Трудният пети клас: промените за родителите

Трудният пети клас: промените за родителите

© Надежда Чипева, Капитал"Детски Дневник" продължава поредицата със съвети за родителите в началото на новата учебна година с откъс наръчника "Добре дошли в 5 клас!", издаден от неправителствената организация Асоциация "Родители".


Книжката, която вече няколко години асоциацията раздава безплатно в училищата в началото на учебната година, съдържа ценни съвети как да помогнем на децата да се справят с огромната промяна, която пети клас внася в училищния живот - преминаването към кабинетната система, замяната на началния учител с множество преподаватели по различни предмети, завишените изисквания и очаквания към порасналите ученици.


Наръчника в PDF-формат можете да изтеглите от линка в края на статията или от прикачения файл в карето.


Без съмнение преминаването в пети клас на вашето дете няма да мине без сътресения и промени и за вас самите.

Необходимо е време на класния ръководител, за да опознае децата. С учителите по предмети процесът по опознаване е още по-труден – на някои от тях им трябва много време да запомнят децата, а информацията, която ще получите от тях, ще е по-скоро за оценките, а не за самото ви дете или ще чуете изречения от типа на "Справя се добре", "Трябва да се упражнява повече", "Напоследък не внимава много в час".
Наистина отношенията в пети клас се променят и от детето се очаква да е по-самостоятелно и организирано, да взема решения за поведението си. Промяната в стила на комуникация между деца и учители е нормален процес, защото децата в тази възраст навлизат в юношеството и все повече търсят автономност както от учителите, така и от родителите си. А училището в голяма степен е защитената среда, в която те могат да експериментират различни роли, да поемат отговорности и да понасят последствията от решенията си. Най-добрият вариант е всичко това да се случва по един балансиран начин.


И в тези сложни отношения в училище връзката между родителите и учителите често остава единствено бележникът.


За съжаление, оценките в него невинаги се нанасят редовно, може да се появи и някоя и друга забележка или съобщение за поредната родителска среща. Бележникът рядко се използва, за да бъде отразено, че детето е направило нещо добро, което заслужава похвала. А това е един от най-лесните начини да стимулираш доброто у децата.

Разбира се, има ги и родителските срещи. На тях обаче не получавате достатъчна информация нито за вашето дете, нито за нивото на екипност на класа или как ще се справя детето със задачите на развитието, за да може да се подготвите. Няма обичай родителската среща да се използва и като място, на което децата да бъдат похвалени.

Факт е, че в българското училище ефективната комуникация е нарушена, но това не бива да ви обезкуражава, защото вече има много варианти за нейното подобряване - необходимо е само желание и от двете страни (електронни дневници, SMS-и, график за чуване по телефона с класния ръководител и останалите учители, график на приемното им време в училище, дневен ред на родителската среща).

Какво можем да направим като родители?


Още в началото на учебната година с помощта на класния ръководител изгответе списък с имената на децата, на родителите и на преподавателите с телефоните и електронните адреси за контакт. Раздайте списъците на всички родители и преподаватели на класа. Изготвянето на този списък освен всичко друго носи и посланието от всеки родител и учител: "Аз съм съгласен да ме търсите и съм готов да се отзова."


Заявете на новите преподаватели и на класния ръководител, че нямате нищо против да бъдете търсени и информирани за поведението на детето в училище. Може да ви се стори странно, но доста преподаватели се
притесняват да търсят родителите, за да не бъдат навикани и обвинени от тях.

Уговорете заедно с класния ръководител и останалите преподаватели кой е най-лесният начин да поддържате връзка помежду си, например мейлинг група на класа.

Информирайте децата за уговорката, която сте направили с класния ръководител и останалите преподаватели. Подобна информация показва уважение и зачитане на децата, а като допълнителна екстра има и превантивна роля. Ако детето знае, че родителите и госпожата/господинът поддържат връзка, със сигурност ще му светне червената лампичка, преди да реши да отиде без домашно или да измисли някое извинение, което веднага може да бъде проверено


Наръчника в PDF-формат можете да изтеглите от този линк или от прикачения файл в карето.


Не пропускайте и наръчниците "Добре дошли в 1 клас!" и "Добре дошли в детската градина".


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (10)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на man_un
  man_un
  Рейтинг: 505 Неутрално

  Тук не е споменато най- важното нещо, а то е, че много деца отиват в пети клас с пропуски най-вече по математика. Да не говорим, че има такива, които не знаят таблицата за умножение. Предвид напрегнатия график, учителите още от първите дни започват преговор по даден предмет, след което правят контролно. И пълнят дневника с двойки. Обикновено родителските срещи се правят общи за всички някъде средата на октомври, когато нещата вече се въртят на пълни обороти и като видят резултатите от началото, се хващат за главата. Някои си знаят стоката, но други са изненадани. Материалът се трупа, почват изпитвания и около ноември нещата са ясни. Тук всеки има своята роля, но малцина са родителите, които знаят за подводните камъни. Според мен класният ръководител е важния фактор, да помага на децата и да държи непрекъсната връзка с колегите си. В час на класния най-важния въпрос трябва да е успехът на всеки един.

 2. 2 Профил на Finland
  Finland
  Рейтинг: 679 Неутрално

  По мои спомени в пети клас започва пушенето на цигари и други по сериозни неща. Когато от 1 до 4 клас имат една учителка по ги наблюдава, от 5-ти става по-различно.

  Родителите да имат едно на ум.

 3. 3 Профил на virtual brain
  virtual brain
  Рейтинг: 1348 Любопитно

  До коментар [#2] от "Finland":
  Кои са "по-сериозните неща"?

  АФтентично десен екоталибан, гей, толераст, платен грантаджия и соросоид-жълтопаветник от кръга "агнешки главички".
 4. 4 Профил на caterpillar
  caterpillar
  Рейтинг: 328 Неутрално

  Дъщеря ми е в пети клас и се заинтересувах от книжката въпреки, че в тяхното училище са с различни учители по предметите още от първи клас.
  Изключително неприятно впечатление ми направи в брошурата рекламата на ваксина Havrix . Ясно кой влага пари в това "ограмотяване" .

 5. 5 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1488 Неутрално

  До коментар [#4] от "caterpillar":

  Не разбирам какъв е проблема да има реклама, особено в този случай.

  Иначе, в пети клас няма нищо страшно. Освен факта, че родителите рязко трябва да осъзнаят, че детето е човек със свои мисли и чувства и не е тяхна собственост.

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 6. 6 Профил на Николай Георгиев
  Николай Георгиев
  Рейтинг: 1051 Любопитно

  Пети клас е преломен. Тук децата от една страна са на прага на пубертета, от друга минават от едно кабинетен към много кабинетен режим, с други думи обикалят по стаите при много учители.
  Отделно отношението на учителите към децата става доста по-строго.
  Аз имам ученичка в пети клас, която освен всичко е и в ново, много по-голямо училище. Пожелавам успех на всички родители с ученици и повече търпение с децата!

 7. 7 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 6859 Неутрално

  А нашите родители нямаха такова ръководство.

 8. 8 Профил на enterfornone
  enterfornone
  Рейтинг: 734 Неутрално

  До коментар [#4] от "caterpillar":

  След като НПО се е заело с информация, която по принцип трябва да идва от министерството, какво да очакваме.
  Министерството се занимава с други неща, пари за "глупости" като информация към родителите няма, а все пак изготвянето им струва пари.
  Аз имам по скоро забележки към качеството на брошурата (и също така, че с тази дължина малко родители ще прочетат), но не мога да кажа, че очаквам някой да ги прави безплатно, при положение, че според държавата, нашите данъци за това не трябва да отиват.

 9. 9 Профил на socialen
  socialen
  Рейтинг: 381 Неутрално

  Те родителите са по-амбициозни от децата си! И с образование, и без - все тая. Нито тука, нито по света ще имат някаква голяма перспектива. Само единици ще успеят, както мечтаят родителите им. Затова е добре да са деца и да се радват на детството си!

  Бях блокиран 73 пъти: 18.9-18.10; 12-15.9; 31.07-31.08; 25-29.07; 22.06-22.07; 12-19.06; 5-6.06; 25-26.05; 10-17.04; 5 -8.04; ... Пиша и в dnes.bg
 10. 10 Профил на velvoofell
  velvoofell
  Рейтинг: 336 Неутрално

  В пети клас трябва особено изкъсо да се следи обучението на детето. 1-2 месеца за ориентиране и ако резултатите по бг и математика са незадоволителни - спешни мерки под формата на помощ от родителя или уроци. Съветът ми е към родители, ориентирани към добро представяне на матурата при тази система, ефективността на системата е предмет на друга дискусия.
  Историята и географията са много тежки и фактологични, струва си да се учи заедно с детето, за да се набляга на интересното и полезното от материала, но няма нужда от вторачване в оценките, те не са важни.
  Човек и природа е адекватно представен и интересен, любознателно дете би се справило без много учене и допълнителна помощ.
  Това е последният срок за наваксване с английския до ниво на свободно използване, още повече че има 2 години преди ужасния 7 клас, които не са заети с времеемки дейности.
  Като цяло - в пети клас е важно плавното и поетапно придобиване на знания и развитие на мислене, оценките са на втори план, още повече, че се използват от учителите като инструмент за други цели.
  Реакциите на децата са различни, стигащи до двете крайности - едното ми дете беше изключително стресирано и всички учители му се струваха много лоши и безчувствени, а другото (с проблеми в началните класове) беше доволно от свободата и му бяха интересни новите учители.
  Децата вече са по-зрели и отношенията между тях се променят, групите се преконфигурират, общуването между момчета и момичета е по-спокойно и все още лишено от сексуален заряд.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK