Ябълкови мъфини

Една от трудностите при приготвянето на тези мъфини е да се изчака пълното им изстиване преди ядене

© Ирина Катеринска

Една от трудностите при приготвянето на тези мъфини е да се изчака пълното им изстиване преди ядене



Есента, освен за дълги разходки в гората, събирането на шарени листа и кестени и похапването на тикви в различни варианти, е създадена сякаш точно за направата на безброй сладкиши с ябълки. Те се вписват идеално в безброй десерти, подхождат си с почти всичко, но най-вече с канела и орехи, и придават на хладните и дъждовни дни специална топлина.


Тези мъфини са изключително пухкави и ароматни, като носят наслада не само на децата, но и на техните родители. Удобни са за пренасяне и хапване в училище или просто като следобедна закуска с чаша мляко у дома. И както всички малки кексчета, се приготвят много бързо и лесно.


За направата им са нужни: 1 и 1/2 ч.ч. брашно, 3 настъргани ябълки, 1/2 ч.ч. натрошени орехи, 1/2 ч.ч. кафява захар, 1/4 ч.ч. мед, 1/2 ч.ч. олио, 1/4 ч.ч. кисело мляко, 2 яйца, 1 ч.л. бакпулвер, 1 ч.л канела, 1/2 ч.л. смлян джинджифил, 1/2 ч.л. смлян карамфил




Захарта, медът, яйцата, олиото и киселото мляко се разбиват с миксер. Добавят се брашното, бакпулвера и подправките и се бърка до получаването на хомогенна смес. Накрая се прибавят настърганите ябълки и смлените орехи, обърква се добре с лъжица.


Сместа се разсипва в чашки за мъфини, застлани с хартиени кошнички или намазани с масло и поръсени с малко брашно, и кексчетата се пекат в загрята на 180 градуса фурна около 25 мин или докато при проверка с клечка тя излезе суха. Преди консумация се оставят да се охладят напълно.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (5)
  1. Подредба: Сортирай
  1. 1 Профил на chicago514
    chicago514
    Рейтинг: 2471 Неутрално

    Мъфинките са хубаво нещо.

  2. 2 Профил на bramasole
    bramasole
    Рейтинг: 3691 Неутрално

    Към указанията на г-жа Катеринска как да се консумират бих добавила и с чаша капучино.
    За вкъщи бих намалила джинджифила до 1- 2 щипки, само за едва доловим аромат.

    "На народите с къса памет преходите са им много дълги." Тони Филипов, д-р
  3. 3 Профил на Peni Nikol
    Peni Nikol
    Рейтинг: 6814 Неутрално

    Изглеждат вкусни, с подобна рецепта правя кекс - по ми е лесно .

  4. 4 Профил на afrodita1
    afrodita1
    Рейтинг: 551 Неутрално

    Рецептата е добра. Често правя подобни и понякогая си правя експерименти с продуктите..Стават превъзходни))

  5. 5 Профил на BarBQ
    BarBQ
    Рейтинг: 877 Весело




За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK