
© Ирина Катеринска
Кексчетата са сочни и пухкави, децата успешно се включват в направата им, а резултатът е толкова вкусен, че ще ги убеди веднъж завинаги в добрите качества на морковите.
Зимата не е най-благодатния сезон за ядене на зеленчуци. Което не означава, че те съвсем трябва да бъдат забравени. "Дневник" припомня една добра идея как морковите могат да бъдат поднесени на деца и да бъдат приети радушно.
Морковите са си достойни за подозрение зеленчуци. Нито точно "солени", нито точно "сладки", в цялостни кулинарни композиции не се отличават с особен вкус, а за самостоятелно хрупане напомнят на прозаичен заешки живот.
По-малките деца лесно се подлъгват да ги хапват, но станат ли по-големи, убеждаването в полезните им качества изисква повече усилия. Въпроси от типа на: "Ама защо да го ям това оранжевото?!?", и възклицанията като: "Какво толкова им е полезното, искам шокола-а-а-д!", са често срещано явление.
Другият сериозен недостатък на морковите е, че винаги се намират поне няколко от тях в хладилника – колкото и внимателно да се следи, неизменно в някой ъгъл или чекмедже се оказва, че за пореден път има забравени 2-3 броя. И ако мама или татко се чудят точно в този момент как да ги оползотворят най-добре, но да убедят и децата да си хапнат, тези кексчета биха им свършили чудесна работа.
От една страна, никой няма да разбере, че в сладкиша има моркови, защото те изцяло променят вкуса си. За сметка на това кексчетата са сочни и същевременно пухкави, децата успешно се включват в направата им, а резултатът е толкова вкусен, че ще ги убеди веднъж завинаги в добрите качества на морковите. А, да, и стават много бързо.
За направата им са нужни: 1 и 1/2 ч.ч. брашно, 3 настъргани моркова, 1/2 ч.ч. счукани орехи, 1/2 ч.ч. кафява захар, 1/4 ч.ч. мед, 1/2 ч.ч. олио, 1/4 ч.ч. прясно мляко, 2 яйца, 1 ч.л. с връх бакпулвер, 1 ч.л канела, 1/2 ч.л. джинджифил на прах.
Захарта, медът, яйцата, олиото и прясното мляко се разбиват с миксер за няколко минути. Добавят се брашното, бакпулверът и подправките и продължава да се разбива до получаването на хомогенна смес. Накрая се прибавят морковите и смлените орехи и внимателно се разбъркват с дървена лъжица в тестото. Всичко това спокойно може да бъде направено от децата под надзора на мама и татко, а опитването на суровата смес е най-любимата част на всички малчугани.
Тава или формички за мъфини (чашки за крем-карамел също вършат работа) се намазняват и набрашняват добре. Сместа се разпределя в тях, като не се пълнят догоре, а на около 2/3. Кексчетата се пекат на 180 градуса около 25 мин. или до готовност в зависимост от фурната.
След като са готови, се оставят да се охладят за 10 мин., изваждат се от гнездата и се изчаква да изстинат напълно. Могат да се поръсят с пудра захар или ако всички в семейството сте в експериментаторски дух – да им направите глазура от разбито с малко масло и пудра захар крема сирене.
Времето на пълното им унищожаване с чаша мляко, чай или кафе е добър момент за разказване на всички онези вицове, свързани със зайци и торти с моркови, които ни убеждават в ужасния вкус на подобна комбинация. Резултатът напълно ги опровергава и реабилитира позицията на морковите не само в очите на малчуганите, но и в тези на възрастните.