Лек и лесен чийзкейк без печене

Лек и лесен чийзкейк без печене

© Associated Press



Лято е и рубриката "С децата в кухнята" също получава своето време за почивка. В следващите няколко недели "Детски Дневник" ще ви припомни някои от най-популярните досега идеи за кулинарни подвизи с децата. От септември очаквайте нови свежи идеи.


Освен със споменаването на десерта, правенето на чийзкейк лесно ще привлече децата в кухнята. Свързано е с много мачкане и трошене на бисквити, пробване на крема и украса на завършения продукт.


Най-сложното е изчакването на приготвения чийзкейк, който е препоръчително да поседи около 12 часа в хладилника, за да слегне хубаво.




И продуктите са прости, а и подлежат на всякаква промяна, в зависимост от вкусовете.


Първо – трябват 250г бисквити, аз ги предпочитам с канела пред обикновените, но и те стават. Към тях върви и 100г масло. За крема са необходими 600г крема сирене, 250г заквасена сметана и 500г сезонни плодове. И захар на вкус.


Рецептата може да се пригоди с пробване за всякакви плодове или сладка, но трябва да се избягват силно сочните плодове, за да не се разводни крема. В блата може да се добавят и ядки на вкус. Хубаво е да се добавят и няколко ванилии, лимонена есенция или настъргани лимонени кори, в зависимост от предпочитанията. 


Необходима е и


разглобяема форма за печене, но няма да печем.


Има няколко варианта за натрошаване на бисквитите, само един от тях не предполага основно почистване не на кухнята – слагат се в кухненски робот – но пък той е скучен. Другите два варианта включват чук или точилка. И в двата случая е добре бисквитите да се сложат в няколко пликчета, така че да не се разхвърчат навсякъде. След това се въоръжават малчуганите с предпочитаното оръжие и се започва контролирано блъскане по пликовете или разточване (често в комбинация с блъскане), докато бисквитите станат на трохи.


След като бъдат натрошени на ситно, бисквитите се слагат на дъното на формата за печене и се заливат с разтопеното масло. Сместа се заравнява и натъпква с лъжица и се поставя в хладилника за около половин час, за да стегне.


Междувременно се забърква крема, като се смесва крема сиренето, сметната, нарязаните на ситно плодове и захарта. (Ако сложите кафява захар, цветът на крема ще се промени, но пък е по-здравословно). Оставете и няколко цели плодчета за украса накрая. Може да го разбъркате с миксер, но не и кухненския робот, който ще втечни сместа, а оттам може целия чийзкейк да потече и да не се стегне хубаво.


След като уцелите желаната сладост и концентрация на плодове изсипете крема върху втвърдения и изстинал блат и го разнесете равномерно, и сте готови. Покрийте го с фолио и го оставете в хладилника за през нощта.


Украсата може да се остави изцяло на децата, от цветни захарни пръчки и шоколадови пръчки, до бои за украса на сладки. Последните обичат да се разтичат по повърхността на чийзкейка и тогава съвсем приличат на творения на деца, дори преди това да са били вашият най-голям шедьовър.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (14)
  1. Подредба: Сортирай
  1. 1 Профил на Мондиана
    Мондиана
    Рейтинг: 1759 Неутрално

    Хубава рецепта. И аз го правя почти така, но слагам и обезмаслена извара вместо част от крема сиренето. Иначе става по-тежко.

  2. 2 Профил на ibenev
    ibenev
    Рейтинг: 8 Неутрално

    Супер рецепта, пробвал съм я, страхотно става!!

  3. 3 Профил на Ghost
    Ghost
    Рейтинг: 1074 Любопитно

    Бисквитите могат да се натрошат съвсем спретнато, чисто и почти безшумно с орехомелачка, към която има прикрепено контейнерче за раздробената маса...

    Форумът е в будна кома...
  4. 4 Профил на Peni Nikol
    Peni Nikol
    Рейтинг: 9174 Неутрално

    Да ви е сладко, с изключение на диабетиците, аз правя подобен сладкиш, но със захарин .

  5. 5 Профил на izabell
    izabell
    Рейтинг: 1319 Неутрално

    Добра рецепта.Щом има крема сирене, ще прилича на "Тирамису"-то

  6. 6 Профил на enero
    enero
    Рейтинг: 384 Неутрално

    Има ли някой идея с какво мога да заместя крема сиренето ? Защото "на запад" крема сирене има само в кореком:) Дефицит е.
    Крем фриш? Quark? Хммм... Пусти Запад...кога ли ще дойде Промяната, та да правим торти всякакви...

    П.П. иначе питам без майтап. Заместител на кремата?

    Публикувано през m.dnevnik.bg

    .
  7. 7 Профил на hodounski
    hodounski
    Рейтинг: 3141 Неутрално

    До коментар [#6] от "enero":

    Извара и моцарела

  8. 8 Профил на gianni
    gianni
    Рейтинг: 1044 Неутрално

    [quote#6:"enero"]П.П. иначе питам без майтап. Заместител на кремата?[/quote]

    Кремата е побългарена Philadelphia.

  9. 9 Профил на Цъкльо ВЪРНЕТЕ СТАРИЯ ДИЗАЙН.
    Цъкльо ВЪРНЕТЕ СТАРИЯ ДИЗАЙН.
    Рейтинг: 721 Неутрално

    Подсладено мляко, Филаделфия и сметана за крема а бисквитките са 300 гр. плюс 150 гр. масло за основата.Към крема слагам и сока от един лимон за лек аромат и се получава прекрасно..... ако успея да спася по голямата част от крема преди да са го напъплили дребосъците.

    АМАН ОТ НЕКАДЪРНИ ОБНОВЛЕНИЯ
  10. 10 Профил на Цъкльо ВЪРНЕТЕ СТАРИЯ ДИЗАЙН.
    Цъкльо ВЪРНЕТЕ СТАРИЯ ДИЗАЙН.
    Рейтинг: 721 Неутрално

    До коментар [#6] от "enero":

    Маскарпоне или Филаделфия.

    АМАН ОТ НЕКАДЪРНИ ОБНОВЛЕНИЯ
  11. 11 Профил на Bramasole
    Bramasole
    Рейтинг: 3524 Неутрално

    Харесвам подобни рецепти - лесни за изпълнение, а много вкусни.
    Ако някой няма вкъщи разглобяема форма за печене, може просто да постави в/у подходяща чиния/ тавичка ивица от картон с нужната височина, с който да задържи сладкиша, докато стегне.

    "Човек не се дави, като падне във водата, а като остане там” - Едуин Луис Коул
  12. 12 Профил на xmm
    xmm
    Рейтинг: 1128 Неутрално

    До коментар [#11] от "Bramasole":

    А може и в индивидуални купи/чаши,което правя аз

  13. 13 Профил на foxa5
    foxa5
    Рейтинг: 1621 Неутрално

    До коментар [#6] от "enero":

    Филаделфия.

  14. 14 Профил на canuck99
    canuck99
    Рейтинг: 612 Неутрално

    Не е необходима разглобяема форма за торта, правя го в стъклена форма и после го нарязвам на парчета. Изглежда много добре.

    Друга разлика в мойта рецепта: в крема не слагам плодове а само малко захар - плодовете нареждам отгоре. Продават се готови консервирани смеси от череши, ягоди или малини с желатин за тази цел.

    Вместо сметана слагам изкуствена сметана или я смесвам с квасената. Така се получава по-голям обем и пухкавост, кейка е по-лек и немазен.





За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK