
© Димитър Катерински
Доброто старо печене на бисквити е един от най-добрите начини да развеселите себе си и скучаещите малчугани, като си осигурите весело и вкусно занимание поне за няколко часа
Есента дойде с жълтите си листа, вятъра и ниските температури. И какво по-хубаво от това човек да стопли дома си в мрачното време с току що изпечени уханни бисквити, които да подели с децата. "Детски Дневник" припомня една от любимите на редакцията есенни рецепти.
Колкото и да не ни се иска да се разделим с летните дни, есента настъпва с пълна сила. Листата пожълтяват, дъждовете и вятърът зачестяват, на пазара се търкулват ябълки, круши и тикви, а децата се заседяват все повече у дома. Студените неделни дни обаче могат да бъдат и доста отегчителни, дори и за родителите.
Доброто старо печене на бисквити е един от най-добрите начини да развеселите себе си и скучаещите малчугани, като си осигурите весело и вкусно занимание поне за няколко часа. И определено не е нужно да чакате до Коледа, за да направите хрупкави сладки с лек канелен аромат.
Въоръжете децата с престилки, точилки, формички и по една дълбока купа, измерете нужните продукти точно и ги разпределете в отделни купички, след което остава да инструктирате младите готвачи за реда на смесването. И разбира се да помагате при месенето, ако им е трудно.
Тези бисквитки са хрупкави отвън и леко дъвчащи отвътре, заради кленовия сироп и кафявата захар. Колкото по-дълго отлежават в кутия, толкова по-ароматни стават, макар че едва ли биха оцелели за повече от ден-два.
© Димитър Катерински Тези бисквитки са хрупкави отвън и леко дъвчащи отвътре, заради кленовия сироп и кафявата захар
За направата им са нужни: 2 ½ ч.ч. пълнозърнесто брашно, 1 ч.ч. кафява захар, 1 ч.л. бакпулвер, щипка сол, 110 г меко масло, 1/3 ч.ч. кленов сироп, 5 с.л. прясно мляко, 1 ч.л. канела, ½ ч.л. смлян карамфил.
Мекото масло се нарязва на парченца, слага се в купа заедно със захарта, млякото и кленовия сироп, след което се разбива с миксер, докато се получи гъста смес. Отделно се разбъркват брашното, солта, содата, канелата и карамфилът.
Течните съставки се прибавят към брашното и се омесва меко, хомогенно тесто, което се оставя да отдъхне за около 1 час в хладилника.
Готовото тесто се разделя на няколко части, всяка се разточва на правоъгълник с дебелина 3 мм и с формичка се изрязват бисквити. Нареждат се в застлани с хартия за печене тави и се пекат на 180 градуса, докато крайчетата им потъмнеят леко.
Бисквитите не трябва да се препичат, защото ще станат много твърди, след като се охладят. Ако това се получи – затворете ги в кутия с няколко парченца ябълка и за една нощ би трябвало да омекнат.