Образователното министерство смекчи идеята си за удължаване на учебната година

Ваня Кастрева, зам.-министър на образованието

© Анелия Николова

Ваня Кастрева, зам.-министър на образованиетоМинистерството на образованието и науката се отказа от по-драстичното увеличаване на продължителността на учебната година за най-малките ученици. Първоначалната идея на ведомството предвиждаше вторият срок за първокласниците да се увеличи с три седмици и те да завършват наравно с останалите - на 15 юни. Редактираният вариант на новия учебен стандарт, който е публикуван за обществено обсъждане, предлага новият срок да е до 31 май и така годината за 1 клас да се увеличи само с една седмица, съобщи в. "24 часа". 


Причината за отстъпката е несъгласието на началните учители да се скъси лятната им ваканция. С промяната не са съгласни и синдикатите, защото то няма да е финансово обезпечено, отбелязва Янка Такева, лидерът на Синдиката на българските учители към КНСБ. Според нея зад първоначалната идея за драстичното удължаване на учебната година заставали родители, които "Ако гледаме децата от Коледа до Коледа, ще бъдат най-щастливи".

Мотивът за първоначалната идея на МОН за увеличаване на учебната година на учениците от 1-и до 8-и клас беше за наваксване спрямо останалите европейски държави. "Ще преодолеем обстоятелството, че нашите деца имат най-кратки учебни занятия. Ще дадем шанс да бъдат достатъчно обгрижени в училище", обясни тогава Ваня Кастрева, заместник-министър на образованието.


След промяната Кастрева обясни пред "24 часа", че "за екипа на министерството е важно всички промени да бъдат припознати от учителската колегия като необходими и реалистични", но въпреки че на отраслов и на обществен съвет "предложенията бяха общо взето добре приети, след това започнаха противоречиви оценки".


Освен че се отказва от по-дългата учебна година, МОН оттегля частично и друга своя идея - часовете по физическо възпитание да са еднакви от 1-ви до 12-и клас. Кастрева пояснява, че все пак няма да е така и децата от трети до шести клас ще имат половин час по-малко физическо от по-големите.

Коментари (20)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на xmm
  xmm
  Рейтинг: 1114 Гневно

  ....."Ако гледаме децата от Коледа до Коледа, ще бъдат най-щастливи"....  ПФУ....ще ме изтрият....

 2. 2 Профил на zenola
  zenola
  Рейтинг: 626 Неутрално

  Боже, какви доводи само против удължаване на учебната година!

  Толкова дълга лятна ваканция няма никъде в Европа.

 3. 3 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8209 Неутрално

  Един път не можаха,като решат нещо,да не се поддават на натиск.Все пак,избрали сме ги да ни управляват,а не постоянно да ни питат.

 4. 4 Профил на ahasver
  ahasver
  Рейтинг: 1616 Неутрално

  А глупавия 12 клас няма ли да премахнат ?

 5. 5 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4480 Неутрално

  Чета и си мисля, защо да не се върнем към традицията с Министерство на Просветата? "Образователното Министерство" задължава прекалено много, но дали просвещава?

 6. 6 Профил на ЗаНиЗа
  ЗаНиЗа
  Рейтинг: 2551 Любопитно

  "се отказа от по-драстичното увеличаване на продължителността на учебната година за най-малките ученици" - малките деца ги будят рано, да играят и учат, но са усмирени от умора, разтегливи, цветни уроци, ролеви забавления, та защо пък да не забравят какво е игра на улицата, в махалата, на лятно-зелено училище!?! Колкото повече се намесват в БГ училище, толкова по-малко възпитани, съзнателни, грамотни бъдещи строители на държавата ще има. Не случайно изпитите на 7-ми клас биха камбаната, че ще става още по-зле, но пък какво друго да правят в МОН, освен да се пробват върху най-малките!?

  Направи съд от глината, празнината вътре в него го прави полезен.
 7. 7 Профил на shileto
  shileto
  Рейтинг: 1114 Неутрално

  Иди ми дойди ми, и в това министерство реформаторските калинки правят "рИформи"

 8. 8 Профил на Ghost
  Ghost
  Рейтинг: 1059 Любопитно

  Викам, да се закрие това ненужно министерство и да се върнем към Килийното образование...дало е повече нАука и просперитет на младите...!!!

  Форумът е в будна кома...
 9. 9 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4480 Неутрално

  До коментар [#8] от "Ghost":

  Тезата за " златни мисли писани с гъши пера" с/у "патешки мисли писани със златни пера"?

 10. 10 Профил на glaxo
  glaxo
  Рейтинг: 286 Неутрално

  Все пак има малко разум, да се озаптят идиотските идеи на МОН, да се краде от детството на най-малките и лятната ваканция-най-щастливите, златни дни и вечери в живота на детето. Амбициозните майки и баби, които много държат да направят от детето си неврастеник или зубрач - интроверт, могат да поискат и да няма лятна ваканция.

 11. 11 Профил на wiligri
  wiligri
  Рейтинг: 643 Неутрално

  До коментар [#10] от "glaxo":
  [quote#10:"glaxo"]Амбициозните майки и баби, които много държат да направят от детето си неврастеник или зубрач - интроверт, могат да поискат и да няма лятна ваканция.[/quote]
  Не позна! Не амбициозните са в дъното на поредните умствени проблясъци от страна на образователното маймуностерство. Хората ясно са си го казали къде е проблема -
  [quote#0:"Ванчето Кастрево"]Ще дадем шанс да бъдат достатъчно обгрижени в училище.[/quote]
  Някои родители работят твърде много, други се забавляват твърде много, има такива, които са в чужбина и децата ги отглеждат, разглезват и изпускат от контрол баби и лели... Най-вече има все повече черночки 12-16-годишни мами, които па въобще не са наясно с омамването и следващите го отговорности. Та се чуди министерството кому да вмени отговорностите по "обгрижването". Що ли не вземат да прибират на задължително обучение... пардон! ОБГРИЖВАНЕ дечурлигата още от родилното - и кеф ти закуски и обяди, кеф ти целодневно обучение, извозване, училищни плодове, проекти-мроекти, грижи за всеки ученик, ромски фолклор, на училище без отсъствия, превенция на наркоманиите, ЗИПове и СИПове по БДП, кариерно ориентиране, коорднинационни механизми за справяне с агресия, рискове, СОПове, отпаднали, млади възрожденци, външни оценявания, електронни уроци, PISA... блъскай тюрлю-гювеч в главите, без туй таблицата за умножение вече не е важна, щот си има калкулатор на всеки тел и комп.

 12. 12 Профил на Emil Dimov
  Emil Dimov
  Рейтинг: 229 Неутрално

  [quote#8:"Ghost"]Викам, да се закрие това ненужно министерство...[/quote]
  [quote#4:"ahasver"]А глупавия 12 клас няма ли да премахнат? [/quote]
  Оказва се, вече децата се раждат с "основно образование" и нямат нужда от училище, а следователно и от "нищоправци" в министерството?!!!

 13. 13 Профил на alabalko
  alabalko
  Рейтинг: 521 Неутрално

  Защо си мисля, че родителите би било по-добре, защото още 2 седмици нямаше да се чудят кой да гледа детето. През ваканцията кой ще гледа детето? Работещите баби, защото пенсионната възраст вече е над 60 години, спрямо 55 преди? Или работещите дядовци?
  А и в 1-ви клас часовете са по 35 минути и не започват в 7:30 сутринта.

 14. 14 Профил на alabalko
  alabalko
  Рейтинг: 521 Неутрално

  До коментар [#4] от "ahasver":

  а знаете ли, че в Германия учат и 13-ти клас в гимназиите? Но имат явно повече материал за учене. Общите училища свършват в 10-ти клас и след това учениците отиват да се учат на професия 2 години.

 15. 15 Профил на adventure
  adventure
  Рейтинг: 229 Неутрално

  някой очаква ли жената от снимката да е способна да реформира образованието качествено??

 16. 16 Профил на Yotce
  Yotce
  Рейтинг: 1545 Неутрално

  [quote#13:"alabalko"]През ваканцията кой ще гледа детето?[/quote]
  Може би е неприятно за мнозина, но все пак училището трябва да дава образование, а не да решава социалните проблеми на претоварени родители.
  Крайно време е да се спре с воплите от рода на "Защо не са го възпитали в училище", "Защо не го отглеждат в училище" и други подобни.

 17. 17 Профил на Yotce
  Yotce
  Рейтинг: 1545 Неутрално

  Ако не се увеличи учебното време, то е редно част от тази безкрайна лятна ваканция да се разпредели за сметка на увеличаването на останалите ваканции през годината. Три месеца са твърде дълга пауза.

 18. 18 Профил на Gopeто
  Gopeто
  Рейтинг: 2437 Неутрално

  Май е време да се забранят синдикатите в образованието. Нека Янка Такева да ми покаже кой ненормален родител иска децата да са на училище от Коледа до Коледа. Освен това не е вярно, че няма финансова обезпеченост. Най-голямото перо - заплатите си вървят през цялата ваканция под формата на отпуски.
  Моето мнение, което ще се опитам да изпратя, ако общественото обсъждане не е по герберски, е че удължаването не трябва да е през юни месеца, а през септември, т.е. да се започва училище на 1-ви септември.

  "За мен върхът е онова високо място, от което ясно съзирам следващата си цел" Боян Петров
 19. 19 Профил на ahasver
  ahasver
  Рейтинг: 1616 Неутрално

  До коментар [#14] от "alabalko":Синът ми учи в първа тогава английска гимназия. Имаха договор за взаимно гостуване с английските си колеги. Отиде паралелният клас. Когато се върнаха със смях разказваха по какви тънки учебници учат връстниците им в Англия.

 20. 20 Профил на glaxo
  glaxo
  Рейтинг: 286 Неутрално

  До коментар [#11] от "wiligri":

  Съгласен съм и с Вашите доводи и заключения! Наистина кръга от описаните примери: резигнация на някои родители от родителския им дълг или гротескния, абсурден и безсмислен набор от предмети и дидактични прийоми, наистина създава хаос в главите на децата.Поздрави!
  П.П. Бих Ви препоръчал есето на Ерих Кестнер "Слово за първия учебен ден" ( вече бях го посочил преди ден -два, когато стана дума за това).
  http://liternet.bg/publish12/e_kestner/slovo.htm

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK