Няколко важни напомняния за здрави детски зъби

Няколко важни напомняния за здрави детски зъби

© Associated Press"Детски Дневник" публикува с незначителни съкращения статус във "Фейсбук" на денталния специалист д-р Атанаска Рашева, която  напомня няколко важни съвета към родителите за здравето на детските зъби. 


Уважаеми родители,


Септември е много подходящ момент за профилактичен преглед при зъболекар, особено ако нямате изградени навици за посещение на стоматолог без нужда. Направете го като семеен ритуал. Ако детето е притеснително, прегледайте се първо Вие, после детето - няма по-добро от положителния родителски пример.
Септември месец е много подходящ за профилактичен преглед, защото има голяма вероятност детето в летните горещи дни да е похапвало всеки ден по един на ден или малко повече сладолед, което прибавено към обичайната за повечето деца въглехидратна диета може да доведе до вредни последици в зъбите.


Ако водите детето на профилактични прегледи, работите в две положителни посоки:


- Създаване на добри навици в детето по отношение на здравето му


- Възможност да се лекуват зъбите в по-ранен етап, без усложнения, по-леко и атравматично


Зъбният кариес е най-широко разпространеното хронично заболяване, засяга над 90 %от световното население. За радост, зъбите са достъпни, не са скрити като вътрешните органи и техният преглед няма да затрудни никой лекар по дентална медицина.


Със всяко следващо поколение децата страдат все повече от кариес - започва по-рано и ангажира повече зъби. Сегашните деца са с много по-развалени зъби от времето, когато ние сме били деца. Изключителна рядкост е в кабинета да влезе за преглед дете с интактни зъби, тоест здрави, нелекувани зъби. Често се налага да се лекуват новопробили постоянни дъвкателни зъби, поразени от кариес, а те дори не са пробили напълно.


Последствията по зъбите на нашите деца са в пряка зависимост от хранителния режим и хигиенни навици и за щастие, колкото по-рано осъзнаем това, толкова по-полезни бихме им били. Често чувам от родителите по повод катастрофалната картина по зъбите на 3- годишно дете например следното:


-Той/тя много сладко яде


и/или


-Той/тя не си мие хубаво зъбите.


Уважаеми родители, не абдикирайте от позицията си! Трудно е понякога човек да се наложи над волята на детето си, но когато се отнася до неговото здраве, кой ако не Вие, е редно да го направи?!


Освен, че сладкото е вкусно за хапване, е доказано, че шоколадът и какаото при консумация увеличават нивото в кръвта на "хормона на щастието" - серотонина. Освен, че ни е приятно на езика, тези храни ни карат да се чувстваме по-добре. Добра и здравословна алтернатива са банана и ананаса, които също имат тази способност да увеличават серотонина. Децата, както и възрастните могат да се пристрастят към сладкото, то е вкусно, дава ни бърза енергия, доставя ни удоволствие.


Изключително популярните зърнени закуски, които се смесват с мляко и за секунди са готови са много любими на децата. След тази мързелива закуска дори детето да си измие зъбите след като ги е хапвало, с четка и паста, бъдете сигурни, че няма да може да измие всичко, голяма част от тях, ще са залепнали по браздичките на зъбите, откъдето започва първия кариес, по дъвкателните повърхности.


При честа консумация на сладки храни и напитки, плодовата захар до интензивния вкус на шоколада бледнее за детето. Пред подсладените сокове, нектари, газирани напитки, водата също може да не е в предпочитанията на детето. Тоест, ако оставим детето да избира, вероятността да избере полезното за здравето му е малко, ако то не е научено на правилни навици.


Ето няколко насоки, над които които бих препоръчала да помислите и да обсъдите по подходящ за възрастта на децата Ви начин , отговорността е Ваша, спомнете си, популярния израз: "Първите седем години ..." :


- Профилактични прегледи


Научете детето да посещава стоматолог, без да има оплакване. Прегледите могат да станат ритуал за семейството, ако детето е притеснително, прегледайте се първо Вие, уважаеми родители, после детето, какво по-хубаво от положителния родителски пример. Така, то не се усеща само в ситуацията. След прегледа, направете нещо заедно като семейство, което да донесе приятна емоция за всички.


След години детето ще си спомня семейните посещения при зъболекаря и вероятно така ще постъпва и със своите деца. Много е приятно да се чуе: "Всичко е наред, няма нищо за лечение", чудесно е да можете да си доставите тази радост, а ако пък има за лечение, ще се стартира навреме, без да има усложнения. Зъбният кариес е инфекциозно заболяване, но за разлика от грипа, не поразява за часове или дни.


- Ако детето има нужда от лечение


След като прегледът установи нужда от лечение, може да не стартирате лечение, ако не е спешно. Обяснете на детето на спокойствие, че зъбите трябва да се лекуват. Чувала съм родители за питат детето си: "Ще лекуваме ли зъбите?" Детето казва; "Не". Какво следва? Безсмислена полемика. Водете диалога така, че пред детето да има избор и неговото решение да е в правилна посока и да Ви удовлетворява. Ето пример: казвате на малчугана, че зъбите трябва да се лекуват, но то може да избере ден от седмицата или определено число от месеца, когато началото ще бъде поставено.


Договорете се със стоматолога, нека детето да прави колкото може повече избори, така то се чувства ангажирано, съпричастно и се превръща в съзнателен участник в собственото си лечение, а не пасивен собственик на болни зъби.


- Ако Вашият лекуващ зъболекар не успее с детето Ви


Заведете детето си при друг зъболекар. Да се лекуват деца изисква много търпение, специфичен подход и интуиция. Може да предоставите отново избор на детето, да избере при кого иска да си лекува зъбите. Най-важно е детето да е възможно най-спокойно. Трябва да си допаднат с лекуващия. Важното е, че зъбите ще се лекуват и това не подлежи на коментар, изборът за при кого оставете на детето.


- Поощряване на детето по време на лечение при стоматолога


Пак сме склонни да поощряваме детето за добро поведение с шоколад или сладолед или бонбони, дори без детето да ги е пожелало. Нали злоупотребата със сладки изкушения Ви е довела при нас?Наградете детето с преживяване, емоция, отделете му време да направите нещо любимо за всички, кино, катерене, боулинг, каквото ще му достави радост. Не му натрапвайте шоколада. Разбира се, че детето няма да го откаже, но все пак...


- Честота на прием на вредните храни


Честотата на прием на вредните храни има значение, не количеството. Кариесът се причинява от кариесогенни микроорганизми, които превръщат захарта в киселина. Колкото повече въглехидрати приемаме, толкова повече сме в услуга на бактериите, които ни причиняват кариеса. Слюнката има потенциал да поправи началните поражения, но при чест прием на сладки храни и напитки няма шанс.


Безалкохолните напитки, освен захари имат и киселини, които още повече разтварят зъбите. Усещате зъбите си меки след като сте пили кола или фанта. Да, те наистина са омекнали, не е само усещане -средата в устата ви е кисела и ако дадем време на слюнката, средата отново ще стане неутрална и безопасна за зъбите.


Анализирайте, дори запишете колко вредни храни или напитки за деня приема детето Ви. Ще се удивите какви количества захар поема то, под формата на подсладени млека, чайове, вафли, бонбони, шоколад, напитки, кексове, бисквити, сладоледи, сосове, като кетчуп и т.н.


- Ограничете силно сладните храни и напитки по едно на ден.


Ако имате проблем с пристрастено към сладкото дете, не забранявайте, а ограничавайте като давате избор. Казвайте му: "Ако решиш да ядеш сладолед, няма да ядеш шоколад, ако ядеш бонбони, няма да ядеш вафли" и т.н.


Когато детето прави своя избор се учи да носи отговорност за него, учи се да овладява емоциите си и да е търпеливо. Не е лесно, но трябва. Когато детето е жадно, предложете му вода, а не сок. Когато има желание за сладко, му предложете плод и по-късно нещото, което иска, ако пак се сети.


- Ако детето тръгва на училище


Сигурно ще искате да му давате джобни за лавката. Децата обичат да пазаруват, чувстват се важни. За съжаление обичат да си купуват боклуци, а училищните лавки предоставят голям избор на такива. Виждала съм как се захвърля плода от столовата и се тича към лавката.


Едва ли скоро ще достигнем до зрелостта в мисленето на страни като Уругвай, където от март 2014 г. казаха сбогом на боклучавите храни, на газираните напитки и на затлъстелите деца. Тяхното министерство на здравеопазването е разпоредило в училищните лавки да се продава само здравословна храна и напитки.


В сегашния вид на лавките по училищата аз бих задържала само водата, всички други артикули вън. Въпреки, че има подбор, какво да се продава, не мога да кажа, че селектираното е в полза на децата. Трудно е за децата да устояват на изкушенията, едно купува, доисква им се и на другите. Трябва строга държавна политика, по примера на Уругвай.


- Родителите се оплакват: "Не ми е добре!"


Ако се замислите колко пъти сте питали децата си преди да седнат на масата: "Измихте ли си ръцете?" Отговорът е безброй. Същото е с контрола по миенето на зъбите, лошото е, че вечер сме уморени и нетърпеливи и бързаме да сложим децата по леглата.


Някои деца са хитри, само дъх на паста е достатъчен да заблуди родителя, а четката стои неупотребявана, а други след старателното измиване на зъби, до времето за лягане в кревата се изкушават незабелязани от никого да си похапват или пийват сокчета и лягат с мръсни зъби. След измиване на зъбите вечер само вода и нищо друго.


И накрая мога да споделя личен опит като родител. 


Майка на две момчета съм. Големият ми син е на 10, малкият е на 7 години. По-малкият син е с интактни зъби - нелекувани и здрави. На големия син съм лекувала всички дъвкателни зъби в млечното му съзъбие. Деца на едни родители, хранени и гледани еднакво по наша преценка.


Връщам се мислено назад във времето и си спомням, когато големият ми син беше малък и посещаваше детска градина, не влизаше с голяма охота и си спомнях как ме молеше преди да влезе да му донеса изненада, когато го вземем вечер. Ако обещаех, влизаше спокоен. Както можете да се досетите, плодът не се приемаше за изненада, трябваше да бъде малка играчка или нещо сладко.


Второто ми дете, не се пазареше, шмугваше се в градината, бързайки да си играе с децата, без да имам време да се сбогувам с него. Отдавам разликата в зъбите на децата ми на "изненадките" след детската градина. Всички допускаме грешки, но колкото по-рано се осъзнаем за тях, толкова по-добре. Често казвам, че млечните зъби са като генерална репетиция за постоянните, грешките, които сме допуснали, докато децата са с млечни не бива да се допускат, когато децата сменят с постоянни зъби.


Със всяко следващо поколение зъбният кариес атакува по-рано и засяга повече зъби. Отговорността за здравословно хранене, хигиенни навици и редовни профилактични прегледи е във Вашите ръце, уважаеми родители!

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK