Даниел Чонг, аниматор: Моите рисувани мечки показват на децата, че всеки изпада в неприятни ситуации

Даниел ЧонгТри рисувани мечки - Гризли, Панда и Белия (от вида му - бяла мечка - бел. ред.), предприемат изпълнено с най-непредвидими ситуации пътуване през света на хората. Опитват да се приобщят, да разберат технологиите, изпробват странните човешки начини да се пазарува, возят се на влак, дори опитват да станат интернет знаменитости. Това е "Ние, мечоците" - новата анимационна поредица на Cartoon Network, която излиза на екран в понеделник (16 ноември).


Сериите са дело на Даниел Чонг - известен с работата си за студията на Disney и Pixar. Чонг е участвал в създаването на анимациите Inside Out, Bolt, Cars 2, някои части на Toy Story и др. За "Детски Дневник"  Даниел Чонг разказа за "раждането" на трите мечки, за техните странности и живот сред хората.


Каква е историята в "Ние, мечоците"?


- Анимацията е за три мечки братя - гризли, панда и бяла мечка. Те са различни видове, но гледат на себе си като на братя. Живеят в много голям град – в метрополис. Историята, всъщност, е за това как трите мечки се опитват да се впишат в човешкото общество, да намерят своето място, но не успяват съвсем. Опитват да се справят с съвременния свят – обсебен от социалните мрежи, сблъскват се с всички технологии, с които ние живеем, с всички модерни течения. Това са все проблеми, които трябва да решават при съжителството си с хората. Някои например крещят щом ги видят, други са любопитни. От една страна обществото ги приема, но от друга – трябва и да ги разбере. Мечките просто се опитват да бъдат част от него.
Защо мечки?
- Една от причините може би е, че когато създавах историята (шоуто тръгна от комикс), живеех в окръг Бъркли, Калифорния - район с много мечки. Те бяха навсякъде. Свикнах с тях, те заинтригуваха ума ми и започнах да ги харесвам. Всъщност, един ден бях в библиотеката с моята приятелка и се опитвах да я накарам да се засмее. Просто нарисувах трите мечки заедно. Тя ги хареса. И така започна всичко.

Как Вашият уебкомикс прерасна в анимационния филм?

- На практика имаше голяма промяна. Комиксът беше доста семпъл, характерите не бяха много ясно обособени, по-скоро беше една груба скица на трите мечки. Когато започнах работата по превръщането му в анимационен филм, направих много промени. Трябваше да определя характерите на трите мечки, да установя ясно кои са те, какъв е светът, в който живеят, да ги накарам да блеснат в него. Така че времето и усилията бяха насочени към това.
Даниел Чонг, аниматор: Моите рисувани мечки показват на децата, че всеки изпада в неприятни ситуации

© Cartoon Network

Коя от трите мечки ви е любима и защо?

- Ох, много е трудно да кажа. Мисля, че и трите са свързани с мен по различен начин и всъщност крият в себе си различна част от моята личност, която се проявява в зависимост от ситуацията. Например, абсолютно разбирам гризлито. Защото в работата си аз трябва да водя шоуто - да съм човекът, който е сигурен, че всички са добре, че са щастливи, и нося отговорност за много неща. Така че напълно разбирам усилията на гризлито да се грижи за братята си. Когато обаче остана сам, в личния си живот, съм доста по-тих човек и всъщност имам много общо с пандата. Да не говорим, че и аз като пандата имам алергия към фъстъци, имам своите срамежливи моменти, малко съм непохватен... А когато съм със семейството си съм бялата мечка – аз съм най-малкият и често, когато сме с роднините, съм ексцентрикът, странникът в групата. Така че не мога просто да избера една мечка. И трите са част от мен.


Всъщност мисля, че всеки може да намери по нещо от себе си във всяка мечка. Те са много различни, много индивидуални, но мисля, че всеки от нас е преживявал подобни моменти, усещал е ситуациите така, както ги виждат и мечките. Всеки иска да се впише в света, да намери своето място.

Какво дава на децата "Ние, мечоците"?

- За мен това не е образователно шоу. Целта не е да учим децата, а те да се забавляват. Но мисля, че е ценен опит да наблюдават характерите на трите мечки. Всички деца имат моменти, в които се чувстват различни от останалите, странни, водят същите борби. Да видят как трите мечки се справят с неприятни ситуации, как продължават напред, независимо от всичко, всъщност е много полезно. Надявам това да е нещо, на което децата да могат да разчитат, да се идентифицират в подобна ситуация. И все пак целта е малките да се забавляват, ако извлекат допълнително поуки, ще бъде страхотно.
В България предстои премиерата на първия сезон на "Ние, мечоците". Планирате ли нови сезони с нови теми?

- Сега официално сме обявили втория сезон. Със сценаристите работим усилено по него. Това е гигантски труд. Мисля, че се справяме доста добре. Сериите се приеха много добре тук, разбирам, че има чудесни оценки и от чужбина. И предполагам, че ще продължим и със следващ сезон, защото отзивите са много добри.

Ключови думи към статията:

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK