С децата в почивните дни (14 и 15 ноември)

С децата в почивните дни (14 и 15 ноември)

© Associated Press"С децата в почивните дни" е рубрика на "Детски Дневник" за хората, които предпочитат в края на седмицата да изгонят от мислите си служебните проблеми и да се насладят на удоволствието да се забавляват с децата си.


Ако имате информация за интересно предстоящо събитие и искате да я споделите с други родители, пишете ни на [email protected].


СЪБОТА:
- София - По повод Седмицата на бащата Столичната библиотека организира празненство от 11 часа в Детския отдел на пл. "Славейков". Поканени са бащи, дядовци и вуйчовци с деца.


- София - "Музейко" ще отбележи Седмицата на бащата с изложба на плакатите от кампанията "Да бъдеш баща", а децата, посетили музея, ще могат да нарисуват картичка за своя татко, дядо, чичо или друг близък до тях възрастен.


С децата в почивните дни (14 и 15 ноември)

© Ателие Zелена


- София - Галерия "Ателие Zелена" кани малки и големи хлапета на творческа работилница за рисувано стъкло, която ще се проведе от 11.30 до 17.30 часа. Необходимо е да се запишете предварително на телефон 0897 936 933 или на [email protected].


- София - по повод Седмицата на бащата Музеят по палеонтология и исторична геология към геолого-географския факултет на Софийския университет "Св. Климент Охридски" кани всички  бащи и деца на 14 ноември от 13 до 14.30 ч. на специална лекция на Дочо Дочев и филм за еволюцията на земята и животните. Входът е свободен. Музеят се намира в подкуполното пространство на северното крило на Ректората.


- София - Националният исторически музей обявява безплатен вход за деца по повод Седмицата на бащата, а придружителите им - бащи, дядовци, батковци и други ще влизат с входна такса само от един лев. Макети - точни копия на военни машини и техника, самолети, танкове, самолетоносачи и др. ще бъдат изложени в детския образователен център.


- София - Националният политехнически музей организира по повод Седмицата на бащата извънредна Семейна събота на тема "Работилница за наука: Как да си направим хвърчило" от 10.30 ч. и 11.30 ч. Под ръководството на водещия Васил Макаринов и с помощта на татковците (предимно) всяко дете ще си тръгне от музея с направено от него хвърчило. Ще се работи с 2 групи деца, затова е необходимо да заявите предварително желание за участие и предпочитан от начален час (10.30 ч. или 11.30 ч,) на e-mail [email protected]. Цената на семеен билет (включва 2 родители с до 2 деца) е 7 лв.


"Жабокът принц"

© Столичен куклен театър

"Жабокът принц"


- София - Столичният куклен театър се включва в инициативата Седмицата на бащата като обявява безплатен вход за деца, а за техните бащи, дядовци, чичовци билетът ще е 5 или 6 лева. Промоцията е валидна и за двата салона на театъра – на ул. "Гурко" 14 и бул. "Янко Сакъзов" 19. От 10.30 часа и 12 часа в салон "Гурко" те ще могат да гледат спектакъла "Жабокът принц", от 16.30 часа в салон "Гурко" ги очаква "Вампирова булка", а от 10.30 часа и 12 часа в салон "Я. Сакъзов" - "Аладин".


- София - Фондация "ИзиАрт" съвместно с Институт "Сервантес", посолството на ИспанияНационалната художествена галерия, "Квадрат 500" ще отбележат Седмица на бащата с детско ателие по рисуване, което е част от съпътстващата програма за изложбата на Пабло Пикасо в София. Поканени са всички деца в 10 ч., за да разгледат изложбата, а след това ще рисуват до 12 ч. във филиала на Националната галерия – "Квадрат 500". Входът е свободен, но е необходимо предварително записване на [email protected] тъй като местата са ограничени.


- София - Кои уникални животни живеят в австралийските джунгли? Кои са най-редките бозайници? Кое от тях има най- лошия нрав и защо? По какви белези изследователите откриват животните? От "Био игри" знаят, че мачуганите са любопитни да посетят ателието "Изследователи в Австралия". Заниманието в природонаучния музей ще запознае децата с живота на този континент, а всяко дете ще изработи любимото си животно от разнообразни материали. Занятията са от 11 до 12.30 часа за деца между 5-7 годишна възраст. Необходимо е записване на: 0889/ 996724 или [email protected].


С децата в почивните дни (14 и 15 ноември)

© Тухландия


- София - На ул. "6 Септември" 7А, ет. 1 (над партер) от 10.30 до 12 часа, от 12.30 до 14 часа и от 15 до 16.30 часа всеки малък мечтател може да построи каквото пожелае с помощта на LEGO и насоките на майстор строители. Заниманията в Тухландия са комбинация от обучителни модули, конкурси, състезания и забавления, в които всеки е откривател, архитект, биолог, изследовател… Образователният елемент и новите практически похвати, които се показват в LEGO курсовете, развиват детското въображение и разпалват мечтите. Какво ще научат малките откриватели този уикенд в LEGO училището? За да разберете, запазете място на тел. 0883 383 777.


- София - Хлапетата от 2 до 7 години и техните родители са добре дошли в ресторант La Terrazza от 11 часа на страхотни забавления с любими герои. Кукленото представление "Давай, Диего, давай!" разказва как братовчедът на Дора изследователката не е виждал своя приятел ягуарчето много отдавна и това го натъжава. Заедно с всички децата ще се впуснат в приключение да намерят и спасят от опасност ягуарчето. Ще минат през всички препятствия – мост над реката, ще преплуват езеро… а в края на представлението всеки малчуган ще може да се снима с куклите Дора и Диего. Подаръци ще има за всички. Кувертт е 5 лева, като включва и консумация. 


- София - В рамките на "Балканския фестивал на усмивките" под ръководството на български карикатуристи и с помощта на младите художници от творческата група "Арт лаборатория" от 14 до 18 ч. във Vivacom Art Hall на ул. "Гурко" 4 ще бъдат организирани творчески ателиета за артистичен шарж и карикатура. 


С децата в почивните дни (14 и 15 ноември)

© Робо Лига България


- София - от 9.30 часа в Интер Експо Център, за трета поредна година ще се състои националното състезание с роботи "Робо Лига България". На събитието ще премерят сили роботи и отбори от цяла България, а входът за участници и посетители е свободен.


Освен на състезания, гостите ще присъстват на демонстрации на иновативни роботи, работилници и презентации на тема "Роботика". Ще се разиграе и "Роболиада" - томбола с въпроси и награди. Победилите отбори от състезанията ще получат много награди. 


- София - "Фортисимо Фамилия" и Софийска филхармония ще превърнат зала "България" от 11 и 12.30 часа във вълшебно място за децата и техните родители с "Приказки за обой" - една чудна музикална история, между нотите на която бродят смърфове, палави балерини и надарени с необикновен талант музиканти. 


В център на вниманието ще бъдат обоят, заедно с Ясен Енчев. Децата ще се запознаят с произведения, в които главният герой е обоят, композирани от Хенри Пърсел, П.И. Чайковски, Енио Мориконе, Римски-Корсаков, Йохан Себастиан Бах и други. 


Артистичната част е поверена на водещата Богдана Трифонова и балерината Ангелина Гаврилова, а Павел Златаров ще дирижира оркестъра на Софийска Филхармония. Сценарист на цветната приказка е Александър Чобанов. 


Цената на билета е 7 лв. Билети могат да се закупят на касата на зала "България" на ул. "Аксаков"1, а резервации - на тел. 02/987 76 56 или онлайн на www.SofiaPhilcharmonie.bg.


- София - За съзвездията, за това как са се образували черните дупки, за различни роботизирани мисии до планетите от Слънчевата система и много други научни факти ще научат чрез игра и рисуване хлапетата в "Астро ателие за деца". Занятията са от 11 часа за деца от 5 до 8-годишна възраст и от 12.30 часа за деца от 9 до 12-годишна възраст. Цената на едно посещение е 10 лв., като за две деца от семейство ще се ползва отстъпка. За повече информация и записване: тел. 0897724792.


"Студеното сърце"

© ДКТ Пловдив

"Студеното сърце"


- Пловдив - държавният куклен театър представя спектакъла "Студеното сърце". Деца над 4-годишна възраст са добре дошли от 10.30 и 11.45 ч., за да научат една приказна история за различните страни на щастието.


Но какво всъщност е щастието? Кога човек е щастлив? Дали, когато е богат или когато има обичта на близките? Може ли човек да се промени? Може ли човек да тръгне в правилната посока, след като дълго се е лутал по грешни пътища? А знае ли някой, кой точно е правилният път? Казват, че чудесата се случват само в приказките. Но дали е така? Нали те се случват в сърцата на всеки от нас? Толкова много въпроси, а отговорите - те се крият в представлението...


- Варна - Фондация "Карин дом" ще отбележи Седмица на бащата с поредица от инициативи. В събота сутринта баща професионален бояджия, заедно с други татковци и деца ще правят щампи и ще боядисат стена в Карин дом. След това децата, задно със своите бащи ще приготвят нещо вкусно за обяд. Следобед ще има малки работилнички за ремонт на техника и за изработване на корабчета от коркови тапи и оризова хартия. По-късно един татко – таксиметров шофьор, ще покани децата да се качат в неговото такси и да натискат клаксона.


- Стара Загора - Сдружение "Самаряни" организира детски празник от 12.30 до 15 часа за деца и бащи в мол "Галерия". Ще има специални игри и томбола. В работилничката пък всички ще могат да изработят картички "За татко" и рамки за снимки. 


- Кюстендил - в регионалния исторически музей децата, а и любопитните възрастни ще се запознаят с един от старите български занаяти – опинчарството. В работилницата "Изработка на цървули" по спомени на участници в Сръбско-българската война, работилницата за деца се фокусира върху изработка на част от облеклото на обикновения човек, участвал в тях, обясни Мирослава Таскова от музея.


НЕДЕЛЯ:


- София - Кои уникални животни живеят в австралийските джунгли? Кои са най-редките бозайници? Кое от тях има най- лошия нрав и защо? По какви белези изследователите откриват животните? От "Био игри" знаят, че мачуганите са любопитни да посетят ателието "Изследователи в Австралия". Заниманието в природонаучния музей ще запознае децата с живота на този континент, а всяко дете ще изработи любимото си животно от разнообразни материали. Занятията са от 11 до 12.30 часа за деца между 5-7 годишна възраст и от 13 до 14.30 часа за деца между 8 и 10 години. Необходимо е записване на: 0889/ 996724 или [email protected].


- София - "Музейко" ще отбележи Седмицата на бащата с изложба на плакатите от кампанията "Да бъдеш баща", а децата, посетили музея, ще могат да нарисуват картичка за своя татко, дядо, чичо или друг близък до тях възрастен.


- София - Националният исторически музей обявява безплатен вход за деца по повод Седмицата на бащата, а придружителите им - бащи, дядовци, батковци и други ще влизат с входна такса само от един лев. Макети - точни копия на военни машини и техника, самолети, танкове, самолетоносачи и др. ще бъдат изложени в детския образователен център.


"Снежната кралица"

© Столичен куклен театър

"Снежната кралица"


- София - Столичният куклен театър се включва в инициативата Седмицата на бащата като обявява безплатен вход за деца, а за техните бащи, дядовци, чичовци билетът ще е 5 или 6 лева. Промоцията е валидна и за двата салона на театъра – на ул. "Гурко" 14 и бул. "Янко Сакъзов" 19. От 10.30 и 12 часа в салон "Гурко" те могат да се насладят на спектакъла "Снежната кралица", а от 10.30 и 12 часа в салон "Я. Сакъзов" - "Трите прасенца".


- София - "Асоциация 365" за втора поредна година включва Седмица на Бащата във "Фрий София Тур". Всички бащи и деца са поканени на специалната обиколка от 14 часа с начална точка Съдебната палата. Обиколката е безплатна, но е необходимо предварително записване на [email protected]


- София - "Фортисимо Фамилия" и Софийска филхармония ще превърнат зала "България" от 11 часа във вълшебно място за децата и техните родители с "Приказки за обой" - една чудна музикална история, между нотите на която бродят смърфове, палави балерини и надарени с необикновен талант музиканти. 


В център на вниманието ще бъдат обоят, заедно с Ясен Енчев. Децата ще се запознаят с произведения, в които главният герой е обоят, композирани от Хенри Пърсел, П.И. Чайковски, Енио Мориконе, Римски-Корсаков, Йохан Себастиан Бах и други. 


Артистичната част е поверена на водещата Богдана Трифонова и балерината Ангелина Гаврилова, а Павел Златаров ще дирижира оркестъра на Софийска Филхармония. Сценарист на цветната приказка е Александър Чобанов. 


Цената на билета е 7 лв. Билети могат да се закупят на касата на зала "България" на ул. "Аксаков"1, а резервации - на тел. 02/987 76 56 или онлайн на www.SofiaPhilcharmonie.bg.


С децата в почивните дни (14 и 15 ноември)

© Астро ателие


- София - За съзвездията, за това как са се образували черните дупки, за различни роботизирани мисии до планетите от Слънчевата система и много други научни факти ще научат чрез игра и рисуване хлапетата в "Астро ателие за деца". Занятията са от 11 часа за деца от 5 до 8-годишна възраст и от 12.30 часа за деца от 9 до 12-годишна възраст. Цената на едно посещение е 10 лв., като за две деца от семейство ще се ползва отстъпка. За повече информация и записване: тел. 0897724792.


– София - Детска вокално-театрална формация "Таласъмче" представя мюзикъла "Трите феи и спящата красавица" от 19 ч. в Младежки театър "Николай Бинев". 


- София - Всички деца от 3 до 7 години и техните родители са поканени в ресторант Corso от 10.30 часа на приключения с Дора изследователката. В кукленото представление "Дора обикаля света" всички заедно ще попътуват и ще разгледат най-известните забележителности. Но дали Лисанко-хитранко няма пак да се намеси и създаде проблеми? Дора и всички заедно ще преминат през загадките и препятствията.


В края на представлението всеки малчуган ще има възможност да се снима с куклите Дора, Ботичко и Лисанко, а за всички ще има подаръци. Кувертът е 5 лева (с консумация).


С децата в почивните дни (14 и 15 ноември)

© Тухландия


- София - На ул. "6 Септември" 7А, ет. 1 (над партер) от 10.30 до 12 часа, от 12.30 до 14 часа, от 14.30 до 16 часа и от 16.30 до 18 часа всеки малък мечтател може да построи каквото пожелае с помощта на LEGO и насоките на майстор строители. Заниманията в Тухландия са комбинация от обучителни модули, конкурси, състезания и забавления, в които всеки е откривател, архитект, биолог, изследовател… Образователният елемент и новите практически похвати, които се показват в LEGO курсовете, развиват детското въображение и разпалват мечтите. Какво ще научат малките откриватели този уикенд в LEGO училището? За да разберете, запазете място на тел. 0883 383 777.


- София - В рамките на "Балканския фестивал на усмивките" под ръководството на български карикатуристи и с помощта на младите художници от творческата група "Арт лаборатория" от 14 до 18 ч. във Vivacom Art Hall на ул. "Гурко" 4 ще бъдат организирани творчески ателиета за артистичен шарж и карикатура. 


- Пловдив - Някои приказки са винаги живи и "Спящата красавица" е една от тях. Заповядайте от 10.30 и 11.45 ч. в Държавният куклен театър, за да станете част от приказния свят.


- Стара Загора - Сдружение "Самаряни" организира по повод Седмицата на бащата от 14 до 16 часа детски празник "Татко и аз" със специални игри за деца и бащи и изненади в църква "Гедеон" в кв. "Лозенец".


- Кюстендил - в регионалния исторически музей децата, а и любопитните възрастни ще се запознаят с един от старите български занаяти – опинчарството. В работилницата "Изработка на цървули" по спомени на участници в Сръбско-българската война, работилницата за деца се фокусира върху изработка на част от облеклото на обикновения човек, участвал в тях, обясни Мирослава Таскова от музея.

Ключови думи към статията:

Коментари (4)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Gabaro
  Gabaro
  Рейтинг: 395 Неутрално

  Последната битка на Краля във Варна: https://www.facebook.com/events/525883920909727/

  Терапията е скъпа, да пукаш опаковъчно фолио е евтино!
 2. 2 Профил на Видка Атанасова
  Видка Атанасова
  Рейтинг: 838 Неутрално

  До коментар [#1] от "Gabaro": Благодарим за информацията, но за да стигне до повече хора, моля, пишете предварително на [email protected], за да съумеем да я включим в рубриката "С децата в почивните дни", която излиза всеки петък около обяд. Поздрави!

  Видка Атанасова
 3. 3 Профил на nobody_other
  nobody_other
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Както обикновено, за София: музей, изложби и др. интерестни забавления, развиващи познанието и интелекта. За останалата част на страната: скука в повечето случаи, но за Варна този път надминахте себе си: да натискат клаксона на такси! Много възпитателно няма що, а освен това е забранено използване на клаксон освен за предотвратяване на ПТП.
  Софиянци, дано да сте свикнали със посредствеността (да не казвам "селянията"), която генерирахте и продължавате да генерирате в страната, защото тя идва при вас.

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 4. 4 Профил на arte
  arte
  Рейтинг: 426 Неутрално

  До коментар [#3] от "nobody_other":

  Е със сигурност във Варна (а и в останалите български градове) има доста по-интересни неща (примерно цитираната във форума възстановка), а и инициативата на Карин дом не е лоша, но за съжаление манталитетът в България е "софия-центричен" и от Дневник не правят изключение.

  До коментар [#2] от "Видка Атанасова":
  Извинете, но защо читателите ви трябва да ви вършат работата, или Спас Спасов може само за ремонтите да се заяжда?

  Костов е виновен. И циганите. И колоездачите...
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK