Да си изядеш елхата

Децата могат да приготвят сами елхата без проблем, а плънката може да варира според вкуса

© Ирина Катеринска

Децата могат да приготвят сами елхата без проблем, а плънката може да варира според вкуса



Да си изядеш елхата е доста странна реплика, която ако изречете на всеослушание, би ви донесла основно озадачени погледи от околните. Не и когато става въпрос за тази рецепта, обаче. 
Бърза и много лесна елха от бутер тесто, която е идеално решение за празничната трапеза в новогодишната нощ, за компания на супа в студените зимни дни или просто за следобедна закуска. Децата могат да я приготвят сами без проблем, плънката може да варира според вкуса, а изрезките от тесто, които остават след направата й, могат да бъдат завити на малки банички с плънка от шоколад или сирене.
За компания би й вървяла лютеница, орехова разядка или някой любим млечен сос. Каквото и да изберете, тази елха от бутер тесто ще донесе добро настроение за цялото семейство, не само, докато я хапвате, но и по време на направата й. 
Нужни продукти: 500 г бутер тесто, 100 г кремообразно сирене, 1 ч.л. суха мащерка, 1 ч.л. сух риган, 1 жълтък за намазване. 
Бутер тестото се разделя на два еднакви по големина листа. Слагат се един върху друг и се изрязва елха във вид на триъгълник с къс ствол в основата, като може предварително да си направите шаблон от картон за по-лесно. 
Крема сиренето, мащерката и ригана се смесват и разбъркват. С помощта на четка сместа се намазва върху единия изрязан лист тесто и отгоре се поставя втория. От двете страни се изрязват "клони" с дебелина около сантиметър, като в средата на елхата се оставя неизрязано място. Всеки клон се усуква на спирала. 

Оформената елха се намазва с разбития с малко вода жълтък и се пече на 220 градуса в предварително загрята фурна, докато придобие приятен златист цвят. 


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK