
© Ирина Катеринска
Сладките могат да се изпекат до две седмици преди празника и да се слепят със сладкото ден-два преди Коледа.
Коледа наближава стремглаво, а с нея идват и вкусните приготовления, които създават незаменим празничен дух у дома. Приготвянето на тематични сладкиши заедно с децата в кухнята е топло и сплотяващо занимание, подходящо за мрачните неделни следобеди. Запретнете ръкави, извадете брашното, маслото и захарта и се забавлявайте дружно.
Тези линцер сладки имат плътен маслен вкус, който контрастира много приятно с пълнежа от малинова сладко. Можете да използвате и всякакво друго по-желание, но тези с леко кисел вкус са най-подходящи, като кайсиевият или мармаладът от сини сливи.
Линцер бисквитите са популярен празничен сладкиш в Австрия и Германия. Могат да се изпекат до две седмици преди празника и да се слепят със сладкото ден-два преди Коледа. Съхраняват се на хладно място, в добре затворена кутия.
За направата им са нужни: 1 чаена чаша смлени белени бадеми, 2 ч.ч бяло брашно, 1/2 ч.л семенца от шушулка ванилия, щипка сол, 1 ч.ч. масло на стайна температура, 150 г бяла захар, 2 жълтъка; допълнително малинов или кайсиев мармалад, по желание пудра захар за поръсване.
Бадемите, брашното, захарта, ванилията и солта се смесват в купа. Добавят се жълтъците и се рабърква с вилица. След това се добавя маслото и с ръце се замесва меко, хомогенно тесто. Увива се в прозрачно фолио и се оставя в хладилника за 1 час.
Фурната се включва да загрява на 160 градуса, две големи тави се застилат с хартия за печене. Охладеното тесто се разточва на тънко и с желана формичка се изрязват бисквити. На половината от тях с по-малка формичка в средата се прави отвор или както е в случая - очи и уста за лице.
Сладките се подреждат в тавите и се пекат за 10-15 минути или докато крайчетата им потъмнеят съвсем леко.
Готовите бисквити се оставят да се охладят напълно и след това се слепват с мармалад. По желание се поръсват с пудра захар.
Всичко, което трябва да знаете за: