Лек и лесен чийзкейк без печене

Лек и лесен чийзкейк без печене

© Associated Press



Лято е и рубриката "С децата в кухнята" също получава своето време за почивка. В следващите няколко недели "Детски Дневник" ще ви припомни някои от най-популярните досега идеи за кулинарни подвизи с децата. От септември очаквайте нови свежи идеи.


Освен със споменаването на десерта, правенето на чийзкейк лесно ще привлече децата в кухнята. Свързано е с много мачкане и трошене на бисквити, пробване на крема и украса на завършения продукт.


Най-сложното е изчакването на приготвения чийзкейк, който е препоръчително да поседи около 12 часа в хладилника, за да слегне хубаво.




И продуктите са прости, а и подлежат на всякаква промяна, в зависимост от вкусовете.


Първо – трябват 250г бисквити, аз ги предпочитам с канела пред обикновените, но и те стават. Към тях върви и 100г масло. За крема са необходими 600г крема сирене, 250г заквасена сметана и 500г сезонни плодове. И захар на вкус.


Рецептата може да се пригоди с пробване за всякакви плодове или сладка, но трябва да се избягват силно сочните плодове, за да не се разводни крема. В блата може да се добавят и ядки на вкус. Хубаво е да се добавят и няколко ванилии, лимонена есенция или настъргани лимонени кори, в зависимост от предпочитанията. 


Необходима е и


разглобяема форма за печене, но няма да печем.


Има няколко варианта за натрошаване на бисквитите, само един от тях не предполага основно почистване не на кухнята – слагат се в кухненски робот – но пък той е скучен. Другите два варианта включват чук или точилка. И в двата случая е добре бисквитите да се сложат в няколко пликчета, така че да не се разхвърчат навсякъде. След това се въоръжават малчуганите с предпочитаното оръжие и се започва контролирано блъскане по пликовете или разточване (често в комбинация с блъскане), докато бисквитите станат на трохи.


След като бъдат натрошени на ситно, бисквитите се слагат на дъното на формата за печене и се заливат с разтопеното масло. Сместа се заравнява и натъпква с лъжица и се поставя в хладилника за около половин час, за да стегне.


Междувременно се забърква крема, като се смесва крема сиренето, сметната, нарязаните на ситно плодове и захарта. (Ако сложите кафява захар, цветът на крема ще се промени, но пък е по-здравословно). Оставете и няколко цели плодчета за украса накрая. Може да го разбъркате с миксер, но не и кухненския робот, който ще втечни сместа, а оттам може целия чийзкейк да потече и да не се стегне хубаво.


След като уцелите желаната сладост и концентрация на плодове изсипете крема върху втвърдения и изстинал блат и го разнесете равномерно, и сте готови. Покрийте го с фолио и го оставете в хладилника за през нощта.


Украсата може да се остави изцяло на децата, от цветни захарни пръчки и шоколадови пръчки, до бои за украса на сладки. Последните обичат да се разтичат по повърхността на чийзкейка и тогава съвсем приличат на творения на деца, дори преди това да са били вашият най-голям шедьовър.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK