"Балканджи Йово" да се завърне, но в програмата по история, предлага зам.-министър Стаматов

Диян Стаматов

© Министерство на образованието и науката

Диян СтаматовМястото на "Даваш ли, даваш, Балканджи Йово..." е в учебника по история за шести клас, като пример за периода. Там се очаква от учениците да осмислят този проблем, а колегите по история са много грамотни и знаят как да направят тази връзка. Това е моето предложение.


Това коментира заместник-министърът на образованието Диян Стаматов в интервю по Би Ти Ви във връзка с новите учебни програми и настояването на водещия, че точно отпадането на "Балканджи Йово" е предизвикало най-голямо вълнение в обществото.


В отделните класове ще се учи много повече история отколкото досега, заяви още новият зам.-министър. Световната история ще е около 40% в учебниците, а българската - 60, както и учебното време за българска история е много повече - 162 часа, казва Стаматов.


На идеята на водещия произведенията, които се извеждат в обучението по музика като част от Чинтуловите песни, да останат също и в учебниците по литература, Стаматов обясни, че от това няма да има ефект и ще губи ценно учебно време. Причината е много елементарна - по единия от двата предмета ученикът няма да внимава изобщо, защото вече е учил този материал, коментира зам.-министърът.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK