
© Димитър Катерински
Зимата отново реши да ни покаже, че може да е студена. Затова "Детски Дневник" припомня една любопитна рецепта за забавление и удоволствие с децата в кухнята.
Зимата е в разгара си, а чаят е в своя моден апогей. Тази ароматна топла напитка, често пренебрегвана през останалите сезони, разгръща напълно очарованието си в студените месеци като добра компания на обилния снеговалеж.
И не само зеленият и черният чай, но и билковите отвари с дъх на липа, мента, мащерка или шипка придобиват ново очарование с топлината, която носят. А за малчуганите, които най-много се радват на преспите сняг и възможността за правене на снежни човеци и пързаляне с шейни, чаят е най-бързото и добро сгряващо средство срещу измръзнали и зачервени от студ бузки.
Разбира се, има много възрастни и деца, които не го харесват, но поне за последните той може да бъде направен по по-привлекателен начин и да не се ограничава само в образа на скучно пакетче и обикновена порцеланова чаша. На първо място у дома може да се приготви ароматна смес, която да включва по желание на пиещия малчуган негови любими вкусове.
Ментата, шипката и каркадето са добра основа за начало, а в добавка към някоя от билките чудесно се включват сушени плодове и уханни подправки. За сервиране децата могат да си направят специални чашки, които дори стават за похапване. Ядливи чаши? О, да!
Най-лесната и бърза за направа ядлива чаша е ябълката – нужно е само да й се отреже капаче, да се издълбае с лъжичка, внимателно, за да не се пробият дъното или стените, и да се напълни с току-що приготвен горещ и уханен чай. © Димитър Катерински
В такава чашка-ябълка децата могат да сипят и закуската си от овесени ядки с кисело мляко, да се нарежат различни плодове или да се напълни с любимо кремче.
Така, освен че малчуганите ще бъдат по-лесно убедени да изпият нещо сгряващо, хрупкавият плод също става по-примамливо и интересно лакомство. И, разбира се, най-голямото удоволствие е, че те могат да приготвят всичко сами или с мъничко помощ от мама и татко.
За направата на домашна смес за билков чай са нужни: сушени цветове хибискус (каркаде), сушени шипки, сушени ябълки (ябълков чипс), сушени боровинки и ванилена шушулка.
В голям буркан се сипват и разбъркват всички продукти, като най-голямо количество трябва да бъдат хибискусът и шипките, а останалите като добавка и на вкус. От ванилената шушулка се отрязва парченце с големина 1 см, което ще придаде приятен аромат на цялата смес, а резенчетата сушена ябълка се нарязват на малки парченца. Бурканът се затваря и се оставя така за минимум едно денонощие.
Една лъжичка от тази смес, запарена за 2-3 мин., е достатъчна за голяма чаша чай или за две ябълкови чашки. Пръчиците канела изпълняват чудесно ролята на бъркалка, а звездовидният анасон е красива украса, ако някое малко момиченце е решило да покани приятелките си на чай и иска да ги впечатли със специално изработените от нея чашки.