Зипи и изкуството децата да приемат и ценят различията

Зипи и изкуството децата да приемат и ценят различията

© Красимир Юскеселиев"Приятелите на Зипи" е международно призната програма за насърчаване на емоционалната стабилност и социалната адаптивност на деца на възраст 5 – 7 години. Целта й е да научи децата


да се справят по здравословен и конструктивен начин с проблеми и кризисни ситуации


в настоящия момент от живота им или в бъдеще, чрез придобиване на умения за разрешаване на конкретни проблеми и разбиране и овладяване на емоциите – своите и на другите.
Зипи е насекомо - т.нар. пръчица - толкова тънко и уязвимо, че можеш лесно да го стъпчеш. Програмата представлява поредица илюстрирани разкази за Зипи и група малки деца, които му помагат да се идентифицира като насекомо, да бъде разпознато и прието от останалите, въпреки уязвимостта си. Историите са илюстрации на различни трудности, пред които се изправят децата всекидневно вкъщи или в училище.​


От всеки урок децата се учат да прилагат различни стратегии за справяне с трудностите, повишават самооценката си и подобряват устойчивостта си на травматични събития. Това от своя страна ги овластява


да помагат на себе си и на другите и да приемат и ценят различията на децата в класа


Структурно програмата е разделена на 24 урока групирани в 6 модула, посветени на следните теми: чувства, общуване, взаимоотношения, разрешаване на конфликти, справяне с промени и загуби и финалният обобщаващ модул "Аз се справям".


Зипи и изкуството децата да приемат и ценят различията

© Георги Филипов


За програмата и резултатите от нея "Детски Дневник" разговаря с психолога Петя Петрова, която участва в пилотирането на програмата на "Асоциация Анимус" като ментор на прилагащите я учители.


"Уроците се базират на поредица илюстрирани разкази за едно насекомо, отглеждано като домашен любимец, наречено Зипи, и неговите приятели – група малки деца. Историите в разказите и дейностите в модулите се занимават с ежедневни трудности, пред които се изправят децата. Докато слушат и обсъждат проблемите от разказите и участват в забавни дейности (рисуване, ролеви техники, игри), децата развиват положителни стратегии за справяне, което ги кара да се чувстват по-добре и да не изпитват необходимост да нараняват себе си или другите. Във всеки урок се отваря пространство, в което децата изказват мисли и чувства, свързани със задачата, за


да се научат да разбират, символизират и управляват емоциите си и да мислят за повече от едно решения на даден проблем


Основен принцип е предприетите решения е да не вредят на другите", обяснява тя.


Проектът, който започна през март 2014 година и продължи 26 месеца, е обхванал 10 учебни заведения в София, като в него са участвали близо 300 деца на възраст между 5 и 7 години. Част от пилотното му въвеждане в България предвижда провеждането на изследване за ефектите на програмата върху участвалите деца. Изследването обхваща родителите, учителите и самите деца. 


Ето какво споделят някои от учителите, провели програмата с класовете си:


"Забелязах как децата порастват… не във физическия смисъл. Порастват емоционално, социално. Видях как програмата работи, как ги променя, видях как те се научават сами да използват наученото в програмата. Най-очарователното, може би най-трудното в програмата е това, че тя е чисто психологическа. В нея няма елемент на педагогика. Там


не се отправят готови послания, не се задават шаблони… децата споделят


Там на децата се поставят въпроси и в отговорите на тези въпроси те откриват първо как да контролират своя собствен свят и после как да внасят промени в света около себе си", казва училищният психолог Биляна Леонова, прилагала "Приятелите на Зипи" в предучилищен клас.


Зипи и изкуството децата да приемат и ценят различията

© Анелия Николова


"Между мен и децата се получава една приятелска, искрена връзка и най-вече успяваме да се доверим един на друг и започваме да споделяме. …самите родители, част от тях ми връщат обратната връзка, че децата им са станали много по-откровени и много повече неща разказват вкъщи. Това е програма, която на мен лично като педагог ми помогна за подобряване на атмосферата и на дисциплината в групата. Но най-вече за израстване и утвърждаване на по-тихите деца в групата да се изявят", коментира Валерия Попова, която е класен ръководител.


"В повечето страни, където до момента е провеждана тази програма, са правени големи изследвания, чиито резултати са публикувани. Те сочат значим ефект в следните области: подобрени умения за справяне, по-добро себеусещане, по-висока емпатия, по-добър самоконтрол, подобрен социален климат в класната стая, подобрени учебни постижения", казва Петя Петрова.


По думите й програмата успява ефективно да развива у децата социални умения и умения за справяне, независимо от включването на родителите. Все пак ползата за децата е голяма, ако родителите помагат за затвърждаване на наученото в занятията, а някои семейства дори са открили, че всички у дома биха могли да имат полза – едно от семействата например взело решение да продължи с


"време за Зипи" у дома, като всички сядат заедно и споделят своите мисли и усещания за изминалия ден


Ето защо е добра идея родителите да бъдат осведомени за темите, които се засягат в "Приятелите на Зипи", като това може да бъде направено по най-различен начин.


Наръчникът за родители (можете да го изтеглите от прикачения файл) дава лесно за четене въведение в програмата. Някои от учителите организират специална среща с родителите преди началото на програмата, за да ги информират какво включва тя.


Участвалите в проекта училищата и детските градини са подбрани по определени критерии - мултиетническа общност, мотивация на екипа, перспектива за устойчиво развитие на програмата, липса на психологическа помощ в учебното заведение. Всяко едно едно училищно или родителско настоятелство обаче може да да заяви участие извън рамките на проекта, като за целта трябва да подаде заявление на сайта на програмата.

Зипи и изкуството децата да приемат и ценят различията

© Красимир Юскеселиев


Фондация "Асоциация Анимус" стартира програмата "Приятелите на Зипи" в България чрез пилотен проект, финансиран от Програмата за подкрепа на неправителствените организации в България по Финансовия механизъм на Европейското Икономическо Пространство 2009-2014, на име "Приятелите на Зипи – бъдещите граждани на България". Проектът бе подкрепен от Регионален инспекторат по образованието – София град към Министерството на образованието и науката и Дирекция "Превенция, интеграция, спорт и туризъм" към Столична община. Повече информация за програмата, както и новости можете на намерите на сайта или на страницата й във "Фейбук".


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK