Детската градина: Всяко начало е трудно

Детската градина: Всяко начало е трудно

© Анелия Николова"Дневник" публикува откъс първия наръчник "Добре дошли в детската градина, родители!", издаден от неправителствената организация Асоциация "Родители".


Книжката е част от успешната поредица със съвети за родителите на първолаците и на петокласниците, която асоциацията раздава вече няколко години безплатно в навечерието на 15 септември. Този път вниманието е насочено към най-малките - децата, които за първи път излизат от дома и семейството, за да попаднат в нова среда. Наръчникът съдържа съвети към родителите и педагозите, които да улеснят адаптацията на децата към детската градина. 


Наръчника в PDF-формат можете да изтеглите от линка в края на статията или от прикачения файл в карето.
Замисляли ли сте се през първата година от живота на детето ви, колко време сте прекарали плътно до него?
Вероятно 365 х 24... И в това няма нищо необичайно.


Според психолозите...


До 1 година детето се нуждае от контакт с родителите си 24 часа в денонощието. След 1. 5 година то вече не изпитва този силен страх от раздялата с най-близките и може в известна степен да "допусне" до себе си по-малко познат човек.


Обикновено към 2-рата година "демонстрира" по-голяма независимост. Постепенно разбира, че на света има и други големи и добри хора, освен мама и тати, баба и дядо.


Всъщност, тази последователност на разширяване на кръга на общуване има огромно значение за благополучната адаптация на детето и към детската градина, и към училището, и към обществото като цяло. Така или иначе времето тече... и нещата се променят.


Неусетно се изнизват дните и вашето малко човече е вече на 3 години. Счита се, че именно това е възрастта, когато е добре детето да постъпи в детска градина. То вече е готово да започне да общува с външния свят още по-активно, да изгражда нови контакти с връстници и с възрастни, да изпробва нови модели на поведение.


Разбира се, окончателното решение е ваше, в зависимост от индивидуалните особености на детето и алтернативите, които имате. Но не забравяйте, че в крайна сметка детето има нужда от социална среда, в която ще формира редица важни качества и ще натрупа ценни знания.


С ваша помощ то ще се справи с новите изисквания на новата обстановка. Е, това не се случва изведнъж и изисква търпение. Бъдете търпеливи и не преставайте да показвате обичта си към детето. Не му се сърдете, ако капризничи, сърди се, плаче... Проявете разбиране и търпение. Лека-полека всичко ще си дойде на мястото.


А дотогава не пренебрегвайте съветите ни. Може би точно някои от тях ще ви помогнат за по-бързата и безболезнена адаптация към детската градина.


Наръчника в PDF-формат можете да изтеглите от този линк или от прикачения файл в карето.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (5)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на zxe00613919
  zxe00613919
  Рейтинг: 580 Неутрално


  Из „Всичко, което наистина трябва да знам, съм
  научил в детската градина“, Робърт Флуъм

  Разделяй всичко с другите.
  Играй честно.
  Не удряй хората.
  Връщай нещата там, откъдето си ги взел.
  Почиствай след себе си.
  Не вземай неща, които не са твои.
  Нараниш ли някого, извини се...
  Живей хармонично – всеки ден мисли, учи, рисувай и пей, и танцувай, и свири, и се труди по малко.
  Всеки следобед си поспивай.
  Излезеш ли навън, оглеждай се, когато пресичаш, дръж се за ръка и не се отделяй от другите.
  Вярвай в чудеса…
  Помислете си колко по-добър би бил светът, ако всички ние – целият свят - похапвахме бисквити с мляко към три часа всеки следобед и после се мушвахме в леглата, за да поспим. Или ако всички правителства спазваха основните правила да връщат нещата там, откъдето са ги взели, и да почистват след себе
  си.
  И също така, независимо от възрастта, продължава да бъде вярно: излезете ли навън, по-добре се дръжте за ръце и не се отделяйте един от друг.

 2. 2 Профил на dmarev
  dmarev
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Къса ти се сърцето като заплаче и не иска да влезе в стаята!

 3. 3 Профил на man_un
  man_un
  Рейтинг: 514 Неутрално

  Всичко е вярно и правилно. Най-вече това, че след третата година детето трябва да ходи на градина. Ползата от това няма да я обяснявам. Там е работата обаче, че места в детските заведения няма. Повтарям-няма. Градинеи и ясли са мираж за млади семейства. Недай Боже да нямаш баби под ръка или да не си жител на града. Защо да спекулирам с въпроса "искате деца, а няма градини, ясли и пр.детски заведения." Тук трябва гъвкава политика и схема. Работил съм като учител почти 40г. в най-голямото училище. Имаше периоди на т.н. бейби бум, имало е и стагнация. Затова държавата трябва да стои зад гражданите си, както и различни организации като споменатата асоциация "Родител."

 4. 4 Профил на Варна
  Варна
  Рейтинг: 931 Неутрално

  Стигнах до заключението, че с повече усмивки, шегички и много търпение - не , стоицизъм понякога, може да направим "хубав човек" от всяко мъниче. А от всичко най-много искат да ги гушнеш, като им неспокойно. Научих обаче, първо да го питам мъничето като видя сълзички в очите преди да тръгне за градина : " Искаш ли баба да те гушне ?". То трябва да знае, че е индивид и има право да каже " Да" или " Не", ако тъй му се иска. И накрая, нека не проектираме нашите си настроения върху детето - то си има достатъчно свои, за да го товарим и с нашите...Вярвам, че вървим в добра посока - мъничетата, мамите, бабите и другите скъпи хора около тях , макар да не е тъй лесно .

  " Бъдете промяната, която искате да видите в света" М.Ганди
 5. 5 Профил на p911
  p911
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Браво, смислени съвети, дано да достигнат до повече родители.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK