Няма да бъдат намалявани часовете по физическо възпитание

Министърът на образованието Тодор Танев съобщи за корекцията в плановете

© Юлия Лазарова

Министърът на образованието Тодор Танев съобщи за корекцията в плановетеЧасовете по физическо възпитание в училищата няма да бъдат намалявани и ще се изучават със същия хорариум, както досега. Това обявиха министрите на образованието и спорта Тодор Танев и Красен Кралев на съвместна пресконференцията в Министерския съвет, съобщи БТА.


"Разпоредил съм се часовете по физическо не само да не бъдат намалявани, но след време да се увеличат, защото имаме затлъстяващи деца и ни е нужно по-здраво поколение", посочи Танев.


Министърът на младежта и спорта обясни, че няма никакво напрежение между него и министъра на образованието. "Последните дни имаше коментари относно редуцирането броя на часовете по физическо възпитание от 3-ти до 6-ти клас. Бях сигурен, че при една среща с министър Танев противоречията между двете министерства ще бъдат изгладени", заяви Кралев.
Тодор Танев обяви още, че не се предвижда и намаляване на часовете по основните предмети. Той е разпоредил наредбата да бъде коригирана преди нейното публикуване в петък. "На този етап заради припрения срок нямаме време да направим всичко, както сме искали", посочи Танева.


По думите му часовете по физическо възпитание в Европа са по-малко, отколкото в България. Министър Танев уточни, че това не го удовлетворява по много причини. "Имаме затлъстяващи деца и много проблеми. Това, което беше извоювано тази сутрин е връщането на положението", коментира той.


След като вчера министърът на образованието отрече твърденията, лансирани в медиите, че се намаляват наполовина часовете по език в езиковите гимназии, за философския цикъл, за история и другите общообразователни предмети, днес той обясни, че напротив - с увеличаване на седмиците за учене за целия курс на образование - от първи до 12-ти клас, ще бъдат увеличени часовете по български език и литература с 36 часа - от 1955 на 1991 часа.


Увеличението по чужд език в езиковите гимназии ще е с 44 часа, по втори чужд език - 278 часа, по математика - с 90 часа, по информатика увеличение няма, но има нов предмет - Компютърно моделиране - 66 часа, каза Танев.


Увеличението на часовете по история и цивилизация, както и география и икономика е с по 24 учебни часа, Философският цикъл няма увеличение и но и няма намаление, добави той.


Междувременно председателят на комисията по образование в парламента Милена Дамянова се дистанцира от изказванията на просветното министерство, че по-малкото часове по някои предмети в гимназиите са заради новия Закон за образованието.

Коментари (35)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на sashobal
  sashobal
  Рейтинг: 624 Неутрално

  Похвално!

  Никога повече комунисти и отрочетата им във властта!!!
 2. 2 Профил на qwertqwert
  qwertqwert
  Рейтинг: 880 Неутрално

  И се пита в задачата всички тези увеличения за сметка на какво са...

  След като мъж може да се жени за мъж, що пък двама братя да не се оженят?
 3. 3 Профил на galapagas
  galapagas
  Рейтинг: 759 Неутрално

  Този министър е пълен провал. Реформаторите да го изтеглят и да предложат някой читав. Даниел Вълчев е много по-адекватен от него.

 4. 4 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2195 Любопитно

  Доктрината за интелектуално и физическо осакатяване на нацията чрез училищАта постоянно си търси нови възможности !

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 5. 5 Профил на rumen_s
  rumen_s
  Рейтинг: 1331 Неутрално

  малоумници, нито знаят какво искат, нито как да го постигнат... а цялата "реформа" и нов закон са правени под натиска на лобита, никаква мисъл за децата или родителите...

 6. 6 Профил на jabababa
  jabababa
  Рейтинг: 213 Неутрално

  На пръв поглед е очевидно, че е тъпо да намаляваш часовете по физическо..

  От друга страна обаче, доколкото разбрах днес от сутришните блокове, става реч за гимназиалните класове, където младежите следва отдавна да се се насочили към по-стойностни физически занимания...

  За малките дори са малко..

  Друг е въпросът какво се прави в тези часове, каква е материалната база, има ли организация на спортни турнири и т.н. - все доста по-важни теми от хорариума...

 7. 7 Профил на ungeheuer
  ungeheuer
  Рейтинг: 472 Неутрално

  Някой родител/ученик може ли да ми каже, дали в часовете по физическо се случва нещо, което дори малко да помага на едно тяло да стане по-здраво и тренирано?

  Моите спомени са за: 20% не влизат в часа, 30-40% без екип, пратени да четат няква теория за физ. натоварвания, а реално пушещи цигари на входа, някакъв безумен мач организиран от останалите 10-тина ученици, учители питащи някои от неиграещите как да си сменят мелодията на телефона. Да не говорим за часовете през зимата, където просто във салона се играе нещо като волейбол с 10-12 играчи от всяка страна.

 8. 8 Профил на Gopeто
  Gopeто
  Рейтинг: 2472 Неутрално

  Всъщност ако единствената физическа активност на децата е в часовете по физическо в училище, проблемите със затлъстяването ще продължат.

  "За мен върхът е онова високо място, от което ясно съзирам следващата си цел" Боян Петров
 9. 9 Профил на b_d_s
  b_d_s
  Рейтинг: 675 Неутрално

  Оставаше и тази глупост да свършите при това обездвижване на децата. Дори това, че е имало такава идея е абсурдно.

 10. 10 Профил на the_fat
  the_fat
  Рейтинг: 436 Неутрално

  Винаги когато (по телевизията) съм слушал изказвания на проф.
  Танев съм правил аудио-визуална аналогия с проф.Вучков.Но бих казал че в последните 5-6 месеца господин Танев е вдигнал"много летвата" и в мисловният процес,така че за проф.Вучков би било трудно да подържа ниво ако не опресни някои концепции.Това
  съревнование между двамата уважавани професори неминуемо води до много нови и интересни визии.....

 11. 11 Профил на extraCACA
  extraCACA
  Рейтинг: 1352 Любопитно

  оф... как ми олекна, цяла нощ сън не ме хвана заради тва физическо... впрочем, министерството дали може да пусне информация колко от да речем, столичните училища осигуряват необходимите за преобличане помещения и колко минути според тях са необходими за придвижване до там и преобличане... дали пък случайно не са повечко от продължителността на междучасията?

 12. 12 Профил на Дедо Либен
  Дедо Либен
  Рейтинг: 1188 Весело

  Часовете по физическо възпитание и физкултура в училищата няма да бъдат намалявани и ще се ИЗУЧАВАТ със същия хорариум, както досега.

  Как днес ИЗУЧАВАТ физическото възпитание и физкултурата не знам, но ние навремето я ИЗУЧАВАХМЕ като ни хвърляха по една футболна и по една волейболна топка на момичетата!!!!

 13. 13 Профил на ozd05563707
  ozd05563707
  Рейтинг: 486 Гневно

  А това че се намаляват след 10ти клас природните науки, географията и физиката спират? Че езиците се намаляват? За да се учат "гражданско образование", философия и прочее идиотии? 4 реформаторските министри са по-големи дупки от всички гербери на куп. Не съм очаквал. Оня с отпечатъците до трето коляно, тоя шмиргел, МОто дето ни остави без МИГове, и "икономиката глупако"!!!! Моля ви, отървете ни от тях. Направихте лилито и дамянова да изглеждат като колоси на интелекта!!!!

 14. 14 Профил на gun
  gun
  Рейтинг: 514 Неутрално

  Идиот! Защо намаляваш традиционната лятна ваканция? Защо увеличаваш неколкодневните ваканции, та работещите родители да се чудят къде да дянат децата си? Как да те нарека, ако не така?

  За свободата на словото - форумът да е без регистрация!
 15. 15 Профил на extraCACA
  extraCACA
  Рейтинг: 1352 Весело

  [quote#12:"Дедо Либен"]Как днес ИЗУЧАВАТ физическото възпитание и физкултурата не знам, но ние навремето я ИЗУЧАВАХМЕ като ни хвърляха по една футболна и по една волейболна топка на момичетата!!!! [/quote]
  майтап ти се вижда, ма оня ден ми се съобщи че госпожата по физическо искала всички да носят тетрадки хахаха... щото наказвала с преписи от произволен учебник

 16. 16 Профил на zenola
  zenola
  Рейтинг: 602 Неутрално

  До коментар [#3] от "galapagas":

  Както изглежда Реформаторите трябва да си изтеглят всички министри. Та, кой от всичките не е провал?!

  За съжаление....

 17. 17 Профил на extraCACA
  extraCACA
  Рейтинг: 1352 Любопитно

  [quote#14:"gun"]работещите родители да се чудят къде да дянат децата си?[/quote]
  еми дайте ги за осиновяване като не щете да се грижите за тях бе... функцията на училищата не беше ли образованието, а не отглеждането на децата?

 18. 18 Профил на gun
  gun
  Рейтинг: 514 Неутрално

  До коментар [#17] от "extraCACA":

  Ти ако си "цаца" или "кака" с пораснали деца, не мислиш ли, че е трудно на работещ родител с един първокласник да си пуска 5-6 отпуски по 1-2 дена по време на сроковете заради тези безумни идеи? Няма ли шефът да го уволни? Или ти си си сам/а шеф в пенсионна възраст и не ти пука. А може би искаш да кажеш първолакът да си седи сам вкъщи и да чака телефонните измамници, маниакалните педофили и полицията, която ще го опази?

  За свободата на словото - форумът да е без регистрация!
 19. 19 Профил на extraCACA
  extraCACA
  Рейтинг: 1352 Любопитно

  До коментар [#18] от "gun":

  опасявам се че отговорността за децата ти си е твоя, независимо от това дали аз съм цаца или кака... тая с "децата на отряда" дето ги отглеждаше партията отдавна мина и замина... впрочем откъде-накъде очаквате министерство на образованието да се занимава със социални проблеми, щото изредените в коментара са именно такива?

 20. 20
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 21. 21 Профил на gun
  gun
  Рейтинг: 514 Неутрално

  До коментар [#19] от "extraCACA":

  Това не е "социален проблем", а проблем, създаван ми от министъра, щом не го разбираш, спирам да обяснявам. Ще ти дам за пример и Франция, където учениците не учат и в сряда - родителите са изключително затруднени от това, но това все пак е Франция и имат достатъчно средства за да си го решават сами. А там положението е такова заради лобито на учителите. Тук не знам кое е идиотското лоби, но ми се струва неправилно да има многобройни едно-дву-дневни ваканции, за сметка на лятната, която отколе е една и съща и всеки може да си направи планове, отпуски, резервации и пр. Отделно климатът - как учи един първокласник при 35 градуса през юни? Или сте виждал/а климатик в училище?

  За свободата на словото - форумът да е без регистрация!
 22. 22 Профил на boyko_1967
  boyko_1967
  Рейтинг: 213 Неутрално

  явно искат да развиваме сумото като национален спорт....

 23. 23 Профил на extraCACA
  extraCACA
  Рейтинг: 1352 Весело

  [quote#21:"gun"]проблем, създаван ми от министъра[/quote]
  ах, нима не ще да отглежда децата на отрудения матрял... и да сложи климатици в училища, които в масовия случай са общински все пак... лошо Седларов, много лошо ама тва е от моя акъл, хич да не ти пука

 24. 24
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 25. 25 Профил на extraCACA
  extraCACA
  Рейтинг: 1352 Весело

  [quote#21:"gun"]Това не е "социален проблем", [/quote]
  кое, това ли
  [quote#18:"gun"]Няма ли шефът да го уволни? [/quote]
  мда, прав си, не е... хич даже... и като спомена резервации, да не би пък просто да не ти се иска да си проваляш отпуската заради чаавето... пардон, заради министъра на... забележи, образованието

 26. 26 Профил на ironhorse
  ironhorse
  Рейтинг: 296 Неутрално

  До коментар [#3] от "galapagas":

  И да разтуряме седенката ли ?!
  Даниел Вълчев и той брате е от котилото на ДС !

  Бойко Борисов и ГЕРБ са еманацията на корупцията и мафията в държавата.
 27. 27
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 28. 28 Профил на ahasver
  ahasver
  Рейтинг: 1592 Неутрално

  Преди няколко години тук цъфна директора на елитното , най- , училище в Швейцария - Ле розие. Нашите ги попитаха какво изучават. А той отговори :" В нашето училище учениците имат възможност да практикуват 54 вида спорт ". Единственото училище което има лятна и зимна сгради заради спортовете. Там учат синовете на от милионер нагоре. И на нашата мадам Нейнски щерката опита , ама май я изгониха.

 29. 29 Профил на redguy
  redguy
  Рейтинг: 880 Неутрално

  По начало самото "физическо възпитание" е много куцо в нашата система. Не знам другаде как е де, но от "наше време" (80-те, 90-те) си беше тъпо: примерно караш първи час математика, втори - физика, трети - физическо, после имаш още два -три часа други предмети. При физическото се преобличаш, потиш се, мърсиш се и т.н..., а имаш да изкараш още половин учебен ден.

 30. 30 Профил на galapagas
  galapagas
  Рейтинг: 759 Неутрално

  До коментар [#29] от "redguy":

  Физическото трябва да е следобед, ако сутрин се учи. Децата учат, после обядват, после играят, и то всеки ден.

 31. 31 Профил на Yotce
  Yotce
  Рейтинг: 1166 Неутрално

  [quote#18:"gun"] не мислиш ли, че е трудно на работещ родител с един първокласник да си пуска 5-6 отпуски по 1-2 дена по време на сроковете заради тези безумни идеи? Няма ли шефът да го уволни? [/quote]
  Не мислиш ли, че училището на първо място трябва да се стреми да даде добро образование на тези деца? Това, че шефа ти иска да работиш от осем до осем седем дни в седмицата е проблем на трудово-правните отношения, а не образователен проблем.

 32. 32 Профил на mara71
  mara71
  Рейтинг: 852 Неутрално

  До коментар [#29] от "redguy":

  +++++++

 33. 33 Профил на macholibre
  macholibre
  Рейтинг: 213 Неутрално

  Дори да се увеличат няма да има никакъв ефект. Друга е стратегията, която да накара децата да спортуват и да се раздвижват. Училище завърших преди 5 години и тогава половината ученици изобщо не стъпваха на час по физкултура, защото си вадеха бележки, които да ги освобождават. Съмнявам се днес да е по-различно. Цялостната ни образователна система е сбъркана и докато не се появи някой с твърда ръка децата ще затлъстяват още.

 34. 34 Профил на exb20476470
  exb20476470
  Рейтинг: 213 Неутрално

  До коментар [#3] от "galapagas":
  Даниел Вълчев загроби образователната система, закри хиляди училища, въведе делегираните бюджети и е кукловодът, който дърпа конците на министерския екип - вечните Кастрева и експертите. Не дай, боже, да го върнат на бял кон.

 35. 35 Профил на evolutionary
  evolutionary
  Рейтинг: 213 Неутрално
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK