Национална мрежа за децата се допитва до родителите за нова Визия за семейна политика

Национална мрежа за децата се допитва до родителите за нова Визия за семейна политика

© Юлия ЛазароваВсички родители в България да имат възможност да отгледат колкото деца искат, да получават необходимата подкрепа, за да бъдат най-добрите родители, които могат да бъдат и да могат да съвместяват семейните си отговорности с професионалния и обществения живот.


В това вярват от Национална мрежа за децата, ако държавата възприеме ориентиран към семействата подход, с ясни цели, мерки и дейности. От неправителствената организация са създали проект на Визия за семейна политика, който е публикуван за обществена консултация (Можете да го изтеглите в pdf формат от прикачения файл).


Основните приоритети в документа са разделени на две основни части: междусекторни приоритети, насочени към повишаване на ефективността и ефикасността на различните политики и секторни приоритети.


Визията за семейна политика разглежда и необходимите мерки, които трябва да бъдат взети и в различните секторни политики – здравеопазване, образование, социална политика и закрила на детето, правосъдие за деца, данъчна политика и други. 
Всички родители и други заинтересовани страни имат възможност да коментират по съдържанието на документа и да дадат своите предложения в онлайн анкета. Стремежът на консултацията на проектовизията е да обхване потребностите на различните видове родители, семейства и полагащи грижи като осиновители, приемни родители и други.


От Национална мрежа за децата призовават правителството да подкрепи реализирането на Визията като поеме отговорност за приоритизиране на инвестициите в децата, подкрепата на родителите и насърчаването на семейно-ориентиран подход във всички секторни политики.


Друга ключова препоръка е държавата да гарантира, че средствата от националния бюджет и структурните фондове на ЕС ще бъдат насочени към подкрепа на Визията и създаването на механизми за ефективно сътрудничество между всички заинтересовани страни, обмяна на опит и работа в партньорство.

Коментари (8)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4179 Неутрално

  семейно подоходно облагане и добавки за всички деца а не само за римляните. без помощи за тези, които не ходят на училище и строг контрол на училищата, тъй като често се дават фалшиви удостоверения срещу заплащане.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 2. 2 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 8381 Неутрално

  Първо да уточнят семейната политика ще се разглежда ли като пазарна политика и после да се дават съвети в зависимост от това !

  [email protected]
 3. 3 Профил на klecho
  klecho
  Рейтинг: 804 Неутрално

  Отменете абсурдната хипотеза в Семейния кодекс, че детето родено от женени родители е на съпруга.

 4. 4 Профил на Terry bear
  Terry bear
  Рейтинг: 506 Весело

  "Всички родители в България да имат възможност да отгледат колкото деца искат, да получават необходимата подкрепа, за да бъдат най-добрите родители, които могат да бъдат и да могат да съвместяват семейните си отговорности с професионалния и обществения живот".

  Преди около 30 години, когато комунизЪма беше в разцвета си, разните "ръководни" кадри в класа, училището и нагоре по веригата, пишеха доклади към партията майка БКП. Чрез тях отчитаха, какво са свършили по поставените им цели и предлагаха бъдещи такива.
  Когато прочетох първия абзац, нямаше как да не направя аналогия с онези времена...

  http://www.vaksinite.com/zashto-kolektivniat-imunitet-chrez-vaksini-e-nepostizhima-utopia/
 5. 5 Профил на potrebitel3
  potrebitel3
  Рейтинг: 229 Неутрално

  Какво е национална мрежа? Кои са те и кой стои зад тях, и какво е това "Детско правосъдие"...

  Новите фондации за услуги работят тясно с ОЗД за изграждане на детска полиция криеща всичко от родителите. Ако старите неработещи (саботирани сега) от фондации местни комисии при общините поне правят публични заседания, сега чрез доноси на психолози до социални работници в условия на пълна тайна, ще се премине към зловещи практики.

  Нелепи са твърденията, че някакви родители с организации щели да контролират образователни стандарти...

  Училището трябва да излезе от семейтвото и да остави членовете му да общуват спокойно да учат трети чужд език заедно, ако искат, да разговарят, а не да пишат домашни и да компенсират постоянно МОН.... За лоши учебници трябва да се носи отговорност, а не просто да се сменят, щото програмата била ....

  Предложението е много обемисто и съдържа смес от приеливи и абсолютно неприемливи (с елементи на социален фапизъм) действия.

  Не може всичко наведнъж. Това е същия онзи закон, който бе отхвърлен преди две години. Пак го прокарват.

  Специално за детски съдилища - НЕ. Това ще е страшна затворена корупционна група обслужваща още по тесен кръг фондации.

 6. 6 Профил на Dr_Doolittle
  Dr_Doolittle
  Рейтинг: 1839 Неутрално

  Получава се лошо впечатление от употребата на напудрени чуждици като 'Визия'. Това създава усещането за фалш и изкуствено псевдо-научно писание. Не може ли да се употребяват по-български думи като нов поглед, нов подход, ново виждане и т.н. Друго лошо впечатление е смесването на понятията 'държава' и 'правителство'.

  http://www.flickr.com/photos/[email protected]/3712408729/
 7. 7 Профил на Dr_Doolittle
  Dr_Doolittle
  Рейтинг: 1839 Неутрално

  Сега като прочетох нещата свързани със здравеопазването виждам как са писани от хора НЕЗАПОЗНАЛИ СЕ с нормативните докуметни ВЕЧЕ СЪШЕСТВУВАЩИ в България.
  Например:
  1. 'въвеждане на календар със задължителните прегледи, скрининг '
  Коментар -има ги записани в наредбата за имунизации и в Националния рамков договор за медицинските дейности. НИКОЙ ОТ ПИСАЛИТЕ НЕ ГИ Е ЧЕЛ. А са публикувани.
  2. 'задължително присъствие на родител или значим възрастен при манипулации на детето
  Коментар: описани са в Закона за Здравето. НИКОЙ ОТ ПИСАЛИТЕ НЕ ГИ Е ЧЕЛ. А са публикувани.
  3.

  http://www.flickr.com/photos/[email protected]/3712408729/
 8. 8 Профил на gogo63
  gogo63
  Рейтинг: 995 Неутрално

  Тази "Визия", като оставим настрана чуждицата, явно е почти Божествена, след като се изписва с Главна Буква ...

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK