Десет съвета как да говорим с децата за алкохола

Десет съвета как да говорим с децата за алкохола

© GMТази статия е публикувана в "Детски Дневник" през януари като част проекта "Родителски срещи в бар", насочен срещу употребата на алкохол от деца, който включва неформални срещи в бар между психолози, учители и родители на деца между 4-ти и 6-ти клас. Днес решихме да я предложим отново на читателите си заради полезните съвети преди началото на новата учебна година.


Да отгледаш и да възпиташ дете е една от най-трудните задачи в съвременния свят. Според статистиките все повече деца посягат към спиртните напитки, притиснати от различни обстоятелства - лоша семейна среда, съревнование с връстници, ниска самооценка, достъп до информация... Това неминуемо води до сериозни проблеми в развитието им. И това са неща, които децата трудно ще разберат, а родителите невинаги знаят как да обяснят.


Националната кампания "Училище за родители: родителски срещи в бар" срещу употребата на алкохол от деца, предлага наръчник за родителите, в който можете да намерите техники и съвети как да проведете с деца между 10 и 12-годишна възраст този важен разговор. Ето някои от тях:


1. Говорете с децата си навреме. 
Това време е сега. Доказано е, че когато малките деца искат да разберат нещо, първо се обръщат към родителите си за информация. Станат ли обаче тийнейджъри, предпочитат да споделят и да научават неща от приятелите си, медиите и други източници извън семейството. Като родител имате невероятната възможност да говорите първи с детето си по темата и да го подготвите за света на големите, преди някой друг да е повлиял с чуждо мнение, грешни факти и истории без добавената стойност на вашия морал и принципи. Сега е моментът да се възползвате и да говорите с малките ученици за всички теми, които вълнуват Вас или тях.


2. Как да започнете разговор за алкохола?


Обикновено си представяме, че когато децата се почувстват комфортно, сами ще дойдат при нас и ще ни дадат възможност да отговорим на въпросите им. Това, обаче, не винаги се получава. Затова е абсолютно нормално, дори наложително, сами да започнете дискусия. Използвайте семейно събиране, гости при приятели, филм, репортаж или новина, снимка в списание, за да заговорите с детето си за алкохола. Коментирайте сцени, герои и техните действия, доброто и лошото. Задавайте въпроси на детето си "Съгласен ли си с това?", "Какво мислиш за това". Превърнете филма, списанието или шегата в посредник, от който двете страни се възползват, без да има неловки моменти.


Когато говорите с детето си, старайте се да използвате думи и език, който е достъпен за тях. Опитвайки се да обясните какво става, когато човек се напие, с думи като "алкохолизира", "хоспитализира", "делириум", "превенция" и подобни, по-скоро ще останете неразбрани. Най-добрата техника си остава: прости, ясни и къси думи, с които откровено и директно казвате това, което мислите.


3. Как да осигурите подходяща атмосфера?


Децата са готови да чуят отговорите ни само ако почувстват, че ние самите сме отворени за техните въпроси. Затова е важно да създадете такава атмосфера, в която детето да почувства свободата да зададе какъвто и да е въпрос на различни теми, без да се притеснява или срамува.


Как става това? Естествено, когато сте позитивно настроени и заредени с чувство за хумор. Докато пускате шеги и оставяте детето "да Ви се качи на главата", то започва да се чувства все по-смело и свободно. Така децата се отпускат и стават откровени, защото нямат поставени ограничения.


Когато дете Ви зададе сложен въпрос, например "Какво е пияница?", "Защо този чичко е заспал на бордюра", "Татко, пиян ли е?", никога не казвайте "Не знам" или "Не ми се говори сега, изяж си супата". Без значение колко сте заети или в затруднено положение, винаги отговаряйте на Вашите деца. Дори да не може да реагирате на момента, пробвайте с "Не знам точно, нека да проверим заедно" или "Ммм, това е интересен въпрос, ще трябва малко да си помисля, за да отговоря".


Не се притеснявайте да си признавате, когато не знаете нещо или нямате отговор. Децата приемат тези неща естествено, важно е да чувстват желанието Ви за съдействие.


4. Разкажете на децата си не само факти, но и лична история.


Първите уроци в живота на детето идват от неговите родители. Ето защо не трябва да изпускате тази възможност и да го оставите да разбере от някъде другаде нещата, които Вие първи може да му разкажете. Фактите не са достатъчни. Към всяка история, добавяйте и собствените си разбирания за живота, които смятате за ценност, както и Ваши преживявания и спомени.


Десет съвета как да говорим с децата за алкохола

© Надежда Чипева, Капитал


За да е по-склонно детето Ви към разговор по темата, провокирайте го да зададе въпрос. Например: "С баща ти като бяхме студенти, на един купон той прекали с алкохола... Опс!" - прекъсвате изречението с усмивка, сякаш сте се изпуснали. Детето ще Ви помоли да довършите историята и през смях ще му разкажете за истинските факти, които често са силно преувеличени в приятелските надлъгвания за алкохола.


Бъдете добър модел за подражание. Не посягайте към алкохолол пред децата си, когато сте ядосани или изнервени, за да не останат с впечатлението, че той е решение на житейски проблеми. Ако пиете алкохол, дръжте се естествено: не се крийте, консумирайте умерено. Децата Ви трябва да разберат, че алкохолът е част живота на зрелите хора - празник, вечеря, разпускане и други. Ако пък не пиете, обяснете на детето си защо не го правите, като изложите своето мнение и пътя, който сте извървели до този извод.


5. Бъдете естествени и спокойни.


Когато говорите с детето си за алкохола, направете го спокойно, без да предавате негативни емоции с настойническо изражение или подозрение с внезапно приятелски тон. Децата усещат всичко. Ако се колебаете в подхода, по-добре бъдете максимално откровени: "Знаеш ли, учителката ти посъветва всички родители да поговорим с вас за алкохола. Помогни ми, защото не знам какво точно да кажа. Ти какво знаеш за алкохола? Искаш ли да ме попиташ нещо?"


6. Обръщайте повече внимание на детето си.


Колко често се разсейваме да слушаме децата си, докато се оправяме за работа сутрин и си мислим за нещата, които имаме да отметнем през деня? Вечер пък бързаме да сготвим, да се приготвим за сън и обикновено нямаме сили за игри. Истината е, че това е проблем на повечето родители. Изключително важно е да намираме време да общуваме с децата си, на всяка цена! Времето, прекарано заедно е най-голямата инвестиция, която един родител може да направи за бъдещето на детето си.


Когато изслушвате детето си внимателно, ще добиете много по-добра представа какво вече знае и докъде може да стигне разговорът Ви. Например, ако детето Ви зададе някакъв неудобен въпрос като "Какво са шотове", върнете му контравъпрос: "А ти какво мислиш, че е?". От отговора му много по-добре ще се ориентирате колко знае и какво може да му разкажете на този етап. Ако загуби интерес да Ви слуша и поиска да си играе, спрете да говорите и продължете темата в друг ден.


Интересувайте се повече от Вашите малчугани, изслушвайте проблемите им или обикновените случки, които ги вълнуват, колкото и наивни или незначителни да Ви се струват. Поставяйте се на тяхно място и макар понякога да предвиждате какъв е краят на историите им, бъдете изненадани. Така Вашите деца се чувстват значими и специални.


7. Бъдете наистина честни.


Независимо на каква възраст е детето Ви, най-доброто, което може да направите за него, е да бъдете честни. Ако не отговаряме директно на въпросите на децата, може тяхното въображение да се погрижи за това и да останат с грешни впечатления. Не е нужно да влизате в много детайли, но не е добре и да оставяте големи дупки в диалога Ви, които детето само да запълни с различни асоциации и това да доведе до по-голямо объркване.


8. Бъдете много търпеливи.


В разговор, възрастните имат лошия навик да довършват изреченията на децата, да коригират или запълват думи в историите им. Постарайте се да потискате този импулс и да оставите малките да кажат това, което наистина мислят. Така, те сами ще достигнат до различни изводи и ще се чувстват комфортно, защото усещат, че разполагат с цялото време на родителите си.


9. Говорете отново и отново.


След като сте отворили темата за алкохола веднъж, добре е често, дори всеки ден, да добавяте още нещо към нея. Малките деца поемат информацията по-добре, когато е поднесена на малки порции през равен интервал от време. Може да питате детето си, какво си спомня от предишния разговор и така ще разберете дали има нещо, което не е успяло да осмисли добре или пък е останало с грешно впечатление.


За алкохола може да говорите навсякъде, не е нужно да сте на спокойствие вкъщи и да започвате разговора с тромавото "Ела за малко да си поговорим". Дори рекламен билборд на бира е повод за малък разговор: "Гледай ги пък тези реклами, все по четирима мъже пият бири! Според теб бирата какво е? Знаеш ли, че..." Така децата са много по-склонни да запомнят и да слушат, защото не е формален разговор или поредната лекция от мама и татко.


10. Търсете обратна връзка с учителите на децата си.


Ако понякога срещате съпротива или не знаете как да постъпите с вашето дете, обърнете се към учителите, те са фигури, които на този етап вдъхват респект на децата и имат обективен страничен поглед. В определни ситуации учителите могат да говорят с децата Ви вместо Вас или заедно да намерите решение на даден проблем. Не спирайте да търсите обратна връзка с тях.


Предложете на децата разнообразни активности, с които да запълват свободното с време. Предложете на детето си занимания, адекватни за неговата възраст. Помогнете му да постига успехи в тях, за да получи признание и да изгради здравословно самочувствие. Обяснете му, че алкохолът е за друга възраст, че "ако искаш, ще имаш време и за него. Но не сега. Сега е времето за толкова други вълшебни моменти, които си заслужава да запомниш".


За да не се почувстват несигурно малки, а и за да не потърсят бърза еманципация, покажете на своите деца, че вече ги приемате като големи, че ги уважавате и им позволявате да поемат отговорност за собствените си действия.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (25)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4201 Неутрално

  Хубаво е да си говорим, но за по сигурно им сложете в джоба един блистер активен въглен, да пият по 5-6 табл. преди пиене, и няма грижи

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 2. 2 Профил на SSmart
  SSmart
  Рейтинг: 1484 Весело

  И защо срещу употребата на алкохол?!?!??! АЗ съм за употребата му и считам това за висше достижение на цивилизацията!

 3. 3 Профил на dmarev
  dmarev
  Рейтинг: 458 Неутрално

  Всичко горе е безсмислено, ако някой в семейството "жули като смок"!

 4. 4 Профил на Darkman
  Darkman
  Рейтинг: 1761 Неутрално

  С децата за алкохола се говори най-добре на маса

  Фобиите и филиите са признак на ниско самочувствие и слугинаж
 5. 5 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 3848 Неутрално

  Десет съвета как да говорим с децата за алкохола."Същите са както да говорим за секса,темата обаче е друга.И за цигарите и за наркотиците.

 6. 6 Профил на Xumpomo name
  Xumpomo name
  Рейтинг: 627 Неутрално

  пускайте на децата си клипчета с пияни руснаци

  Birds of a feather flock together.
 7. 7 Профил на Xumpomo name
  Xumpomo name
  Рейтинг: 627 Неутрално
 8. 8 Профил на sa6
  sa6
  Рейтинг: 1008 Весело

  "3. Как да осигурите подходяща атмосфера?"

  на по бира

  Евроатлантида
 9. 9 Профил на Consumer
  Consumer
  Рейтинг: 2961 Весело

  С мярка консумацията на качествен алкохол и добри мезета е удоволствие, въпросът е колко да бъде тя.

  Every time you spend money you're casting a vote for the kind of world you want
 10. 10 Профил на sa6
  sa6
  Рейтинг: 1008 Неутрално

  До коментар [#6] от "rldkfl":

  с дрогирани американчета също са много полезни

  Евроатлантида
 11. 11 Профил на sa6
  sa6
  Рейтинг: 1008 Весело

  [quote#9:"Consumer"]С мярка консумацията на качествен алкохол и добри мезета е удоволствие[/quote]

  алкохолът и свинското ще ни спасят от ислямизация!!

  Евроатлантида
 12. 12 Профил на usero
  usero
  Рейтинг: 571 Весело

  [quote#4:"Darcas"]С децата за алкохола се говори най-добре на маса [/quote]
  Да, не да им разказваш лични истории, а да им ги покажеш.

 13. 13 Профил на Gopeто
  Gopeто
  Рейтинг: 1742 Весело

  Как говоря с моите деца за алкохола?
  Аз почвам с "наздраве!" и завършвам д "ти сега мен уважаваш ли ме?!"

  Сериозно. Аз пия бира от 6 годишна възраст, твърд алкохол от 14 - годишна. И сега пия редовно, умерено, за удоволствие и с приятна компания.
  Не само за алкохола, за всяко нещо трябва да намираш време да говориш с децата си и никога да не отбягваш въпросите им.
  И още нещо. Когато прохождаха и двете ми деца искаха да слизат от креватчето си. Аз вместо да ги спирам ги хващах и им показвах как да го направят безопасно. С алкохола действам по същия начин.

  "За мен върхът е онова високо място, от което ясно съзирам следващата си цел" Боян Петров
 14. 14 Профил на blaueaugen
  blaueaugen
  Рейтинг: 515 Неутрално

  [quote#9:"Consumer"]С мярка консумацията на качествен алкохол и добри мезета е удоволствие, въпросът е колко да бъде тя. [/quote]
  Поне 90% от населението няма проблеми с алкохола. Сред останалите 10% има различни степени на зависимост. Един от възможните фактори за това в коя група ще се озовем според учените е възрастта, на която се започва пиенето.
  Това е най-важното, което един тийнейджър трябва да знае.
  Че в Европа се пие, е ясно.
  Много животни също обикалят с километри, за да си намерят добре ферментирала храна. Даже прилепите понякога пилотират "на градус".

 15. 15 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 3338 Весело

  Най-добрата техника си остава: прости, ясни и къси думи, с които откровено и директно казвате това, което мислите.
  ----------------------------------------------------------------------
  Пий сине,ама да не вземеш
  да се натряскаш кат свиня,
  щот ей на - другаря ти Миал Миков
  на пет ракии кви ги ръси.....

 16. 16 Профил на Yard
  Yard
  Рейтинг: 2783 Неутрално

  Докато в обществото е някакъв въпрос на мъжество колко можеш да изпиеш и пиянските истории са някакви геройства... забрави.

 17. 17 Профил на the_fat
  the_fat
  Рейтинг: 458 Неутрално

  Най важното е ,на децата от малки да се казва какъв алкохол да консумират и какъв не.Да не си дават парите за евтини и опасни за здравето(м)етанолови деривати ,а от малки да се научат че само скъпият алкохол в нормални дози е полезен за подрастващият и неукрепнал организъм.Така ще придобият добър опит и навик и вместо евтин биров сок в пластмасови ботилки ще консумират истинска баварска ,чехска или английска бира и вместо боядиасн оцет за 5 лв ще пият или истинско домашно вино или истинско вино от магазани но от 15 -20 лева нагоре може и шанпанско.Но най вече да внимават с концетратите и да не си дават парите за боклуци а от малки да се научат да пият квалитетно уиски,коняк ,калвадос грапа текила и ракия (само от 15 лева нагоре).

 18. 18 Профил на musashii
  musashii
  Рейтинг: 796 Неутрално

  До коментар [#14] от "fatoumata":

  Сигурен ли си,че е така?И една чаша от най-качественият алкохол може да те убие дори и да не злоупотребяваш с алкохол.Естествено трябва да си генетично предразположен за това.А няма как да го знаеш.И аз си мислех,че умерената употреба на алкохол не е вредна.Но на една Нова година пих повече-около 400 грама уиски.Много хора пият това количество всеки ден без последици.А аз едва оцелях и до края на живота си ще пазя строга диета.И проблемът е бил самият алкохол,а не че е бил некачествен или менте.Впоследствие разбрах по какъв начин алкохола едва не ме уби.И че трябва да си генетично предразположен за това.Естествено не го знаех и първото нещо,което ще направя ,когато синът ми като порасне е да му набия в главата,че и една чаша алкохол може да е последната течност,която да изпие в живота си.

 19. 19 Профил на irc84
  irc84
  Рейтинг: 274 Неутрално

  Баща ми всяка вечер жулеше и ни казваше на мен със сестра ми: деца така не трябва да се прави. Сега аз всяка вечер си жуля и казвам на детето, че така не трябва, винаги по-малко и с мезе

  "Live fast, die young, and have a good-looking corpse"
 20. 20 Профил на rainbou1
  rainbou1
  Рейтинг: 1124 Любопитно

  До студент не близвах алкохол и честно казано не ми е липсвал за забавления. Така че мисля, че за подрастващите алкохола не е необходимост, даже е вреден с оглед на това, че растат.

 21. 21 Профил на biss Mark
  biss Mark
  Рейтинг: 2192 Разстроено

  Шлухшай сия сине. ...... Мнооо фнимателно......
  Ракиятъ е .... мммммм .... хъц ..... Мда.
  Ае нe питай ...... {хъркане}


  Дано да не е така.

  Crede quod habes, et habes. Sed etiam melior, puto.
 22. 22 Профил на biss Mark
  biss Mark
  Рейтинг: 2192 Неутрално

  Исках да кажа,че е най-добре на първо място с личен положителен пример и чужд отрицателен. Преди години с дъщеря ми видяхме едно младо момиче с голяма бирена бутилка как щеше да падне във фонтана на Южния парк и от тогава винаги като и давам да си пийне от моята бира и напомням този случай. А аз, от както тя се роди, не пия повече от еквивалента на 50 гр. чист алкохол.

  Crede quod habes, et habes. Sed etiam melior, puto.
 23. 23 Профил на Ivan Ivanov
  Ivan Ivanov
  Рейтинг: 233 Неутрално

  за алкохол се говори на чашка..

 24. 24 Профил на dj x2805
  dj x2805
  Рейтинг: 462 Неутрално

  ЩЕ и обясня на малката, че алкохола е силен наркотик, който стечение на обстоятелствата е лагелн по света и така... Че зависимостта е силна ако се зарибиш... С една дума няма да и спестя истината!

  www.soundcloud.com/x2805
 25. 25 Профил на dj x2805
  dj x2805
  Рейтинг: 462 Неутрално

  До коментар [#17] от "the_fat":

  всичко е опасно и зависимостта е ПО-СИЛНА от при хероина!!!

  www.soundcloud.com/x2805
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK