Бриош

В тестото могат да се добавят по желание парченца шоколад, стафиди или сушени червени боровинки.

© Ирина Катеринска

В тестото могат да се добавят по желание парченца шоколад, стафиди или сушени червени боровинки.



Бриошът е френски хляб, който ухае на масло и има съвсем леко сладък вкус. Би могъл да бъде сравнен с нашия козунак, макар че му липсва типичната пухкавост и конците. Но пък има други приемущества - идеален е за препечени филийки със сладко или за направата на пържени филийки в неделната утрин.


Сам по себе си е много вкусен и просто така, с чаша чай или мляко с какао. Децата ще го оценят подобаващо и определено ще се радват да участват в направата му.


В тестото могат да се добавят по желание парченца шоколад, стафиди или сушени червени боровинки. Тъй като изсъхва бързо, е добре да се съхранява в увит в платнена кърпа или торбичка, а ако все пак не успеете да го изядете, докато е пресен, направете пържени филийки от него.




За направата му са нужни: 4 ч.ч. бяло брашно, 1/2 ч.ч захар, 1 пакетче суха мая, 1 ч.л. сол, 4 големи яйца + 1 жълтък за намазване, 1/2 ч.ч. Прясно мляко на стайна температура, 1 ч.ч. меко масло.


В купа се разбъркват маята, брашното, солта и захарта. Добавя се прясното мляко и се бърка с вилица. Добавят се яйцата едно по едно, в началото се бърка с вилица, после се меси с ръце. Замесва се меко, еластично тесто.
Плотът се поръсва с малко брашно и тестото се раздърпва с ръце върху него. Слага се половината масло и се меси, докато се усвои напълно. Добавя се втората половина и се доомесва с ръце добре.


Тестото се оставя да втаса, докато удвои обема си - около 1,5 часа.


Две продълговати форми за кекс се намазват с масло и се поръсват с малко брашно. Втасалото тесто се разделя на две части, оформят се на малки хлебчета и се поставят във формите. Оставят се да втасат още веднъж за 30-40 мин.


Фурната се включва да загрява на 180 градуса. Жълтъкът за намазване се разбива с вилица с малко вода и се разпределя с четка върху хлебчетата. Бриошът се пече около 40 мин, като при проверка с клечка, тя трябва да излиза суха.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK