
© Димитър Катерински
За още по-бърз резултат, бисквитите могат да се приготвят и без глазура, но тя им придава допълнителен вдъхновяващ дух.
Сладкишите за Коледа трябва да бъдат с мек и плътен вкус, за да галят не само небцето, но и душата. Да те завиват с одеяло, докато ги хрупкаш, по пижама в кухнята. Да превръщат с аромата си всички ни в нетърпеливи малчугани, готови за смели подвизи и въображаеми пътешествия. Да носят настроение, което запалва празнини свещи и напомня уханието на борови иглички.
За глазурата: 150 г пудра захар, 2 – 3 с.л. прясно изцеден портокалов сок; за украсата: захаросани портокалови и лимонови корички, натрошен суров шамфъстък.
Брашното, бакпулверът, захарта, ванилената захар и настърганата портокалова кора се смесват в купа и се разбъркват добре. Яйцето се разбърква с вилица заедно с прясното мляко и се добавя при сухите съставки. Добавя се маслото, нарязано на парченца, и се замесва меко, хомогенно тесто.
Тестото се увива в прозрачно фолио и се оставя в хладилника за 1 час. След като се е охладило, се разделя на няколко части и всяка се разточва на лист с дебелина 1-2 мм, от който с формички за сладки се изрязват бисквити.
Бисквитите се нареждат в застлани с хартия за печене тави и се пекат 10 мин. на 180 градуса. След като са готови, се оставят да изстинат добре.
Глазурата се приготвя, като пудрата захар се разбърква на гладка и гъста смес заедно с портокаловия сок. Охладените бисквити се намазват с нея, а отгоре се поръсват със захаросаните портокалови или лимонови корички, смлян шамфъстък или други ядки по избор.