За 6 години учениците в България са намалели с повече от 100 хиляди

За 6 години учениците в България са намалели с повече от 100 хиляди

© Георги Кожухаров



От 856 хиляди през учебната 2007/2008 г., българските ученици са намалели до 749 хиляди през 2013/2014 г. или с около 107 хиляди. Причината е демографският срив в комбинация с нарастващ дял на емигриращите в чужбина семейства. Докато през 2007 г. това е повод за напускане на българското училище за около 19% от всички отпаднали, шест години по-късно делът на емигриралите деца е вече над една трета. 


Това показва одит на Сметната палата за социалните и икономическите ефекти от оптимизирането на училищната мрежа за периода от 2012-2014 г., публикуван днес. Повод за одита са притесненията, че броят на училищата в страната не отговаря на значително намаления брой на децата в училищна възраст, което е и предпоставка за неефективност на образователната система.


Паралелно на намаления брой на учениците в страната, намалява и този на преждевременно отпадащите от системата. През учебната 2007/2008 г. техният брой е почти 23.3 хиляди, а през 2013/2014 г. - 17.7 хиляди. Почти половината от тях са напуснали по общо формулирания повод "семейни причини". Около 18 на сто напускат, просто защото не желаят да учат повече. 


Най-рисковите фактори за преждевременно напускане на училище остават социално-икономическите - бедност, безработица, неграмотност или незаинтересованост на родителите.




Най-драстично намалява броят на учениците в малките населени места, поради ниската раждаемост, миграцията на младото население към областните и икономически развитите центрове в страната и в чужбина. Това води до един основните проблеми на неоптимизираната образователна система - наличието на голям брой маломерни и слети паралелки.


Такива паралелки не отговарят на съвременните изисквания за качествено образование и оскъпяват образователния процес. Затова целта е да се стимулира постепенното премахване на тези паралелки, пише в доклада на Сметната палата. 

От 2012 г. до 2014 г. са закрити и преобразувани 55 училища по финансираните общински програми за оптимизация на училищната мрежа. Това е с 22 повече, отколкото първоначално е било планирано. В това число влизат и преобразувани и закрити професионални гимназии, в които в последните години оставали много незаети места и неизползвано оборудване. 

На фона на намаляващите ученици, намаляват и учителите. От 2007 г. до 2013 г. преподавателският персонал в основното и средното образование се е стопил със 17% от 54 хиляди на 45 хиляди. Въпреки това съотношението учител-ученик в България остава по-високо от средното за ЕС. Нараства делът на преподаватели в пенсионна и предпенсионна възраст, а младите хора в системата са трайно малко - под 1%. 
Коментари (142)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на zo
  zo
  Рейтинг: 691 Неутрално

  Закривай! Да останат само опрасквачите, кюфтаците, мултаците, мутрисовците и т.н.

  ITV: Saudi Arabia Uncovered https://www.youtube.com/watch?v=NLtLeK7YLGY
 2. 2 Профил на Beyond
  Beyond
  Рейтинг: 1127 Любопитно

  Доколкото знам, да запишеш детето си, дори и в най-обикновеното квартално училище в София, е почти толкова трудно, колкото и да го запишеш в детска градина.

  Деца няма! Изчезваме! Затриваме се!

  TAKE THE RED PILL!
 3. 3 Профил на lustmord
  lustmord
  Рейтинг: 366 Неутрално

  Ето я и голата истина - катастрофа отвсякъде - и количествено и качествено.

 4. 4 Профил на АмброзСП
  АмброзСП
  Рейтинг: 746 Неутрално

  Благодарение на непрестанните
  "рИформи"!

  Има три вида истина-моята,твоята и ИСТИНАТА
 5. 5 Профил на lager
  lager
  Рейтинг: 438 Гневно

  Тревожни новини, и всичко това се отразява и пряко на икономиката и жизнения стандарт. Демографията трябва да е крайъгълния камък на всяка политика на Борисов, а не да се стиска за 12 млн. лв. за инвитро процедури. Кога ще спрат българи да затриват българи?

 6. 6 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8586 Неутрално

  От неграмотни хора се раждат най-добрите избиратели.

 7. 7 Профил на daam
  daam
  Рейтинг: 1302 Неутрално

  И нищо не се прави за решаване на демографската криза

 8. 8 Профил на gesand
  gesand
  Рейтинг: 381 Неутрално

  "Най-рисковите фактори за преждевременно напускане на училище остават социално-икономическите - бедност, безработица, неграмотност или незаинтересованост на родителите."

  А също и сватба!

  And all that jazz!
 9. 9 Профил на BG Territory
  BG Territory
  Рейтинг: 1998 Неутрално

  Радвам се за тези над 30 000 деца, които са получили шанса и късмета да се обучават в нормални държави и да не бъдат повече част от т.нар. "образователна" система на територията.
  Дай Боже и другите деца да имат това щастие.

  A lie can run round the world before the truth has got its boots on. Terry Pratchett
 10. 10 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 3685 Неутрално

  Ами това е, визитната картичка на ГЕРБ...! Обезлюдяване, запустяване, липса на перспектива...! Огромна емиграция!
  Но, не се забелязва бате Бойко да се е разтревожил от това...! Да се чуди човек, какво имат в предвид ГЕРБ, под европейско развитие?!

  Бивш tww09306483.
 11. 11 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 2270 Весело

  До коментар [#7] от "daam":Какво предлагате?
  Изкуствено оплождане на селския/градския площад под строй?

 12. 12 Профил на musashii
  musashii
  Рейтинг: 754 Неутрално

  До коментар [#2] от "Beyond":

  Това,че в София е така,не значи,че и в другите български градове и села е същото положение.София привлича млади хора от цялата страна и е нормално те да имат деца,които да ходят на училище.Но вече има региони където броят на децата намаля драстично.Съпругата ми е учител в езикова гимназия в областен град и тази година не можаха да запълнят всички бройки за ученици.А аз съм учил в същата гимназия преди 25 години и тогава за едно място кандидатсваха поне по 5 човека.

 13. 13 Профил на Alexander97
  Alexander97
  Рейтинг: 1577 Неутрално

  ", поради ниската раждаемост, миграцията на младото население към областните и икономически развитите центрове в страната и в чужбина."

  Това е инерцията, която нацията получи от 20 годишното управление на БСП и съпровождащи и мимикриращи "десни " партии! Имахме истинско дясно само при управлението на Ф. Димитров - една година и И. Костов - един мандат. Останалото време - спирачка в развитието и опити за завой към Евразия.
  БСП изчезва, но бавно и си създаде тумори-метастази , които рушат нацията!
  Всички приказки - 100 кандидати за едно учителско место - пълна измама. Видя се, че пенсионерите-учители ще крепят системата доживот!
  С трици маймуни се опитват да хванат. 2007 година учителите ясно определиха условията, при които биха работили. Профсъюзът заедно с правителството излъгаха за бъдещето и ето резултатът! Хайде сега ББ да реши - кое е по важно - инвестиция в образование или двадесетте заплати за нищонеправещата полиция. Той е свикнал на парче да работи. Значи, резултатът е ясен, нищо че ще остане в историята -
  България изчезва при управлението на БСП и ГЕРБ!

 14. 14 Профил на pariah
  pariah
  Рейтинг: 1057 Неутрално

  Лоша новина след лоша новина и така десетилетия...
  Абе не може ли нещо ДОБРО да се случи в тази държава бе!

  - A witty saying proves nothing. Voltaire
 15. 15 Профил на olimpipanov
  olimpipanov
  Рейтинг: 1146 Неутрално

  Мойто малкото вече учи в чужбина. Искаха ми подкуп, за да го запиша в училището, което ни е близо и което е читаво. Още не съм емигрирал окончателно, но и това сигурно ще стане.

  По случая ще направя всичко възможно да артисам в странство колкото се може по-дълго.

 16. 16 Профил на lager
  lager
  Рейтинг: 438 Неутрално

  До коментар [#11] от "patsis":


  [quote#12:"robocop1"]София привлича млади хора от цялата страна и е нормално те да имат деца,които да ходят на училище.Но вече има региони където броят на децата намаля драстично.Съпругата ми е учител в езикова гимназия в областен град и тази година не можаха да запълнят всички бройки за ученици.А аз съм учил в същата гимназия преди 25 години и тогава за едно място кандидатсваха поне по 5 човека. [/quote]

 17. 17 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2253 Любопитно

  [quote#11:"patsis"]Какво предлагате? [/quote]
  Русия как успя да си повиши раждаемостта ?
  С икономически стимули жените да раждат!
  Защо България не може да осигури стабилна заетост и достойни условия за майчинство.

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 18. 18 Профил на Миша
  Миша
  Рейтинг: 827 Весело

  Няма проблеми. Министър Танев за компенсация ще отвори нови 100 000 места за студенти през следващите 6 години.

  Миша
 19. 19 Профил на петро
  петро
  Рейтинг: 541 Неутрално

  До коментар [#17] от "dark'star":
  [quote#17:"dark'star"]Защо България не може да осигури стабилна заетост и достойни условия за майчинство. [/quote]
  =========
  Защото това никой не го интересува.
  Даже и сега за тях сме калабалък.
  За тях най важните неща са Капитан Андреево и Калотина-вход и изход, с колкото се може по-малко гърла и съответно посветени в "работата"!

 20. 20 Профил на iron_cross
  iron_cross
  Рейтинг: 536 Весело

  След броени години нашите политици/управници ще могат спокойно да си отдъхнат, че задачата за изтребването на етническите българи е в етап необратимост и циганските/турските гласове най-после ще получат тежестта, която безспорно заслужават. Аллаху акбар!


  До коментар [#5] от "lager":

  Досега не си стоплил, че нашите управници не са българи, а български граждани???

 21. 21 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 2270 Неутрално

  До коментар [#17] от "dark'star":В Русия преди всичко вторият демографски преход не се е разгърнал до край като в България - по-малко е безкрайното отлагане на встъпването в брак, първото раждане, извънбрачните раждания.
  Второ, повишаването на раждаемостта там е временно, според руските демографи. Постигнатите в момента /2013-2014/ резултати, впрочем, са скромни - 1,75 деца на жена /срещу 1,5 за България/ и са далеч от необходимите за просто възпроизводство 2,1 деца на жена.

 22. 22 Профил на TM27
  TM27
  Рейтинг: 221 Неутрално

  С такива корумпирани катили в 3-те власти + опозицията, скоро няма да останат никакви ученици. Ще ги заменим с половината от политиците ни, които определено имат нужда от връщане в 3-ти клас.

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  "... ти и оная лудетина Ботьова сте решили да докарате миризливият казашки ботуш в Булгурско? Ако туй е тъй то аз с моите кунки ще ви отрежа чепките." В. Левски
 23. 23 Профил на mitis
  mitis
  Рейтинг: 221 Гневно

  До коментар [#17] от "dark'star":

  Каква Русия те гони пък теб, бе, умник?! Става дума за България, а не за Путландия!!

 24. 24 Профил на Nelumbo
  Nelumbo
  Рейтинг: 718 Неутрално

  "броят на училищата в страната не отговаря на значително намаления брой на децата в училищна възраст, което е и предпоставка за неефективност на образователната система"

  Броят на училищата е недостатъчен, щом като се учи на две смени. Система крайно неефективна и затормозяваща деца и родители.

 25. 25 Профил на Пешката
  Пешката
  Рейтинг: 1659 Неутрално

  До коментар [#15] от "olimpipanov":

  прав ти път олимпи - евалата - ти и твойто малко сте хванали кьоравото -- иначе дай да се оплакваме и да скачаме по форуми - промяната идва отвътре!

  Ако го боли, както го мързи, отдавна да е умрел.
 26. 26 Профил на drunk
  drunk
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Ако останете в България, замислете се откъде ще ви се плаща за, и без това, смръдливата пенсия след време, щом числата са такива.....

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 27. 27 Профил на today
  today
  Рейтинг: 787 Неутрално

  Това са 12,5%, ужасно много.

  Борбата с корупцията в България е като риболова по Discovery. Хващат ги, показват ги, и ги пускат!
 28. 28 Профил на zenola
  zenola
  Рейтинг: 672 Неутрално

  До коментар [#10] от "tww09306483":

  А на БСП / ДПС каква е?

 29. 29 Профил на zenola
  zenola
  Рейтинг: 672 Неутрално

  До коментар [#24] от "Nelumbo":

  На смени се учи в София, може би в някои от другите по-големи градове, някои по-желани училища извън София.

  От познати в по-малките градове знам, че едва събират ученици, за да си поддържат минималния брой ученици. И това е така не само в икономически по-слабите райони. В градове с относително добра икономическа среда е същото.

 30. 30
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 31. 31 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 2142 Неутрално

  [quote#17:"dark'star"]С икономически стимули жените да раждат[/quote]

  Социални, не икономически. Русия факт, увеличи раждаемостта, но го прави на пук на всяка нормална логика и резултатът от това няма да е добър.

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 32. 32 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 861 Весело

  Няма как и да е иначе след урбулешките рИформи и "прехода" спретнат ни от реститутите в България.
  Промишленост няма, Земеделие сериозно няма, Хранителна промишленост тоже, остана туризма и зърнопроизводството.... за камериерка, барман или комбайнер не се иска кой знае какво образование, нал тъй???

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 33. 33 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2091 Весело

  До коментар [#7] от "daam":

  Ами направете вие нещо - родете и отгледайте 7-8 деца както пра-баба ви !!!

 34. 34 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 2142 Неутрално

  Провалът на Герб в тая област е закодиран твърде отдавна. Раждаемостта винаги е силен показател за управлението на страната, проблемът е, че идва малко по-късно.

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 35. 35 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 861 Весело

  [quote#17:"dark'star"]Русия как успя да си повиши раждаемостта ?
  ..................... [/quote]
  Как успя, като озапти богаташите и чуждите компании, "опериращи" в Русия и ги накара да крадат по малко от принадената стойност.... за да има и за хората и те ти чудо повиши се раждаемостта... за няма и 8 години вземане на мерки и теглилки по въпроса......

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 36. 36 Профил на hugo_chaves
  hugo_chaves
  Рейтинг: 579 Неутрално

  Това просто е апокалиптична картина ужас...

 37. 37 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2091 Неутрално

  До коментар [#32] от "boby1945":

  Спада на раждаемостта започва 50'те години и много хора го обесняват с колективизацията на селското стопанство. И когато след 89'та отпадна крепостния режим много млади хора решиха че няма смисъл да си затриват живота в тая комунистическа кочина.

 38. 38 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 861 Весело

  [quote#17:"dark'star"]Защо България не може да осигури стабилна заетост и достойни условия за майчинство.[/quote]
  Щото няма работа, а тази дето я има, "прави" ниска принадена стойност..... каква стабилна заетост в туризма или зърнопроизводството?

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 39. 39 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2091 Неутрално

  До коментар [#35] от "boby1945":

  Айде глупости, Русия е една от страните с най-висок отрицателен прираст: -0.52%/година. А да не вадим данните за наркомании и смъртност от алкохол.

 40. 40 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2091 Неутрално

  До коментар [#30] от "dark'star":

  Колко е лесно да наложиш крепостничество на чужд гръб нали ? Ето затова младите гора си тръгват от България - точно заради кумуноидите с подобни болни фантазии.

 41. 41 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 861 Весело

  До коментар [#37] от "m17":

  Преди да цепиш мантри по непознати за тебе теми, каквато се оказва "раждаемостта" в България, още се казва "Коефициент на плодовитост", поне си направи труда и направи справка как стоят нещата наистина, извън мантрата...
  Например тук https://www.google.bg/publicdata/explore?ds=d5bncppjof8f9_&met_y=sp_dyn_tfrt_in&idim=country:BGR:ROM:HRV&hl=bg&dl=bg#!ctype=l&strail=false&bcs=d&nselm=h&met_y=sp_dyn_tfrt_in&scale_y=lin&ind_y=false&rdim=region&idim=country:BGR:RUS:POL&idim=region:ECS&ifdim=region&hl=bg&dl=bg&ind=false

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 42. 42 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2253 Неутрално

  [quote#38:"boby1945"]Щото няма работа, а тази дето я има, "прави" ниска принадена стойност..... каква стабилна заетост в туризма или зърнопроизводството?[/quote]пак стигаме до чл. 49 от Конституцията = ПРАВО на труд .... и кой трябва да осигури условия за ползването на това право.
  Явно нямат капацитет или нямат желание

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 43. 43
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 44. 44 Профил на olimpipanov
  olimpipanov
  Рейтинг: 1146 Неутрално

  До коментар [#25] от "Пешката":

  Виж ми аватара и се сети какво работя. После виж какви са заплатите и най-вече средата в БАН.

  Като ноу хау и пари съм вкарал в България над 1 Мевро, признание никакво, напротив постоянни обиди от такива като пицко, серготеп и сегашното недоразумение за министър.

  Да не говорим за условията за труд, отношението на колегите и т.н. Парите са последното нещо, което ме е мотивирало да съм навън.

  И не съм емигрант, защото съм силно свързан с България и защото не съм си хвърлил паспорта.

 45. 45 Профил на m_todorov
  m_todorov
  Рейтинг: 614 Неутрално

  Абе я направо парите за образование да се прехвърлят към мвр. И без това държавата отдавна е показала, че образование, наука, икономика на знанието, демография не са й приоритет за сметка на грубата сила и мутрите.

 46. 46 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2253 Неутрално

  [quote#35:"boby1945"] Русия и ги накара да крадат по малко от принадената стойност.... за да има и за хората и те ти чудо повиши се раждаемостта... за няма и 8 години вземане на мерки и теглилки по въпроса......[/quote]Те си имат Путин, а ние ... . Не успяхме да излъчим лидер който да озапти крадците

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 47. 47 Профил на 1001
  1001
  Рейтинг: 1540 Неутрално

  До коментар [#17] от "dark'star":

  Русия използва методи, които на нас Европа не разрешава например плаща, но до 2 дете след това имай си колкото искаш пари от държавата няма

 48. 48 Профил на Леля Пепа
  Леля Пепа
  Рейтинг: 221 Неутрално

  6 години? от тях 5 години управление на Бойко. До къде ще ни докара след още 6?

 49. 49 Профил на gost22
  gost22
  Рейтинг: 1775 Неутрално

  [quote#30:"dark'star"]Русия успя, а България се провали ... дори Северна Корея си повиши населението от 14 на 26 милиона, [/quote]
  Всички бедни държави си вдигат раждаемостта — класическа реакция на повишения риск. Дори при животните е точно така — най-застрашените от изяждане се множат най-много и най-бързо. Погледнете историята, погледнете биологията, все е този принцип е водещ.
  Та какво казваше за Русия, била си вдигнала раждаемостта?

  "Историята служи на българите, да не си взема поука от нея." ...Фра Дяволо. Жалко, но все още е факт...
 50. 50 Профил на gost22
  gost22
  Рейтинг: 1775 Любопитно

  Та демографския проблем е на държавата а не на народа...
  Срива в територията идва от това, че соца (с двете деца на семейство) и последвалия го преход проведен от ДС кадри (същите от преди) прогониха към два милиона млади и активни българи, които в момента имат/ще имат деца някъде по света, а не тук.
  Наричайте нещата с истинските им имена, за да откриете истинските причини за проблемите.

  "Историята служи на българите, да не си взема поука от нея." ...Фра Дяволо. Жалко, но все още е факт...
 51. 51 Профил на edin drug
  edin drug
  Рейтинг: 2352 Неутрално

  До коментар [#34] от "Darth Plagueis":

  провала не е на ГЕРБ а на социалистическата партия ,БКП , ДС и нейните креатури ,които управляват и сега ,само ,че са с друга абревиатура , така ,че вече 70 години погром над българския народ доведе до това ,че дори циганите ни избягаха и то с децата за по добър живот ,сега модерна е Германия , не че е лошо ,но с настъпващата навалица от изтока ,нещата ще се променят отново ,защото и германците ще се усетят какво става и защо , така ,че няма лошо ,че намаляват децата ,особено в малките населени места ,те са предимно от ромския етнос ,апропо и раждаемостта е от тях и затова е 40% надолу ,просто раждат на запад .

 52. 52 Профил на the_flea
  the_flea
  Рейтинг: 1086 Любопитно

  ...броят на училищата в страната не отговаря на значително намаления брой на децата в училищна възраст, което е и предпоставка за неефективност на образователната система...


  Зависи от гледната точка....
  Какво разбираме под "неефективност"?
  Финансова или функционална?
  На много места малкият брой ученици осигурява целодневно обучение за всички от 1-4 клас. Поне хипотетично се доближаваме до индивидуалното обучение. Парите са същите, щото са по делегиран бюджет и са фиксирани. Факт е, че е за сметка на заплатите на учителите. За каква неефективност става въпрос?
  Ако се продължава с тези темпове на обезлюдяване и миграция към големите градове, какво ще се случи с периферията на страната след 10, 20 или 30 години?
  И, последно - новият Закон за образованието по какъв начин кореспондира с действия за намаляване на миграционния поток от периферията към центъра?

  Истината НЕ Е въпрос на гледна точка! Истината е истинна! А е А!
 53. 53 Профил на Хи-хи
  Хи-хи
  Рейтинг: 1765 Неутрално

  "Я да станат всички, които немат деца".
  "Я сега да си вдигнат ръка които не са гласували за герб"

 54. 54 Профил на iliander
  iliander
  Рейтинг: 472 Неутрално

  В България след няколкото имиграционни вълни останаха само пенсионерите и децата.

  В България,ако не те смачкат циганите ,психиатрите те правят на парцал!
 55. 55 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2253 Неутрално

  [quote#50:"gost22"]Наричайте нещата с истинските им имена, за да откриете истинските причини за проблемите.[/quote]България в СИВ = 9 млн. /правим компютри/
  България в _ЕС = 7 млн. /няма работа/
  = Това е истинското име на проблема !

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 56. 56 Профил на Камен
  Камен
  Рейтинг: 758 Неутрално

  По турско България е имала население 1.5-2 милиона, през Балканските войни към 4 милиона, после 8, почти 9, сега пък 7... Зад Желязната Завеса не можеше да се излиза, затова бяхме станали 8-9 милиона по Бай Тошово време. Ако можеше, вероятно още тогава щяхме да са емигрирали милиони хора.
  Ии пак да станем 4 милиона това не означава, че ще се затрием. Другия век може пък пак да станем 8.
  Това не са процеси, над които обикновеният човек има влияние. Всеки да гледа себе си, неговите деца да са добре и да са здрави и нахранени, пък къде по света ще са, това ли е лична работа.

 57. 57 Профил на ck
  ck
  Рейтинг: 499 Неутрално

  До коментар [#5] от "lager":
  На въпросът ти "кога ще спрат българи да затриват българи": когато жените започнат да раждат не по 1,5 деца на една жена а поне по 2-3 деца на жена. Но това едва ли е възможно. И никаква демографска политика не помага за такава промяна. Старите европейски нации намаляват, тук ще дойдат други хора и етноси, при които все още се смята, че националният дълг на жената е да роди поне 3 деца, а не да расте професионално, най-вероятно араби.

 58. 58 Профил на ostin22
  ostin22
  Рейтинг: 651 Неутрално

  Нема пАри - действайте.. Ще имат по три деца ама друг път.. Първо се изнесоха българите, после турците...а вече дори и ромите... Пенсионерска държава на доизживяване..

  There is no way to happiness, happiness is the way!
 59. 59 Профил на Ivan Seliminski
  Ivan Seliminski
  Рейтинг: 434 Неутрално

  [quote#5:"lager"]Демографията трябва да е крайъгълния камък на всяка политика на Борисов[/quote]


  Какво друго може да се очаква от карикатура като Борисов?! НО.... за всичко си е виновен само и единвено народът. България не може и няма да се орпави докато този народ не излезе по улиците и не стане метеж. Но не като предният път да си подаде ортново оставката, а да ги сгащиш всичките - Доган, Софиянски, Бисеров, реформатори, Костов, царят, съдии и прокурори и т.н., и публично да си получат това което заслужават. Народен Съд -версия 2. Само тогава и единвено тогава тази държава може и да отцелее.

 60. 60 Профил на owen
  owen
  Рейтинг: 1025 Неутрално

  До коментар [#2] от "Beyond":

  затриваме се, но твърде бавно и мъчително, неусетно почти.
  записването в кварталното училище и детска градина е трудно, това е вярно, и знам хора които са прибегнали до какви ли не хитрини.
  по-големият проблем е, че не си струва - качеството е впечатляващо ниско - и на градини, и на училища.

 61. 61 Профил на Велко Мавриков
  Велко Мавриков
  Рейтинг: 221 Неутрално

  До коментар [#11] от "patsis":

  Питай ръководителите на държавата от 1975-та година. Тогава демографията на държавата е положителна. Ама забравих - не е политкоректно да се споменава, че по онова време имаше и хубави решения. Любовта е измислена от комунистите, за да е..т безплатно, нали?

  Цветанов, Манчев, Бисеров, Василева, Фидосова, Илиева и Масларова благодарят на министър Иванов за добрата работа
 62. 62 Профил на Ivan Seliminski
  Ivan Seliminski
  Рейтинг: 434 Неутрално

  [quote#18:"Миша"]Няма проблеми. Министър Танев за компенсация ще отвори нови 100 000 места за студенти през следващите 6 години. [/quote]


  +++++++++ Броят на университетите продължава да се увеличава а качеството на българското образованието е меко казано трагедия.

 63. 63 Профил на Велко Мавриков
  Велко Мавриков
  Рейтинг: 221 Неутрално

  До коментар [#13] от "Alexander97":

  Не забравяй, че РБ - преди синя коалиция вече са съучастници 5-та година. Именно през последните 7 години демографията се срива най-тежко.

  Цветанов, Манчев, Бисеров, Василева, Фидосова, Илиева и Масларова благодарят на министър Иванов за добрата работа
 64. 64 Профил на malart
  malart
  Рейтинг: 744 Неутрално

  И след казаното следва.... пъхане на главата в пясъка като щрауса - опасността ще отмине

  malart.blog.bg
 65. 65 Профил на achkoal
  achkoal
  Рейтинг: 381 Неутрално

  Това масово обезлюдяване в страната няма да продължи дълго. Населяваме едно от най-хубавите кътчета на планетата Земя, затова съвсем скоро очаквам да ни заселят принудително всякакви джангали. Планетата е пренаселена, а тук буквално си се ширим, вече. Разберете, няма начин в Бангладеш на същата територия да живеят 160 млн. души, а тук да си останем така. Скоро ще осъзнаем, какво сме сторили, търпейки тези тиквеници в Парламента, но ще е късно.

 66. 66 Профил на Велко Мавриков
  Велко Мавриков
  Рейтинг: 221 Неутрално

  До коментар [#30] от "dark'star":

  Оптимистично е да се говори за 7 милиона - на хартия може и да сме толкова, реално имаше изследване на ЦРУ, че сме около 5,5 млн.

  Цветанов, Манчев, Бисеров, Василева, Фидосова, Илиева и Масларова благодарят на министър Иванов за добрата работа
 67. 67 Профил на fec32306340
  fec32306340
  Рейтинг: 387 Неутрално

  [quote#61:"Велко Мавриков"]Питай ръководителите на държавата от 1975-та година. Тогава демографията на държавата е положителна.[/quote] Ами то през 1985-та ръководителите бяха същите, но демографията вече беше отрицателна.

 68. 68 Профил на owen
  owen
  Рейтинг: 1025 Неутрално

  До коментар [#17] от "dark'star":

  мм, не, майчинството не е проблемът, това е едно от малкото добре уредени неща у нас. проблемът е след първата или втората година какво се случва с детето, социално-икономическит условия, образованието, здравеопазването, тия неща.

 69. 69 Профил на Smile
  Smile
  Рейтинг: 445 Неутрално

  До коментар [#57] от "ck":

  И докато жената ражда тези 2-3 деца и ги отглежда, кой ще ги издържа? Колко мъже в България могат да си позволят сами да издържат семейство от 4-5 души, като същевременно заделят пари за по-добро образование на децата?

 70. 70 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 2142 Неутрално

  [quote#69:"Smile"]кой ще ги издържа? Колко мъже в България могат да си позволят сами да издържат семейство от 4-5 души[/quote]

  Почти всички. Останалото са капризи.

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 71. 71 Профил на Управляваща опозиция
  Управляваща опозиция
  Рейтинг: 221 Неутрално

  До коментар [#37] от "m17":

  Това, което сте написали е лъжа. Имаме пик през 1975-та година. Радан Кънев го казва, не аз.

  https://www.youtube.com/watch?v=sqNuLPt4MdI
 72. 72 Профил на Управляваща опозиция
  Управляваща опозиция
  Рейтинг: 221 Неутрално
 73. 73 Профил на 42
  42
  Рейтинг: 434 Неутрално

  За 9 години членство в ЕС и НАТО, България е унищожена какно никога в своята хилядолетна история. Дори чумата не е затрила толкова народ на тая територия, колкото затри Запада.

  След комунистите най-много мразя антикомунистите!
 74. 74 Профил на 1mp
  1mp
  Рейтинг: 277 Неутрално

  До коментар [#12] от "robocop1":

  Май забравяте защо преди 25 години окръжните градове бяха пълни с хора.
  Имаше софийско жителство и просто не можехте да дойдете нито в София нито на Запад.

 75. 75 Профил на owen
  owen
  Рейтинг: 1025 Неутрално

  ПС забелязвате ли, че статията е в "детски дневник"? то аслъ цялото отношение по върпсоа е детинско

 76. 76 Профил на owen
  owen
  Рейтинг: 1025 Неутрално

  До коментар [#70] от "Darth Plagueis":

  еее, тоа е наивно.

 77. 77 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 2142 Неутрално

  До коментар [#76] от "owen":

  Е защо да е наивно? Кое пречи да се отглеждат 3-4 деца в едно семейство, освен личния егоизъм и псевдокариерното развитие?

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 78. 78 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 2270 Весело

  До коментар [#34] от "Darth Plagueis":Хайде стига глупости за провала на ГЕРБ! Мислете малко! Герб управляват от 6 години - учениците са на 6 до 19 години. Каквото и да би направил ГЕРБ за тези 6 години - дори да би осигурил българките да близнят всеки девет месеца, това не би се отразило на броя на учениците!

 79. 79 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 2270 Неутрално

  До коментар [#61] от "Велко Мавриков":"Питай ръководителите на държавата от 1975-та година. Тогава демографията на държавата е положителна."

  Положителна, положителна - колко да е положителна? 1975 - сумарна раждаемост 2,23 деца на жена. 10% турци - над 3 деца на жена. 5% цигани - над 5 деца на жена. 85% българи, вкл. помаците - остават под 2 деца на жена. Необходими за просто възпроизводство на населението тогава /продължителност на живота 71,5 години/ - 2,15 деца на жена. И защо вече към 1979 година смъртността при етническите българи надвишава раждаемостта /при същите ръководители/?
  Е, да, картината е била положителна спрямо днешната - тогава демографията на България е била в криза, ама сега е катастрофа!

 80. 80 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 2142 Неутрално

  До коментар [#78] от "patsis":

  Чукча читател, чукча не писател.

  Ще ми се да прочетеш ето това изречение от статията (второто, съвсем в началото)

  "Причината е демографският срив в комбинация с нарастващ дял на емигриращите в чужбина семейства."

  Я пак ни кажи как Герб няма нииииииииииииищо общо.

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 81. 81 Профил на Tru Soulja
  Tru Soulja
  Рейтинг: 903 Неутрално

  За сметка на това тези с турски и ромски произход са в пъти повече в детските градини и училищата , а вчера ГЕРБ отхвърли предложението на рб да се помогне на двойки , които искат да заченат инвитро.Лоша съдба.

  Най-добрият съвет, който съм получавал, е да избягвам банките. Те ти дават чадър, но, когато завали, ти го вземат
 82. 82 Профил на owen
  owen
  Рейтинг: 1025 Неутрално

  До коментар [#77] от "Darth Plagueis":

  няма как да знаете дали една кариеара е псевдо или не.
  отвъд това - нуждата от добро образование например, което, ако изобщо го има тук е платено. поне до гимназията. от държавните училища единствено езиковите и мг стават. здравеопазването, знаете ли, че като изключим вакснитие, съм плащала за всичко друго? а ако имате проблемно дете? ама друго си е да се говори наизуст

 83. 83 Профил на bgkurshum
  bgkurshum
  Рейтинг: 755 Неутрално

  За 6-те години погром на мутромилиционерската шайка на рапоня България е загубила повече българи - емигрирали и неродени деца - отколкото е загубила във всички войни, които е водила след Освобождението. А парите на България опукани и окрадени от мутренската шайка са повече от всички контрибуции, налагани на България след войните.

  Никога повече мутри начело на България.
 84. 84 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 2142 Неутрално

  До коментар [#82] от "owen":

  Имам две. Третото е на път. Дали си говоря на изуст? Дай боже никое от тях да не е проблемно. Останалото не го приемам. Нашата нация заделя най-малко пари в целия ЕС за здраве и образование, така че тоя аргумент звучи нелогично като оправдание.

  А че разходи има - факт. Език, спорт, 100-150 лв на месец допълнително на дете. При двама родители, и при текущата средна заплата, това е доход от около 1 600лв. Е, ако не дадеш по-голямата част от този доход за децата си, за какво да ги дадеш?
  Има и друго обаче - много от разходите по децата не зависят от броя им. Разходите за две деца не са два пъти по-големи от тези за едно.

  Ясно е, че у нас е модерно със заплата от 2 000 да си купиш телефон за 1 500 и кола за 20 000. Въпрос на приоритети, аз предпочитам да давам доходите си за доброто на децата си.

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 85. 85 Профил на Ivan Ivanov
  Ivan Ivanov
  Рейтинг: 232 Неутрално

  проблемата е в раждаемостта през последните 15 години :Д мисля ази :Д

 86. 86 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 2270 Неутрално

  До коментар [#80] от "Darth Plagueis":И каква е вината на ГЕРБ за известните в демографията "втори демографски преход" /крайно намаляване на раждаемостта в резултат на отлагането на ражданията и нови сексуални норми/ и "трети демографски преход" /нарастване на миграционната подвижност, която се превръща в основен фактор за определяне структурата и движението на населението/?
  Хайде да обвиним Иван Страцимир за чумата, обезлюдила Балканите и подготвила падането им под османска власт!

 87. 87 Профил на Велко Мавриков
  Велко Мавриков
  Рейтинг: 221 Неутрално

  До коментар [#79] от "patsis":

  Благодаря! Нямам повече въпроси.

  Цветанов, Манчев, Бисеров, Василева, Фидосова, Илиева и Масларова благодарят на министър Иванов за добрата работа
 88. 88 Профил на Велко Мавриков
  Велко Мавриков
  Рейтинг: 221 Неутрално

  До коментар [#84] от "Darth Plagueis":

  +++

  Честито живи и здрави да са Ви! Винаги се радвам да чуя, че има такива бащи. Според мен проблема на територията е културологичен. Създаде се култура на егоизъм. Дойче веле с подобен материал преди време:

  http://www.dw.com/bg/%D0%B8%D1%81%D0%BA%D0%B0%D0%BC%D0%B5-%D0%BB%D0%B8-%D0%BF%D0%BE%D0%B2%D0%B5%D1%87%D0%B5-%D0%B1%D1%8A%D0%BB%D0%B3%D0%B0%D1%80%D0%B8/a-16828782

  между другото това е проблем и на по-развити общества:
  http://www.dw.com/bg/%D0%B7%D0%B0%D1%89%D0%BE-%D0%B3%D0%B5%D1%80%D0%BC%D0%B0%D0%BD%D1%86%D0%B8%D1%82%D0%B5-%D0%BD%D0%B5-%D0%B8%D1%81%D0%BA%D0%B0%D1%82-%D0%B4%D0%B0-%D0%B8%D0%BC%D0%B0%D1%82-%D0%B4%D0%B5%D1%86%D0%B0/a-15145407

  и отново няма как да кажем, че това е зле ръководена страна. Също в щатите има материал, че над 50% от жените живеят сами. Индокринира се егоизъм под различни форми и не всеки успява да се откъсне от него.

  Цветанов, Манчев, Бисеров, Василева, Фидосова, Илиева и Масларова благодарят на министър Иванов за добрата работа
 89. 89 Профил на maane
  maane
  Рейтинг: 275 Неутрално

  Кви деца, кви у-ща!? Децата на циганите на у-ще не ходят, турските ходят по джамиите, българските са по света...останалите ходят по голяма нужда,за което са у-щата в БГ

 90. 90 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4152 Разстроено

  До коментар [#2] от "Beyond":

  За съжаление е така.България се топи със страшна скорост.И всичко това се дължи на безумията на управляващите през последните десетилетия до днес.

 91. 91 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4152 Разстроено

  До коментар [#3] от "lustmord":

  +++++++++++++++++++++
  Това е ИСТИНАТА за днешната ситуация в нашата родина.Няма оправия.

 92. 92 Профил на tediblabla
  tediblabla
  Рейтинг: 326 Неутрално

  До коментар [#24] от "Nelumbo":

  Защо пък да са затормозяващи? Аз , а и съучениците ми в гимназията, най-обичахме втората смяна

 93. 93 Профил на tediblabla
  tediblabla
  Рейтинг: 326 Неутрално

  Причините са различни- не само емиграцията и ниската раждаемост, а и чисто финансови причини. Имам няколко приятелки, които имат по едно дете и не могат да си позволят второ, макар че го искат. В малките градове ситуацията е отчайваща- купуват се само дрехи и обувки втора употреба, бебетата се захранват по-рано, защото хуманата е много скъпа, научават се да ходят по-рано на гърне, защото памперсите са много скъпи и т.н. Познавам хора, които нямат пари да купят антибиотик на детето си, когато е болно. С доход 400 лв. в семейството колко деца да имаш... А и детските са смешно ниски, не знам друга европейска държава да има подобна плачевна демографска политика.

 94. 94 Профил на Хакуна Матата !
  Хакуна Матата !
  Рейтинг: 885 Неутрално

  Мутрите и васалите заемащи най-високи държавни постве в ерархията на държавата, активно подпомагани от продажната партийна номенклатура от всички цветове, показаха , че за да успееш днес- не трябва да ходиш на училище.
  Истината е , че всички имаме еднакъв интерес да живеем в нормална държава, но не всички разбират това. За тези които не разбират, за съжаление болшинството във форума и болшинството което гласува, винаги съм имал една констатация :
  Копаете дъното !
  Сърденето, заяждането и цвъкането на минуси нищо няма да промени. Подобно отношение помежду ни показва само едно нещо - главните виновници за всичко което се случва около нас сме самите ние. И докато не проумеем тази елементарна истина, задавени от завист, злоба , неграмотност и глупост, ще продължим да затъваме и България ще изтлее пред очите ни.

  Stupid people make me sick
 95. 95 Профил на 2.5
  2.5
  Рейтинг: 2264 Неутрално

  “Това води до един основните проблеми на неоптимизираната образователна система - наличието на голям брой маломерни и слети паралелки.”

  Какво според МОН е определението за “маломерна паралелка”?!
  Този термин най-често съм чувал да се употребява в риболова, когато някой трябва да връща улова по такива причини...
  Не знам, ще доживеем ли някога времето, когато децата в София няма да учат на смени.

  I Want To Believe
 96. 96 Профил на rainbou1
  rainbou1
  Рейтинг: 1525 Любопитно

  България е в кофти спирала от години и става все по-лошо...няма да се учудя, ако след 10 години започне проблем и с изплащането на пенсиите...за какво да остават хората тук тогава?!?!
  Иначе е и въпрос на егоизъм отглеждането на повече деца...но пък донякъде разбираем - с едно дете е много по-лесно да се поемат допълнителни проблеми и ангажименти в работата..докато с 2 например може да се получи, че да те махнат заради ангажименти - така хем с повече деца, хем с по-малко пари..
  От друга страна и жените ни не искат да раждат нещо вече - имам 3-ма в обкръжението ми, които казват - аз искам още деца, ама жена ми не ще и да чуе...

 97. 97 Профил на foxa5
  foxa5
  Рейтинг: 831 Неутрално

  [quote#1:"zo"]Закривай! Да останат само опрасквачите, кюфтаците, мултаците, мутрисовците и т.н. [/quote]

  Мда, последния да затвори вратата.

 98. 98 Профил на matera
  matera
  Рейтинг: 686 Неутрално

  За какво са им на неграмотните управляващи-грамотна рая?!

 99. 99
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 100. 100 Профил на Петкова
  Петкова
  Рейтинг: 441 Неутрално

  Не е случайно, че раждаемостта ни намалява. Деца се правят от хора, които вярват в бъдещето и поемат отговорност. А в коментарите преобладават мненията на хора, които мрънкат и хвърлят отговорността на някой друг. Някой по-горе говореше за културологични причини. Аз бих ги нарекла ценности. С "Аз", "моето", "моята кариера" и "моята реализация" деца не се правят. Трябва "ние", "нашето", "семейството", "обичам те", "ще се справим" - с тези неща се правят деца.





За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK