
© Димитър Катерински
Освен много вкусен, с леко парлива нотка, този мармалад подсилва имунната система и гони настинките, които през този сезон застигат малчуганите
В рубриката "С децата в кухнята" днес ви припомняме една харесвана зимна рецепта. Празниците отминаха, но удоволствието от добрата храна е за цялата година. Както и забавлението да я приготвиш заедно с децата.
След празничната еуфория около Коледа и посрещането на новата година идва ред на тихата и леко меланхолична носталгия, която обичайно се промъква през януари и началото на февруари. Всички подаръци са раздадени, зимната ваканция на децата свършва и цялото семейство се връща към обичайния си ритъм на живот.
Тези студени дни определено имат нужда от специално разведряване, което някое чудо, сътворено в кухнята, със сигурност може да донесе. Нещо свежо, леко пикантно и същевременно полезно, което да се озове в палачинките на децата по време на неделната закуска. Или върху препечените им филийки. Или просто така – с лъжичката от буркана.
С други думи, зимните януарски дни имат нужда от няколко бурканчета лимоново-джинджифилов мармалад. Освен много вкусен, с леко парлива нотка, той подсилва имунната система и гони настинките, които през този сезон застигат малчуганите.
Подберете хубави, биополодове (за да не е обработвана кората им с химикали) и пресни, без наранявания, корени джинджифил. Използвайте кафява захар, смесете всичко в тенджера и се наслаждавайте на слънчевия цвят, който се ражда с този мармалад.
Пригответе го заедно с децата и после го излапайте дружно.
За направата му са нужни: 6 големи лимона или 8 по-малки, 1 джинджифилов корен (около 250 г), 350 г кафява захар, 250 мл вода
Кората на лимоните се настъргва, след което се обелват и се изважда само месестата им част (почистена от люспите). Коренът от джинджифил се обелва и се настъргва на едро ренде.
В дълбока тенджера се смесват захарта, лимоновата кора, лимоновата пулпа и настърганият джинджифил. Добавят се водата и захарта, след което сладкото започва да се вари на тих огън, като се разбърква от време на време. Готово е, когато капка, капната върху порцеланова чинийка, не се разтича, а остава цяла.
Сладкото се разпределя в сухи бурканчета, затваря се с капачки и се обръща върху тях, докато се охлади напълно. Или се сипва в един голям буркан, който може да се съхранява отворен в хладилника до 4 седмици.