Едно от девет деца по света живее в конфликтна зона

Едно от девет деца по света живее в конфликтна зона

© ReutersБлизо 250 милиона деца живеят в страни, разкъсвани от конфликти, като над 200 хиляди са сред бежанците, търсещи убежище в чужда държава. Децата съставляват половината от най-бедните хора в света. 


Такава е равносметката от новия доклад на УНИЦЕФ по повод 26-ата годишнина от приемането на Конвенцията на ООН за правата на детето на днешния ден - 20 ноември. 


Опасността от смърт до петата година при децата от най-бедните домакинства е два пъти по-голяма, отколкото при децата от най-богати домакинства. Заедно с това вероятността те да са извън училище и да останат неграмотни е пет пъти по-голяма, показва докладът. Тези характеристики вървят успоредно и с една масова практика, потъпкваща правата на децата - ранния брак, който в бедните общества е четири пъти по-чест. 

"Шокиращо е да знаем, че 1 на всеки 9 деца в света живее в страна, засегната от военен конфликт и става свидетел на ужасяващо насилие, а правото му на оцеляване, здраве и образование е напълно разрушено. Пътувах до Бившата югославска република Македония и Сърбия, за да видя как войната прогонва децата и семействата от домовете им. Светът е изправен пред най-голямата бежанска криза след Втората световна война. Всяко страна, която има възможност трябва да подкрепи децата и семействата, които са засегнати.", каза британският актьор и посланик на добра воля на УНИЦЕФ Орландо Блум.

Африка и Южна Азия остават най-неблагоприятните места за едно дете според статистиката. Около половината от децата, страдащи от забавяния в развитието са в Африка, като огромна част от тях нямат достъп до чиста питейна вода. В Азия пък 40% от общо над 2.4 млрд души нямат елементарни хигиенни условия и канализация, което също е предпоставка за зарази и забавено развитие.


Въпреки мрачните статистики, на годишнината на Конвенцията на ООН за правата на детето УНИЦЕФ отбелязва и положителното - за малко повече от едно поколение светът е намалил наполовина стойностите на детска смъртност, дал е достъп на над 90% от децата до начално училище и е подобрил достъпа на над 2.6 милиарда души до чиста питейна вода. 

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK