Още музеи очакват децата през зимната ваканция

Още музеи очакват децата през зимната ваканция

© Валентина ПетроваОт първи февруари учениците излизат в дълга зимна ваканция, която обхваща цели пет работни за родителите им дни. Няма място за паника. Защото почти всички музеи в София отварят врати за децата и се превръщат във весели места за игри и забавления. 


Освен Националния политехнически музей, Националния природонаучен музей и Квадрат 500, за чиито предложения "Детски Дневник" вече информира, Музейко, Двореца на децата, Музеят на историята на София, Музеят "Земята и хората", детски център МИГ, образователния център към Националния исторически музей и пространство за общуване "Серендипити" също са сред местата, на които децата мога да научат нови и интересни неща през зимната ваканция, а родителите им да останат спокойни, че са ги поверили в добри ръце.


МУЗЕЙКО 
Програма с ателиета и работилници очаква децата от 1 до 4 клас (от 7 до 12-годишни) от 1 до 5 февруари. Заниманията са различни всеки ден и могат да се посещават за целия период или само отделни дни. Игрите включват упражнения по йога, научни ателиета, игри с разказване на приказки, изработване на животни от макарони и много други занимания.  


Заниманията започват в 9 и приключват в 14, като капацитетът на Музейко е 30 деца. Записванията стават на място или като попълните заявка (можете да я изтеглите в pdf формат от прикачения файл) и я изпратите по електронен път на адрес [email protected] . Цената за един ден е 30 лв, за цялата ваканция - 125 лв. Желателно е да се осигури лека закуска според предпочитанията на детето, а за обяд на допълнителна цена от 4 лв. то ще получи сандвич и сок.


Пътешествие из града


Това предлага още Музейко, който ще отиде на гости в ИКЕА в дните на междусрочната ваканция. В раницата си ще сложи най-различни джунджурии, с помощта на които заедно ще разкрият тайния живот на камъните, ще разкажат приказка за петте сетива и ще разгадаят множество научни закачки. Ако все още не сте били в къщата на Музейко може да се включите в малка част от любимите дейности, с които по цял ден занимава ръцете и ума си на: 3 февруари от 12 до 15 часа, на 4 февруари от 15 до 19 часа, на 6 и 7 февруари от 12 до 19 часа.


ДВОРЕЦА НА ДЕЦАТА 


Предлага няколко начина, по които вашето дете да прекара ваканцията. Целодневна развлекателна програма с игри за децата от 6 до 10-годишна възраст. Заниманията започват в 9 часа и приключват в 17 ч. При постъпване родителите трябва да носят бележка от личния лекар, че детето не е в контакт със заразно болни и няма хронични заболявания, които изискват медицинско наблюдение.


Цената включва работните материали, сутрешна и следобедна закуска и минерална вода. Храната се обяд се осигурява индивидуално. Има отстъпка за второ и всяко следващо дете.  


Фотография


През цялата ваканция всеки ден от 11 до 13 ч. в Двореца на децата ще се провежда школа по художествена, репортажна и научна фотография. Групови и индивидуални занимания по запознаване със спецификите на личните фотоапарати на участниците, улична фотография, снимане на градски пейзаж, портрети на затворено и на открито и др.  


Театър


В студио "Прах" – Театър на движението и пантомима в Двореца на децата се организират занимания по театър за начинаещи в две групи. За децата от 1 до 6 клас заниманията ще се проведат на 2 и 4 февруари (вторник и сряда), а за тези от 7 до 12 в понеделник, сряда и петък.  


На специална тема всеки ден от ваканция децата ще учат френски, докато играят различни игри - разговори, артистично четене на художествен текст, театрално пресъздаване на образ.


Целта на игрите е да развие умението им за общуване и по тази причина, за да вземат участие, учениците трябва да имат предварителни познания по езика. Групите ще се сформират по възраст и владеене на език. Занятията ще са всеки ден от 11 до 12.30 часа за ученици от 10 до 14 години и от 13 до 14.30 часа за 15 до 18-годишни.


Шахмат


Дворецът на децата предлага и школа по обучение по шахмат през петте дни от ваканцията от 11.30 до 13 часа.


Записванията за всички програми в Двореца на децата можете да направите на телефони: 02 920 23 17; 02 929 13 61; 02 929 28 95; или на имейл: [email protected]


МУЗЕЙ "ЗЕМЯТА И ХОРАТА" 


Организира ваканционни игри от 3 до 5 февруари от 11 ч. с продължителност един час. Игрите са на различна тематика и са подходящи и за малки, и за големи деца. На 3 февруари малчуганите от 2 до 5 клас ще се запознаят с кратък филм, който ще ги научи да разпознават различните видове минерали и скали.


На 4 февруари учениците от 1 до 5 клас ще се запознават със спецификите на различните кристали и ще изработят свои собствени - от картон. На петият ден от ваканцията децата между 7 и 10 години ще гледат кратък филм за най-известните вулкани, а след това самите те ще изработят свои - от картон - които ще могат да отнесат у дома. Входът за деца е 2 лв., като родителите също няма да скучаят - ще могат да разглеждат безплатно музейната експозиция.


МУЗЕЙ НА ИСТОРИЯТА


Музеят за история на София организира образователната програма "Зимна приказка в музея". Тя е дълга приказка, ще продължи от 1 до 5 февруари от 9 до 16 часа и ще е разказана на деца от 1 до 5 клас.


Ателиетата включват различни занимания, обвързани с историята на София на различна темататика - етнография, археология, архитектура, изобразително изкуство.


Групата ще е от 20 деца, а записванията се правят на сайта на музея. Заплаща се по банков път като цената за петте дни е 100 лв, а за второ дете и всяко следващо с 25% отстъпка.


ВОЕННОИСТОРИЧЕСКИ МУЗЕЙ


През ваканцията остава отворен и Детският музей "МИГ" към Военноисторическия музей в София. Той предлага своеобразен лабиринт от четири стаи, предназначени за деца от 3 до 12 години, където ще се научат... да решават конфликти. Всяка от залите е с различен надслов според тематиката им. Участниците сами ще решат в която стая ще се забавляват, като могат да носят различни униформи и и аксесоари.


Музеят позволява да се говори на глас, да се чете, да се пипа и да се пита.


НАЦИОНАЛЕН ИСТОРИЧЕСКИ МУЗЕЙ


Детският образователен център към Националния исторически музей предлага индивидуални и групови занимания на различна тематика. За дните между 1 и 5 февруари ще се проведе ателието "Чудодейно измивало", на което децата ще имат възможността да се запознаят с историята на сапуна, както и да сами да изработят сапуни. И още: в ателието "Плъстите – багри и форми" децата и техните семейства ще бъдат запознати с процесите и етапите по изработването на плъсти, а и сами ще си изработят такива.


Заниманията са с продължителност между 60 и 90 минути. Цените за групи от 10 и повече деца са 6 лв. за едно, 10 за две и 12 лв. за три занимания. За индивидуалните занимания цените са 7 лв. за едно, 12 лв. за две и 15 лв. за три. Всички участници в ателиета могат свободно да разглеждат музея.


СЕРЕНДИПИТИ


През седмицата на ваканцията пространство за общуване "Серентипиди" ще организират следобедни групи "Малки предприемачи" за деца между 10 и 14 години. 

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK