Компютрите в училище не подобряват резултатите на децата, показва изследване

Компютрите в училище не подобряват резултатите на децата, показва изследване

© Associated PressШироко разпространената употреба на компютри и технологии в класната стая не подобрява резултатите и работата на учениците, се казва в ново проучване на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР).


Според организацията честото използване на компютрите в училищата е по-вероятно да бъде свързано с по-ниски резултати, предаде Би Би Си.


Директорът на отделан "Образование и умения" в ОИСР Андреас Шлайхер казва, че въвеждането на технологиите в училищата е създало "твърде много фалшиви надежди".
Докладът на ОИСР разглежда влиянието на технологиите върху резултатите от международни тестове, като тестовете "Пиза", които се провеждат в повече от 70 страни.


В заключенията се посочва, че образователните системи, които са инвестирали значителни средства в информационните и комуникационни технологии не са видели "забележимо подобрение" в резултатите от тестовете по четене, математика или наука.


"Ако се вгледате в най-добре представящите се образователни системи, като например тези в Източна Азия, те са много предпазливи спрямо използването на технологии в класните стаи", казва Шлайхер.


"Тези студенти, които използват таблети и компютри много често са склонни да се справят по-зле от тези, които ги използват умерено."


Годишно глобалните разходи за образователни технологии в училищата са оценени на над 27 млрд. долара, смятат технологичните анализатори от Gartner.


Според Шлайхер "въздействието върху постиженията на учениците е смесено, в най-добрия случай".


В доклада се казва, че учениците, които използват компютри много често в училище, обикновено влошават резултатите си, докато тези, които използват компютри умерено, като например веднъж или два пъти седмично, имат "малко по-добри резултати" в сравнение с ученици, които използват компютри рядко.


Не се наблюдават "никакви значителни подобрения" в уменията по четене, математиката или наука в страните, които са направили големи инвестиции в информационните технологии. Училищни системи с високи постижения като Южна Корея и Шанхай в Китай имат по-ниски нива на използване на компютри в училище, а Сингапур, където има умерено използване на технологиите в училище, е на първо място по дигитални умения сред учениците.


"Един от най-разочароващите констатации на доклада е, че социално-икономическото разделение между учениците не се намалява от технологиите, а може би дори се засилва", казва Шлайхер. Според него усилията повече деца да имат добри умения в четенето и математиката е по-ефективен начин да се преодолее това разделения, отколкото "достъп до високотехнологични устройства".


Той предупреждава, че въвеждането на технологии в класната стая може да отвлича вниманието на учениците и да доведе до по-широката употреба на "полуготови" отговори от интернет.


Проучването показва, че "няма нито една държава с широко разпространена употреба на интернет в класните стаи, където да се наблюдава подобрение на резултатите на учениците".


Сред седемте страни с най-високо ниво на използване на интернет в училище, три са отчели "значителен спад" в уменията по четене - Австралия, Нова Зеландия и Швеция - а други три не са отчели никаква промяна - Испания, Норвегия и Дания.


Учениците в страни и градове с най-ниско ниво на използване на интернет - Южна Корея, Шанхай, Хонг Конг и Япония - обикновено се представят най-добре на международните тестове, сочи докладът.


България не е участвала в проучването.


Шлайхер казва, че констатациите на доклада не трябва да се използват като "извинение" да не се въвеждат информационните технологии, а трябва да са стимул за намиране на по-ефективен подход.


Той даде за пример с дигитални учебници, които могат да се актуализират, за това как онлайн технологиите е по-добра от традиционните методи.


Марк Чеймбърс, главен изпълнителен директор на Naace, организация, която подкрепя използването на компютри в училищата, заяви, че е нереалистично да се мисли, че училищата трябва да намалят използването на нови технологии.


"Няма как да изкараме технологиите от училищата. Напротив, училищата трябва да посочват пътя, а не да следват тенденциите", смята той.


"Изводът е, че училищата и образователните системи като цяло не са готови да се възползват от потенциала на компютърните технологии. Технологиите често повишават ефективността на вече ефективни процеси, но може да направят неефективните процеси още по-неефективни", се казва в заключенията на доклада.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (51)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на niakoi_si
  niakoi_si
  Рейтинг: 672 Неутрално
 2. 2 Профил на Алф
  Алф
  Рейтинг: 1180 Неутрално

  Ами компютърът не е разковниче, а инструмент. Зависи как го ползваш. Без усилие нищо не става. Иска си учене и толкова.

  Ако още ме помниш, значи си от последното поколение, което си играеше на двора.
 3. 3 Профил на Стефан Станчев
  Стефан Станчев
  Рейтинг: 506 Неутрално

  Това е в резултат от неправилното им използване. Реално сегашното поколение ученици са един глобален експеримент от гледна точка ИТ.

 4. 4 Профил на Alexander97
  Alexander97
  Рейтинг: 2721 Неутрално

  До коментар [#1] от "niakoi_si":
  Има логика.

  И каква е тя?
  Най- добрият инструмент в ръцете на калпав майстор ще свърши калпава работа. Не са виновни компютрите, а начина по който се използват!

 5. 5 Профил на atominfo
  atominfo
  Рейтинг: 222 Неутрално

  Техниката в ръцете на лаика е купчина мъртво желязо.

  Книгата дава освен визуални и тактилни преимущества при преноса на знания.

 6. 6 Профил на Xumpomo name
  Xumpomo name
  Рейтинг: 616 Неутрално

  До коментар [#5] от "atominfo":

  ти пък. сигурно не очакват децата да си напишат софтуера.
  едва ли са купчина мъртво желязо.
  просто не са магически кутии.
  а децата напоследъм са много разглезени, да обвиним в това компютрите

  Birds of a feather flock together.
 7. 7 Профил на niakoi_si
  niakoi_si
  Рейтинг: 672 Неутрално

  До коментар [#4] от "Alexander97":

  Ами логиката е проста - компютрите в масовия им вариант спестяват мислене.

  Ако се ползват за създаване на продукт - т.е. програмиране под някаква форма (била тя и елементарна) - те са креативни за развитието на мозъка. Ако се ползват просто за бърз достъп до информация, те пак са полезни (в крайна сметка получаваш информацията), но мозъка не се развива от това, даже обратното.

  В статията се казва точно това - резултатите на ученици ползващи умерено компютри, са по-добри от тези които не използват въобще, както и от тези които ги ползват масово.

  Простичкия пример - с предиктора и коректора на Гугъл, масовия тинейджър не му се налага да пише правилно. Може да напише думата с 10 правописни грешки, Гугъла пак ще знае какво е имал предвид

 8. 8 Профил на wiligri
  wiligri
  Рейтинг: 571 Неутрално

  Е, да, ама ние преди десетина години направихме гоооляма реформа в средното образование и пожертвахме часове по математика, физика и химия (избръмчахме природонаучния цикъл, който учи на ум и разум, развива логическо мислене и разкрива устройството на света), за да си осигурим часове точно по информационни технологии, физическо възпитание и чужди езици. Общото ниво на любознателност драстично спада, човекът като единствен разумен вид вече не е любопитно животинче.

 9. 9 Профил на Хи-хи
  Хи-хи
  Рейтинг: 1460 Неутрално

  У наше село седиме пред писито повече от 20 год. Можем и книга да напишеме. Ако искате да разбере що писито не помага, седнете пред него и се наблюдавайте 1 седмица... Ако сте наясно със себе си може да стигнете до далеч по-драстични изводи от статията горе, която почти напълно споделяме. Почти, щото не са писали причините...

 10. 10 Профил на Николай Георгиев
  Николай Георгиев
  Рейтинг: 1063 Неутрално

  До коментар [#2] от "Алф":

  Точно така. В 4-ти клас децата имаха Информатика и по неизвестна причина се занимаваха с игри.
  Баси и логиката се извади. Че нали ако качим един 15 годишен пикльо на кола, ще катастрофира. Дай тогава да извадим извода, че колите не са подобрили начина на транспорт.
  Компютрите в училище, както и навсякъде, трябва да са средство, инструмент, а не панацея и търсене на забавление + "отговорите" в полуграмотно написани е-статии и блогове.

 11. 11 Профил на ostin22
  ostin22
  Рейтинг: 672 Неутрално

  Децата използват компютрите за да не учат, а не за да им помагат в ученето.. А учителите и най-вече родителите го поощряват. Скоро никое дете няма да знае колко е девет по осем или да напише само дори един смислен абзац..

  There is no way to happiness, happiness is the way!
 12. 12 Профил на Божикравов
  Божикравов
  Рейтинг: 520 Любопитно

  Да се заместват цели дисциплини с компютърна грамотност (висене пред екрана) е все едно на един студент по архитектура да се налага да учи устройството и работата на бетонен възел и с тези знания да се очаква да проектира сгради.

  СВОБОДНИЯТ СЕ СТРЕМИ КЪМ СЪВЪРШЕНСТВО, ПОРОБЕНИЯТ - КЪМ СВОБОДА, А РОДЕНИЯТ РОБ - ДА СИ ИЗБИРА ГОСПОДАРЯ.
 13. 13 Профил на дедо Андро
  дедо Андро
  Рейтинг: 2257 Весело

  Те ти, булка, Спасовден.
  Не било компютри, ами требало компоти.

  Пич Незнам Как Да Ти Обесна Че Несъжелявам За Недостика На Некой Уникални Изразни Сретства По Български.
 14. 14 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 2055 Неутрално

  Трябва учениците да се учат да работят с компютър по същия начин, по който на времето са ги учили да боравят с мотика. Ама до там! Компутъра е съвременната мотика, но той не може да даде идеите, не може да направи какъвто и да е анализ, без зададена програма. А програмите се пишат от знаещи проблема специалисти. И пак се връщаме до знанието и мисленето. И най-вече до ЖЕЛАНИЕТО!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 15. 15 Профил на Васил Величков
  Васил Величков
  Рейтинг: 1391 Весело

  А изследването включва ли замерване на резултатите на учениците при работа с компютри - задължително умение за реализация в 21-ви век?

  Татко на двама
 16. 16 Профил на man_un
  man_un
  Рейтинг: 521 Неутрално

  Вчера си приказвахме със зетя за технологиите. Аз ги ползвам ограничено, най-вече нета, но като интелигентен човек виждам като седнем на масата вместо чашата младите държат смартфон. Преди няколко години моб. телефон беше удобство да си говориш от улицата с когото си искаш. Сега трябва да го виждаш, да снимаш, да правиш клипове и т.н. Като всяка вещ, и тая омръзва. Същото е с компютъра. Вече няма обяви по вестниците за "курсове за компютърна грамотност." Като достъпна техника, компа вече е нещо обикновено и достъпно за всеки дом като радиото, тв, видио и др. технологии, на които вече никой не обръща внимание. Така че няма що да се чудим как поредната ни играчка бързо ни е омръзнала.

 17. 17 Профил на atominfo
  atominfo
  Рейтинг: 222 Неутрално

  [quote#15:"Васил Величков"]включва ли замерване[/quote]
  Е как? Замерват се с компютри, с монитори, с каквото падне под ръка.

  Измерване е думата.

 18. 18 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 2088 Неутрално

  Само да не ги махнете сега.

 19. 19 Профил на NikB
  NikB
  Рейтинг: 472 Весело

  Влиза учителката и носи два компютъра в клас:
  - Деца днес ще учим математика: ето:
  1 компютър + 1 компютър = 2 компютъра.

  Това е нивото на нашите учители.
  (Вицът е от 1985г - когато внедряваха Правец 82 в училищата, жалкото е, че няма промяна)

 20. 20 Профил на Ghost
  Ghost
  Рейтинг: 1059 Любопитно

  Умението да се ровят в интернет, по никакъв начин не научава децата да разсъждават и анализират факти и обстоятелства, тъкмо обратното, притъпява тази необходимост...

  Форумът е в будна кома...
 21. 21 Профил на kihano
  kihano
  Рейтинг: 727 Неутрално

  Това не е изненада. Учениците трябва да се учат на мислене, а не на цъкане на радиобутини в избор на правилния отговор или още по-зле - на търсене на правилния отговор в интернет. Това е пасивна за ученика позиция! Както телевизора поставя детето в пасивна позиция и в резултат обучителните телевизионни програми дадоха негативен резултат. Детето трябва да се остави само да намери и формулира решение, дори и то да е грешно! Още по-добре ако детето само формулира и целта си и задачата си! Но за това е необходима СВОБОДА! А каква свобода имат децата днес! Никаква! Училището стана целодневно. Там непрекъснато ги товарят с лошо поднесен и прекалено обемист материал. В къщи - телевизия, интернет и компютърни игри. Детето няма 5 минути свобода, в които да прояви инициатива и мислене!

  Отричането и изкривяването на фактите - висша форма на демократичен реализъм!
 22. 22 Профил на хм
  хм
  Рейтинг: 1269 Неутрално

  "ехнологиите често повишават ефективността на вече ефективни процеси, но може да направят неефективните процеси още по-неефективни"

  добре че България не е участвала в проучването, че щяхме да им объркаме статистиката - хем липса на технологии, хем тотален спад на качеството

 23. 23 Профил на nenad
  nenad
  Рейтинг: 450 Неутрално

  [quote#19:"NikB"]Това е нивото на нашите учители. [/quote]
  А това е нивото на учениците им:

  "България не е участвала в проучването."

 24. 24 Профил на kihano
  kihano
  Рейтинг: 727 Неутрално

  "Той даде за пример с дигитални учебници, които могат да се актуализират, за това как онлайн технологиите е по-добра от традиционните методи."

  Точно така. Сяда вечерта детето и учи, че Обама е велик президент. На следващите избори печелят републиканците. През нощата учебника се е сменил и Обама вече е слаб президент. Сутринта детето го изпитват и всичко научено предния ден се оказва грешно. Умно! Днес СССР победи Германия във ВСВ, утре ЕС победи Германия във ВСВ. И т.н. актуализации ... А не дай си боже севернокорейските хакери да хакнат американските учебници

  Отричането и изкривяването на фактите - висша форма на демократичен реализъм!
 25. 25
  ****

  Коментарът беше изтрит по желание на неговия автор.

 26. 26 Профил на kihano
  kihano
  Рейтинг: 727 Неутрално

  И накрая, интересно как това изследване отчита разликите в образователните системи. Например, дали изпитите са тестове или както бяха едно време, натовареността на учебните програми, броя учебни часове на ден и т.н. Такова изследване въобще не е просто.

  Отричането и изкривяването на фактите - висша форма на демократичен реализъм!
 27. 27 Профил на sega_007
  sega_007
  Рейтинг: 450 Неутрално

  Решението е удивително лесно.
  Всички компютри се изключват от ... интернет и готово.
  И чак тогава започва обучението.
  Има разбира се и предподготовка.
  Преди това родителите на това дете са си изхвърлили през балкона телевизора и вечер си говорят, гледат се в очите, споделят си и се радват на живота.

 28. 28 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1559 Неутрално

  До коментар [#27] от "sega_007":

  Да. И обратно в 19ти век...

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 29. 29 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 886 Весело

  Ами така е, покрай цъкането с мишката, трябва да се мисли и да се учи...... само с цъкане не става.....

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 30. 30 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 2448 Неутрално

  За ученик, който няма нужда да търси информация в интернет не му е нужен никакъв компютър. На практика малките нямат такава потребност.
  За възприемане на природо-математически дисциплини, например, е нужен само лист и молив.

  подпис
 31. 31 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 2448 Неутрално

  От компютър има полза само този, който трябва да обобщава и подбира информация от много източници. Т.е. това не са учениците.

  подпис
 32. 32 Профил на todorus
  todorus
  Рейтинг: 284 Любопитно

  Жалко, че България не е участвала в изследването. Резултатите биха били интересни.

 33. 33 Профил на Божидар Здравков
  Божидар Здравков
  Рейтинг: 236 Неутрално

  Мисля, че проблемът е по-общ. Грешни цели и грешни методи за постигане. Навлизането на новата техника е частична причина и случайно съвпадение по време. Целта трябва да е изграждане на мислещи хора + минимум от основни знания. Това не става с тестове и с намаляване на природонаучните знания.
  Компютрите са изключително полезни за ефективността на всяка дейност, но те са инструмент.

 34. 34 Профил на atominfo
  atominfo
  Рейтинг: 222 Неутрално

  [quote#28:"Darth Plagueis"]Да. И обратно в 19ти век... [/quote]
  Когато хората бяха ЧОВЕЦИ.

 35. 35 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1559 Неутрално

  До коментар [#34] от "atominfo":

  Ама как иначе, страшни човеци...


  До коментар [#31] от "Иван К":

  Компютърът може само да обобщава и подбира информация ли?

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 36. 36 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7454 Неутрално

  Само компютър не стига и акъл трябва.

 37. 37 Профил на полувишис
  полувишис
  Рейтинг: 284 Неутрално

  този тип измислени изследвания защо изобщо получават финансиране?!? аз пък твърдя, че компютрите подпомагат прогреса и ще го докажа с примери от МИТ, Харвард и Станфорд...

  или пък ще докажа, че дъбовите бюра и мебели са факторите, които повишават успеха на студентите там. или кафето на Старбъкс. или специалната рецепта на чийзбъргъри...

  или пък липсата на поне 20 Форд Рейнджъра в кампуса на полувисшия институт Ломоносов с Маскве, е доказателство за тоталната некадърност на съветската образователна система...

  "Учениците в страни и градове с най-ниско ниво на използване на интернет - Южна Корея, Шанхай, Хонг Конг и Япония - обикновено се представят най-добре на международните тестове, сочи докладът."

  нали? много удобно гимназията в Ардино и тя не използваше никакви технологии и постигна успехи на световните матури... след като си пуснаха интернет тази година, успехът им се срина.

  http://labs.capital.bg/201601/agentite-dnes
 38. 38 Профил на gost22
  gost22
  Рейтинг: 2224 Любопитно

  [quote#24:"kihano"]Точно така. Сяда вечерта детето и учи, че Обама е велик президент. На следващите избори печелят републиканците. През нощата учебника се е сменил и Обама вече е слаб президент.[/quote]
  Всъщност през соца, са коригирали учебниците още в училище. Примерно са карали учениците да късат страници от учебниците (покрай Тито и Югославия) и да задраскват цели пасажи...
  Идеята не е пренаписване на правилата в удобен за Партията вариант, а просто повече конкуренция при писането на учебници — разликата е огромна.

  "Историята служи на българите, да не си взема поука от нея." ...Фра Дяволо. Жалко, но все още е факт...
 39. 39 Профил на gost22
  gost22
  Рейтинг: 2224 Весело

  Подозирам, че учебната система продължава да пробва да забива винтове с чук. Поне резултатите това сочат...

  "Историята служи на българите, да не си взема поука от нея." ...Фра Дяволо. Жалко, но все още е факт...
 40. 40 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2602 Любопитно

  Компютъра е като миксера .... стои в ъгъла на масата и нищо не иска. ЧОВЕКЪТ може да направи с него много различни кекспве и баници .... или да не направи нищо. Най-важният елемент на компютърната система е ОПЕРАТОРЪТ , а не мощността на процесора !!!

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 41. 41 Профил на Траян
  Траян
  Рейтинг: 284 Неутрално

  А добър ден! Калкулаторчета, клавиатурки и после не можели да пишат и смятат....

 42. 42 Профил на mapto
  mapto
  Рейтинг: 1339 Неутрално

  Ами ако някой се е надявал, че като сложи компютъра, и нещата сами ще станат, ето ти и разочарование.

  Като го сложиш, после трябва да го пуснеш, а да не говорим, че се налага и да знаеш как да го ползваш.

  Думите в един език са това, което е безкрайно и изисква най-много усърдие и постоянство. Затова направихме http://lexicum.net
 43. 43 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1559 Неутрално

  До коментар [#41] от "trayan1980":

  И трябва ли?

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 44. 44 Профил на Траян
  Траян
  Рейтинг: 284 Неутрално

  До коментар [#43] от "Darth Plagueis":

  Ха! Дали трябва да могат да пишат правилно ли или да смятат? Режа вени Но ако ще я закриваме държавата и нацията - не е задължително...

 45. 45 Профил на mihail_p
  mihail_p
  Рейтинг: 337 Неутрално

  абе те в университета не могат
  да разделят 7 на 3 на ръка. да не говорим
  за нещо по-сложно.

 46. 46 Профил на херувим
  херувим
  Рейтинг: 996 Весело

  Компютрите са съвременни оръжия за масово поразяване в областта на образованието.

  Създават убеждението, че няма нужда от учене. Всички знания се поднасят само е едно кликване на мишката.

  heruvim
 47. 47 Профил на Geoimg
  Geoimg
  Рейтинг: 729 Разстроено

  [quote#2:"Алф"]Ами компютърът не е разковниче, а инструмент. Зависи как го ползваш[/quote]
  Да мисли, смята и пише вместо теб!
  А органи, които не функционират закърняват!

  *Лауреат на Нобелова награда! ГРАЖДАНИН! БЕЗПАРТИЕН!!!
 48. 48 Профил на townboy
  townboy
  Рейтинг: 554 Неутрално

  Естествено. Който има познати програмисти е видял до какво води прекомерната употреба на компютри. П.П. От "буквара" по-хубаво няма!

  Too much цензура Баце.
 49. 49 Профил на schroeder
  schroeder
  Рейтинг: 248 Неутрално

  Не компютърът, а даскалът учи децата! Компютътрът е като сметало и буквар в едно. Без правилните насоки нищо няма да се подобри. Няма смисъл да се опитваме да заменим ниско платени и демотивирани учители с компютри.

 50. 50 Профил на Emil Dimov
  Emil Dimov
  Рейтинг: 229 Неутрално

  [quote#49:"schroeder"]Не компютърът, а даскалът учи децата! ... Няма смисъл да се опитваме да заменим ниско платени и демотивирани учители с компютри. [/quote]
  За това си прав, но какъв е изхода?!!! Със сигурност преди да се поверят "машинките" в ръцете на децата трябва да ги научим да мислят, но за това са необходими хора знаещи как се прави това и добре заплатени, за да са мотивирани!!! В противен случай "машинките" ще подчинят хората, а може би това е целта на някой?!!!

 51. 51 Профил на royal_sperm
  royal_sperm
  Рейтинг: 480 Неутрално

  Децата в училище трябва да се учат на морал, обноски и възпитание в първите седем години. след това да учат обща култура- главно литература, история и математика и после каквото им е на сърцето последните три години. Няма нужда да се произвеждат супермени лишени от грам морал, култура и възпитание!

  In real life it is always the anvil that breaks the hammer...” ― George Orwell
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK