
© Димитър Катерински
В наши дни сладкият салам може да се обогати с толкова много различни неща, че изобщо да не прилича на себе си
"Детски Дневник" припомня една от най-обичаните рецепти за сладко лакомство. Тя е лесна, можете да оставите приготвянето изцяло в ръцете на децата, а резултатът гарантирано ще бъде харесан от всички.
Сладкият салам е класика сред десертите от "едно време" и любимо лакомство за повечето пораснали деца, днешни родители. Рецептите варират според вкуса на всяко семейство – със сурови яйца или без, с пудра или кристална захар, с добавени орехи и дори конфитюр. Основните съставки обаче винаги остават – обикновени бисквити, масло и какао.
В наши дни сладкият салам може да се обогати с толкова много различни неща, че изобщо да не прилича на себе си. Някои го правят с шоколад, дори и бял, трети слагат захаросани портокалови корички, бадемов марципан или пък течна сметана.
Старата и изпитана рецепта обаче си остава най-лесна и идеална за приготвяне заедно с децата или дори да ги оставите сами да изпробват уменията си с него. "Замесването" му е забавно и вкусно, а чакането да се стегне в хладилника за няколко часа е най-трудната задача от направата му. Можете да му прибавите за разнообразие натрошени орехи и сушени плодове, които ще придадат хрупкавост и сочност на десерта.
Ако решите да го направите тази неделя заедно с децата, изтупайте и любимите си истории, свързани с него, които да им разкажете. Дали е бил гвоздеят в програмата на някой рожден ден, или мама и баба са го приготвяли за Нова година? Опитвали ли сте се сами да го забъркате като изненада и как сте се справили със задачата – всички весели спомени, за които се сетите, ще придадат на днешния ви сладък салам още по-приятен вкус.
За направата му са нужни: 200 г масло, ½ ч.ч. захар, 5 с.л. прясно мляко, 4 с.л. какао, 250 г обикновени бисквити, 3 с.л. натрошени орехи, 3 с.л. смес сушени плодове (стафиди, боровинки, череши), пудра захар за поръсване.
Половината бисквити се смилат на ситно в кухненски робот (или се слагат в плик и се натрошават с точилка например), а останалата половина се начупва на едри парченца.
Маслото се разтапя на бавен огън заедно с прясното мляко, какаото и захарта, при непрекъснато бъркане, докато се получи течна еднородна смес. Сваля се от котлона и се оставя да се охлади за кратко.
В дълбока купа се изсипват всички бисквити, добавят се ядките и сушените плодове и накрая се изсипва течната смес. С лъжица се разбърква "тестото", докато стане хомогенно, след което с ръце се оформя във вида на един голям или два по-малки салама. Увива се в прозрачно фолио и се оставя в хладилника за няколко часа, докато стегне.
Преди сервиране се поръсва с пудрата захар и се нарязва на кръгчета.