Цяла седмица забавления очакват децата и техните бащи

Цяла седмица забавления очакват децата и техните бащи

© Associated PressПосещение на музеи и ателиета, рисуване, музика, танци и дори приготвяне на медени курабийки. Това са само част от инициативите, които фондация "Лале" и партньори организират в София, Бяла Слатина, Варна, Добрич, Казанлък, Пазарджик, Стара Загора и Търговище в Седмица на бащата – от 9 до 15 ноември.


Поканени са всички хлапета и техните бащи, братя, дядовци, чичовци, вуйчовци!


Защото... независимо от културни, религиозни и социални различия, милиони хора в над 50 страни по света са обединени от желанието да отбележат важната роля, която бащата, дядото, вуйчото, чичото, баткото и всички значими мъже от семейния кръг на децата, играят за тяхното израстването и развитие.


Научно е доказано, че бащите (биологични, осиновители или с друга бащинска роля) помагат на децата си да имат по-добри приятелства, по-добри резултати в училище, по-висока самооценка, по-пълноценни взаимоотношения с възрастните и другите хора изобщо, по-малко проблеми с поведението, по-малък риск да употребяват наркотици и най-важното – да имат добро самочувствие.


Ето и програма на събитията на фондация "Лале" и партньори:
София


Музейко ще отбележи Седмицата с изложба на плакатите от кампанията "Да бъдеш баща", а децата, посетили музея, ще могат да нарисуват картичка за своя татко, дядо, чичо или друг близък до тях възрастен.


Музеят по палеонтология и исторична геология към геолого-географския факултет на Софийския университет "Св. Климент Охридски" кани всички  бащи и деца на 14 ноември от 13 до 14.30 ч. на специална лекция на Дочо Дочев и филм за еволюцията на земята и животните. Входът е свободен. Музеят се намира в подкуполното пространство на северното крило на Ректората.


Националният исторически музей обявява безплатен вход за деца през цялата седмица на бащата от 9 до 15 ноември, а придружителите им - бащи, дядовци, батковци и други ще влизат с входна такса само от един лев. Макети - точни копия на военни машини и техника, самолети, танкове, самолетоносачи и др. ще бъдат изложени в детския образователен център. На 9 ноември от 18 ч. ще бъде и официалното откриване на Лабораториите Евровизия със специален концерт на Веско Ешкенази. Всички деца и техните семейства са поканени.


Националният политехнически музей организира извънредна Семейна събота на тема "Работилница за наука: Как да си направим хвърчило" в музея на 14 ноември от 10.30 ч. и 11.30 ч. Под ръководството на водещия Васил Макаринов и с помощта на татковците (предимно) всяко дете ще си тръгне от музея с направено от него хвърчило. Ще се работи с 2 групи деца, затова е необходимо да заявите предварително желание за участие и предпочитан от начален час (10.30 ч. или 11.30 ч,) на e-mail [email protected]. Цената на семеен билет (включва 2 родители с до 2 деца) е 7 лв.


Столичният куклен театър се включва за пореден път в инициативата като обявява безплатен вход за деца, придружени от своите бащи, дядовци, чичовци...


Столичната библиотека организира празненство на 14 ноември  от 11 часа в Детския отдел на пл. "Славейков". Поканени са бащи, дядовци и вуйчовци с деца.


Фондация "ИзиАрт" съвместно с Институт "Сервантес", посолството на Испания, Националната художествена галерия, "Квадрат 500" ще отбележат Седмица на бащата на 14 ноември с детско ателие по рисуване, което е част от съпътстващата програма за изложбата на Пабло Пикасо в София. Поканени са всички деца в 10 ч., за да разгледат изложбата, а след това ще рисуват до 12 ч. във филиала на Националната галерия – "Квадрат 500". Входът е свободен, но е необходимо предварително записване на [email protected] тъй като местата са ограничени.


Сдружение "Деца и юноши" ще проведе социален репортаж "Интервю с шоколад" в  кварталите "Филиповци" и "Орландовци". Децата ще споделят свои хубави преживявания, които са имали напоследък с бащите си и са се почувствали специални. Социалният репортаж ще включва интервю, анкетиране и заснемане в семейната среда с почерпка чай и шоколад. А на всяко посетено семейство ще бъдат направени специални семейни снимки, които те ще получат като подарък в рамки. Най-добрите кадри с посланията на децата пък ще бъдат публикувани във фейсбук страницата и сайта на сдружението и ще бъдат подредени на изложба с работно заглавие "Детство без адрес".


"Асоциация 365" за втора поредна година включва Седмица на Бащата във "Фрий София Тур". Всички бащи и деца са поканени да се присъединят към специалната обиколка на 15 ноември от 14 часа с начална точка Съдебната палата. Обиколката е безплатна, но е необходимо предварително записване на [email protected]


Бяла Слатина


Клуб "Приятели на детето" към сдружение "Първи юни" организира фотоизложба на снимки от практиката "Заедно с татко" и конкурс за най-активен баща в селата Соколаре и Комарево.


Варна


Фондация "Карин дом" ще отбележи Седмица на бащата на 14 ноември с поредица от инициативи. В събота сутринта баща професионален бояджия, заедно с други татковци и деца ще правят щампи и ще боядисат стена в Карин дом. След това децата, задно със своите бащи ще приготвят нещо вкусно за обяд. Следобед ще има малки работилнички за ремонт на техника и за изработване на корабчета от коркови тапи и оризова хартия. По-късно един татко – таксиметров шофьор, ще покани децата да се качат в неговото такси и да натискат клаксона.


Добрич


Фондация "Ръка за помощ" е подготвила редица инициативи през седмицата в детска градина "Надежда": подреждане на изложба "Баща за пример", изработване на покана и гривна за празника на бащата, печене на сладки "Медено сърце за тате", празник "Баща за пример".


Казанлък


Сдружение "Бъдеще за децата" организира три инициативи: 1. Фейсбук акция "Смяна на ролите", за която трябва да се изпратят снимки, разкази или клипчета, в които "мама влиза в ролята на татко и татко как влиза в ролята на мама". Те трябва да се изпратят до 15 ноември, а победителите ще бъдат обявени и наградени на следващия ден.


2. Пътуваща изложба "Да бъдеш баща" ще бъде подредена в ОУ "Св. Климент Охридски" в град Крън, община Казанлък и в ОУ "Кирил и Методий" в с. Копринка, община Казанлък.


3. Акция на социалния работник в сдружение "Бъдеще за децата" Калоян Захариев и неговата дъщеря Даниела в парк "Розариум". Двамата ще раздават картички с визията "Да бъдеш баща".


Пазарджик


Комплексът за социални услуги за деца и семейства е подготвил следните мероприятия: 1. Бащи ще участват в група за бременни заедно със своите половинки. 2. Ще бъде изработен интерактивен постер/рамка с послание, в който да се снимат бащи и деца. 3. Ще бъде подредена изложба на каширани плакати за ролята на бащата в община Пазарджик. 4. Всички могат да пускат посланията си в кутията "Да бъдеш баща е..." 5. Пред комплекса ще бъде обособен кът за съвместна дейност между бащи и деца - ще си правят хартиени фигурки.


Стара Загора


Сдружение "Самаряни" организира детски празник на 14 ноември от 12.30 до 15 часа за деца и бащи в мол "Галерия". Ще има специални игри за деца и бащи и томбола. В работилничката пък всички ще могат да изработят картички "За татко" и рамки за снимки. Отделно сдружението ще отбележи Седмица на бащата и на 15 ноември от 14 до 16 часа с детски празник "Татко и аз" със специални игри за деца и бащи и изненади в Църква "Гедеон" в кв. "Лозенец".


Търговище


Клубът на нестопанските организации ще отбележи Седмицата на бащата на 11 ноември със специален празник в с. Вардун.

Ключови думи към статията:

Коментари (11)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 2568 Неутрално
 2. 2 Профил на дедо Андро
  дедо Андро
  Рейтинг: 623 Неутрално

  Браво бе!

  Пич Незнам Как Да Ти Обесна Че Несъжелявам За Недостика На Некой Уникални Изразни Сретства По Български.
 3. 3 Профил на еМа
  еМа
  Рейтинг: 581 Весело

  Интерена инициатива, дано през следващите години да се развие. Изуми ме натискането на клаксона на такси във Варна

  Няма лоша реклама!
 4. 4 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3817 Весело

  "...Музеят по палеонтология и исторична геология.."
  Мисля че имате грешка.
  Дали не е музей по палеонтология и истЕрична геология?

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 5. 5 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3817 Весело

  [quote#4:"Храбър"]Дали не е музей по палеонтология и истЕрична геология? [/quote]
  Все пак не е чак толкова лошо!
  Можеше да бъде и истЕрична геронтология!

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 6. 6 Профил на elling
  elling
  Рейтинг: 308 Неутрално

  Останах впечатлен от приготвянето на "медени курабойки". Или е някое ново тестено изделие или находчива игра на дума...

 7. 7 Профил на pixela
  pixela
  Рейтинг: 581 Неутрално

  Гот, ама от 11 и 14 часа как да стане като сме на разбота?! А на Евровизия, никв шанс..

  freedom is another word for nothing else to lose
 8. 8 Профил на jakodim
  jakodim
  Рейтинг: 237 Весело

  Да "курабойки" е най-оЧевадното, което може да се прави след работно и училищно време.

 9. 9 Профил на Гру
  Гру
  Рейтинг: 237 Неутрално

  Мислех, че съществува ден на бащата непосредствено след Рождество Христово на 26 декември в памет на Свети Йосиф, земния баща на Исус.
  Приятно изненадан съм, че вече има и седмица на бащата, но така неусетно май дискриминираме жените, защото не съм чувал за седмица на жената

  Be always at War with your vices, at peace with your neighbors, and let each New Year find you, a better person.
 10. 10 Профил на gun
  gun
  Рейтинг: 662 Неутрално

  От години се каня да заведа сина ми в Музея по палеонтология в Софийския университет, но той работи ... само в делнични дни, при това с нормално работно време. Сега отново прояната е в четвъртък по обяд. Странно работно време за един музей - синът ми порасна бе, специалисти от СУ!

  За свободата на словото - форумът да е без регистрация!
 11. 11 Профил на stef
  stef
  Рейтинг: 513 Любопитно

  До коментар [#10] от "gun":

  Чудесна инициатива, както коментират по-горе, но за безработни бащи...

  Stef
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK