Българските деца стоят най-дълго пред монитора, сочи изследване

Българските деца стоят най-дълго пред монитора, сочи изследване

© Велко АнгеловБългарските деца водят антикласация - тази по стоенето пред телевизора или компютъра. Седмично те изкарват 25.7 часа пред мониторите или около 3-4 часа дневно, което ги нарежда на първо място в европейската класация.


Това сочат данните, представени на пресконференция вчера от Светослав Ханджиев – председател на Българската асоциация за изследване на затлъстяването и съпътстващите го заболявания и изпълнителен член на Европейската академия на науките по хранене.


В България само 21% от възрастното население се занимават с физическа активност, сочат най-новите световни данни по отношение на затлъстяването и физическата активност. При децата между 11 и 17 години 74.1% спортуват. За сравнение, в световен мащаб процентът при възрастните е 23.3, а при децата - 80.7.
"Важно е да се предприеме профилактика на затлъстяването още в ранна детска възраст, когато се формира броят на мастни клетки и се определят хранителните навици", каза специалистът.


По думите на Ханджиев идеята на Министерството на здравеопазването за въвеждане на данък върху определени групи храни няма да доведе до желания резултат и справяне с проблема на затлъстяването. "Последните международни научни форуми в Албена, Париж, Брюксел и Будапеща сочат, че не може да се говори за нездравословни храни. Такива храни няма – има само състояния, болести или професии, за които дадена храна не би била здравословна", заяви Светослав Ханджиев. 


Той подчерта, че опитът с данъка върху определени хранителни продукти, въведен в няколко страни, не е повлиял на затлъстяването. Според него са необходими информационни кампании, насочени към родителите, учителите и децата за формирането на хранителните навици и ползите от спорта. "Такава информираност не може да се постигне с въвеждане на данъци, а с информационни кампании в училищата", отбелязва Ханджиев.


Тази теза застъпи и икономистът Красен Станчев, главен изпълнителен директор на "КС 2" и основател на Института за пазарна икономика (ИПИ). Той сподели данни от оценка на въздействието от въвеждане на такса върху храните. Според направения анализ подобна мярка няма потенциал да постигне планираните резултати.


Станчев се позова на опита от въвеждане на данъка в Унгария, където от него са събрани само 62 млн. евро, докато най-ниските прогнози на Министерството на здравеопазването за България са 150 млн. лв. Според предоставената оценка най-реалистичните данни за страната ни показват, че тази сума няма да бъде събрана за бюджета, а едновременно с това въвеждането на закона ще коства загубата на над 3000 работни места.


Според опита на няколко европейски страни, отхвърлили намерението си да въведат данък върху т.нар. вредни храни:


- Данъкът би повлиял значително върху конкурентоспособността на фирмите в аграрния и хранителния сектор и търговията (Великобритания);


- Няма да се решат проблемите със затлъстяването и е по-важно държавата да се съсредоточи в доставката на полезни храни в училищата (Белгия);


- Таксата ще доведе до промяна в цените на много свързани продукти (Естония);


- Не е ясно дали такъв данък ще се отрази върху общественото здраве (Германия).


Красен Станчев обясни, че според чуждестранните данни този данък ще доведе до преминаване към по-нискокачествени продукти, без да има реално влияние върху здравословното състояние на българина. 

Коментари (24)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на azmatahari
  azmatahari
  Рейтинг: 676 Разстроено

  Не знам какви спомени от детството ще имат сегашните български деца. Като малки са по неугледни ,изпочупени детски площадки, бездомни кучета и неприветливи училища с мръсни тоалетни, като поотраснат са облъчвани от чалга и самотата пред компа.
  Но, всеки определя сам как да я кара с децата си.

 2. 2 Профил на Торбалан
  Торбалан
  Рейтинг: 728 Неутрално

  Значи съм едно голямо дете.

  Freedom is never more than one generation away from extinction. We didn't pass it to our children in the bloodstream. It must be fought for, protected, and handed on for them to do the same. Ronald Reagan
 3. 3 Профил на Торбалан
  Торбалан
  Рейтинг: 728 Неутрално

  До коментар [#1] от "azmatahari":

  Децата живеят в собствен свят на фантазии Въображението се храни с всичко!

  Докато играехме с приятели пред блока на фунийки, криеница, ръбче, джитбол и т.н. си говорехме аналогични щуротии, каквито децата ми днес със своите приятели... разликата е единствено че днес имат повече канали да са в непрекъснат контакт помежду си.

  Допълнително спортуват и карат колела ежедневно

  Freedom is never more than one generation away from extinction. We didn't pass it to our children in the bloodstream. It must be fought for, protected, and handed on for them to do the same. Ronald Reagan
 4. 4 Профил на 'ΕΡΕΒΟΣ
  'ΕΡΕΒΟΣ
  Рейтинг: 2578 Неутрално

  Нация спортна,техническа.....сега и електронна !
  Оставяйки майтапа обаче темата е сериозна.Мисля,че възпитанието на децата играе голяма роля.Имам 5 деца и нито едно не седи пред монитор (тв,лаптоп,телефон...) повече от час.По-големите може и малко повече,но само във връзка с уроците свързани с училище.От малки играят много в двора.Играят,грижат се за кучетата или растенията.Имат си задачи за които са отговорни ! Също така спортуват интензивно.Не на последно място съм ги научил да обичат книгите като занимание и съм много горд за това.

  Не се родих Грък по собствено желание.Просто имах късмет ! За един Грък граница е само Хоризонта !
 5. 5 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7710 Неутрално

  Значи българските родители са най-нехайните.

 6. 6 Профил на 'ΕΡΕΒΟΣ
  'ΕΡΕΒΟΣ
  Рейтинг: 2578 Весело

  До коментар [#5] от "rosiraycheva50._":

  Това е и моето впечатление,но ако го напиша следва сигурен бан.122 дни.....тази година ! Дори и цитирането на Ботев от мене се наказва.

  Не се родих Грък по собствено желание.Просто имах късмет ! За един Грък граница е само Хоризонта !
 7. 7 Профил на encor3
  encor3
  Рейтинг: 801 Неутрално

  Дамм нашето все е най-лошо... Интересно, защо всички англичанчета по курортите са забили глави в смартфоните, таблетите и т.н. Също, като връстниците си от Германия, Скандинавските страни и Русия....
  Най-вероятно скоро ще ни обеждават и че газовете на другите народи миришат на рози....

 8. 8 Профил на ВаняХр
  ВаняХр
  Рейтинг: 772 Любопитно

  Може би, ако малкото площадки, които се строят тук таме, не бъдат разрушавани за дни, или ако децата не са заплашвани на всяка пряка от какви ли не луди, разни емигранти, мигранти и имигранти, които се разхождат навсякъде и какво ли още не, може би..може би нещата щяха да са малко по-различни!

 9. 9 Профил на Free person
  Free person
  Рейтинг: 740 Неутрално

  Зависи само от семейството да възпиташ детето да не се зомбира пред монитора,да се храни здравословно и да спортува.Ако му създадеш тези навици,нищо не може да го съблазни.

  Tony
 10. 10 Профил на oex13531876
  oex13531876
  Рейтинг: 458 Разстроено

  Какво искате от децата на изгубеното поколение ? Поне има някакви останали деца. Не става дума за онези - с майчиния език...

 11. 11 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4283 Неутрално

  До коментар [#4] от "'ΕΡΕΒΟΣ":

  Не ви е било лесно, особено с телевизията. Браво!

 12. 12 Профил на liberamente
  liberamente
  Рейтинг: 282 Неутрално

  74 % спортуващи между 11 и 17 години? Този процент е силно завишен или за спорт се има и картинг, боулинг или ФИФА на Плейстейшън. Децата ни са ''едрички " и водят доста заседнал начин на живот. Нека не прехвърляме вината на институциите- трябва само добро желание да излезеш да потичаш, да играеш на криеница, народна топка, футбол или федербал.

 13. 13 Профил на 'ΕΡΕΒΟΣ
  'ΕΡΕΒΟΣ
  Рейтинг: 2578 Неутрално

  До коментар [#11] от "daskal1":

  Благодаря !
  Мисля,че ''тайната'' е в общуването с децата.Винаги имат нещо да кажат или да попитат.Ако не им обръщаме внимание ще потърсят отговорите другаде.

  Не се родих Грък по собствено желание.Просто имах късмет ! За един Грък граница е само Хоризонта !
 14. 14 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 3306 Неутрално

  Поне научават ли нещо умно?

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  властта ражда паразити! в това съобщение се съдържат всички нарушения на правилата за писане на коментари, каквито модераторите могат да си изхалюцинират
 15. 15 Профил на pupil24
  pupil24
  Рейтинг: 289 Неутрално

  [quote#3:"Торбалан"]Децата живеят в собствен свят на фантазии Въображението се храни с всичко!
  [/quote]
  Не мисля, че сте напълно прав – една от опасностите на дигиталния свят, в който децата потъват, е, че вместо да използват своето собствено въображение, те наготово възприемат това, което им се поднася от ТВ и интернет.

 16. 16 Профил на Fazer
  Fazer
  Рейтинг: 515 Неутрално

  [quote#12:"liberamente"]Този процент е силно завишен или за спорт се има и картинг, боулинг или ФИФА на Плейстейшън. [/quote]

  Най-вероятно се има висенето по фитнесите, без реална цел и насоченост. Голяма част от гимназистите ходят, понеже приятелите им прекарват време там. Не е спортуване да седиш пред щангите и да се снимаш в огледалната стена, но именно това правят. Тук-таме някоя кофти идея за някви прахчета, да станат "мощни", толкова им е спорта.

 17. 17 Профил на princess_x
  princess_x
  Рейтинг: 1303 Неутрално

  Да се очаква в скоро време епидемия от рахит, а за затлъстяването няма какво да се добави.

 18. 18 Профил на princess_x
  princess_x
  Рейтинг: 1303 Неутрално

  До коментар [#1] от "azmatahari":

  Е, недей така песимистично! Аз напоследък само нови и красиви детски площадки виждам и ги гледам с лека завист, защото в моето детство те бяха изпочупени, ръждясали и доста опасни. В училищата не зная каква е ситуацията, но основното е, че РОДИТЕЛИТЕ трябва да си влязат в длъжността и да следят за нормалното развитие на децата си. От тях зависи децата им коко време ще висят пред монитора; колко време ще играят навън; какво и колко ще ядат, и.т.н.

 19. 19 Профил на princess_x
  princess_x
  Рейтинг: 1303 Неутрално

  До коментар [#8] от "violeta7":

  Че тези нещастни дечица да не би да са постоянно сами, изложени на такива страшни опасности, дебнещи ги отвсякъде? А родителите къде са?

 20. 20 Профил на gerganabg
  gerganabg
  Рейтинг: 281 Неутрално

  Време е да погледнем обективно на ситуацията с таблетите и смартфоните.
  Те са част от съвременния живот, няма как да ги изолираме, можем само да се възползваме от предимствата които предлагат и да контролираме и ограничим възможните негативни последтвия (ако наистина ги има).

  Ако започнем да налагаме ограничения (без тв, без телефон, с 1-2- x часа на ден и тн.), трябва да сме готови да се сблъскаме с последствията от тези ограничения - т.е. няма как ние да живеем в 21 век а да искаме децата ни да живеят в средата на 20 век.
  Всичко е въпрос на търпение и разумен баланс.

 21. 21 Профил на gost22
  gost22
  Рейтинг: 1885 Любопитно

  [quote#20:"gerganabg"]няма как ние да живеем в 21 век а да искаме децата ни да живеят в средата на 20 век.[/quote]
  Точно. Каменната ера не е свършила щото са свършили камъните... Трябва практично и смислено приложение на новите възможности, а не просто едно забраняване.

  "Историята служи на българите, да не си взема поука от нея." ...Фра Дяволо. Жалко, но все още е факт...
 22. 22 Профил на rrv
  rrv
  Рейтинг: 458 Неутрално

  С тоя бърз интернет......

 23. 23 Профил на malart
  malart
  Рейтинг: 718 Неутрално

  Българските родители са тотално неподготвени за родителство и се осланят на познанията и моделите, които са видяли от своите бащи и майки. Никаква дисциплина, никаква последователност в решенията за наказания или ограничения, никакъв авторитет на бащата, допълнително подронван от постоянно мрънкащата и обвиняваща го майка на децата, която отменя негови решения или глези децата за сметка на респекта, който децата губят към реда и уважението към решенията на бащата. Отделно от това разни луди баби, дето най ги е страх детето да не е на течение и да не падне, докато тича.

  malart.blog.bg
 24. 24 Профил на xflood
  xflood
  Рейтинг: 1097 Весело

  "Последните международни научни форуми в Албена, Париж, Брюксел и Будапеща сочат, че не може да се говори за нездравословни храни. Такива храни няма"

  Хахаха, смяяяяя в залата на научния форум!
  Затва мажете филиите с маргарин и яжте генно-модифицирани зеленчуци и си свиркайте!

  Fail with honour then succeed by fraud
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK