирират новата философия на МОН към въвеждане на многообразие в избора на балообразуващи предмети. Така при различните профили, за които ще кандидастват учениците след основно образование, ще трябва да показват резултати по всички изучавани предмети, а не както беше досега - само по български и математика.


Синдикатът иска още просветното министерство да създаде условия за спокойна работа на учители и директори, ангажирани с изпитите, и да гарантира тяхната неприкосновеност.


Учителите-квестори да бъдат със статут на държавни експерти за деня на изпита, а тяхното възнаграждение и разходи, като дневни и пътни, да бъдат гарантирани от МОН, предлагат синдикалистите.


Те настояват министерството да поеме ангажимента да не се допускат необосновани обвинения, без доказателства, към учители и директори, които участват в изпитната кампания.


При матурите през май тази година квестори бяха уличени в изнасяне на верните отговори след началото на изпита. След анализ на просветното министерство на видеозаписите в изпитните зали и сигнали на медии стана ясно и, че на места се е допускало преписване и говорене между учениците, както и използването на смарт телефони и други устройства. Уволнени обаче нямаше, а само дисциплинарни наказания за над 80 квестори, уловени в нарушение по време на изпитите.


"Нека българското общество разбере, че държавното външно оценяване и държавните зрелостни изпити кореспондират с труда на десетките хиляди учители-квестори и организацията от хиляди директори на училища", се казва още в позицията на профсъюза.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK