Плачещата Айфелова кула помага на децата да разберат случилото се в Париж

Плачещата Айфелова кула помага на децата да разберат случилото се в Париж

© Yiannis Kourtoglou, ReutersФренските учители използват комикс на плачещата Айфелова кула, за да помогнат на малките деца да разберат какво се случи по време на атаките миналия петък в Париж, при които загинаха най-малко 129 души, съобщава "Ройтерс".


Рисунката на опечалената Айфелова кула, която държи за ръце малки деца и гледа втренчено локва кръв се появи в специално онлайн издание на френското списание за деца "Астрапи", което обяснява на най-малките как "изпълнени с омраза мъже" са извършили атентатите.


"Това, което знаем е, че те са терористи, хора, които използват насилие и терор, за да наложат своите идеи", се казва в текста на онлайн дипляната, насочена към най-малките деца. "Първото нещо, което чувстваме, е страх. И за да не остане този страх вътре в нас, трябва да говорим за това", продължава текста. В него са включени и коментари от деца.
Дипляната на френското детско списание Astrapi, написана от журналиста Гвенаел Буле и илюстрирана от карикатуриста Фредерик Бенаглиа, може свободно да бъде свалена от изданието Bayard Jeunesse.

© Astrapi, Reuters

Дипляната на френското детско списание Astrapi, написана от журналиста Гвенаел Буле и илюстрирана от карикатуриста Фредерик Бенаглиа, може свободно да бъде свалена от изданието Bayard Jeunesse.


"Могат ли терористите да влизат вкъщи?", пита 7-годишният Антоан. "Вярно ли е, че Франция е във война?", се интересува Жюли, на 8 години. 


Министерството на образованието публикува в социалната мрежа "Туитър" рисунката, изобразяваща най-известния френски паметник и включи онлайн изданието в материалите, раздадени на учителите, които да говорят с децата за събитията от 13 ноември.


В същото време френското издание Mon Quotidien, насочено към по-големи деца (между 10 и 14-годишна възраст), публикува карта на Близкия Изток, която показва кои части на Сирия и Ирак са окупирани от "Ислямска държава".


Франция не включва вероучение в държавното образование - политика, която среща критики в някои райони: че развива недоверие и страх от мюсюлманската общност в най-голямата в Европа страна.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (19)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на М.Георгиева
  М.Георгиева
  Рейтинг: 441 Неутрално

  "Франция не включва вероучение в държавното образование".

  "Френските учители използват комикс на плачещата Айфелова кула, за да помогнат на малките деца да разберат какво се случи по време на атаките миналия петък в Париж".

  "Това, което знаем е, че те са терористи, хора, които използват насилие и терор, за да наложат своите идеи"

 2. 2 Профил на batzdravo
  batzdravo
  Рейтинг: 2312 Неутрално

  Цитат:"Франция не включва вероучение в държавното образование - политика, която среща критики в някои райони: че развива недоверие и страх от мюсюлманската общност в най-голямата в Европа страна."

  Е, и още ли има съмнения, относно правотата на французите, да се опасяват от мюсюлманските "войни на аллаха"!

 3. 3 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 3384 Неутрално

  Кулата за съжаление ми напомня както е провиснала за един мъжки проблем, а тази кафява купчинка в краката и за нещо друго, но нейсе. Да се надяваме,чè децата ще разберат посланието по правилния начин.

  [email protected]
 4. 4 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 3482 Неутрално

  "Първото нещо, което чувстваме, е страх. И за да не остане този страх вътре в нас, трябва да говорим за това".Няма как да си нормален човек и да не чувстваш страх,важното е да не ни завладее паниката.

 5. 5 Профил на М.Георгиева
  М.Георгиева
  Рейтинг: 441 Неутрално

  До коментар [#3] от "karabastun":

  Един истински митрополит би обяснил ситуацията с концерти на Мадона или с избора на Иван Тотев за кмет на Пловдив.
  Сещам се и за друго. Французите "биват наказани" поради това, че не вярват в истинското божество, а някой от тях дори почитат ментета.
  Децата във Франция ще разберат, бъди сигурен, ами какво ще правим с българските.

 6. 6 Профил на Orchid
  Orchid
  Рейтинг: 936 Неутрално

  Макар и по-далеч от събитията, моите деца бяха също шокирани от случилото се. Разбира се, не са гледали кадри по тв, но фейсбук е достатъчно информативен.
  Децата не осъзнават ужаса, който хората са изпитали, но явно усещат достатъчно, за да се страхуват.
  У дома говорим за терора по света от петък насам....


  [quote#0:"статията"]Франция не включва вероучение в държавното образование - политика, която среща критики в някои райони: че развива недоверие и страх от мюсюлманската общност в най-голямата в Европа страна.[/quote]
  Как да имаш доверие в мюсюлманската общност, когато от техните редици излизат такива чудовища?
  Или религията е извратена, или прочитът й. Ако е второто-добре е да има изучаване и опознаване на религиите, защото само когато си информиран може да разбереш ценностите (или липсата на такива) в обществата.

 7. 7 Профил на М.Георгиева
  М.Георгиева
  Рейтинг: 441 Неутрално

  До коментар [#6] от "Orchid":

  Всички религии са извратени. Будизмът е едиствената, донякъде миролюбива.
  Що се отнася до подходът, използван за разясняване на случая сред децата, той е избран поради това, че по-голямата част от подрастващите нямат представа какво е религия. Както стана въпрос - държавна политика на Франция.

 8. 8 Профил на Valeria
  Valeria
  Рейтинг: 810 Неутрално

  Илюстрацията е взета като от реклама за санитарни пликчета за домашни любимци

  https://goo.gl/8NG90J
 9. 9 Профил на rurade
  rurade
  Рейтинг: 225 Неутрално

  Родителите на тези деца ще им обяснят най-добре какво се е случило и какво става във страната им и по света!

 10. 10 Профил на aw
  aw
  Рейтинг: 442 Неутрално

  "Първото нещо, което чувстваме, е страх. И за да не остане този страх вътре в нас, трябва да говорим за това"!
  Именно това за мен е начинът - да се говори, да се дават аргументи, за да се осмисли безумието на случилото се, за да не може да остане голият безименен страх, за да не се стига до елементарни и грешни асоциации, до и страх от различните около нас, които нямат вина за случилото се. Изумително е, че дори към най-малките във Франция се подхожда по този начин.
  Но като сравнявам с нашата си действителност, каква разлика! Тук за съжаление суеверията и първобитните асоциации са на власт, не сред децата, а сред възрастните..

 11. 11 Профил на murttle
  murttle
  Рейтинг: 971 Неутрално

  Франция твърдо следва политиката на светската държава и забраната на религиозно облекло и демонстрации на религиозна принадлежност в училищата и на публични места. Мисля, че цяла Европа и САЩ трябва да последват този пример.
  Колкото до комикса, впечатляващо е, че изданието се е погрижило да помогне на учители и родители да обяснят на децата тази трагедия.

 12. 12 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 2925 Неутрално

  Най-важно е децата да не свикват с това.Да не го смятат за нормално.

 13. 13 Профил на Сатана Ликующий
  Сатана Ликующий
  Рейтинг: 1253 Неутрално

  Жалко че в София през 1925 няма нищо подобно на Айфелова кула! Как ли са разбрали тогавашните деца защо комунистите са избили десетки деца и майките им при атентата в църквата Света Неделя ... към 140 загинали! Вечна им памет!

  Само простите хора си мислят, че има прости неща!
 14. 14 Профил на джендър NATO generals
  джендър NATO generals
  Рейтинг: 988 Весело

  пропагандата намира начин да стигне до сърцата на децата! Комунистическите режими могат само да ви завиждат за иозбретателнсотта!
  Необходимо ли е и децата да се замесват в анти-терористичната пропаганда? Това не е ли част от насаждането на умраза?

  Само от 2009 - 2012-та са "инвестирани" 8 милиарда евро във ВЕИ тролово производство на ток
 15. 15 Профил на Чичкото
  Чичкото
  Рейтинг: 551 Любопитно

  До коментар [#1] от "М.Георгиева":

  Няма логика в изваждането на трите цитата в един коментар.

  [quote#1:"М.Георгиева"]"Това, което знаем е, че те са терористи, хора, които използват насилие и терор, за да наложат своите идеи"[/quote]

  Определението им е дадено от цивилизования свят, включително държави като Уганда признават понятието за тероризъм. Защо да не се обучават децата що е то тероризъм?!

  Когато един смешник забавлява народа, това е комедия. Когато същият този смешни води народа - трагедия.
 16. 16 Профил на bilkata
  bilkata
  Рейтинг: 541 Неутрално

  Уважение към подхода на французите! С децата трябва да се говори открито и ясно, те могат да разбират доста повече, отколкото ние, възрастните, подозираме.
  И ние у дома тези дни говорим (доста внимателно) с малкия ми син за атентати, терор, световни проблеми и почти 8-годишната му главичка си подрежда картинката. Не изпитва страх, защото ние не излъчваме страх. Но усеща, че сме обезпокоени.

  Power is like being a lady... if you have to tell people you are, you aren`t. M.Thatcher
 17. 17 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 5403 Неутрално

  Добра идея е, все пак децата трябва да са информирани и то внимателно, без да бъдат наранени или уплашени.

 18. 18 Профил на puknatastotinka
  puknatastotinka
  Рейтинг: 442 Весело

  "Франция не включва вероучение в държавното образование - политика, която среща критики в някои райони: че развива недоверие и страх от мюсюлманската общност в най-голямата в Европа страна."

  Започвам да се чудя дали не е добре да се изучава ислям в горните класове. Да се каже открито на хората, че има 3 категории хора - мюсюлмани, хора от книгата (евреи и християни) и езичници. Вторите имат ограничени права, а третите изобщо нямат място под ислямското слънце. Добре е също да се подчертае и търпимостта към много образието в свят който трябва да е ислямски според ретроградната идеология. Ще победи комуни...ислямът.

  Тогава да видим...

 19. 19 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7498 Неутрално

  От малки, какво трябва да гледат и слушат.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK