Пет неща, които учителите очакват от родителите на първолаците

Пет неща, които учителите очакват от родителите на първолаците

© Юлия Лазарова"Детски Дневник" продължава поредицата със съвети за родителите в началото на новата учебна година с откъс наръчника "Добре дошли в 1 клас!", издаден от неправителствената организация Асоциация "Родители".


Вече няколко години книжката, раздавана безплатно в училищата, помага на майките и бащите на първолаците, за да се справят по-лесно с промяната, която училището налага в живота на цялото семейство. Тази година изданието е осъвременено и допълнено.


Наръчника в PDF-формат можете да изтеглите от линка в края на статията или от прикачения файл в карето.


Ето кои са петте важни неща, които учителите очакват от родителите на първолаците:
1. Помагайте, но не вършете нещата вместо детето! Целта не е перфектно изпълненото домашно, а уменията,
които детето ще усвои, докато подготвя домашното. Участието на майката и таткото при подготовката за училище показва на детето колко важно е ученето.

2. Давайте добър пример! Нека вашите деца знаят, че за вас ученето е ценност. Покажете със собствените си действия, че четенето е приятно и полезно. Четете заедно с детето. Предлагайте и търсете заедно алтернативи на гледането на телевизия, видео и компютърни игри. Особено ценно тук е участието на бащата.

3. Окуражавайте детето да дава най-доброто от себе си в училище, но не го притискайте с твърде високи цели или с много активности.
4. Разпознавайте негативните фактори (конфликти, стресови ситуации в училище и обкръжението), които оказват

влияние върху детето. Работете с него, за да му помогнете да се научи да се справя с тях. Споделяйте с учителя, ако мислите, че има проблем, докато все още има време за разрешаването му.

5. Подкрепяйте училищните правила и цели. Внимавайте да не подкопавате училищните норми, дисциплина и цели чрез обидни изказвания, пренебрежително отношение или следване на противоположни правила вкъщи.


Наръчника в PDF-формат можете да изтеглите от този линк или от прикачения файл в карето


Очаквайте и наръчника за родители на петокласници.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK