
© Ирина Катеринска
Плънката може да бъде всякаква по желание, а ако планирате да нахраните с нея повече изгладнели деца и възрастни – удвоете дозата.
Пицата във всякаква форма и вид е особено популярна сред децата, а и сред повечето възрастни. Във вид на топчета, пълнени хлебчета или както я наричаме у дома - "на балончета", е много удобна за консумация, приготвя се бързо и лесно и изглежда симпатично.
Плънката може да бъде всякаква по желание, а ако планирате да нахраните с нея повече изгладнели деца и възрастни – удвоете дозата.
За направата й са нужни: за тестото – 500 г брашно, 250 мл вода, 1 с.л. суха мая, ½ ч.л. сол, 1 с.л. зехтин;
за плънката: доматено пюре, настърган кашкавал, колбас по избор; за поръсване – доматено пюре, настърган кашкавал, сух риган
Тестото се замесва като в купа се смесват брашното, маята и солта, разбърква се. В средата се прави кладенче и се сипват водата и зехтина, замесва се меко, еластично тесто. Покрива се с кърпа и се оставя да втаса за 1 час.
След като тестото е втасало, се разделя на 8 равни части. Форма за кекс с дупка се намазва със зехтин. Всяка парче тесто се разточва на кръг и в средата се слагат по малко доматено пюре, кашкавал и колбас. Завиват се на топка и се подреждат в кръг във формата. Отгоре всички топчета се намазват с доматено пюре и се поръсват с кашкавал и сух риган.
Балончетата се пекат на 180 градуса, докато придобият приятен златист цвят.