
© Ирина Катеринска
Като всяко ново и непознато нещо киноата трябва да бъде внимателно поднесена на трапезата, особено ако искате да привлечете и вниманието на децата към нея.
"Детски Дневник" припомня още една рецепта от поредицата стари, но златни. Този път за киноа - все по-позната и в България, но все още интересна и изненадваща.
Киноата е зърнена култура, която през последните години придобива все по-голяма популярност. За нейна родина се смята Южна Америка и първите сведения за отглеждането й са на повече от 5000 години. Дотук звучи интересно, нали?
Освен любопитен продукт киноата е и наистина вкусна. По-точно казано, тя няма силно изразен вкус, а съвсем лек ядков дъх. Тази нейна черта позволява преобразяването й в различни ястия – сладки и солени, както и възможността да замества други зърнени култури в ежедневните и любими похапвания.
Като всяко ново и непознато нещо тя трябва да бъде внимателно поднесена на трапезата, особено ако искате да привлечете и вниманието на децата към нея. За да предизвика успех и да се услади на малчуганите, в началото е хубаво да я смесвате с харесвани от тях продукти и едва след това да експериментирате с рецептите.
Всъщност какъв е смисълът от включването й към основните зърнени култури, които обичайно приготвяте у дома? На първо място киноата не съдържа глутен, така че е подходяща за хора с непоносимост към него. Освен това в нея се крият много полезни вещества - незаменими аминокиселини, калций и желязо.
Консумира се сварена, като гарнитура към месо, в салати, супи и навсякъде, където бихте сложили ориз. Подходяща е за приготвяне дори и на десерти – като добавка към кремове и плодови салати. А поднесена с масло и сирене е питателна и вкусна закуска, която съвсем спокойно носи и названието "здравословна". Но нека първо да опитаме една съвсем проста рецепта с гъби, зеленчуци и ароматни подправки.
За приготвянето на четири порции са нужни: 400 г киноа, 250 г гъби, 2 големи чушки (в случая жълти), 2 големи моркова, 1 с.л. масло, 1 с.л. зехтин, 1 ч.л. чубрица, ½ ч.л. мед, ½ ч.л. сол, ½ ч.л. черен пипер, пресен магданоз за сервиране.
Киноата се сварява според указанията на опаковката – обичайно е в съотношение 1 част киноа към 2 и ½ части вода (подсолена). Ако разполагате с домашен зеленчуков бульон, в който да я сварите, ще се получи още по-вкусен резултат.
Гъбите се измиват и се нарязват на парченца, след което се задушават в дълбок съд с маслото, зехтина, чубрицата, солта и черния пипер. Когато започнат да омекват, към тях се прибавят морковите, нарязани на малки кубчета и се оставят да покъкрят заедно около 5 мин. Накрая се добавят чушките и зеленчуците се готвят още 2 мин.
След като се свалят от котлона, към тях се изсипва медът и се разбърква. Топлата киноа се разпределя в четири чинии, добавят се и зеленчуците и ястието се сервира поръсено с пресния магданоз.