"Вандалите", които сложиха имена на дърветата в столичен парк

Цветослав Георгиев (л) и Кристиан Димитров

© Анелия Николова

Цветослав Георгиев (л) и Кристиан ДимитровКлек, гигантска секвоя, американски и пенсилвански ясен, бодлив смърч, каталпа, сребролистна липа, гинко билоба... това са малка част от дърветата и храстите, които човек може да види в столичния парк "Заимов". Всъщност, в неголямата зелена площ има около 700-800 дървета от около 50 вида. А отскоро всеки посетител може да разбере точно пред какво растение стои.


От седмица дърветата в парка имат малки табелки – с вида на латински и български език, учения, който е дал съответното име, и семейството, към което принадлежи конкретния вид. Табелките не са дело на общината, която се е задействала покрай изборите, нито на някоя частна фирма, решила да си направи пиар. Поставили са ги две момчета, които са отделили време, усилия и средства, защото, както сами казват, "просто е забавно".


Цветослав Георгиев и Кристиан Димитров са 12-окласници от Софийската математическа гимназия. Цветослав е запален по ботаниката покрай участието си в националния отбор по биология, за който тази година печели бронзов медал от Международната олимпиада в Дания - информация, която споделя между другото, сякаш е нещо съвсем обикновено. Той успял да зарази с любопитството към растенията и съученика си Кристиан и сякаш на шега и без много-много да си дават сметка за гигантския труд, който са положили, двамата успяват да определят, опишат и "маркират" почти всяко дърво в парка.

"Вандалите", които сложиха имена на дърветата в столичен парк

© Анелия Николова


"Имаше седмици, в които се разхождахме по улиците и парковете и определяхме всяко дъво, и оттам тръгна идеята", разказва Кристиан, "Мислехме, че ще е страхотно, както в ботаническите градини, и в този парк да има табелки с имената на дърветата – хората да могат да се спрат, да прочетат".
След като идеята постепено се оформила, в края на юли момчетата отишли за пръв път в парка "Заимов", за да разгадаят видовете дървета, сами са нарисували карти на зелените площи, на тях са нанасяли дърветата, които предстояло да определят – за целта използвали три книги. За няколко дни плътна работа успели да се справят с почти всички видове. След това се обърнали към общината за разрешение да поставят табелите а и защото мислели, че ще им съдейства. Последвало дълго лутане, но все пак получили устно разрешение от "Зелени системи" да сложат надписите.

"Вандалите", които сложиха имена на дърветата в столичен парк

© Анелия Николова


"Ние технически сме вандали, май - нямаме писмено разрешение", казва Цветолсав и продължава, че ще си чакат и отговора на хартия, защото без документ ще е трудно да получат подкрепа или евентуално финансиране за проекта си. Двете момчета печатат табелките на домашен принтер, приятелка им помогнала с дизайна, купили са си малък ламинатор, а към стъблата ги привързват с канап – начин, който не уврежда дървото и който в крайна сметка е евтин. Иска им се да видят дървени или метални табелки пред всяко дърво, както е в ботаническите градиниградини, но нито могат да си позволят да ги изработят, нито ще е лесно да ги сменят, ако някой ги открадне.


Сега минаващите по алеите хора се спират, заглеждат надписите, вдигат очи от нападалите на земята листа нагоре, към короните на дърветата. Най-често внимание сякаш обръщат децата - по-малките искат от родителите им да прочетат какво пише, а по-големите четат сами и после тичат към следващото дърво, за да разберат как се казва то. "Много майки с деца споделят, че сме направили нещо добро, защото децата ги питат за дърветата, а няма кой да им каже. Това са и най-големите ни почитатели – майките с децата и бабите", шегува се Кристиан. Двете момчета разказват, че често хората ги спират и ги разпитват, любопитни за това, което правят.

"Вандалите", които сложиха имена на дърветата в столичен парк

© Анелия Николова


Разказват оживено за клека, който може да се види в "Заимов" и който е нетипичен, защото в естествена среда се среща на над 2 хил. метра надморска височина, за гигантската секвоя, която расте по западното крайбрежие на САЩ, но е култивирана на доста места - видимо и тук, за това, че всъщност няма мъжка и женска липа, както казват някои възрастни хора, а едролистна, дребнолиста и сребърнолистна. Очите на Цветослав грейват, когато обяснява колко уникално дърво е гинко билобата, с неговите приличащи на плодове семена със сложна трислойна обвивка. То, за разлика от клас "Иглолистни", например, с техните стотици видове, има само един съвременен представител в класа си.


"Има едно младо гинко в парка, ей толкова му е дебело стеблото. Решихме, че след като му сложим табелката, това дърво ще умре просто", смее се Кристиан, докато двамата разказват един през друг за по-редките дървета, както и за тези, чието определяне ги е затруднило.


"Определянето понякога може да е много тягостна работа, особено когато човек няма опит. Например, като стигнахме до ясените... определяме американски и пенсилвански и изведнъж виждаме някакъв друг. Значи, днес можем от раз да кажем, че това е полски ясен, но тогава ни отне 2 часа да го определим, защото просто нямахме опит", разказва Цветослав. Момчетата не са търсили предварително информация за видовете дървета в парка, искали са да ги разгадят сами, да се предизвикат интелектуално и най-вече - "просто да се забавляваме". А за дърветата, които са ги затруднили особено, са търсили помощ от ботаници.


Учениците не са завършили напълно проекта си. Остават им няколко дървета, които е необходимо да наблюдават и в цъфтеж, за да са абсолютно точни в преценката за вида им. Ще сторят това през пролетта.

"Вандалите", които сложиха имена на дърветата в столичен парк

© Анелия Николова


Засега Кристиан и Цветослав обхождат парка "Заимов" веднъж седмично, за да проверяват дали всички табелки са си на мястото и ако има някоя унищожена, да я сменят. За месеца, откакто са започнали да поставят първите табелки, вече има скъсани, но двамата разказват, че хората са много отзивчиви и често, сами връщат и поправят свалените. И казват, че това ги мотивира допълнително, както и фактът, че явно са успели да обогатят общата култура на парка.


"Главно направихме проекта, защото се интересувахме от дърветата, но хората ни спират, интересуват се, говорят с нас за табелките, питат за дърветата. Много хора досега са си мислели, че има една липа, а сега разбират, че има много видове. И това е хубаво", казва Цветослав.


Догодина момчетата планират да поставят табелки в още един парк. Не са решили дали това да е Докторската градина, или Градската, или Княжевската. Но, имат време и ще го сторят – с помощта на няколко познати и приятели, които вече са обединили във Фейсбук групата "Парково определяне".

Коментари (70)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Grizacha ot Razgrad
  Grizacha ot Razgrad
  Рейтинг: 616 Любопитно

  Поздравления за инициативата.Трябва да има много такива новини.........................................

 2. 2 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5993 Неутрално

  подкрепям децата. едно добро дело и направено с мисъл.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 3. 3 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5993 Неутрално

  До коментар [#1] от "mentra65":

  Определено са засрамили СО . Дано сега не ги накаже даскалицата за доброто дело по стар български обичай. Алоо Фандъкова - подкрепи децата финансово а не крадците !!!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 4. 4 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 1988 Неутрално

  Тези хора от породата - Пука ни.Хвала на такива българи.

 5. 5 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3737 Неутрално

  Браво на тия момчета!

  Междувременно в парка Заимов общината се видя принудена да циментира пейките в земята, защото вандали ги влачеха из тревните площи, за да "купонясват" на тумби с ганджа и бира, и паркът беше заприличал на бежански лагер.

  Каква ли част от "купонясващите", висящите с часове по кафенетата, люпещите семки и разхождащите кучета изобщо поглеждат към красивите дървета, образуващи тунели от корони над главите им!

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 6. 6 Профил на дедо Андро
  дедо Андро
  Рейтинг: 563 Неутрално

  До коментар [#3] от "КМЕТ В СЯНКА":

  Прав си, Кмете! И трябва да направят хубави дървени или метални красиви табелки с резбарски надписи или нещо подобно - трайно.
  И то не само в този парк, а навсякъде!

  Пич Незнам Как Да Ти Обесна Че Несъжелявам За Недостика На Некой Уникални Изразни Сретства По Български.
 7. 7 Профил на Ghost
  Ghost
  Рейтинг: 1107 Любопитно

  Значи, не всичко е безвъзвратно загубено...!!!
  Браво на момчетата.

  Форумът е в будна кома...
 8. 8 Профил на tokkay
  tokkay
  Рейтинг: 432 Неутрално

  Браво, деца! През първата ранна сутрин се зачудих какви са тези "обяви" по някои от дърветата в парка. Беше още тъмно и нищо не се четеше. Малко по-късно вече знаех кои са американски, а кои пенсилвански ясен, първите "белязани".
  А сега ми стана дваж по-приятно като разбрах, че това е дело на семегейци.

  No Pain No Gain
 9. 9 Профил на 16bit
  16bit
  Рейтинг: 561 Неутрално

  Само дето не се прави така. Табелките се слагат на земята до корена на дървото, не се лепят като некролози по ствола.

 10. 10 Профил на Angel Dobrev
  Angel Dobrev
  Рейтинг: 616 Любопитно

  А тази чудесна идея на момчетата защо има ТОЛКОВА СЛАБА публичност??? Напротив, покажете ги поне по БНТ, дайте им екранно време и така да разпалят въодушевлението на техни последователи и в провинцията, защото и там има паркове с интересни растителни и най-вече дървесни видове. На финала: ХВАЛА ВИ, МОМЧЕТА!!!

 11. 11 Профил на aman
  aman
  Рейтинг: 516 Неутрално

  [quote#5:"Norman Granz"]Междувременно в парка Заимов общината се видя принудена да циментира пейките в земята,[/quote]

  В парка трябва да има пейки, които да могат да се местят. Дали ще са модули от палети или друго, отдавна парковете не са статични паметници с табелки "Не гази тревата". Те са оживени и денем, и нощем. Вместо да се дават луди пари за псевдо арт пейки и кошчета, може да се направят такива от стари мебели, изхвърлени дограми и прочее. Ама в СО знаят само - плочки, цимент и обществени поръчки за нашите.

 12. 12 Профил на SSmart
  SSmart
  Рейтинг: 890 Весело

  Браво на децата! Но то си е и нормално нали са heavy metal!

 13. 13 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 3462 Весело

  До коментар [#12] от "SSmart":

  Метълите са печени!

 14. 14 Профил на mr. wonderworld.
  mr. wonderworld.
  Рейтинг: 1391 Весело

  [quote#13:"hodounski"]Метълите са печени![/quote]

  Рокът не е музика , а начин на живот!

  Всички на Purple Tour на Уайтснейк във вторник!

  In my Wonderworld each sleeping vision is so real.
 15. 15 Профил на elevation04
  elevation04
  Рейтинг: 616 Весело

  Това е много полезно от образователна цел. Лично аз съм на сериозна възраст и съм любител на природата, но никога не съм имал някакви съществени познания по ботаника. Сега вече има място където мога да ги получа и го правя

 16. 16 Профил на murttle
  murttle
  Рейтинг: 941 Неутрално

  Браво на тези деца за добрата идея, любознателността и упоритостта! Общината можеше да ги подпомогне не само с устно разрешение, но и финансово, и с информация. При всички случаи някъде из архивите има документи кога какви дървета са садени в парковете.

 17. 17 Профил на КОТАРАКЪТ В ЧИЗМИ
  КОТАРАКЪТ В ЧИЗМИ
  Рейтинг: 822 Неутрално

  Чудесен начин да знаем какви дървета растат в парковете ни. Браво на тази деца!

  Глупостта е дар божи, но с него не трябва да се злоупотребява. /Ото фон Бисмарк/
 18. 18 Профил на stedim
  stedim
  Рейтинг: 2134 Неутрално

  Благодаря ви момчета.

 19. 19 Профил на Мизийски
  Мизийски
  Рейтинг: 764 Неутрално

  Докато има българи като тях, ще има и България. Нека само си помислим какво биха направили с дърветата техните връстници ромите с каруци...

  Спаси, Господи, Твоите чеда и благослови наследството си, като даряваш на православния български народ победа над враговете му и го запазваш с Твоя кръст. ☦
 20. 20 Профил на man_un
  man_un
  Рейтинг: 881 Неутрално

  В нашия град преди време беше направено подобно обозначение на дървесните видове, но истинските вандали унищожиха табелките. В градската градина и парка има голямо разнообразие на видове и е хубаво хората да ги познават. Аз тогава научих за гинкото и червения кестен-цъфти с розови цветове. Тия момчета заслужават само уважение за труда си, да са живи и здрави.

 21. 21 Профил на tokkay
  tokkay
  Рейтинг: 432 Неутрално

  До коментар [#14] от "mr.raging silence.":

  За съжаление ще го пропусна. Но още съм "под пара" от страхотния концерт на Брит Флойд наскоро.
  Но с това сключване исках да спомена, че за едно провинциално момиче бе доста интересно да научи, че нито един неин съученик от класа ѝ в СМГ не слуша чалга. Музиката е начин на живот, да!

  No Pain No Gain
 22. 22 Профил на mr. wonderworld.
  mr. wonderworld.
  Рейтинг: 1391 Весело

  До коментар [#21] от "tokkay":

  Моите поздравления, госпожице и приятен ден!

  In my Wonderworld each sleeping vision is so real.
 23. 23 Профил на tokkay
  tokkay
  Рейтинг: 432 Разстроено

  До коментар [#22] от "mr.come taste the band.":

  Леко съм объркан, но приятен ден и на теб!

  No Pain No Gain
 24. 24 Профил на mr. wonderworld.
  mr. wonderworld.
  Рейтинг: 1391 Весело

  До коментар [#23] от "tokkay":

  Хаха, май аз не съм разбрал нещо!

  Извинявам се!

  In my Wonderworld each sleeping vision is so real.
 25. 25 Профил на paolo51
  paolo51
  Рейтинг: 510 Неутрално

  Съгласно закона цялата декоративна дървесна растителност, включително и тази в междублоковите пространства трябва да е геодезически заснета с описване на вида, годините, жизненото състояние. Освен всичко друго, така се контролира и законосъобразното им премахване (разбирай изсичане). Безобразие е,че не е направено по кварталите, но е повече от безобразие, че това не е факт и по парковете, които би трябвало да са в режим Тго съгласно градоустройствените планове. Иначе образователната инициатива на тези млади хора има моите адмирации.

 26. 26 Профил на Дразнител
  Дразнител
  Рейтинг: 725 Неутрално

  Прекрасна инициатива! Могат да добавят и QR код

  Имам следното предложение - общинта (вероятно архитектурния отдел) да разработи и да публикува проект за "стандартни" табелки за такива означавания на дървета в София. С подробно описание на размери или пропорции, конкретни шрифтове, цветове (по RAL), материал, начини за закрепване и т.н. Така всеки желаещ (надявам се и общината да прояви желание) ще може да изработи такива табелки и да ги постави до съответното дърво. Аз лично съм готов да финансирам изработването на няколко десетки такива табели, стига да съм сигурен, че после няма да бъдат изхвърлени като "нестандартни", "неподходящи" или с друг подобен аргумент.
  Имам предвид нещо подобно:
  http://static1.squarespace.com/static/54e7bb4de4b021b682bd5fe2/t/55283870e4b0883e8124346a/1428699250131/Plant+Identification+Markers?format=500w

  http://www.billblevins.com/wp-content/uploads/2015/06/franklin-tree-640-clean.jpg

  Защо "Титаник", а не "Аврора" ?!
 27. 27 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5993 Неутрално

  До коментар [#9] от "abbit.transistor":

  Така ли намери да ги насърчиш българино. После се чуди защо ни напускат децата.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 28. 28 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5993 Неутрално

  До коментар [#26] от "Дразнител":

  браво за предложението и за поддържането . и аз ще купя няколко.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 29. 29 Профил на Алф
  Алф
  Рейтинг: 1647 Неутрално

  Да сте живи и здрави. И не преставайте...

  Ако още ме помниш, значи си от последното поколение, което си играеше на двора.
 30. 30 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5993 Неутрално

  До коментар [#25] от "paolo51":

  Точно така, но ако се запознаеш с коконата от общинска фирма Зелени системи ще си изясниш картинката.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 31. 31 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5993 Неутрално

  До коментар [#26] от "Дразнител":

  може да се направи и говорещ гид на няколко езика ама това в Самоков не се учи. Учи се лапане и усвояване и коване на обръчи !

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 32. 32 Профил на 16bit
  16bit
  Рейтинг: 561 Неутрално

  До коментар [#27] от "КМЕТ В СЯНКА":

  Нямам намерение да насърчавам никого. Казвам как трябва да бъде. Не се прави по тоя начин, това е. Пък вие си въздишайте по висящите табели от дърветата...

 33. 33 Профил на UJC4040
  UJC4040
  Рейтинг: 526 Неутрално

  Браво!

  По добре красив и умен, отколкото грозен и глупав.
 34. 34 Профил на UJC4040
  UJC4040
  Рейтинг: 526 Неутрално

  На мърморещия, музикален поздрав!

  https://www.youtube.com/watch?v=bRen0R-An7Q

  По добре красив и умен, отколкото грозен и глупав.
 35. 35 Профил на b_d_s
  b_d_s
  Рейтинг: 727 Неутрално

  Браво! Най-после нещо стойностно в тази държава! Има и други неща, но рядко се чуват, на фона на глупостите на управленците ни.

 36. 36 Профил на mitkokitkata
  mitkokitkata
  Рейтинг: 276 Неутрално
 37. 37 Профил на melchett
  melchett
  Рейтинг: 616 Любопитно

  интересно кой ли е последния "построен" парк в България?

 38. 38 Профил на rapidfire
  rapidfire
  Рейтинг: 1908 Весело

  До коментар [#34] от "UJC40404040":

  +++++++++++++++++++++++++++++++++++++

  It is nice to be important, but it's more important to be nice!
 39. 39 Профил на SSmart
  SSmart
  Рейтинг: 890 Весело

  До коментар [#13] от "hodounski":

  Тъй сме ний!

 40. 40 Профил на Bicho Raro
  Bicho Raro
  Рейтинг: 1460 Неутрално

  [quote#32:"abbit.transistor"]Казвам как трябва да бъде. Не се прави по тоя начин, това е. [/quote]

  Доколкото разбирам от статията, момчетата са се обърнали към общината за разрешение, тоест от там е трябвало да им кажат как трябва да бъде, не смятате ли? Те няма от къде да знаят, но служителите в общината, особено тези, отговарящи за парковете и растителността би трябвало да са запознати, ако такъв е закона, тоест, щом на децата е разрешено просто да лепят по дърветата, значи някой не си е свършил работата както трябва. За което момчетата нямат никаква вина, не злобейте срещу тях, а ако имате възражения, отправете към към общината.
  Аз самата също съм виждала табели, забучени до дърветата в паркове в други държави, но смятам, че така - с лепенки, също не е зле и поздравявам момчетата за работата и идеята.

  "Tolerance is a crime when what is tolerated is evil or sin" - Thomas Mann
 41. 41 Профил на angevins
  angevins
  Рейтинг: 645 Неутрално

  До коментар [#6] от "дедо Андро":

  На Запад в повечето паркове е така има си табелки и за растенията и за животните.

  ...ЕвОлЮцИЯ а Не РеВоЛюЦиЯ...
 42. 42 Профил на SStan
  SStan
  Рейтинг: 450 Неутрално

  Инициативата е страхотна! Поздравления за момчетата. Хубавото е, че не са използвали пирони, а са привързвали надписа за дънера. Защото в предизборната кампания имаше много плакати зачукани по дърветата!

 43. 43 Профил на franklin
  franklin
  Рейтинг: 1521 Неутрално

  Похвално! Браво на младите хора!

  "На света има само едно нещо по-лошо от насилието - това е капитулацията пред него." Амос Оз
 44. 44 Профил на Любо
  Любо
  Рейтинг: 506 Неутрално

  Поздравления и срам за държавата.

  Любомир
 45. 45 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3623 Неутрално

  [quote#5:"Norman Granz"]Междувременно в парка Заимов общината се видя принудена да циментира пейките в земята, защото вандали ги влачеха из тревните площи, за да "купонясват" на тумби с ганджа и бира, и паркът беше заприличал на бежански лагер. [/quote]
  Това е явление във всички градинки.
  Истинските вандали са навсякъде.

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 46. 46 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3623 Неутрално

  Кой идиот слага минуси на все положителни постове!?

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 47. 47 Профил на трафоПОСТ
  трафоПОСТ
  Рейтинг: 571 Неутрално

  Ейй, страхотно момчета, браво! Всеки ден водя детето в детската градина и минаваме през парка и ми е толкова забавно да чета табелките и да узнавам какви са дърветата в него.

  Поздравления!

  „Ако целенасочено се опитате да се провалите и успеете, какво сте постигнали – успех или провал?“ Иво Иванов
 48. 48 Профил на Музар
  Музар
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  До коментар [#26] от "Дразнител":

  Много добро предложение. Мисля, че момчетата ще го разработят като универсална табелка. Имам предвид някъде из парка да има табела-модел, в която да е написано къде какво пише. Например: в средата е името на дървото/растение/животно на български. Отгоре/отдолу латинското му наименование. Горе дясно - месторождение на вида, горе ляво... и т.н. Ако в т.нар. "Библиотекарски ***" има наистина читави учещи, могат да се включат в изработването на такива "мемо-карти", както и с ровенето из архивите. Пък може и да има млади ентусиасти и там...

  Другото - евентуално банкова сметка, където всеки да може да даде своята лепта за изработването на стабилни и трайни табелки. Ако може, да не е към общинска сметка, а към гражданска организация. От Общината се иска САМО да даде писмено разрешение. Поне, докато не спечели достатъчно доверие у гражданите.

  Гласът на разума е тих, но не се успокоява, докато не бъде чут." Бъдещето на една илюзия" Зигмунд Фройд
 49. 49 Профил на Музар
  Музар
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  Уф, ами първо трябваше да поздравя двамата юнаци и приятелката им за всичко, което са направили! ПОЗДРАВЛЕНИЯ, момчета и момиче!

  И по стар български обичай да им дам акъл - както сте направили карта за ваше ползване - ами, публикувайте я в сайт (блог, че е безплатен), сложете я в гугъл мапс, добавете всичко, което знаете за въпросното конкретно дърво, сложете линк към Уики за вида... ееее, трябва ли на млади хора да говоря такива неща?! При това от СМГ?

  Гласът на разума е тих, но не се успокоява, докато не бъде чут." Бъдещето на една илюзия" Зигмунд Фройд
 50. 50 Профил на Музар
  Музар
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  До коментар [#46] от "Храбър":

  Ама верно некой бичи минуси заради самите минуси!

  Гласът на разума е тих, но не се успокоява, докато не бъде чут." Бъдещето на една илюзия" Зигмунд Фройд
 51. 51 Профил на shileto
  shileto
  Рейтинг: 1125 Неутрално

  Чудесна идея и добро изпълнение. Браво!

 52. 52 Профил на UJC4040
  UJC4040
  Рейтинг: 526 Неутрално

  До коментар [#46] от "Храбър":
  До коментар [#50] от "Музар":

  Има си хора, които мразят всичко хубаво. Това е някой с много негативна енергия. Да му пратим отново музикален поздрав. И пожелание да се намери някоя кака да го олаби.

  https://www.youtube.com/watch?v=bRen0R-An7Q


  По добре красив и умен, отколкото грозен и глупав.
 53. 53 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8698 Неутрално

  Някой да не би да има нещо против това.

 54. 54 Профил на Додо
  Додо
  Рейтинг: 999 Неутрално

  Браво на тези момчета, но се чудя, кому е нужно такова заглавие...

 55. 55 Профил на Chivalry
  Chivalry
  Рейтинг: 284 Любопитно

  Огромно браво и благодаря, момчета! Постарайте се за в бъдеще, когато се променяте, да запазите готиното у вас, заслужава си, не го пренебрегвайте никога. Радвам се като видя такива достойни ХОРА, още веднъж, благодаря Ви

  Новият шрифт на "Дневник" е бижу.
 56. 56 Профил на Коте
  Коте
  Рейтинг: 1004 Весело

  Какво и става на днешната младеж, няма ли за тях цигари, алкохол и дрога ами тръгнали със собствени средства да резилят СО! Я веднага да се включат институциите и да рзнищят от къде тия млади хора имат нетрудови доходи!

  П.П. Сега сериозно - Фандъкова да не се наниша като пръднал заек в люцерна ами веднага да подпомогне доброто дело на децата!

 57. 57 Профил на Ridiculous Върнете стария сайт!
  Ridiculous Върнете стария сайт!
  Рейтинг: 881 Неутрално

  До коментар [#6] от "дедо Андро":

  Да. Направата на стотина подобни табели едва ли е кой знае колко скъпо. Да вземем да се съберем и да подкрепим с финанси проектът на момчетата.

 58. 58 Профил на Ridiculous Върнете стария сайт!
  Ridiculous Върнете стария сайт!
  Рейтинг: 881 Неутрално

  До коментар [#46] от "Храбър":

  и май не е един

 59. 59 Профил на gost22
  gost22
  Рейтинг: 1843 Любопитно

  Идеално, сам табелките да са на по-височко, че калпазаните да не ги стигат лесно...

  "Историята служи на българите, да не си взема поука от нея." ...Фра Дяволо. Жалко, но все още е факт...
 60. 60 Профил на Jessika
  Jessika
  Рейтинг: 1813 Неутрално

  Впечатлена съм. Изцяло подкрепям момчетата, начинанието е чудесно.
  Виждала съм в други страни означени дървета в парковете и винаги с интерес чета и се информирам. Знаем толкова малко за природата около нас.

  Виктор Юго: „Общество, което не иска да го критикуват, прилича на болен, който не разрешава да го лекуват.”
 61. 61 Профил на Emil Dimov
  Emil Dimov
  Рейтинг: 229 Неутрално

  "Вандалите", които сложиха имена на дърветата в столичен парк!

  Първоначално си помислих, че НЯКОЙ нов "Благой" си е оставил името за да се увековечи, но се оказа че това не е точно така, а е една благородна постъпка. Дано училището да провокира повече благородни идеи?!!!!

 62. 62 Профил на tp
  tp
  Рейтинг: 233 Неутрално

  Много приятна изненада беше като го видях миналата седмица. Браво, момчета!

 63. 63 Профил на SStan
  SStan
  Рейтинг: 450 Неутрално

  До коментар [#46] от "Храбър":

  И аз това питам!

 64. 64 Профил на Punka's
  Punka's
  Рейтинг: 284 Неутрално

  Браво и от мен

  Всичко, което може да се яде, е обект на властта.
 65. 65 Профил на astoeva
  astoeva
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Браво! Много ме впечатлиха миналата седмица и се зачудих кой ли ги е сложил?

 66. 66 Профил на da.vidci
  da.vidci
  Рейтинг: 229 Неутрално

  защо повечето постове с положителен характер под тази статия имат по над 50 минуса?

 67. 67 Профил на Gopeто
  Gopeто
  Рейтинг: 2537 Неутрално

  Браво на младежите! Аз си знам, че има такива деца в скапаната ни държавица и при това съвсем не са малко. Те са направили нещо много добро за всички хора. Не знам какво им преподават в СМГ, но урока за будните хора са го научили много добре. Може да са ползвали омразните на нас дъртите компютри, таблети или смартфони, гдето все искаме да им ги вземем за да.... и ние не знаем за какво.
  А на човека, който държи да се спазва буквата и само буквата на закона, ще му кажа че си изглеждат много добре и така вързани за дърветата. Некролозите се лепят и си личат отдалече. Децата са предупредили общината и са направили нещо хубаво. Ние трябва да пазим табелките, а общината може да помогне, като ползва резултата от усилието на младежите. Ако разбира се и пука. И за парка и за свестните деца и техния труд.

  "За мен върхът е онова високо място, от което ясно съзирам следващата си цел" Боян Петров
 68. 68 Профил на Додо
  Додо
  Рейтинг: 999 Неутрално

  До коментар [#66] от "da.vidci":

  Това е много, много добър въпрос. И на мен ми направи впечатление. И не е само тук. Според мен, или е някой вътрешар, който си играе, или е някой външен, не от Дневник човек, който експериментира, и най-вероятно, когато е необходимо, ще започне да слага по 50 минуси или по 100 плюса в някаква нелогична посока , с цел, предполагам, да се опита да обърне някакви нагласи. Но, който и от двата варианта да е, все е лошо. И за медията,и за нейните ползватели.

 69. 69 Профил на waterfall
  waterfall
  Рейтинг: 1116 Неутрално

  Новина, носеща радост.

 70. 70 Профил на Емилия Динкова
  Емилия Динкова
  Рейтинг: 5 Неутрално

  Браво момчета !! Докато ви има вас и такива като вас, има надежда за нашата страна ! Бъдете упорити! Провокирайте интереса на Общината ! Успех !

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK