Откъс от "Моята първа книга за България"

Откъс от "Моята първа книга за България"

© ИздателствоВ рубриката "Детски книги" днес публикуваме откъс от новата енциклопедия "Моята първа книга за България" на издателство "Пан".


Тя събира най-важните факти за историята, природата, националните символи, духовното и културното развитие на страната ни. Книгата съдържа четири части -"Славно минало", "Следите на историята", "Красотите на България"  и "Гордостта на България", както и над 1000 илюстрации и снимки към тях.


Съставители са Цанко Лалев, Любомир Русанов, Валери Манолов, Костадин Костадинов
Захарий Зограф


Захарий Зограф се родил в семейство на художници от Самоков. Баща му, както и по-големият му брат, били прочути зографи – изписвали икони и църкви.


Захарий обаче искал да ги надмине. Той отрано проявявал високо самочувствие, тъй като умеел да работи сръчно и с голяма бързина. Тези качества му осигурили много поръчки за огромни стенописни ансамбли в най-големите български манастири. Много се ценели и неговите икони.


Захарий Зограф нарисувал и първите портрети в българската живопис – "Неофит Рилски" (1838 г.), "Автопортрет" (1840 г.), "Християния" (1845 г.). Той е първият възрожденски художник, който е рисувал автопортрети и е подписвал творбите си.


През 1852 г. художникът завършил стенописите в църквата на най-големия манастир на Атон – "Великата лавра". 


Илюстрация от книгата, предоставена от издателство "Пан"

© Издателство

Илюстрация от книгата, предоставена от издателство "Пан"


Бащата на Захарий Зограф - Христо Димитров, ходил във Виена, откъдето донесъл щампи от картини на западния Ренесанс. Захари си набавил и други репродукции. Самият той, като предлага изкуството си при изписване на новата църква в Рилския манастир, съобщава, че имал "юрнеци (образци) от француската академия".

По негово време съществувало изобразително изкуство само по църквите и манастирите. Другаде образното изкуство не намирало място за проявяване. И затова Захари Зограф в църквите, в религиозната тематика, внася реални образи. Той облича библейските герои в дрехи на съвременниците си, какъвто е случаят с притчата за бедния Лазар в Бачковския манастир.


А когато рисува Страшния съд (пак в Бачковския манастир), грешниците и праведните не са абстрактни личности, а познати тогавашни чорбаджии, чорбаджийки, блудници, граждани, селяни и селянки, облечени в своите носии.


Портретувани лица, съвременници на Захари, намираме и в шествието с чудотворната икона в Бачковския

манастир, в стенопистта на двора, която навярно е работена от двамата братя Димитър и Захари.


На върха на славата си Захарий Зограф починал в родния си град Самоков. 

Коментари (4)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 7984 Неутрално

  Много хубава поредица - има ги и поотделно на книжки по 2,90.Сборникът мисля , че струва 35 лева.Хубава е за подарък за деца 2-ри - 5-ти клас.

  [email protected]
 2. 2 Профил на znaya
  znaya
  Рейтинг: 835 Неутрално

  Не знам за текстовете, но като погледнах илюстрацията и пак ми се придрайфа, както всеки път като погледна издание за деца върху българска история.

 3. 3 Профил на znaya
  znaya
  Рейтинг: 835 Неутрално

  Аз бих искала да мога да подаря на чужбинските племенници една христоматия с текстове, конституиращи българското - но да става и като подбор на текстовете, и като визия за нещо по-различно от бъдещи атакистчета и вмро-поборници.

 4. 4 Профил на penchobrecheti
  penchobrecheti
  Рейтинг: 213 Неутрално

  Юрнеци? Абстрактни? Портретуване?
  За деца от втори клас?
  Браво!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK