На училище: Време за приятели

На училище: Време за приятели

© Красимир ЮскеселиевЛятната ваканция е прекрасно време за всички ученици, тя носи спомени от приключения и не е за изпускане. Училищните месеци обаче са не по-малко очарователни за много деца. И не само заради добрите учители, заради които човек може да се влюби в математиката, литературата или историята. А и заради съучениците, приятелствата, междучасията, часа на класния или зеленото училище, където всички са заедно.


Училището е място, където човек е твърде вероятно да създаде първите си здрави приятелства, а и да се влюби, място за първите екипни игри. Но понякога и за някои е място на самота, изолация, тормоз.  


Трудностите за децата в училище почти никога не са свързани със самото учене, а проблемите на съвременните ученици не свършват с живота в училище. Те се прехвърлят и във виртуалния им живот, където могат да са дори още по-мъчителни и нерешими за тях.
Само след две седмици децата - кои с нетърпение, кои с нежелание, ще се върнат по класните стаи, а родителите ще трябва да внимават не само дали са написали домашните си. Важно е те да са здрави и щастливи, а понякога наистина е трудно в забързания ден родителят да наблюдава внимателно детето си и да открие тревожни симптоми в поведението му.


На училище: Време за приятели

© Цветелина Ангелова


Затова тази година фокусът на  поредицата "На училище" са проблемите, които срещат децата в различни възрасти - от първокласниците, до гимназистите, с акцент върху общуването и трудностите при него. Общуването в реалния живот и онлайн, в училище и вкъщи.


В поредица от текстове "Детски Дневник" ще представи предложения за справяне с тези проблеми чрез разговори с психолози, учители и ученици. Ще бъдат представени хора, на които учениците имат доверие и които могат да разкажат как успяват да привлекат децата към пълноценното общуване и към ученето.


Не ще пропуснем и неумолимо назряващата нужда от постепенна подготовка на децата за новата учебна година - със съвети към родителите как да направят безболезнено адаптирането на децата към училищното всекидневие, както и идеи за допълнителни занимания за разтоварване между уроците и домашните.


Ще представим и най-новите джаджи и приложения за таблети и телефони за малчуганите, както и новите книги, които вълнуват днешните деца. Онези, които са извън задължителната в училище литература.


На училище: Време за приятели

© Димитър Катерински


Ще предложим купчина забавления за "С децата в почивните дни", а "за капак" ще вдигнем пара в кухнята с вкусните рецепти на Ирина Катеринска, които хлапетатат могат да сготвят с помощта на родителите си или съвсем сами.


Екипът на "Детски Дневник" ви пожелава приятно четене!


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK