Три важни правила в дневния режим

Три важни правила в дневния режим

© Юлия ЛазароваТази статия е публикувана за пръв път в "Детски Дневник" преди три години, а сега решихме да я предложим отново на читателите си заради полезните съвети преди началото на новата учебна година.


Тъжно е да го изрече човек, но лятната ваканция почти свърши. Наближава 15 септември и идва времето, в което децата трябва да започнат постепенно да се връщат към училищния режим. Дори и да не сте от привържениците на строгите правила, е добре да знаете, че подреденото всекидневие ще помогне на малките да избегнат стреса и излишното безпокойство. Особено ако става въпрос за първокласници или деца в предучилищна група, които ще посещават училище.


Дори да изглежда маловажно за възрастните, смяната на средата, раздялата с любимите другарчета, срещата с нови учители е стресов момент за детето. Затова е добре то да е наясно какво му предстои, включително и по часове, за да може да се адаптира възможно най-безболезнено към новите си задължения.
Дневният режим е полезен и приложим дори когато вкъщи имате тийнейджър. Установените правила дават възможност на младежа да осъзнае докъде се простират задълженията му и къде свършва свободният му избор. Затова е добре графикът на по-големите ученици да бъде изготвен заедно с тях и те да получат нужната им свобода, макар и в определени рамки. Отстъпете от изискванията си, колкото е възможно и разумно, защото дори и да сбърка в преценката си, няма нищо лошо в това тийнейджърът сам да осъзнае грешката си и да я поправи.


Въвеждането на дневен режим естествено не значи, че всяка минута трябва да е разпределена и всяка крачка на детето да е регламентирана. Режимът ще свърши работата си дори когато е гъвкав, стига детето да знае, че трябва да се действа според определени правила. 


Време е за лягане


С наближаването на първия учебен ден е добре да се приключи с късното лягане. Ден след ден е добре лягането постепенно да се приближава към часа, в който това ще се случва през учебната година. Това е важно и за децата, които ще бъдат втора смяна през първия срок, защото достатъчният сън е задължително условие малките да се чувстват отпочинали и да могат да използват пълноценно свободното им за самоподготовка време.


Трябва да се има предвид, че за хлапетата между 7 и 10 години е добре да спят по 10-11 часа дневно. Децат от 10 до 14 години биха се справили и с до 10 ч. сън, а на надхвърлилите 15 години вече са им достатъчни и по 9 часа в леглото. Като имате предвид тези особености и началото на учебния ден, лесно може да прецените кой да бъде часът, в който да настоявате детето ви да е легнало.


Три важни правила в дневния режим

© Jean-Paul Pelissier, Reuters

Време за хранене


Преместването на храненията в установени часове също е задължително, защото това ще се случва и в училище. Особено за малките е доста трудно да издържат до голямото междучасие, ако не са закусили преди това. Така че използвайте последните ваканционни дни, за да се върнете към фиксирани часове за закуска, обед и следобедно хранене. Няма как да очакваме едно дете да е съсредоточено в час, ако е гладно.


Има деца, които не могат да закусват много рано сутрин. В такива случаи може да настоявате да изпият поне чаша мляко или да хапнат плод или ядки.


След часовете: домашни + забавления


Режимът след края на учебния ден варира според това какви са били ангажиментите на детето. За първокласниците много психолози и учители направо забраняват ученето у дома. Причината - детето прекарва в училище осем часа (със задължителната занималня) и опитите да бъда ангажирано с домашни и в свободното време може да предизвика единствено отвращение към  ученето. Други смятат, че допълнителните заниманията са допустими, но само ако наистина се налага хлапето да усвои нещо, с което не се справя.


Препоръчителна продължителност на заниманията вкъщи:
I клас - до 1 час
II клас - до 1½ час
III - IV клас - до 2 часа
V - VI клас - до 2½ часа
VII клас - до 3 часа
VIII - IX клас - до 4 часа


Някои от по-големите успяват да напишат всичките си домашни в часовете по самоподготовка. На други им е нужно повече време. Затова е добре родителите да реагират според нуждите на детето, но и да контролират този процес, особено в първите училищни години, за да са сигурни, че детето изгражда добри учебни навици и наистина може да се справя само. 


Освен това задължително трябва да се редува работата с почивка. Дните с по-малка натовареност например може да се използват за подготовката на уроци за следващи дни, когато програмата е по-тежка. Не бива обаче непременно да се стремите да увеличавате непрекъснато времето за учене.


Много важно правило при определянето на дневния ред е да не забравяте да отделите поне час за свободни и любими за детето занимания. Не е нужно програмата на ученика да бъде препълнена от домашни и извънкласни занимания. Всяко дете има нужда да разпусне дори когато сте му осигурили спортни тренировки. Защото дори да са интересни и динамични, дори и да го изтощават физически, те също са свързани с определен вид подготовка, някакъв ред и дисциплина. Липсата на свободно време и свръхпретоварването може да имат отрицателен ефект върху постиженията на детето в училище.


Три важни правила в дневния режим

© Иван Григоров


Съветите на психолога:


За да приеме правилата, всяко дете трябва да е наясно не само със задълженията, но и с правата си, уточнява психологът Инна Бранева. 


Затова според нея е важно дневният режим да не бъде налаган с ограничения. "Вече няма да гледаш телевизия" звучи ужасно за детето, тъй като то получава усещане, че губи нещо много ценно. Според специалиста подходът е добре да бъде по-различен - да се изработи с детето график на неговите ангажименти и свободно време. В този график са вписани както задълженията, така и "удоволствията" според разбиранията на детето, като изпълнението на едното може да бъде обвързано с възможността за другото. Разбира се, не във всички случаи, за да не остане детето с впечатление, че си "купува" свободното време. Напротив, свободното време е негово право, но то има и задължения, някои от които са стриктно определени предварително, други биха могли да бъдат определени в зависимост от деня и нуждите на детето.


"Важното е като родители да намираме мотивацията в близкото обкръжение на детето, в сегашните му мечти и цели, а не в нашите собствени", подчертава Инна Бранева.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (14)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Consumer
  Consumer
  Рейтинг: 551 Весело

  Ех Дневник, наближи 15.09 и пак почнахте с тъпизмите, не виждате ли ситуацията, онези от дипломиралите се, знаейки повече от броене до 12 на глас и щракане с палци в чалготеката заминават да учат в чужбина, а за останалите е без значение. Образователната ни система е трайно компроментирана!

  Every time you spend money you're casting a vote for the kind of world you want
 2. 2 Профил на Мусо Гоносуке
  Мусо Гоносуке
  Рейтинг: 442 Неутрално

  До коментар [#1] от "Consumer":

  Коментари като Вашия с какво пък помагат?
  А били ли сте в района на СМГ в събота малко преди 8.00?

 3. 3 Профил на Consumer
  Consumer
  Рейтинг: 551 Весело

  До коментар [#2] от "Aleksander Selkirk":

  Не съм, когато съм в София през уикенда ставам по-късно. Иначе какво се случва по това време?

  Every time you spend money you're casting a vote for the kind of world you want
 4. 4 Профил на Мусо Гоносуке
  Мусо Гоносуке
  Рейтинг: 442 Неутрално

  До коментар [#3] от "Consumer":

  Ми нищо особено. Стотици деца ходят на курс по математика.

 5. 5 Профил на Мусо Гоносуке
  Мусо Гоносуке
  Рейтинг: 442 Неутрално

  До коментар [#3] от "Consumer":

  Нищо особено.
  Просто стотици деца ходят на курс по математика

 6. 6 Профил на s.o.a.d.
  s.o.a.d.
  Рейтинг: 445 Весело

  До коментар [#3] от "Consumer":

  И аз не съм виждал, но чувам, че се случва някаква софийска СМГ мистерия, при която много амбициозни родители от целия град, водят най-напредналите в математическо отношение нърдове на училище и създават неописуем мармалад в околността.
  Надеждата на всеки е, че чадото му ще успее да стане програмист за заплата от 100 бона като порасне и ако не откачи от учене.
  Пожелавам им успех де. И то съвсем искрено, защото в 80% от училищата се възпитава изключително нагла и проста сган, която пък мечтае да стане футболист/танцьорка/певица на плейбек/охрана в банка и подобни.

 7. 7 Профил на zenola
  zenola
  Рейтинг: 630 Неутрално

  До коментар [#2] от "Aleksander Selkirk":

  А вие били ли сте в района на СОУ Св. Седмочисленици по същото време?

  Това че определен брой деца посещават едни курсове извън учебната програма, за да постигнат определени образователни цели, само потвърждава, че системата е несъстоятелна да даде образование на ниво.

 8. 8 Профил на Consumer
  Consumer
  Рейтинг: 551 Весело

  До коментар [#7] от "zenola":

  +Абсолютно+ По мое време на допълнителни уроци ходеха ония умници, които проспиваха часовете

  Every time you spend money you're casting a vote for the kind of world you want
 9. 9 Профил на Мусо Гоносуке
  Мусо Гоносуке
  Рейтинг: 442 Неутрално

  [quote#7:"zenola"]Това че определен брой деца посещават едни курсове извън учебната програма, за да постигнат определени образователни цели, само потвърждава, че системата е несъстоятелна да даде образование на ниво.[/quote]

  И също така потвърждава, че поне част от родителите се стремят да дадат образование на децата си на ниво.
  Което пък е някакъв индикатор, че статията под която се опитваме да остроумничим всъщност може и да е от полза на някого

 10. 10 Профил на zenola
  zenola
  Рейтинг: 630 Неутрално

  До коментар [#9] от "Aleksander Selkirk":

  Съвсем не се опитвам да остроумнича. Това, което казвам е на база личния ми опит "да дам образование на детето си".

  Например - никое дете не може да се подготви за изпитите след 7-ми клас с до 3 часа занимания вкъщи. Също личен опит.

 11. 11 Профил на Мусо Гоносуке
  Мусо Гоносуке
  Рейтинг: 442 Неутрално

  До коментар [#10] от "zenola":

  Съгласен съм. Образователната ни система е такава, че изисква допълнителни занимания.
  Но аз всъщност спор с Вас нямам. Коментарът ми беше относно първото мнение под статията, което звучи така сякаш няма никакъв смисъл да се публикуват подобни статии.

  Но както и да е. Едва ли писането тук ще промени мнението на някого за нещо.

 12. 12 Профил на Royal Ranger
  Royal Ranger
  Рейтинг: 545 Любопитно

  [quote#7:"zenola"]Това че определен брой деца посещават едни курсове извън учебната програма, за да постигнат определени образователни цели, само потвърждава, че системата е несъстоятелна да даде образование на ниво. [/quote]
  Българската образователна система ли имате предвид по-конкретно или състоянието на образователните системи изобщо? Защото данните за една друга държава са следните: между 20% и 25% от учениците след 4-ти клас в Германия посещават платени допълнителни уроци поне по 1 предмет. Мисля, че по този показател Германия "изпреварва" България.

  Ако имате интерес ще ви дам препратки към официалните източници (на немски език).

  http://rodenivbg.com
 13. 13 Профил на zenola
  zenola
  Рейтинг: 630 Неутрално

  До коментар [#12] от "Rauchmann":

  Като възпитаник на Немската гимназия, мисля че ще справя с немския

  Аз говоря за българската образователна система, по отношение на немската имам опосредени впечатления от приятелите ми, които живеят там. Не оставам, обаче, с впечатлението там да съществува такъв натиск върху децата като в България до 7ми клас. На практика в България е невъзможно детето да отиде в добро училище без уроци, т.е. посещаемостта е 100%. Достатъчно е да се каже, че в изпита по математика след 7ми клас т.нар. втори модул е съставен от задачи, които не се преподават в училище.

 14. 14 Профил на mitakk
  mitakk
  Рейтинг: 279 Неутрално

  Аз мисля, че статията е полезна и всеки родител би могъл да намери по нещо за себе си.
  Що се отнася до образователната ни система, то тя наистина е сбъркана и аз самия не виждам индикация за скорошно подобрение. Дано не съм прав!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK