Сладко-солени хлебчета

Меката и топяща се текстура на тези хлебчета се дължи на сладкия картоф в тестото, който им придава и искрящо слънчев цвят

© Димитър Катерински

Меката и топяща се текстура на тези хлебчета се дължи на сладкия картоф в тестото, който им придава и искрящо слънчев цвят



С наближаването на първия учебен ден повечето родители започват да съставят списък не само на нужните дрехи и учебници, но и такъв с рецепти за следобедни или сутрешни закуски, подходящи за носене в кутия и за похапване през голямото междучасие. Възможностите са много, според вкуса на децата, а тази рецепта за сладко-солени хлебчета бързо се превръща във фаворит.


Меката им и топяща се текстура се дължи на сладкия картоф в тестото, който им придава и искрящо слънчев цвят. По желание може да се добави настърган кашкавал, но дори и така вкусът им е идеален.


И разбира се, рецептата е толкова лесна, че по-големите деца с опит в кухнята, спокойно могат да я приготвят сами, а по-малките да се включат с помощ при замесването.




За направата им са нужни: 500 г суров сладък картоф, 380 г брашно, 2 с.л. бакпулвер, 1 ч.л. сол, 1 ч.л. индийско къри, 100 г масло на стайна температура, 60 мл прясно мляко


Сладкият картоф се обелва, нарязва се на кубчета и се слага в тенджера, като се залива с вода, която да ги покрива с един пръст. Сваряват се до готовност - около 15 мин. след завирането на водата. Когато са готови, кубчетата се намачкват на пюре.


В дълбока купа се разбъркват пюрето, прясното мляко, солта и индийското къри. Добавя се половината брашно, бакпулверът и маслото. След това се меси. Постепенно се изсипва останалото брашно и се замесва меко тесто.


Готовото тесто се разточва на кръг с дебелина 7 мм и с помощта на кръгла формичка за сладки или чаша се изрязват соленки, които се подреждат в застлана с хартия за печене тава. Пекат се на 200 градуса за около 12 мин. или повече, ако са по-големи соленките. Готови са, когато придобият приятен златист цвят.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (12)
  1. Подредба: Сортирай
  1. 1 Профил на дедо Андро
    дедо Андро
    Рейтинг: 623 Весело

    Това ТРЯБВА да се пробва, много привлекателно изглежда.
    Благодаря, госпожо Катеринска.

    Пич Незнам Как Да Ти Обесна Че Несъжелявам За Недостика На Некой Уникални Изразни Сретства По Български.
  2. 2 Профил на Веселин
    Веселин
    Рейтинг: 753 Любопитно

    Не обичам индийско къри, детето ми също, може ли с някаква друга българска подправка?

  3. 3 Профил на КОТАРАКЪТ В ЧИЗМИ
    КОТАРАКЪТ В ЧИЗМИ
    Рейтинг: 848 Весело

    Дечица, отивайте да играете на площадката. Кухнята си е царството на мама.

    Глупостта е дар божи, но с него не трябва да се злоупотребява. /Ото фон Бисмарк/
  4. 4 Профил на mahjongg
    mahjongg
    Рейтинг: 466 Весело

    [quote#2:"Веселин"]може ли с някаква друга българска подправка?[/quote]
    Може с българско къри

  5. 5 Профил на Вонин
    Вонин
    Рейтинг: 702 Весело

    До коментар [#4] от "mahjongg":

    И може ли някой да ми каже какво значи думата 'текстура' ?

    Мерси предварително!

    Аз не съм лош - просто съм ПРОЗОРЛИВ! ЕВРОПО, събуди се! https://www.youtube.com/watch?v=_rVSwXloXoM https://www.youtube.com/watch?v=Sp_LA2qE4aM
  6. 6 Профил на znaya
    znaya
    Рейтинг: 952 Неутрално

    До коментар [#5] от "Вонин":

    Това е усещането за материята, материала, в случая на хляба.

  7. 7 Профил на znaya
    znaya
    Рейтинг: 952 Неутрално

    Може да се каже: Мекички са и се топят в устата, което се дължи на сладкия картоф ...

    Обаче текстура въвежда важна съставна част в оценката на вкуса, на всеки вкус, тъй че не е лошо да се спомене.

  8. 8 Профил на Роси
    Роси
    Рейтинг: 8128 Неутрално

    Тук текстурата е в смисъл на структура.

  9. 9 Профил на bramasole
    bramasole
    Рейтинг: 3889 Неутрално

    До коментар [#2] от "Веселин":

    Нашата чубрица е универсална подправка, би подхождала и в случая, мисля.
    С добавка на кашкавал питките ще са несравнимо по-вкусни.

    "На народите с къса памет преходите са им много дълги." Тони Филипов, д-р
  10. 10 Профил на staska
    staska
    Рейтинг: 1154 Весело

    До коментар [#9] от "Bramasole":

    И ще станат перфектно мезе за бира.

    "Този, който търси ангел и следи само за крилата, рискува да се прибере в къщи с гъска."
  11. 11 Профил на BarBQ
    BarBQ
    Рейтинг: 925 Весело
  12. 12 Профил на Orchid
    Orchid
    Рейтинг: 949 Неутрално

    Много приятна рецепта изглежда! Ще я пробвам!

    До коментар [#2] от "Веселин":

    Мисля си за чубрица! Струва ми се, че копър също би подхождал.





За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK