Всяко второ дете между 6 и 12 години е в риск от психични проблеми, сочи проучване за София

Всяко второ дете между 6 и 12 години е в риск от психични проблеми, сочи проучване за София

© Боян ХристовКултурата и информираността в областта на детското психично здраве в България винаги е била и продължава да бъде много ниска, а внимание върху психичното здравните проблеми липсва почти изцяло. Последното официално национално проучване за психичното здраве на българските деца е правено през далечната 1985 г. и резултатите от него нито са намерили приложение в държавните политики, нито вече са актуални. 


Това разказа за "Дневник" Анет Маринова, психолог и психотерапевт с практика в общообразователно училище и в частна служба. Маринова е част от международен екип, който през 2011 г. провежда мащабно проучване върху психическото здраве на децата от 6 до 12 години, но само в училищата в София-град и София-област, затова не е представително за цялата страната, но моделът голям град, малък град и село спокойно може да се пренесе върху ситуацията в страната, пояснява тя. Резултатите от проучването са публикувани в европейски документи, но не са разпространени в България, уточнява още тя. 


Проучването от 2011 г. е направено в рамките на международен проект "Здравето на децата в Европа" с подкрепата на Европейската комисия. В него са участвали 1385 деца на възраст между 6 и 12 години, 1081 родители и 1267 учители, като оценката на психичното състояние е направено чрез подробни анкети между всички страни.  
Резултатите показват тревожни тенденции.


Към момента на изследването 5% от децата вече са с проявена патология и необходимост от работа с професионалист. При повече от половината деца - общо 53% - експертите открили склонност към психично-здравни проблеми, която трябва да бъде адресирана навреме. Останалите около 41% от децата нямали отклонение.

"На практика всяко второ дете на възраст между 6 и 12 години е в риск от психично-здравно неблагополучие. И въпросът тук е как сме екипирани ние, възрастните, които в различните си роли и отговорности свързани с грижа за децата следва да посрещнем техните нужди. Това означава, на първо място, родителите да имат достъп до информация, до професионална помощ и подкрепа, до специалисти, с които могат спокойно да разговарят за притесненията, трудностите и тревогите си. Също така не е достатъчно да се постави диагнозата на детето, ако няма насреща компетентен специалист, който да разбира сложната природа на развитието на детето, играта между биологичните фактори и средата, значението на отношенията му с неговите най-важни възрастни и формирането на симптоми като част от начина, по който се справя психиката на детето", коментира Анет Маринова.


По думите й част от компетентността е и умението да се партнира на родителя, без да му се вменява вина, или пък самият специалист да се впуска в съперничество за любовта на детето. "Затова е необходимо сериозно обучение и подготовка за професионална работа с психично-здравните проблеми на децата", категорична е психоложката. 


Диагнози на психичните разстройства при децата могат да се поставят само от детско-юношески психиатър. Но това е проблем в България - официално има само около десетина такива специалисти и едва три специализирани клиники за оценка и изследване на децата в цялата страна - в София, Варна и Русе. Детски психиатри има и в Пловдив и Търговище. 
"Считам, че по-големият проблем е след поставяне на диагнозата, защото детето и неговото семейство няма къде да бъдат насочени. У нас липсват психично-здравни услуги за деца, които да включват психологична, психосоциална и психотерапевтична помощ. Затова родителите са принудени да търсят частни центрове или услуги на отделни специалисти и нерядко прекъсват терапията на детето поради невъзможност да плащат в дългосрочен план", коментира Маринова.

Като пример за изключение тя посочва центъра "Детски кът" в Русе, който функционира като социално-здравна услуга и предлага необходимата психосоциална работа с детето, както и подкрепа за семейството. "Като цяло у нас няма изградена система за детско психично здраве, нещо повече - детското психично здраве не е намерило място сред здравните грижи за децата, особено във формиращите години на детето и в периода на пребиваването му в училище. Това е най-сериозната бариера пред развитието и психичното здраве на нашите деца", допълва специалистът.
 
Въпреки бедните възможности за реакция и помощ от специалисти в България един от най-значителните проблеми остава стигматизирането. По думите на Маринова то само по себе си има скрито въздействие върху децата - предизвиква болезнен срам и пречи за получаването на грижа. "Стигмата изгражда стена между детето, което страда, и другите деца, като го изолира от общността. Много често в училище деца, които получават допълнителна подкрепа от специалисти, търпят отношение на съучениците си, учителите и другите родители като към проблемни или недостойни за общуване, приятелство или съпричастност. Често пъти се гледа на тях със снизхождение", посочва психологът.


Това обаче е нерешим проблем, докато културата ни по отношение на психичното здраве стои в зародиш.


По темата за психичните разстройства очаквайте интервю с психолога и психотерапевт Анет Маринова - един от авторите на проучването.

Коментари (33)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 2068 Неутрално

  Струва ми се вярно това проучване.Децата живеят между нас и се учат от нас.

 2. 2 Профил на Читател
  Читател
  Рейтинг: 1840 Неутрално

  Това е много висок и тревожен процент. Това означава, че тези деца като възрастни ще бъдат под същите рискове, ако не се действа превантивно.

 3. 3 Профил на newgenerations
  newgenerations
  Рейтинг: 627 Разстроено

  Най-лошото/ поне това, което аз съм забелязала/ е, че много от хората се срамуват, прикриват подобни проблеми или са склонни да отбягват хора, също и деца с такива. Странно ми е как за една настинка се тъпчат децата с антибиотици, а грижите за психичното здраве да са едва ли нещо супер новаторско, даже екзотично в по-малките населени места.

 4. 4 Профил на blaueaugen
  blaueaugen
  Рейтинг: 497 Неутрално

  Ако процентът на изтрещелите възрастни клони към 100, няма как децата да са пощадени. Липсват им положителни примери.

 5. 5 Профил на blaueaugen
  blaueaugen
  Рейтинг: 497 Неутрално

  [quote#3:"newgenerations"]Странно ми е как за една настинка се тъпчат децата с антибиотици, а грижите за психичното здраве да са едва ли нещо супер новаторско, даже екзотично в по-малките населени места. [/quote]
  Някои проблеми се възприемат като обществено неприемливи и срамни. Не е срамно да си затлъстял или да пушиш пред децата си, но е срамно да имаш проблеми с алкохола например, съответно проблемът не се признава и помощ не се търси.
  Така е и с емоционалните проблеми. Междувременно учените доказаха, че много от депресивните състояния се дължат на биохимични процеси, които не зависят от човека и в които няма нищо срамно.

 6. 6 Профил на rapidfire
  rapidfire
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  Само дето не каза от какви точно диагнози са застрашение хлапетата.
  Щото ако е измисленоето ADHD, ша ма прощават, ама много.
  Айде кажете за какво точно става дума, защото иначе се промъква едно неприятно усещане че пак ще стане дума за усвояване на едни пари.

  It is nice to be important, but it's more important to be nice!
 7. 7 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7363 Неутрално

  Що за психясала нация сме.

 8. 8 Профил на Emil Dimov
  Emil Dimov
  Рейтинг: 225 Неутрално

  [quote#4:"fatoumata"]Ако процентът на изтрещелите възрастни клони към 100, няма как децата да са пощадени. Липсват им положителни примери. [/quote]
  А някой деца в невръстна възраст са го усвоили като "оръжие" и като започнат да пищят на обществени места, за да подчинят придружаващите ги имаш чувството, че се намираш в детска психиатрия?!!!!

 9. 9 Профил на zenola
  zenola
  Рейтинг: 619 Неутрално

  От наблюденията, които вече 8 година има върху съучениците на дъщеря ми, стигам до извода, че основният проблем идва от начина, по който децата се възпитават.
  Обратно на масово насажданото мнение, на децата се обръща внимание и се отглеждат по начин, каращ ги да се чувстват като център на вселената, без чувство, че покрай тях има други също толкова важни хора, деца с усещане за това, че всичко е разрешено, няма забрани, няма задължения, само права, безгранични.
  Е, в училище като срещнат 30 центъра на вселената и се наложи да спазват определен ред...... сещате се какво се получава.

 10. 10 Профил на Гру
  Гру
  Рейтинг: 225 Неутрално

  Първата ми специалност е психология и впечатлението ми е, че психолозите с много малки изключения (аз съм едно от тях) трудно, много трудно разбират дисциплината теория на вероятностите и приложна статистика. Дизайнът на едно изследване и последващата обработка на резултатите за много психолози е истински кошмар. Добрите психолози развиват интуиция и това е тяхната най-силна страна.

  Be always at War with your vices, at peace with your neighbors, and let each New Year find you, a better person.
 11. 11 Профил на sjaakiie
  sjaakiie
  Рейтинг: 497 Неутрално

  Отделно децата могат да бъдат много жестоки. И възпитанието вкъщи е решаващо за отношението им към "по-различните" им връстници... нали, където психичните проблеми са реални, а не псевдодиагнози като [quote#6:"rapidfire"]ADHD[/quote]

  "I'm quite illiterate, but I read a lot."
 12. 12 Профил на Гру
  Гру
  Рейтинг: 225 Неутрално

  [quote#6:"rapidfire"]Само дето не каза от какви точно диагнози са застрашение хлапетата.
  Щото ако е измисленоето ADHD, ша ма прощават, ама много. [/quote]
  До коментар [#6] от "rapidfire":

  ADHD (Attention Deficit Hyperactivity Disorder) e класифициран като синдром както от ICD-10 (International Classification of Mental and Behavioural Disorders 10th revision), така и в DSM-V (The Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders published by the American Psychiatric Association -APA).
  Всъщност в тази област беше темата на дипломната ми работа и във всеки един момент съм готов да направя изчерпателна презентация, пред всякаква аудитория. По онова време имаше ICD-7 и DSM-3, но нещата не са се променили особено във времето с излизането на следващите редакции...

  Be always at War with your vices, at peace with your neighbors, and let each New Year find you, a better person.
 13. 13 Профил на Гру
  Гру
  Рейтинг: 225 Неутрално

  До коментар [#11] от "sjaakiie":
  [quote#11:"sjaakiie"]И възпитанието вкъщи е решаващо за отношението им към "по-различните" им връстници... нали, където психичните проблеми са реални, а не псевдодиагнози като ADHD[/quote]

  ADHD не е псевдодиагноза, той е съвсем реален проблем, който независимо, че изглежда странно се дължи на понижена мозъчна активност (arousal). Децата се опитват да компенсират този ниска активност на поведенческо ниво и това води до хиперактивноста, която наблюдаваме. Представете си, нещо като защитна реакция, която помага на детето да не заспи. В този случай стимулантите действат много добре. Такива деца се повлияват отлично от консумирането на Кока Кола

  Be always at War with your vices, at peace with your neighbors, and let each New Year find you, a better person.
 14. 14 Профил на sjaakiie
  sjaakiie
  Рейтинг: 497 Неутрално

  До коментар [#12] от "Радост":

  Колегата май имаше предвид факта, че откривателят на ADHD Леон Айзенберг преди да почине признава, че това е измислена болест.

  "I'm quite illiterate, but I read a lot."
 15. 15 Профил на Гру
  Гру
  Рейтинг: 225 Неутрално

  [quote#14:"sjaakiie"]Колегата май имаше предвид факта, че откривателят на ADHD Леон Айзенберг преди да почине признава, че това е измислена болест.[/quote]
  До коментар [#14] от "sjaakiie":

  Леон Айзенберг дава интервю за Der Spiegel през 2012, и след превод на английски с "Google Translation" някой изважда думите му от контекста. Ето защо, все още, не е добре да се ползва софтуерен превод.

  "...We found that the German-language version of Der Spiegel ran an article in 2012 that skeptically examined the large increase in diagnoses of mental disorders in recent years and quoted Dr. Eisenberg on that subject. A software-based translation of that article from German to English does describe Dr. Eisenberg as the "father of ADHD" and report that during his "last interview" he said something similar to "ADHD is a prime example of a fictitious disease." However, when one allows for the vagaries of translation from German to English and reads the statement in context, it's clear that Dr. Eisenberg wasn't asserting that ADHD isn't a real disorder, but rather that he thought the influence of genetic predispositions for ADHD (rather than social/environmental risk factors) were vastly overestimated: ..."

  Be always at War with your vices, at peace with your neighbors, and let each New Year find you, a better person.
 16. 16 Профил на Гру
  Гру
  Рейтинг: 225 Неутрално

  [quote#1001:"Angelina Genova"]Не искам да си хваля текста - информацията е значима. Хора, гледайте си психичното здраве![/quote]

  Статията е много хубава и трябва да има повече такива статии. Не бива да си говорим само за политика, защото в живота има много по-важни неща. Факта, че се получи дискусия показва, че статията е добра. Казвам го, защото чувствам известна неувереност в думите на Ангелина

  Be always at War with your vices, at peace with your neighbors, and let each New Year find you, a better person.
 17. 17 Профил на Гру
  Гру
  Рейтинг: 225 Неутрално

  Цитатът в коментар [#16] е от Facebook...

  Be always at War with your vices, at peace with your neighbors, and let each New Year find you, a better person.
 18. 18 Профил на rapidfire
  rapidfire
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  До коментар [#12] от "Радост":


  Гледай сега.
  Аз занм акво е ADHD, няма нужда да ми пробутваш някакви цитати.
  Въпросът е че като изчетох критериите да слагане на тази диагноза, 2/3 от децата могат да попаднат в нея.
  Не може всяко по-буйно дете да бъде пращано на психолог и тъпкано с амфетамини

  It is nice to be important, but it's more important to be nice!
 19. 19 Профил на rapidfire
  rapidfire
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  До коментар [#13] от "Радост":

  Стимуланти,

  Поздравления.
  Препоръвам ти да прочетеш друите изследвания, според които, а и според практиката, такова "абнормно" поведени се лекува просто с повече физичвска активност
  От сорта на спорта.
  И разни други такива.
  И аз мога да ти изнеса лекция, ако се налага.

  It is nice to be important, but it's more important to be nice!
 20. 20 Профил на Гру
  Гру
  Рейтинг: 225 Неутрално

  До коментар [#19] от "rapidfire":

  [quote#19:"rapidfire"]Препоръвам ти да прочетеш друите изследвания, според които, а и според практиката, такова "абнормно" поведени се лекува просто с повече физическа активност [/quote]
  Казах, че се повлиява добре от стимуланти и шеговито написах Кока Кола, което съвсем не означава, че на децата им се предписват стимуланти. Колкото до лечение, такова още не е открито. Хиперактивните деца се нуждаят от малко повече внимание при обучението, защото иначе е трудно да се привлече тяхното внимание. Всъщност такива деца са по-интелигентни, но по-трудно се поддават на обучение.
  Аз не претендирам да съм експерт в тази област, защото 13 години съм работил в областта на контрола и управлението на въздушното движение, сега се занимавам с програмиране, имам собствен бизнес, а понякога в свободното си време, заедно с дъщеря ми експериментираме в областта на модния дизайн
  Психологията е моята стара любов и благодаря на авторката, че съживи някои хубава спомени от студентските години

  Be always at War with your vices, at peace with your neighbors, and let each New Year find you, a better person.
 21. 21 Профил на blaueaugen
  blaueaugen
  Рейтинг: 497 Неутрално

  [quote#18:"rapidfire"]Не може всяко по-буйно дете да бъде пращано на психолог и тъпкано с амфетамини [/quote]
  Едно време не се разхождахме в час, а сега това е ежедневие. Всеки учител с дълъг стаж вижда разликата. Не се наемам обаче да твърдя какво точно им има на децата.

 22. 22 Профил на Гру
  Гру
  Рейтинг: 225 Неутрално

  До коментар [#21] от "fatoumata":

  [quote#18:"rapidfire"]Не може всяко по-буйно дете да бъде пращано на психолог и тъпкано с амфетамини[/quote]

  Психолог не е мръсна дума и не мога да си обясня, защо все още имаме подобни предубеждения. Може би защото вярваме, че знаем всичко. Аз понякога дори не ходя до домашния лекар, а сам си предписвам лечението...Може би това е някакъв нихилизъм характерен за времето в което живеем.

  Be always at War with your vices, at peace with your neighbors, and let each New Year find you, a better person.
 23. 23 Профил на owen
  owen
  Рейтинг: 551 Неутрално

  колко много чуждици в този материал, имах чувството, че чета превод. привнесен подход. сигурна съм, че има много вярно в твърдението, че психичните проблеми у децата са пренебрегвани - това важи и за възрастните у нас.
  но чак пък всяко второ дете... малце прекалено. много не ми се иска точно в това отношение да заприличваме на презокеанския брат, където най-нормални състояния или съсем дребни отклонения се медикализират. онзи ден разбрах например, че имат oppositional defiant disorder - която се лекува разбриа се - с терапия и лекарства. нямам какво да добавя

 24. 24 Профил на owen
  owen
  Рейтинг: 551 Неутрално

  До коментар [#13] от "Радост":

  аз съм напълно съгласна, че адд/адхд е съвсем реална диагноза. но проблемът за мен като неспецилаист е в свръхдиагностицирането и предписването на лекарства за проблеми, които са временни или често нормална реакция на деца, затворени в структура, коятоо противоречи на нормалноите изисквания на физичческото им развитие- най-вече училището, но и градината. оказва се, че много съвсем нямат нужда да спят на обяд от много ранна възраст, а по градините ги карат да лягат до 5 че и до 6 години. например.
  медикализирането на децата трябва да е крайна мярка и съм против нормализириането й.

 25. 25 Профил на Lady Zeppelin
  Lady Zeppelin
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  Струва ми се прекалено много половината деца да са застрашени от психични проблеми.
  "Последното официално национално проучване за психичното здраве на българските деца е правено през далечната 1985 г;"
  Интересува ме сравнението между резултатите на двете изследвания: сега повече деца ли са в рискова група и ако, да, какви са причините.

  Je suis Charlie. Fluctuat nec mergitur.
 26. 26 Профил на Гру
  Гру
  Рейтинг: 225 Неутрално

  [quote#23:"owen"]колко много чуждици в този материал, имах чувството, че чета превод. привнесен подход. сигурна съм, че има много вярно в твърдението, че психичните проблеми у децата са пренебрегвани - това важи и за възрастните у нас.
  но чак пък всяко второ дете... малце прекалено. [/quote]
  До коментар [#23] от "owen":

  Затова още в коментар [#25] казах, че математиката не е любим предмет на психолозите. В програмата на бакалавърската степен по психология, "Увод в теорията на вероятностите и приложната статистика" е задължителен общообразователен курс, но все пак това е област от висшата математика и действително не е лесна, но и не е нужно за психолозите да я владеят толкова добре.
  Всичко е толкова относително...В магистърската програма по информатика във СУ-то имахме задължителен курс по "Кинематика и динамика на роботи" а преподавателят, който беше математик, често възкликваше, че мозъците на информатиците са твърде мудни и заспали...  Be always at War with your vices, at peace with your neighbors, and let each New Year find you, a better person.
 27. 27 Профил на 'ΕΡΕΒΟΣ
  'ΕΡΕΒΟΣ
  Рейтинг: 2400 Неутрално

  Тревожно,но не е изненада.

  Не се родих Грък по собствено желание.Просто имах късмет ! За един Грък граница е само Хоризонта !
 28. 28 Профил на blaueaugen
  blaueaugen
  Рейтинг: 497 Весело

  [quote#23:"owen"]колко много чуждици в този материал, имах чувството, че чета превод[/quote]
  Радвам се, че "адресира" този проблем, и на мен ми направи впечатление.

 29. 29 Профил на rapidfire
  rapidfire
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  До коментар [#22] от "Радост":

  Ма разбира се че не е мръсна дума, обаче хайде да разделим сеното от плявата.
  Не може да се изкарва акъла на родителите, че детето им има проблеми с психиката, ако просто не може да издържи заковано на чина по десет часа на ден и да търпи всички простотии на родното училище.
  Нормално е децата да търчат, да крещят и да се бият.
  Просто откачам когато някоя даскалица с трагична физиономия заяви на някой родител, че може би детето трябва да посети психолог, защото бутнало някой стенвестник, защото не е могло на скорост да вземе завоя, или с някой друг от класа са си разменили по някой тупаник и са си изрисували очите.

  It is nice to be important, but it's more important to be nice!
 30. 30 Профил на rapidfire
  rapidfire
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  До коментар [#20] от "Радост":

  Мила моя, ако не си чела че в западната литература съвсем насериозно препоръчват на такива деца медикаменти от сорта на амфетамините, язък ти за дипломата, дето са ти я дали в тая област.
  Лечението на такива деца е много лесно, но противоречи на постулатите на съвременното обучение, а именно - седене и зубрене.
  Дядо ми, който беше детски лекар, много лесно оправи подобен проблем у братовчедка ми, която наистина имаше шило в отзад и за ужас на майка си - зубрач и пълен отличник, имаше изключително силно асоциативно мислене и не можеше да задържи нито вниманието си, нито да седи повече от 30 минути на едно място.
  Дядо ми просто я караше да разказва урока, докато прави нещо друго, което и беше приятно - да рисува, да стреля с лък или да си подхвърлят топка.
  Леля ми откачаше, но тя завърши с пълен отличен, завърши и си и висшето образование и в момента в който се отърси от всички комплекси, които ѝ беше набила в главата майка ѝ стана добър и търсен специалист.
  Просто трябва да приемем, че хората са различни и не може зорлем да вкарваме всички деца в един калъп. Амбициозните родители също трябва да го осъзнаят.
  Не можеш да вкараш кубче в кръгла дупка. Не и без да го почупиш.

  It is nice to be important, but it's more important to be nice!
 31. 31 Профил на Гру
  Гру
  Рейтинг: 225 Неутрално

  [quote#29:"rapidfire"]Ма разбира се че не е мръсна дума, обаче хайде да разделим сеното от плявата.
  Не може да се изкарва акъла на родителите, че детето им има проблеми с психиката, ако просто не може да издържи заковано на чина по десет часа на ден и да търпи всички простотии на родното училище. [/quote]
  До коментар [#29] от "rapidfire":

  Ето, че гледните ни точки по въпроса достигнаха до сходимост

  Be always at War with your vices, at peace with your neighbors, and let each New Year find you, a better person.
 32. 32 Профил на rapidfire
  rapidfire
  Рейтинг: 1366 Весело

  До коментар [#31] от "Радост":

  https://www.youtube.com/watch?v=Km_LUC9KUAw


  Анимацията май е точно за ADHD-то
  Можеш да проследиш всичките му анимации. Някои важат за България с всичка сила.

  It is nice to be important, but it's more important to be nice!
 33. 33 Профил на Dian Levski
  Dian Levski
  Рейтинг: 5 Любопитно

  Emiliya Siderova
  По интересно е с каква методика са установили тези резултати и дали тестовете които са използвали са стандартизирани(И кога) за България?

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK