Шоколадови бонбони със сушени сини сливи и марципан

Тези бонбони са изключително плътни и ароматни, като всяка съставка допълва и разгръща вкуса на останалите.

© Димитър Катерински

Тези бонбони са изключително плътни и ароматни, като всяка съставка допълва и разгръща вкуса на останалите.



Студените есенни дни неизбежно водят до повече престой в кухнята и продължителни мисли за похапването на нещо сладко. Няма нищо по-хубаво от домашно приготвените десерти в компанията на деца, които се забавляват да бъркат, смесват, режат и опитват крайния резултат.


Тези бонбони са изключително плътни и ароматни, като всяка съставка допълва и разгръща вкуса на останалите. Уханен бадемов марципан, сочни сушени сини сливи, топли подправки и за разкош – тъмен, лъскав и съвсем леко сладък натурален шоколад. Комбинация, която крие в себе си мекото очарование на есента и ще зарадва цялото семейство:


За направата им са нужни: 200 г сушени сини сливи, 150 г бадемов марципан, настърганата кора на половин портокал, щипка смлян карамфил, щипка канела, 100 г натурален шоколад




Бадемовият марципан се размесва в купа заедно с настърганата портокалова кора, канелата и карамфила, докато се получи хомогенна смес. Всяка слива се разрязва на половина, като не се стига до края, от марципана се откъсва малко парче и се слага в нея. Сливата се притиска между дланите и се оформя в топче с въртеливи движения.


Голяма дъска или тава се покрива с хартия за печене. Натуралният шоколад се разтапя на водна баня. Сливите се потапят в него с помощта на чаена лъжичка и се подреждат върху застланата с хартия за печене дъска. Слагат се в хладилника за 1 час, за да се втвърдят, но най-добре е да останат цяла нощ, за да се смесят добре всички вкусове.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (29)
  1. Подредба: Сортирай
  1. 1 Профил на chicago514
    chicago514
    Рейтинг: 1931 Весело

    ..... в компанията на деца, които се забавляват да бъркат, смесват, режат и опитват крайния резултат.В това е чара,иначе защо ще разваляме натуралния шоколад.

  2. 2 Профил на Непукистка
    Непукистка
    Рейтинг: 2458 Неутрално

    Чудесна рецепта. Опитвала съм я без плод и бонбоните станаха "убиец". Мленият карамфил не се ли се намира трудно? Точно тази подправка винаги ми е била проблемна - стръкчетата не подлежат нито на счукване, нито на мелене на прах.

    “You can fool some of the people all of the time, and all of the people some of the time, but you can not fool all of the people all of the time.”― Abraham Lincoln
  3. 3 Профил на Ghost
    Ghost
    Рейтинг: 1021 Любопитно

    Бонбоните, вероятно са вкусни, но аз предпочитам сушените сливи във вид на охладен ошав без захар...

    Форумът е в будна кома...
  4. 4 Профил на SSmart
    SSmart
    Рейтинг: 1374 Весело

    До коментар [#3] от "Ghost":

    А аз предпочитам сините сливи във вид на дестилирана отвара!

  5. 5 Профил на Ghost
    Ghost
    Рейтинг: 1021 Любопитно

    [quote#4:"SSmart"]А аз предпочитам сините сливи във вид на дестилирана отвара! [/quote]

    Дай да ти стисна ръката...!!!
    Ама, сутрин рано не е е особено подходящ избор...нека стане икиндия, поне...

    Форумът е в будна кома...
  6. 6 Профил на Мондиана
    Мондиана
    Рейтинг: 1309 Неутрално

    А къде у нас се продава марципанова маса?

  7. 7 Профил на sto67nes
    sto67nes
    Рейтинг: 1307 Неутрално

    Шоколадови бонбони със сушени сини сливи и марципан.......

    Марципан не обичам,а сливите във друг вид...

    Не питай управника,защо е простак,попитай себе си,защо е управник!
  8. 8 Профил на Bicho Raro
    Bicho Raro
    Рейтинг: 1341 Неутрално

    [quote#6:"Мондиана"]А къде у нас се продава марципанова маса?
    [/quote]

    Можеш да си го направиш и сама:
    http://www.mycookingbookblog.com/kak-se-pravi-bademov-marcipan/

    "Tolerance is a crime when what is tolerated is evil or sin" - Thomas Mann
  9. 9 Профил на Ристьо
    Ристьо
    Рейтинг: 594 Весело

    [quote#4:"SSmart"]А аз предпочитам сините сливи във вид на дестилирана отвара![/quote]

    в дъбови бъчви , след петата год става еликсир

    [quote#5:"Ghost"]Ама, сутрин рано не е е особено подходящ избор...нека стане икиндия, поне...[/quote]

    сутрин се пие 100 гр....за центровка на погледа и за блясък в очите!

    на обяд..защото "му е времето"

    вечер , за успокоение на душата , за дълът "сатисфекшън" с булката и за добро кръвообръщение през нощта

    а Шоколадовите бонбони със сушени сини сливи и марципан...

    са за децата

  10. 10 Профил на Мондиана
    Мондиана
    Рейтинг: 1309 Неутрално

    [quote#8:"Je suis Orban! #Stop islamisation of Europe"]Можеш да си го направиш и сама:[/quote]
    Ох, знам! Обаче, ме мързи. А и едва ли ще го направя достатъчно добре.
    Между другото вместо портокалова кора, която променя съществено аромата и вкуса на марципана, бих сложила ром, а може би по-скоро бренди.

  11. 11 Профил на Bicho Raro
    Bicho Raro
    Рейтинг: 1341 Весело

    [quote#10:"Мондиана"]Обаче, ме мързи.[/quote]

    Е, да... на всеки се случва понякога.
    Иначе, не е трудно, аз съм правила и се получава добре.

    "Tolerance is a crime when what is tolerated is evil or sin" - Thomas Mann
  12. 12 Профил на дедо Андро
    дедо Андро
    Рейтинг: 2137 Весело

    [quote#11:"Je suis Orban! #Stop islamisation of Europe"]Е, да... на всеки се случва понякога. [/quote]
    Уф... Понякога? А защо при мене е константа?

    Пич Незнам Как Да Ти Обесна Че Несъжелявам За Недостика На Некой Уникални Изразни Сретства По Български.
  13. 13 Профил на SSmart
    SSmart
    Рейтинг: 1374 Весело

    До коментар [#5] от "Ghost":

    ехеееее, от кога е ракиено времее....

  14. 14 Профил на SSmart
    SSmart
    Рейтинг: 1374 Весело

    До коментар [#9] от "Русофобска Марионетка":

    Хе , кой ще я чака 5 години.........

  15. 15 Профил на princess_x
    princess_x
    Рейтинг: 1234 Неутрално

    [quote#7:"sto67nes"]Марципан не обичам,а сливите във друг вид[/quote]

    Опитай тези бонбони и ще видиш дали не харесваш марципан:

    https://s-media-cache-ak0.pinimg.com/736x/8f/31/bb/8f31bb43dbb5b4f10df6cebd22289796.jpg

  16. 16 Профил на Bicho Raro
    Bicho Raro
    Рейтинг: 1341 Весело

    [quote#12:"дедо Андро"]Уф... Понякога? А защо при мене е константа? [/quote]

    Абе, то и при мен има такива дни, ама... само пред теб си признавам, не казвай на никого.

    "Tolerance is a crime when what is tolerated is evil or sin" - Thomas Mann
  17. 17 Профил на princess_x
    princess_x
    Рейтинг: 1234 Неутрално

    [quote#10:"Мондиана"]Между другото вместо портокалова кора, която променя съществено аромата и вкуса на марципана, бих сложила ром, а може би по-скоро бренди[/quote]

    И на мене ми се струва, че портокаловият вкус не върви с карамфила и другите съставки.

  18. 18 Профил на Ристьо
    Ристьо
    Рейтинг: 594 Весело

    [quote#14:"SSmart"]Хе , кой ще я чака 5 години.......[/quote]

    хубавите работи стават бавно , старателно

    селските мъдреци в Ловешко / Троянска околия отделят всяка реколта в отделно буре ...100 - 150 литра...
    след 5 год кръгът се затваря и започват да пият еликсир
    ежегодно допълват , изпразват..до края...

    пил съм такава , "Файвиърница"..само от плод, без шекер...
    след като свърши шишето , месеци наред идваше в сънищата ми

  19. 19 Профил на SSmart
    SSmart
    Рейтинг: 1374 Весело

    До коментар [#18] от "Русофобска Марионетка":

    Е на мен ли обясняваш? Аз по бащина линия съм от този край!

  20. 20 Профил на Непукистка
    Непукистка
    Рейтинг: 2458 Весело

    [quote#10:"Мондиана"]бих сложила ром, а може би по-скоро бренди. [/quote]
    Ако ще е алкохол, най-добре е коантро.

    “You can fool some of the people all of the time, and all of the people some of the time, but you can not fool all of the people all of the time.”― Abraham Lincoln
  21. 21 Профил на Ристьо
    Ристьо
    Рейтинг: 594 Весело

    [quote#19:"SSmart"] Аз по бащина линия съм от този край![/quote]

    ако имаш от тази "Файвиърница"....
    да ти дойда на гости ??

    ще си донеса и една дамаджанка..
    не по-вече от пет литрова

  22. 22 Профил на bramasole
    bramasole
    Рейтинг: 3166 Любопитно

    До коментар [#2] от "Резистентна":

    Здравей! ))
    Ако аз донеса кафе и лимончело, има ли вероятност да ме почерпиш с 1 - 2... няколко от тези сладкарски бижута?

    "Най-големият враг на познанието не е невежеството, а илюзията за познание." Стивън Хокинг
  23. 23 Профил на bramasole
    bramasole
    Рейтинг: 3166 Весело

    До коментар [#5] от "Ghost":

    "сутрин рано не е е особено подходящ избор...нека стане икиндия, поне..."

    В подобни случаи е валидна мисълта на Хемингуей, че все някъде по света и 5 ч. следобед и е време за питие.

    "Най-големият враг на познанието не е невежеството, а илюзията за познание." Стивън Хокинг
  24. 24 Профил на Ghost
    Ghost
    Рейтинг: 1021 Любопитно

    [quote#23:"Bramasole"]В подобни случаи е валидна мисълта на Хемингуей, че все някъде по света и 5 ч. следобед и е време за питие. [/quote]

    Хахах...сладкодумна си, като пастор...

    Форумът е в будна кома...
  25. 25 Профил на Meister Eckhart
    Meister Eckhart
    Рейтинг: 874 Неутрално

    страхотна комбинация!

    the devil is in the data
  26. 26 Профил на Непукистка
    Непукистка
    Рейтинг: 2458 Весело

    До коментар [#22] от "Bramasole":

    Добре дошла си и без лимончело и кафе. Както казват, в стара къща има всичко.

    “You can fool some of the people all of the time, and all of the people some of the time, but you can not fool all of the people all of the time.”― Abraham Lincoln
  27. 27 Профил на proza
    proza
    Рейтинг: 381 Неутрално

    "Линт" имат един натурален шоколад с люта чушка, невероятно, но много вкусно съчетание.

  28. 28 Профил на stutzer
    stutzer
    Рейтинг: 381 Весело

    Дадох всичко аз за нея,а пък сливата си тя, даде я за смет, горката, съжаляват я сега!

  29. 29 Профил на rio
    rio
    Рейтинг: 501 Неутрално




За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK